Avto.info

Porsche

75 let Porschejevih inženirskih dosežkov

Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov

Porsche

Avtor:
Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov Porsche: 75 let Porschejevih inženirskih dosežkov
Stuttgart. Družba Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG iz Stuttgarta je leto 2006 začela izjemno uspešno. Proizvajalec športnih avtomobilov na ženevskem avtomobilskem salonu ni predstavil samo bogate in privlačne palete produktov, vključno z novostmi kot sta 911 Turbo in 911 GT3, ampak tudi najboljše polletne rezultate v zgodovini podjetja.

Prav zato veliko dejstev govori v prid temu, da Porsche rekordne rezultate pri prodaji, prihodkih in dobičku lahko pričakuje tudi v tekočem poslovnem letu 2005/06. Ta zgodba o uspehu temelji na učinkovitih proizvodnih metodah in jasnem vodenju znamke, predvsem pa na desetletnih razvojnih izkušnjah, ki so močno presegle proizvodnjo športnih avtomobilov. Porsche si je skozi desetletja pridobil sloves enega najuglednejših in najbolj vsestranskih ponudnikov inženirskih storitev na svetu.

To poslovno področje, ki deluje pod okriljem družbe Porsche Engineering Group GmbH v Weissachu, je povezano z najstarejšim predhodnikom današnje družbe Porsche AG. Ferdinand Porsche je 25. aprila 1931 v Stuttgartu ustanovil konstrukcijski biro z imenom "Dr. Ing. h.c. F. Porsche Gesellschaft mit beschränkter Haftung, Konstruktion und Beratung für Motoren- und Fahrzeugbau", ki ga je vpisal v trgovinski register. Njegovo glavno področje delovanja sta predstavljali gradnja in svetovanje pri izdelavi motorjev in vozil. Kljub gospodarski krizi v zgodnjih 30-ih letih ta korak k samostojnosti ni predstavljal nepremišljenega dejanja, temveč logično posledico dotedanje poslovne poti tega izkušenega inženirja. Ferdinand Porsche se je namreč takrat lahko ozrl na več kot
30-letno uspešno poklicno pot pri vodilnih avtomobilskih proizvajalcih takratnega časa.

Ferdinand Porsche je pozornost prvič vzbudil že na pariški svetovni razstavi leta 1900,
in sicer z vozilom z elektromotorjem na pestu kolesa, ki ga je izdelal po naročilu tovarne dvornih kočij Jacob Lohner & Co. z Dunaja, ki je svoje produkte dobavljala avstrijski kraljevi družini. Istega leta je izdelal še vozilo Lohner-Porsche Mixte, ki sta ga poganjala bencin in elektrika. To vozilo je predhodnik današnjih vozil na hibridni pogon. Porsche je v avtomobilsko proizvodnjo kmalu zatem vpeljal še štirikolesni pogon in zavore na vseh štirih kolesih. Leta 1906 je dobil delovno mesto tehničnega direktorja pri družbi Austro-Daimler iz Wiener Neustadta in tako kot 31-letnik postal odgovorna oseba za produkte enega najpomembnejših evropskih avtomobilskih podjetij. Med največje dosežke tistega časa šteje tako imenovano "vozilo princa Henrika", s katerim je ekipa tovarne Austro-Daimler leta 1910 osvojila prva tri mesta na slavni dirki princa Henrika, na kateri so tekmovalci prevozili 1.495 kilometrov od Berlina do Bad Hom¬burga. Z dirkalnikom Sascha je pri družbi Austro-Daimler razvil malo vozilo, ki je leta 1922 na dirki Targa Florio na Siciliji premagalo tekmece z večjo gibno prostornino in skupno zabeležilo nič manj kot 43 zmag na različnih dirkah.

