Avto.info

Fiat

Vrača se legendarni Abarth “škorpijon”

Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon”

Fiat

Avtor: Foto: Fiat
Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon” Fiat: Vrača se legendarni Abarth “škorpijon”
77. mednarodni avtomobilski salon v Ženevi bo začetek velikega projekta: ponovnega rojstva ene najprestižnejših znamk s področja avtomobilističnega športa na svetu. Njen simbol je škorpijon, imenuje pa se Abarth. Ime je od nekdaj zaznamovalo odločne avtomobile, izzive, strast, velika občutja. Abarth se vrača z novo linijo, o kateri bodo sanjali vsi ljubitelji avtomobilističnega športa. Pod reflektorji švicarskega salona se bo predstavila prva različica, grande punto abarth, pozneje pa se bo program razširil tudi na druge modele.

Nova dogodivščina se začenja v izbranem okolju, na Ženevskem salonu, na znanem, edinstvenem in sugestivnem mestu. Razstavni prostor zbuja pozornost, zasnovan je v skladu s filozofijo ponovnega rojstva abartha, zamišljen pa je bil kot inovativen prostor, za katerega so značilni svež, sodoben izrazni jezik, visoka tehnologija in izjemna skrb za podrobnosti. To dokazujejo tudi novi elementi, ki oglašujejo znamko Abarth, razstavljeni v vsej svoji močni in izvirni osebnosti: slavna, prenovljena tekmovalna črta abarth je izdelana iz ploščic z led diodami, novi logotip s škorpijonom in napis sta tridimenzionalna, velika, iz gladkega, bleščečega aluminija.

Vrednote in tradicija Abartha so poudarjene obzirno in tehnološko: plemeniti materiali in dragoceni zaključki, na primer iz aluminija, karbonskih vlaken, emajla ali laka krasijo razstavni prostor in pozornost usmerjajo na pravi zvezdi: grande punto abarth S2000, avtomobil s homologacijo za tekmovanja, ki se je vrnil kot nesporni zmagovalec dirk, ter grande punto abarth preview, koncept, za katerega je to prva mednarodna predstavitev.
Abathov svet ima dve duši: tekmovanja in serijsko proizvodnjo.

Javnost lahko v Ženevi spozna še tretje področje abarthovega delovanja: s pomočjo večpredstavitvenega konfiguratorja bodo obiskovalci lahko sledili zamisli o kompletu “Kit Abarth” in si ustvarili sliko o najrazličnejših kombinacijah, ki jih bo znamka ponudila kupcem s pomočjo kompletov za preobrazbo. Nekatere izmed škatel iz masivnega lesa z vložki iz gladkega aluminija so na ogled v steklenih kockah in vsebujejo zgodovinske dele kompletov za mehansko in zunanjo preobrazbo.

S pomočjo ekskluzivne led tehnologije in plazemskih zaslonov se na stenah razstavnega prostora prikazujejo stare podobe in posnetki, ki se izmenjavajo z reprodukcijo nove tekmovalne črte abarth in tako poudarjajo povezavo med preteklostjo in prihodnostjo pa tudi energijo in osebnost, značilno za zaščitno znamko Abarth.

Grande punto abarth preview
Glavno vlogo na razstavnem prostoru ima grande punto abarth preview, čisto pravi dragulj, ki ga zaznamujeta samozavest in eleganca. Vozilo bo prišlo na trg septembra letos, njegov namen pa je dodatno utrjevanje položaja grande punta med športnimi in mladostnimi avtomobili. Vozilo, razstavljeno v Ženevi, je opremljeno z bencinskim motorjem 1.4 turbo, ki razvije moč 150 KM pri 5500 vrt./min, ob uporabi 98-oktanskega bencina pa se njegova moč poveča na 155 KM. Z uporabo posebnega kompleta za povečanje moči bo pozneje na voljo tudi različica, katere moč bo dvakrat večja od osnovnega modela in bo dosegla 180 KM. Gre za posebnost, ki smo je že vajeni iz zgodovine: fiat 500 iz leta 1958, na primer, je razvil 13 KM pri 4000 vrt./min in dosegal največjo hitrost 85 km/h, fiat 500 abarth iz leta 1958 pa je imel kar 26 KM pri 5000 vrtljajih na minuto in je dosegal hitrost 118 km/h. Grande punto abarth tako želi oživiti blišč izredno zmogljivih modelov in predvsem mladim ponuditi možnost, da vstopijo v svet športa popolnoma varno in za dostopno ceno.

