Avto.info

Avtomobilski salon v Ženevi

110 let ženevske avtomobilske vročice

Laurin & Klement Voiturette A

Laurin & Klement Voiturette A

Avtor: Foto: Proizvajalci avtomobilov in avkcijske hiše
FIAT 502

FIAT 502

Opel 4 PS

Opel 4 PS

Mercedes-Benz SSK

Mercedes-Benz SSK

Maybach Zeppelin

Maybach Zeppelin

Voisin C23

Voisin C23

Chrysler Airflow

Chrysler Airflow

Citroën Traction Avant

Citroën Traction Avant

FIAT 500

FIAT 500

Mercedes-Benz 540K

Mercedes-Benz 540K

Opel Kapitän

Opel Kapitän

Jaguar XK120

Jaguar XK120

Jaguar E-Type

Jaguar E-Type

Mercedes-Benz SL

Mercedes-Benz SL

Lamborghini Miura

Lamborghini Miura

Citroën SM

Citroën SM

Ford Granada

Ford Granada

Volkswagen Scirocco

Volkswagen Scirocco

Porsche 928

Porsche 928

Audi Quattro

Audi Quattro

Audi 100

Audi 100

Ferrari 288 GTO

Ferrari 288 GTO

Ford Ka

Ford Ka

Volkswagen Phaeton

Volkswagen Phaeton

Ferrari FF

Ferrari FF

Mercedes-Benz razred A

Mercedes-Benz razred A

V letošnjem aprilu bo minilo že 110 let od otvoritve prvega avtomobilskega salona v Ženevi, ki se je odvijal od 29. aprila do 7. maja leta 1905. Takrat se je obiskovalcem predstavilo 59 razstavljavcev, med njimi tudi veliko avtomobilskih znamk, ki jih danes ne boste več našli na zemljevidu svetovne avtomobilske industrije. Manjkale so pa tudi nekatere znamke, ki jih poznamo danes.

Za nastanek te odmevne avtomobilistično obarvane predstave, ki se je letos odvila že šestinosemdesetič, je zaslužna predvsem peščica švicarskih zanesenjakov in poslovnežev (Paul Buchet, tedanji švicarski zastopnik znamke Michelin, ženevski poslovnež Albert Vassali in mladi strojni inženir Jules Mégevet, ki je bil istočasno tudi tedanji predsednik organizacije ‘Chambre Syndicale Suisse de l'Automobile’). Izpeljani ženevski dogodek je presegel vsa pričakovanja organizatorjev, ker so našteli približno 17.000 obiskovalcev, in to v obdobju, ko je bila avtomobilska industrija šele na začetku kasnejšega hitrega evolucijskega razvoja. O tem pričajo tudi nekatere statistične številke iz tedanjega obdobja. Leta 1900 so v ZDA izdelali točno 4192 novih avtomobilov, povprečna prodajna cena za nov avtomobil je takrat znašala približno 1.000 ameriških dolarjev. Leta 1903 je bilo v Veliki Britaniji registriranih približno 17.000 avtomobilov, medtem ko so Američani leta 1906 izdelali že 33.500 novih avtomobilov. V tem času so Britanci vsak mesec izvozili po dva nova avtomobila v Francijo, medtem ko so vsak mesec uvozili po 400 novih francoskih avtomobilov. Tako je bilo leta 1907 v Veliki Britaniji registriranih že več kot 60.000 avtomobilov, medtem ko ste jih leta 1905 na celotnem Balkanu morda lahko našteli 10, pa še ti so bili po večini v lastništvu kraljev, kraljic in ostalega lokalnega plemstva …

Med avtomobili, ki so si z nastopom na prvem ženevskem avtomobilskem salonu zagotovili večno slavo (prvih nastopajočih se po navadi spominjajo vsi …), je tudi legendarni model češke znamke, ki sta jo osnovala Václav Laurin (mehanik) in Václav Klement (prodajalec knjig). V Ženevi sta  Čeha leta 1905 predstavila njun prvi serijski avtomobil z uradnim imenom laurin & klement 'Voiturette (majhen avtomobil) A', ki ga je premikal vgrajeni bencinski 2-valjnik z delovno prostornino enega litra. Vgrajeni V2 motor je ob povezavi s 3-stopenjskim ročnim menjalnikom (+ vzvratna prestava) lahko mobiliziral 5,2 kW (7 KM) pogonske moči, kar je takrat zadostovalo za doseganje največje hitrosti 40 km/h. Do konca leta 1906 se je za ta model (masa vozila: približno 500 kilogramov) odločilo približno 45 kupcev. S tem avtomobilom se je pričela pisati zgodovina znamke Škoda. Kasneje se je v Ženevi odvil še en avtomobilski salon, leta 1907 so morali organizatorji spremeniti lokacijo dogodka (Zürich) zaradi številnih protestov ženevskih meščanov, ker so bili to časi, ko večina ljudi še ni sprejela avtomobilov kot nekaj koristnega. Od leta 1908 do leta 1922 je ženevski avtomobilski salon popolnoma izginil izpred oči javnosti, 'veliki pok' v obliki velikega zanimanja javnosti se je zgodil šele leta 1924. Takrat sta na odrih blestela tudi prestižni fiat 502 torpedo (tedanji predstavnik srednjega evropskega avtomobilskega razreda) in ljudski opel 4 PS, ki so ga Nemci poimenovali 'Laubfrosch' (drevesna žaba) zaradi edine razpoložljive karoserijske barve, ker so vsi izdelani primerki tega majhnega opla obarvani zeleno.