Leta 1923 se je Ferdinand Porsche kot tehnični direktor pridružil družbi Daimler-Motoren v okrožju Untertürkheim znotraj mesta Stuttgart. Njegov sloves avtomobilskega inženirja so poleg modela z oznako Typ 8/38, ki je sodil v srednji avtomobilski razred, in prvega avtomobila Mercedes-Benz z 8-valjnim motorjem, ki je dobil oznako Typ "Nürburg" 460, še dodatno povečali predvsem športni avtomobili in dirkalniki s kompresorskim polnjenjem. Športni avtomobili in dirkalniki, ki so nastajali pod njegovim vodstvom in so nosili kratična imena S (Sport), SS (Super Sport) in SSK (Super Sport Kurz), so veljali za najbolj zaželene avtomobile tistega časa. Januarja 1929 je Ferdinand Porsche zapustil družbo Daimler-Benz AG in se za kratek čas ustalil pri avstrijskem podjetju Steyr-Werken. Konec leta 1930 se je vrnil v Stuttgart in na naslovu Kronenstraße 24 odprl lasten konstrukcijski biro.
V stuttgartskem konstrukcijskem biroju sta nastala dirkalnik Auto Union in "hrošč". Spekter inženirskih storitev 12-članske ekipe pod vodstvom Ferdinanda Porscheja je pokrival vsa področja avtomobilske tehnike. V naslednjih letih so v tem stuttgartskem konstrukcijskem biroju nastali legendarni avtomobili, kot sta dirkalnik Auto Union, ki je nastopal na tekmovanjih za grand prix, in Volkswagnov "hrošč". Porschejev biro je postal eden najpomembnejših temeljev avtomobilske tehnike in je obenem utrl pot nemški masovni proizvodnji vozil.

Že v prvih letih je Porsche za nemškega proizvajalca vozil Wanderer iz Chemnitza razvil limuzino srednjega razreda s 6-valjnim motorjem in nov 8-valjni vrstni motor. Sledila je nihajna gred za Horchovo tovarno v mestu Zwickau. Po naročilu tovarne Zittauer Phänomen-Werke je razvil zračno hlajeni 5-valjni zvezdasti motor, ki je poganjal tovorna vozila. Konstrukcijski biro je poleg tega po naročilu družbe Zündapp GmbH razvil malo vozilo, ki je z motorjem, vgrajenim zadaj, osrednjim cevastim okvirom in menjalnikom, nameščenim pred zadnjo premo, nakazoval usmeritev prihajajočih Volkswagnov. Mejnik v avtomobilski zgodovini poleg tega predstavlja torzijska vzmet, ki so jo patentirali 10. avgusta 1931 in se je v mednarodni avtomobilski proizvodnji uporabljala še več desetletij.

Spomladi 1933 je Ferdinand Porsche od saške družbe Auto Union prejel naročilo za izdelavo 16-valjnega dirkalnika, ki je moral ustrezati pravilom tekmovanj v kategoriji 750 kilogramov. Takoj po zaključku tega naročila je Porschejeva ekipa pod vodstvom glavnega inženirja Karla Raba začela z deli na dirkalniku Auto Union P (P kot Porsche) s sredinsko vgrajenim motorjem. Z njim so testne vožnje opravili že januarja 1934. Ta dirkalnik je v svoji prvi tekmovalni sezoni leta 1934 zabeležil tri svetovne rekorde in je poleg številnih gorskih dirk osvojil tudi tri mednarodna tekmovanja za grand prix. Z vozniki, kot so bili Bernd Rosemeyer, Hans Stuck in Tazio Nuvolari, je Auto Union P, ki so ga v letih med 1934 in 1939 nenehno nadgrajevali, postal eden najuspešnejših dirkalnikov v času pred 2. svetovno vojno. Njegov tehnični koncept sredinsko vgrajenega motorja je postal vzor vsem sodobnim dirkalnikom in ga še danes lahko najdemo v Formuli 1.

Porschejev konstrukcijski biro pa od leta 1933 naprej ni razvijal le dirkalnikov, temveč po naročilu tovarne NSU tudi cenovno ugodna mala vozila. S to idejo so se zaradi svetovne gospodarske krize ukvarjali tudi ostali avtomobilski konstruktorji, kot sta bila na primer Belá Barényi in Hans Ledwinka. Ko je Ferdinand Porsche pričel s konstrukcijo kompaktnega vozila z oznako Typ 32, je ta predstavljal že sedmo malo vozilo v njegovi karieri. Iz tega vozila se je razvilo še nekaj prototipov, ki so z zračno hlajenim 4-valjnim bokser motorjem, vgrajenim zadaj, in Porschejevo torzijsko vzmetjo določili zasnovo kasnejšega Volkswagnovega "hrošča". Na uspeh koncepta malih vozil je odločilno vplivalo poročilo o izdelavi nemškega "ljudskega avtomobila" (v nemščini imenovanega Volkswagen), ki ga je Ferdinand Porsche 17. januarja 1934 predstavil nemškemu prometnemu ministrstvu. Kmalu za tem, 22. junija 1934, je od združenja nemške avtomobilske industrije (RDA) prejel uradno naročilo za zasnovo in izdelavo prototipov "ljudskih avtomobilov", ki so jih leta 1935 izdelali v garaži Porschejeve vile. Nadaljnji razvoj in testiranje nove konstrukcije ni potekalo brez nasprotovanj nemške avtomobilske industrije, ki se je bala konkurence.