Grande punto abarth S2000
V Ženevi bodo obiskovalci lahko občudovali tudi izjemni grande punto abarth S2000. Tekmovalni avtomobil je namenjen voznim parkom tekmovalnih moštev, ki bodo s Fiatovim oddelkom za tekmovanja sodelovala na italijanskem prvenstvu v reliju za leto 2007 z vozniki Giandomenicom Bassom (sovoznik Mitia Dotta) in Davidom Gattijem, zmagovalcem pokala Fiat Abarth Internazionale 2006. Slednji bo to sezono tekmoval za volanom uradnega fiata grande punto R3D, ki ga poganja dizelski motor. Na mednarodnih tekmovanjih se bo grande punto abarth S2000 meril na dirkah v reliju za IRC (Intercontinental Rally Challenge) z vozniki Andreem Navarrom (sovoznik Guido D’Amore) ter mladima Umbertom Scandolom in Antonom Alenom.
Vodja oddelka za tekmovanja Abarth & C. Spa bo Claudio Berro.

Novi grande punto abarth S2000, opremljen s sesalnim motorjem prostornine 2000 cm3 in 270 KM ter pogonom na štiri kolesa, je dedič različice, ki je s Paolom Andreuccijem in Anno Andreussi (dobila sta sedem od enajstih dirk) zmagala na italijanskem prvenstvu v reliju za leto 2006. Ne smemo pozabiti na odlično sezono njunih klubskih tovarišev Andrea Navarra in Guida D’Amoreja, ki sta zasedla tretje mesto. Giandomenico Basso in Mitia Dotta sta bila zmagovalca evropskega pokala in IRC.

Vse od začetka v lanski sezoni se tekmovalni avtomobil dokazuje kot nepremagljiv ne glede na progo in vozno podlago. Poudarimo naj, da so doslej izdelali 15 primerkov tega vozila, naročilo pa ga je že več moštev (ne le v Evropi), ki tekmujejo na mednarodnih in državnih preizkušnjah v reliju. Zahvaljujoč tej tehnološki in tekmovalni premoči je novi grande punto abarth S2000 danes pripravljen, da se z dvema prvenstvoma sooči z enako odločnostjo in samozavestjo. Ob uspešnem avtomobilu in izrednih voznikih se novo podjetje Abarth & C. lahko pohvali z velikimi izkušnjami na področju tekmovanj: skupaj šteje 113 strokovnjakov, od katerih jih 26 deluje na področju inženiringa, 43 na področju proizvodnje, 9 pa se jih posveča dirkam.
 
Moč simbola
Zmagovalnega simbola se ne menja. V skrajnem primeru se ga posodobi. Prepoznavni znak znamke Abarth, legendarni škorpijon, je osnovni del neprecenljive dediščine, polne zmag in strasti, iz katerih se je razvil eden največjih kultov v sodobnem avtomobilizmu. Logotip je zdaj agresivnejši, saj je uporabljena nova, črna barva, dodani so zelo čisti in jasni grafični elementi. Napis ostaja zelo blizu izvirni tipografiji in je precej bolj prepoznaven, drobna tribarvna zastavica (tag) pa nam pove, da je izdelek “Made in Italy”, pri tem pa ne jemlje teže celotni podobi. Oblika ščita, simbola, povezanega s pojmom zmage, ter razporeditev barv, rumene in rdeče, ki sta vedno predstavljali svet tekmovanj, sta posodobljeni, a v skladu s tradicionalnimi vrednotami.
Namen prenove Abarthovega simbola je torej v sodobnem jeziku predstaviti vso izrazno moč znamke, o kateri se govori vse od leta 1949, znamke, ki namerava tudi v prihodnosti imeti glavno vlogo. 