Avtomobilski salon v Ženevi zaznamuje tudi veliko število vsako leto predstavljenih superšportnikov in ostalih zmogljivih eksotov. Tako je bilo tudi leta 1928 ob predstavitvi športnega mercedes-benza SSK, ko so množice lahko občudovale nemškega superšportnika s 147 kW (200 KM) kratkotrajno zagotovljene (mehanski kompresor) pogonske moči, pridobljene iz vrstnega bencinskega osemvaljnika (6,1-litra delovne prostornine). Samo 33 srečnih izbrancev, ki so si lahko v tistih časih privoščili nakup takšnega avtomobila, je lahko izvedlo cestno potovanje pri tedaj sanjskih 185 km/h.  Podobno nemško ponudbo za resnično bogate so Švicarji in ostali obiskovalci lahko občudovali tudi v tridesetih letih prejšnjega stoletja, zaznamovanih tudi s pojavom aerodinamike. V tem pogledu so izstopali predvsem izdelki znamke Maybach, ker so tudi vidno odstopali od tedanjih serijskih modelov znamke Mercedes-Benz, s katero so bili v sorodu. Maybachovi modeli iz družine zeppelin so imeli takrat podoben status kot vozila znamke Rolls-Royce. Temu primerna je bila tudi prodajna cena (29.000 Reichsmark), ker ste v Nemčiji takrat za enak denar dobili tudi večjo družinsko hišo ali pa manjše posestvo, pravi prestiž pa je odražala tudi povprečna poraba bencinskega goriva, ker si je lastnik takšnega vozila lahko privoščil, da je Maybachov aristokratski dvanajstvaljnik (110 kW/150 KM) ob premagovanju stotih kilometrov popil tudi po 30 litrov bencinskega goriva, 'TDI' različic za današnje namišljene bogataše pa takrat še niso poznali. Iz podobnega testa so bili tudi tedanji modeli francoske aristokratske znamke Voisin, ki je znana tudi ljubiteljem letalstva, ker je Gabriel Voisin leta 1906 izdelal prvo evropsko letalo z vgrajenim bencinskim pogonskim motorjem. Po letu 1919 so se pri tej znamki skoncentrirali predvsem na izdelavo nadvse prestižnih avtomobilov z nenavadnimi tehničnimi rešitvami. Leta 1932 predstavljeni voisin C23 je takrat spadal v višji srednji razred avtomobilov. Za samodejno premikanje tega avtomobila so Francozi uporabili letalsko navdahnjeni 3,0 litrski šestvaljni Knightov bencinski motor, ki je lahko mobiliziral 66 kW (90 KM) pogonske moči.

Leta 1934 so obiskovalci lahko občudovali tudi prvi serijsko aerodinamično oblikovan avtomobil v obliki tedaj izredno naprednega chryslerja airflow, ki je kasneje dobil tudi 'japonsko kopijo' (prva serijska toyota …). Takrat se je predstavil tudi tedanji francoski revolucionar, legendarni citroën traction avant, eden izmed prvih serijskih avtomobilov s prednjim pogonom. Nekaj let kasneje (1937) se je v Ženevi prvič predstavil tudi mali fiat 500 'topolino' (mišek), prvi pravi ljudski fiat, ki je poskrbel za bolj množično motorizacijo v številnih evropskih državah tedanjega časa. Glavni zvezdnik ženevskega avtomobilskega salona v letu 1938 je prišel iz Nemčije, ker so pri znamki Mercedes-Benz takrat predstavili naslednika prej omenjenega modela SSK, ki še vedno sodi med najdražje 'serijsko' izdelane avtomobile vseh časov. Govorimo o legendarnem modelu 540K, ki je nastajal v različnih karoserijskih različicah, med njimi so tudi z oklepom obdane izvedbe (izdelanih 20 primerkov), ki so v letih 1942-1943 varovale življenja nekaterih visokih nacističnih funkcionarjev. Leta 1939 se je v Ženevi predstavil tudi zadnji, pred drugo svetovno vojno razviti opel. Prestižni model kapitän s 55 'konji' pod motornim pokrovom se je takrat uvrščal med predstavnike srednjega razreda. Čeprav ta Oplov model ni sodil ravno med najcenejše avtomobile, ker ste moral zanj odšteti 3975 Reichsmark, so jih do zaključka proizvodnje v letu 1949 naredili več kot 25.000.