Vlada nemškega rajha se je leta 1936 v nasprotju s prvotno idejo, da bi "ljudski avto" izdelovali vsi nemški avtomobilski proizvajalci, odločila za gradnjo samostojne tovarne. Za izdelavo načrtov je pooblastila Ferdinanda Porscheja. Ta je bil kot eden od treh direktorjev družbe Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH že od ustanovitve maja 1937 naprej uradno pristojen za tehnični razvoj in načrtovanje prihodnjih tovarn "ljudskih avtomobilov". Tako se je s svojim sinom Ferryjem odpravil v Združene države Amerike, da bi se podučil o sodobnih načinih proizvodnje.

Poleg projekta "ljudskega avtomobila" je Porschejev konstrukcijski biro, ki se je leta 1938 preselil v stuttgartsko mestno četrt Zuffenhausen, prejel še številna naročila iz avtomobilske industrije. Za družbo Daimler-Benz AG je poleg tehničnih komponent motorja za Mercedesovo "srebrno puščico" v letih od 1937 do 1939 izdelal vozilo z oznako Typ 80, ki je takrat doseglo najvišjo hitrost vožnje. Majhen traktor Typ 110, ki je bil opremljen z zračno hlajenim 2-valjnim motorjem, je bil izdelan po naročilu Nemške delavske fronte (Deutsche Arbeitsfront – DAF) in je postal osnova kasnejšemu "ljudskemu traktorju" in Porschejevemu traktorju na dizelsko gorivo, ki je bil izdelan po 2. svetovni vojni. Za dirko od Berlina do Rima je med letoma 1938 in 1939 nastal Typ 64, ki velja za daljnega prednika kasnejših Porschejevih športnih avtomobilov. Typ 64 je bil osnovan na modelu z oznako Typ 60. Nemška organizacija Moč prek veselja (Kraft durch Freude – KdF) je v njegovi udeležbi na dirki videla odlično promocijo, ki bi lahko pripomogla k prodaji modela z oznako Typ 64, kasneje imenovanega "vozilo KdF". Leta 1939 so bili izdelani trije dirkalni kupeji z aerodinamično aluminijasto karoserijo in spremenjenim Volkswagnovim bokser motorjem, vendar je dirka od Berlina do Rima, ki naj bi jo izvedli septembra 1939, zaradi vojne odpadla.

Po izbruhu 2. svetovne vojne so na osnovi "ljudskega avtomobila" nastali še drugi modeli vozil, ki so bili namenjeni za vojaško uporabo. Poleg vozila Typ 81 (furgon, Volkswagen) je družba, ki se je konec leta 1937 preimenovala v Porsche KG, razvila Typ 62 (terensko vozilo, KdF), Typ 82 (vojaško vozilo, Volkswagen), Typ 87 s štirikolesnim pogonom in Typ 166 (plovno vozilo, Volkswagen). Iz urada za oboroževanje nemške vojske je Porschejev konstrukcijski biro konec leta 1939 dobil naročilo za izdelavo srednjetežkega bojnega oklepnega vozila, ki so ga predčasno prenehali izdelovati, ker so potrebovali težka oklepna vozila. Z vozilom Typ 101 "Tiger" se je družba Porsche KG udeležila razpisa za izdelavo vozila z maso več kot 50 ton, ki ga je objavil urad za oboroževanje. Leta 1942 je Ferdinand Porsche prejel naročilo za izdelavo izredno težkega bojnega oklepnega vozila, poznanega kot Typ 205 "Maus". Na njegovi osnovi sta bila izdelana zgolj dva prototipa, ki se nikoli nista uporabljala v vojaške namene.