Projekt abarth med preteklostjo in prihodnostjo
Slavna preteklost, ki se nadaljuje v prihodnost, zmagovalna strast včeraj in danes: to je Fiatovo vodilo projekta pri ponovnem lansiranju abartha. Zvesta oživitev celotnega sveta občutij, zmag, sloga, simbolov, s katerimi je logotip s škorpijonom postal prava legenda, ki je še danes prisotna med avtomobilističnimi zanesenjaki. Prenova se je začela v popolnem spoštovanju preteklosti, ki je ne smemo prezreti, a je vendar usmerjena v prihodnost. Znamka Abarth pomeni odnos, ki zajema vse pomene športne zasnove, tudi najbolj ekskluzivne: to je veljalo v 60. letih, velja danes in bo veljalo jutri.

Novost je prav v ponovni uveljavitvi, tokrat v sodobnem izraznem jeziku, vseh dejavnosti, ki jih je podjetje Abarth & C. izvajalo v preteklosti: od tekmovanj, prototipov ter kompletov za preureditev avtomobilov, pa vse do čisto prave sodobne in modne dodatne opreme, ki odseva abarthov slog. Okoli znamke Abarth se torej rojeva čisto pravi svet, ki temelji na jedru vrednot, ki so v minulih desetletjih bile odločilne pri velikem uspehu: inovativno oblikovanje, uporaba naprednih materialov, skrb za podrobnosti. Osnova vsega je pristna ljubezen do avtomobilov, ki jo spremljata človeška in tehnološka dediščina, ter profesionalni ponos na tisoče ljudi, od inženirjev, delavcev in vodilnih, vseh, ki so delali v tovarnah, pisarnah in ob dirkalnih stezah. Tudi zato je bilo pri razvoju novega projekta osnovnega pomena sodelovanje z ljudmi, ki so v preteklosti neposredno ali posredno sodelovali s Carlom Abarthom.

Zveza dveh znamk je jasno pokazala, kako lahko industrijsko sodelovanje pripomore k zgodbi o uspehu, kako ustvari slog, ki kaže odločenost, željo po premagovanju vseh ovir in po doseganju ambiciozno zastavljenih ciljev. Spomnimo se vseh fiatovih majhnih avtomobilov, ki so z abarthom postali drzni, dinamični, hitri. Pravi “škorpijoni” so uspeli v živo zbuditi strasti na tisoče voznikov s smislom za izziv, hitrost in italijanski slog.
In danes je ta duh pripravljen, da znova oživi v novem Abarthu & C, v pravem srcu Fiatovega projekta. Popolnoma prenovljeno podjetje s sedežem v Chiavassu in direktorjem Lucom De Meom namerava obuditi uspehe legendarne znamke, jih prenesti v sedanji svet, pripravljeno se je spopasti z izzivi avtomobilističnega sveta, ki se je v primerjavi s časi slave Carla Abartha popolnoma spremenil. Nova družba bo delovala na več frontah: na prvem mestu so dirke, najbolj športni del tekmovanj, tekme za pokale ene znamke in tekme avtomobilov, pripravljenih za zasebne naročnike. Drugo področje je prodajno in vključuje t.im. tuning, torej izdelavo kompletov za tekmovalne avtomobile, na tretjem mestu pa je obsežna dejavnost izdaje koncesij in prodaje. Povezanost s tradicijo ni le želja, je otipljiva in stvarna. Gre za pravo ponovno rojstvo, ki se bo začelo z zmagoslavno vrnitvijo Abarthove dejavnosti na zgodovinskem sedežu na Corso Marche v Torinu, ob ponovnem rojstvu slavnih delavnic “Officine Abarth”.
 