Prvi povojni ženevski avtomobilski salon se je odvil šele leta 1949. Takrat so obiskovalci lahko prvič občudovali napredne tehnološke rešitve (pontonska karoserija) pri znamki Borgward, kjer so predstavili model hansa 1500. Njegov pogonski sklop je lahko uporabniku ponudil 35 kW (48 KM) pogonske moči. Leta 1951 so bili v Ženevi oblegani predvsem pri znamki Jaguar, ker so takrat predstavili legendarni športni model XK120 roadster z vgrajenim bencinskim motorjem, ki je lahko mobiliziral 118 kW (160 KM) pogonske moči. Zanimivo ob tem je to, da so avtomobil pričeli izdelovati že leta 1950, se pravi pred prvo mednarodno predstavitvijo v Ženevi. Do konca leta 1954 je nastalo točno 7373 primerkov tega odprtega britanskega aristokrata. Evforija ob predstavitvi novega športnega jaguarja se je v Ženevi pojavila tudi leta 1961 ob predstavitvi jaguarja E-type, še vedno enega izmed najlepše oblikovanih avtomobilov vseh časov. Dve leti kasneje so Nemci pokazali legendarno stuttgartsko 'pagodo' (mercedes-benz SL – W113), elegantni športni dvosed, ki je hitro postal nov športni ideal. Leta 1966 se je v Ženevi pojavila tudi legendarna miura znamke Lamborghini, prvi serijski avtomobil s sredinsko nameščenim bencinskim dvanajstvaljnikom, ki je lahko mobiliziral 257 kW (350 KM) pogonske moči. Povsem neverjetna za tisti čas je bila tudi končna hitrost (280 km/h) tega avtomobila.

V znamenju futurizma je minil tudi ženevski začetek sedemdesetih let prejšnjega stoletja, predvsem po zaslugi svetovne premiere citroëna SM, ki se je zgodila leta 1971. Prestižni francoski športnik z V6  pogonskim srcem znamke Maserati je takrat predstavljal eno izmed glavnih atrakcij ženevskega avtomobilskega salona. Ženeva je bila vedno zelo pomembna tudi za znamko Ford, ki je leta 1972 v tem mestu predstavila zadnjega resnično uspešnega velikega evropskega forda v obliki modela consul, ki so ga kasneje preimenovali v granada (1972-1994). V Ženevi se je predstavil tudi prvi resnično sodobni volkswagen, kupe scirocco, kompaktni športni avtomobil, ki je napovedal prihod povsem novih časov v tedanjem koncernu Volkswagen, ki se je že počasi poslavljal od legendarnega 'hrošča'. Podobno vlogo (zamenjava ostarelih predhodnikov) so leta 1977, ob ženevski predstavitvi novega porscheja, pripisovali tudi modelu 928, ki naj bi zamenjal model 911, vendar mu to ni nikoli uspelo, niti ni dočakal naslednika. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja smo v Ženevi dočakali tudi preporod znamke Audi. Leta 1980 so Nemci v Ženevi predstavili legendarni štirikolesno gnani kupe quattro, nato so leta 1983 predstavili še aerodinamično oblikovani audi 100, ki je imel poleg tega tudi v celoti pocinkano karoserijo. V naslednjem letu je Ženeva gostila še eno legendo v obliki superšportnega ferrarija 288 GTO, tedaj najmočnejšega (294 kW/400 KM) serijskega modela te znamke, ki je poleg tega lahko dosegel tudi največjo končno hitrost (305 km/h).

Med ženevskimi premierami, ki so v preteklosti najbolj odmevale pa omenjajo tudi premiero prve generacije forda ka (1994), premiero Volkswagnovega phaetona (2002), ki označuje wolfsburški poizkus preboja med avtomobilsko aristokracijo, nepozabno svetovno premiero ferrarija FF (2011), prvega serijskega 'shooting-brake' kupeja te znamke ter premiero druge generacije mercedes-benza iz razreda A (2012). Bera vseh pomembnih avtomobilskih novosti, ki so bile do sedaj predstavljene v Ženevi, je tako velika, da bi človek o tem lahko napisal knjigo …

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.