Razvoj za potrebe zunanjih naročnikov je tudi po letu 1945 pomemben steber družbe Porsche
Porschejev konstrukcijski biro, ki se je leta 1944 preselil v avstrijsko mesto Gmünd na Koroškem, si je po končani 2. svetovni vojni prizadeval za nova naročila v avtomobilskem sektorju. Sprva je razvijal vodne turbine, vitle, smučarske žičnice, nože za kosilnice in različne modele traktorjev, ki so bili zasnovani na "ljudskem traktorju" in jih je prvič prodajal pod imenom Porsche. Leta 1946 je družba Porsche KG pod vodstvom Ferdinandovega sina Ferryja prejela obsežno naročilo od italijanskega podjetja Cisitalia. Poleg malega traktorja in vodne turbine so izdelali še dirkalnik za grand prix s štirikolesnim pogonom (Typ 360) in športni dvosed s sredinsko vgrajenim motorjem.

Julija 1947 so na lastno pobudo pričeli izdelovati Typ 356 (športni avto, Volkswagen). Prvi osnutki na osnovi modela z oznako Typ 64, vozila, izdelanega za dirko od Berlina do Rima, so pod interno številko 356 nastali spomladi 1948. 8. junija 1948 je bil prototip Porscheja 356 s številko šasije 356-001 pripravljen za vožnjo in koroška deželna vlada je podelila posebno dovoljenje za registracijo. Ta dogodek predstavlja rojstvo znamke Porsche, znamke športnih avtomobilov. Proizvodnja kupeja in kabrioleta 356 z motorjem, vgrajenim zadaj, je stekla že v drugi polovici leta 1948. Po vrnitvi v Stuttgart leta 1950 je družba pričela s serijsko proizvodnjo teh športnih avtomobilov in jih do leta 1965 izdelala približno 78.000. Naslednik modela 356, Porsche 911, je podjetju dokončno pomagal do njegove uveljavitve. Porsche KG je zaslovel kot eden vodilnih proizvajalcev športnih avtomobilov na svetu, tako na tehničnem kot tudi na oblikovalskem področju.

Družba Volkswagen AG je že več desetletij najpomembnejša Porschejeva stranka
Kljub uspešnemu začetku na področju avtomobilske proizvodnje je razvoj za potrebe zunanjih naročnikov še vedno predstavljal pomemben del celotne ponudbe storitev. Najpomembnejši Porschejev naročnik je bila vse do 70-ih let prejšnjega stoletja družba Volkswagen AG, s katero so imeli od leta 1948 naprej sklenjeno zelo obsežno pogodbo o sodelovanju. Pripravljene so bile številne izboljšave Volkswagnovega "hrošča", ki so ga izdelovali v Wolfsburgu, Porscheju pa so plačevali licenčno pristojbino v višini 5 nemških mark na vozilo. Porsche je sodeloval tudi pri izdelavi naslednikov izredno uspešnega "hrošča". Stuttgartsko podjetje je po naročilu koncerna Volkswagen razvilo številne prototipe, ki so v naslednjih letih določali smer razvoja osebnih vozil wolfsburškega koncerna. Med najbolj znane sodita Porsche 914, ki je bil predstavljen jeseni 1969, in Porsche 924 iz leta 1976, izdelan pod Volkswagnovo številko naročila EA 425. Razvojni projekti so zajemali skoraj vsa področja motorizacije za civilne in vojaške potrebe. Družba je izpolnila obsežna naročila nemške zvezne armade in po naročilu zveznega ministrstva za raziskave in tehnologijo izdelala študije o avtomobilu prihodnosti. Številne stranke so prihajale iz skorajda celotne avtomobilske industrije. S pomočjo Porschejevega strokovnega znanja, ki je zajemalo tako posamezne tehnične rešitve kot celotno zasnovo vozila, so želele izboljšati lastne programe vozil.

Leta 1971 se je razvojno področje z oddelki, ki so se ukvarjali s konstrukcijo, testiranjem in designom, preselilo v 25 km oddaljen in na novo zgrajen razvojni center v Weissachu. Tu so poleg številnih testnih prog postavili tudi vetrovnik, prostor za opravljanje poskusnih trčenj, center za testiranje izpušnih plinov in številne testne valje. Vsi so namenjeni tako za zunanja naročila kot tudi za lastno uporabo.