Carlo Abarth in njegova zgodba o uspehu
Za legendarno znamko je delo resničnega genija s področja konstrukcije motorjev. Karl (Carlo) Abarth, rojen na Dunaju leta 1908, je imel glavno vlogo pri uspehu brez primere na področju avtomobilističnega športa. Uspeh je bil sad popolne predanosti svetu motorjev, resničnega talenta, ljubezni in občutka za inovacije.
Zgodba o Carlu Abarthu je dolga in napeta, toda na tem mestu se bomo posvetili pomembnemu in uspešnemu sodelovanju med znamkama Abarth in Fiat.

Zgodovina Carla Abartha se ne začenja z avtomobili, temveč z motornimi kolesi. Ko je bilo Abarthu dvajset let, je že dosegel prve uspehe z motornim kolesom Thun, leto pozneje pa je že zasnoval prvo motorno kolo blagovne znamke Abarth. Huda nesreča na dirki v Linzu ga je prisilila, da je zapustil svet motornih koles, toda ni mu vzela želje po iskanju novih meja. Še vedno je tekmoval z motornimi kolesi s prikolico, vozilom, ki ga je prav on popeljal k slavi z uspehi, kakršen je bila dirka z vlakom Orient Express (kjer je seveda zmagal Abarth). Druga težka nesreča leta 1939 ga je prisilila, da je tekmovanja povsem opustil.

Takrat se je začelo Abarthovo drugo življenje, začelo se je življenje prave legende. Leta 1945 se je preselil v Merano in sprejel italijansko državljanstvo. Po kratki karieri pri Cisitalii je leta 1949 ustanovil podjetje Abarth & C. Prvo vozilo, izdelano na osnovi fiata 1100, je bil 204 A (foto št. 13), ki je nemudoma postal zmagovalec italijanskega prvenstva 1100 sport in formule 2. Hkrati je Abarth prišel na genialno misel, da združi tekmovanja in skrb za široki krog kupcev. Tako se je začela proizvodnja slavnih kompletov za nadgradnjo avtomobilov iz serijske proizvodnje, s katerimi so povečali moč, največjo hitrost in pospeške. Pomembni deli kompletov so bili izpušni dušilci, ki so z leti postali čisto prava ikona “sloga Abarth”. Zahvaljujoč prvim izkušnjam iz sveta motociklističnega športa, so bili Abarthovi izpušni dušilci tehnološko dovršeni. Pri prvih prototipih je bila osrednja cev z enakomernim premerom in stranskimi vodi iz steklene volne, brez vsakršnih zaslonk, za kar najmanjši tlak plinov. Sistem je bil preprost in inovativen, izdelki pa so tako omogočali veliko boljše zmogljivosti in prepoznaven poln, pridušen zvok. V nekaj letih je postalo podjetje Abarth & C. znano po vsem svetu: leta 1962 so izdelali 257.000 izpušnih dušilcev, zaposlenih je bilo 375 ljudi, 65 % proizvodnje so izvozili.

Dva elementa sta bila ključnega pomena za uspeh kompletov abarth: odlično oglaševanje in uspehi na dirkah. Karl Abarth je tedaj uporabil marketinške in komunikacijske tehnike, ki so še danes v veljavi. Da bi prepričal voznike, naj odstranijo serijske izpušne dušilce in namestijo Abarthove, si je zamislil pametno oglaševalsko kampanjo, zasnovano na elegantni predstavitvi izdelka. Uporabil je nov, revolucionaren jezik in izpušni dušilec v mat črni barvi predstavil v največjih tiskanih medijih. Ponudil pa ga je po ceni, ki je bila bistveno višja od konkurence (4.500 lir proti največ 2.000 liram). Njegovi sodelavci, sprva polni dvomov v strategijo, so morali nemudoma spremeniti mnenje: uspeh je bil takojšen in velikanski. Prvih 50 kosov so izdelali za fiat “topolino”.