Leta 2001 ustanovljena družba Porsche Engineering Group GmbH (PEG) s sedežem v Weissachu odtlej vodi vse razvojne projekte za stranke po vsem svetu. Učinkovitost Porschejeve razvojne mreže ji omogoča, da uporablja tudi storitve hčerinskih družb. Družba PEG s povezavo vseh delovnih mest in stalno izmenjavo podatkov uspešno deluje tudi kot vmesni člen in zagotavlja tekoče in produktivno izvajanje projektov. Pri tem so ji na voljo vsa oprema in testne naprave razvojnega centra v Weissachu ter strokovno znanje 2.300 zaposlenih.

V družbi PEG je trenutno zaposlenih več kot 500 ljudi. Strokovno znanje proizvajalca športnih avtomobilov Porsche ji omogoča, da ima tudi pri razvoju manjših komponent ves čas vpogled v celotno vozilo. Optimalen celostni sistem in s tem tudi zadovoljstvo strank ostajata najpomembnejši cilj tudi v prihodnje.

 

Mejniki razvoja za potrebe zunanjih naročnikov v letih od 1931 do 2006

1931 Konstrukcijski biro po naročilu družbe Zündapp GmbH razvije mali avto z oznako Typ 12, ki s številnimi tehničnimi novostmi nakazuje usmeritev prihajajočih Volkswagnov. Porsche s torzijsko vzmetjo uvede nov princip vzmetenja, ki se v mednarodni avtomobilski proizvodnji uporablja še več desetletij.

1933 Mali avto z oznako Typ 32, izdelano po naročilu tovarne NSU, odlikujeta zračno hlajeni 4-valjni bokser motor, vgrajen zadaj, in Porschejeva torzijska vzmet. Porschejevi inženirji po pravilih tekmovanj za grand prix v kategoriji 750 kilogramov izdelajo dirkalnik Auto Union P (Typ 22) s 16-valjnim sredinsko vgrajenim motorjem.

1934 Porschejev konstrukcijski biro od združenja nemške avtomobilske industrije (RDA) prejme uradno naročilo za zasnovo in izdelavo "ljudskega avtomobila". Osnovo za konstrukcijska dela pri modelu z oznako Typ 60 predstavlja poročilo o izdelavi nemškega "ljudskega avtomobila" (v nemščini imenovanega Volkswagen), ki ga pripravi Ferdinand Porsche.

1937 Družba Daimler-Benz AG naroči izdelavo vozila Typ 80, ki je opremljen z letalskim motorjem s 3.500 KM in naj bi podrl državni rekord v najvišji doseženi hitrosti. Podvig, načrtovan za leto 1939, prepreči vojna. Model z oznako Typ 110 postane osnova za kasnejši "ljudski traktor" oz. Porschejev traktor na dizelski pogon.

 
1939 Porsche pod oznako Typ 64 oz. Typ 60K10 razvije dirkalni kupe z aerodinamično aluminijasto karoserijo, ki naj bi sodeloval na dirki od Berlina do Rima. Na osnovi "vozila KdF" nastanejo različna vozila za vojaške namene, na primer Typ 82 (vojaško vozilo, Volkswagen) ali Typ 87 (poveljniško vozilo) s štirikolesnim pogonom.

1942 Porsche KG prejme naročilo za izdelavo bojnega oklepnega vozila Typ 205 "Maus", ki ga poganjata bencin in elektrika. Vozilo po opravljenih načrtovanih delih tehta 189 ton. Skupno nastaneta zgolj dva prototipa oklepnega vozila.

1947 Dirkalnik za grand prix (Typ 360), ki je izdelan po naročilu italijanskega avtomobilskega proizvajalca Cisitalia, je precej naprednejši od svojih sodobnikov. Poganja ga 1,5-litrski 12-valjni motor s kompresorskim polnjenjem, poleg tega pa lahko voznik po potrebi vključi štirikolesni pogon.

1952 Porsche KG prejme obsežno naročilo ameriškega avtomobilskega proizvajalca Studebaker. Med dvoletnim tesnim sodelovanjem Porsche razvije Typ 542, moderno štirivratno limuzino, ki pa zaradi pomanjkanja kapitala na strani ameriškega naročnika nikoli ni dosegla serijske proizvodnje.

1954 Porsche v okviru razpisa nemške zvezne armade razvije plovno vozilo s štirikolesnim pogonom, Typ 597 (lovsko vozilo). Čeprav se to vozilo izkaže za tehnično napredno, naročilo iz političnih razlogov prejme proizvajalec avtomobilov in motornih koles DKW.