Uspeh znamke je v očeh ljubiteljev motorjev neprestano rasel, s časom je postal skorajda nepremagljiv, vrh pa je dosegel konec 50. in v 60. letih. Carlo Abarth je legendo o “škorpijonu” gradil s popolno predanostjo in skorajda blaznim delom, v katerem lahko prepoznamo poteze genija. Zgodba o uspehu, ki mu skorajda ni primere, se je odvijala v ritmu, ki preseneča še danes. Dolga pot tlakovana z rekordi, zmagami, zgodovinskimi spoznanji, ki so zaznamovala življenje dirkalnih avtomobilov.

Leta 1956 se je s fiatom abarth 750 (foto št. 14) s karoserijo, ki jo je zasnoval Bertone, začela dolga vrsta časovnih in hitrostnih rekordov. 18. junija je podrl rekord na dirkališču v Monzi: v 24 urah je prevozil 3.743 km pri povprečni hitrosti 155 km/h. Med 27. in 29. junijem je na isti dirkalni pisti v Lombardiji padla vrsta rekordov: na 5.000 in 10.000 km, na 5.000 milj in tudi na 48 in 72 ur. Sledil je mednarodni uspeh in 21. julija 1956 je vplivna nemška revija “Das Auto Moto Und Sport” v svoji 15. številki naslovnico posvetila abarthu 750. Isto vozilo je bilo na voljo v dveh Zagatovih karoserijskih različicah: fiat abarth 750 zagato (1956) in fiat abarth 750 GT zagato (1956). 11. in 12. maja 1957, na 24. dirki Tisoč milj, je v razredu 750 sodelovalo 20 “škorpijonov” in kar 16 med njimi jih je končalo tekmo. Govorice o tem izjemnem avtomobilu so dosegle celo Združene države Amerike. Franklin Delano Roosevelt Jr., sin predsednika ZDA, je pripotoval v Italijo in osebno podpisal pogodbo o ekskluzivnem zastopstvu na ameriškem trgu.

Leta 1958 je Abarthu s fiatom 500 (foto št. 15) uspela prava umetnina, popolnoma je spremenil majhen avtomobil in v največji meri poudaril njegove velike zmogljivosti. Istega leta se je okrepilo sodelovanje s Fiatom, ki je sprejel odločitev, da bo Abarthu izplačeval denarne nagrade na osnovi števila zmag in doseženih rekordov. Dogodek pomeni začetek osupljivega seznama: 10 svetovnih rekordov, 133 mednarodnih rekordov, prek 10.000 zmag na dirkališčih.

Legenda je bila vse večja, postala je celo del vsakdanjega jezika. Šestdeseta leta so bila Abarthova zlata doba. Beseda “abarth” je bila sopomenka za hitrost, pogum, zmogljivost, spremembo. Dolg je seznam vozil, s katerimi se je Abarth zapisal v zgodovino avtomobilizma: od 850 TC (foto št. 16), ki je zmagal na vseh mednarodnih dirkalnih stezah vključno z Nurburgringom, do fiata abarth “1000 limuzina” in 2300 S, ki je na progi v Monzi postavil celo vrsto rekordov kljub slabim vremenskim razmeram.

Leta 1965 je Carlo Abarth želel še sam postaviti rekord. 20. oktobra 1965 je na dirkališču v Monzi s fiatom abarth “1000 monoposto record” razreda G in močjo 105 KM, postavil rekord v pospeševanju na četrt milje in na razdalji 500 metrov, naslednjega dne pa je z enosedežnikom razreda E z 2.000 cm3 postavil ista rekorda še v višjem razredu. O vztrajnosti tega moža veliko pove tudi anekdota, ki pravi, da je zato, da bi lahko splezal v tesni voznikov prostor in svoja vozila popeljal do rekordov, v starosti 57 let shujšal kar za 30 kg. Leta 1971 je Fiat Auto postal lastnik podjetja Abarth in zadnje vozilo, pri katerem je dejavno sodeloval tudi ustanovitelj znamke, je bil A112 abarth. V 80. letih se je zgodovina nadaljevala s slavnima avtomobiloma, fiatom 131 abarth, svetovnim prvakom v reliju, in ritmom abarth. Carlo (Karl) Abarth je umrl 24. oktobra 1979, v svojem rojstnem znamenju, v znamenju škorpijona.
 
Grande punto abarth – tehnične značilnosti

Motor
• 4 valji v vrsti, 4 ventili na valj, 1368 cm3
• moč: 110 kW (150 KM) pri 5500 vrt./min, povečana na 155 KM ob uporabi 98-oktanskega bencina
• največji navor 206 Nm pri 2000 vrt./min, ob vklopu načina SPORT je mogoče doseči kar 230 Nm pri  3000 vrt./min
• upravljanje sklopke »drive-by-wire«, brez mehanske povezave
• nadnapajanje s pomočjo turbokompresorja garrett IHI RHF3-P10,5 s fiksno geometrijo

Prenos moči
• 6-stopenjski menjalnik
• zunanji nadzor delovanja menjalnika z dvojno prožno cevjo

Obese in krmilni mehanizem
• spredaj shema mc pherson in stabilizacijska prečka
• zadaj shema z vzvojno prečko
• nizka športna lega
• električni servoojačevalnik volana z načinom SPORT

Zavore
• spredaj fiksna čeljust M4x40 brembo, z dvojnim batom
• spredaj koluta ø 305 mm x 28 mm, hlajena
• čeljust zadaj, bat ø 54 mm
• zadaj kolutne zavore ø 264 mm x 11 mm

Karoserija
• širši blatniki spredaj in zadaj

Kolesa
• platišča iz lahke litine 7” x 17”
• pnevmatike: 215/45-17
 
Grande punto S2000 abarth – tehnične značilnosti
Motor
• 4 valji v vrsti, 1.997 cm3, prečno, razvili so ga pri  FPT racing
• moč: 270 KM pri pribl. 8250 vrt./min, s prirobnico  64 (nastavljiva)
• največji navor: 22,5 kgm pri 6500 vrt./min

Prenos moči
• 6-stopenjski sekvenčni menjalnik z vklapljanjem spredaj in odklapljanjem med menjavo prestave, edinstveno ohišje in notranjost po naročilu, odvisno od tehničnih zahtev
• mehanski diferenciali spredaj, sredinski in zadaj, z rampami in sklopkami za spreminjanje stopnje blokiranja
• zadnji diferencial po naročilu z večkolutno sklopko za omejevanje navora
• posebne pogonske gredi, trinožni zglobi na strani vozila in homokinetski na strani kolesa
• posebna jeklena dvoramna kardanska gred in vmesna podpora šasiji

Obese
• spredaj shema mc pherson
• zadaj shema mc pherson
• posebna prečka spredaj
• posebna prečka zadaj
• nastavljivi blažilniki

Zavore
• sprednja čeljust iz enega kosa s štirimi bati
• kolutna zavora spredaj  355 mm za asfalt,  300 mm za blatna cestišča
• zadnja čeljust s štirimi bati
• zadaj koluti  300 mm

Karoserija
• razširjena sprednji in zadnji blatnik, največ do skupne širine 1800 mm
• zadnji spojler, njegove mere so odvisne od tehničnih specifikacij, za večjo stabilnost avtomobila ob povečani aerodinamični obremenitvi

Kolesa
• platišča GOODRICH asfalt: 8’’ x 18’’
• platišča GOODRICH blato: 6.5” x 15 “
• pnevmatike Michelin asfalt: 20/65-18
• pnevmatike Michelin blato: 19/65-15
• pnevmatike Michelin sneg: 10/65-16

Send to Kindle
|

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.