1955 Porschejevi konstruktorji se po naročilu družbe Volkswagen AG ukvarjajo s študijo malega vozila s pogonom zadaj (Typ 672). Prototip poganja nizki 6-valjni motor, nameščen čim nižje v vozilu.

1959 Porsche na nemškem industrijskem sejmu v Hannovru predstavi celotno paleto letalskih motorjev. Osnovni razvije 65 KM (Typ 678/1), najmočnejši pa 75 KM (678/4).

1960 Spomladi 1960 po naročilu družbe Volkswagen nastane poskusno vozilo Typ 728 (EA 53), ki naj bi bil potencialni naslednik Volkswagnovega "hrošča", od katerega pa se razlikuje predvsem po stopničastem ali kompaktnem zadku.

1961 Naročilo za izdelavo bojnega oklepnega vozila iz leta 1958 privede v izdelavo vozila z oznako Typ 814 "Leopard", ki je po naročilu nemške zvezne armade izdelano v skupno 2.400 primerkih. Razvoj gorskega oklepnega vozila Typ 807 poteka med 1961 in 1966.

 
1971 Poleti se razvojno področje z oddelki, ki se ukvarjajo s konstrukcijo, testiranjem in designom, iz osrednje tovarne v Zuffenhausnu preseli v nov razvojni center v Weissachu. Tu v naslednjih letih poleg številnih konstrukcij, ki jih naroči družba Volkswagen, nastanejo tudi projekti, kot sta kompaktni 4-valjni motor za španskega avtomobilskega proizvajalca SEAT in malo vozilo za rusko državno podjetje AvtoVAZ (Lada).

1973 Porsche na frankfurtskem mednarodnem avtomobilskem salonu s svojim raziskovalnim projektom avtomobila za daljši čas predstavi študijo vozila z življenjsko dobo 20 let.

1974 20. septembra se zaključi drugi del gradnje razvojnega centra v Weissachu, sledi otvoritev testnih naprav, servisnih delavnic in laboratorijev. Vsi razvojni oddelki so odtlej na enem mestu, kjer izpolnjujejo naročila strank.

1975 Ustanovljen je projekt SAVE (hitra ambulantna predklinična prva pomoč), ki je namenjen razvoju inovativnega sistema reševalnih vozil in vključuje reševalno vozilo in mobilno reševalno enoto. Nadgrajevanje v različnih projektnih fazah poteka do leta 1984.

1976 Neizpolnjeno Volkswagnovo naročilo EA 425 za izdelavo naslednika modela Porsche 914 privede do serijske proizvodnje športnega vozila Porsche 924 z motorjem, vgrajenim spredaj.

1977 Razvojni center v Weissachu po naročilu zveznega ministrstva za raziskave in tehnologijo izdela gasilni sistem O.R.B.I.T. Namen tega raziskovalnega projekta je gasilcem zagotoviti napredno tehnično opremo.

1979 Pod interno oznako Typ 995 se skriva študija športnega avtomobila prihodnosti, ki jo leta 1979 naroči zvezno ministrstvo za raziskave in tehnologijo. Zasnova štirisedežne študije upošteva predvsem osrednje točke raziskave: porabo goriva, varnost in hrup.

1981 Inženirji v Weissachu v sodelovanju s podjetjem Airbus Industrie pričnejo z oblikovanjem ergonomske pilotske kabine za Airbusova potniška letala. Za izvedbo naročila s Porschejevo oznako Typ 2603 so potrebovali 4 leta (1980–1984). Na osnovi bokser motorja serije 911 nastane Porschejev motor PFM 3200, ki je namenjen manjšim letalom. Odlikujejo ga majhna poraba goriva, tiho delovanje in enostavno upravljanje. V času od 1981 do 1984 se inženirji v razvojnem centru v Weissachu ukvarjajo s konkstrukcijo nove modelske družine Linde-Gabelstapler. Njen design sledi najnovejšim izsledkom ergonomije in označuje začetek dolgoletnega sodelovanja.

1982 Jeseni se odpre meritveni center za varovanje okolja, prvi samostojni center za preverjanje izpušnih plinov na svetu. Testni valji, nameščeni v centru v Weissachu, so računalniško vodeni in simulirajo realne vozne okoliščine. Na ta način omogočajo preverjanje v različnih testnih ciklih. V tlačni komori je testiranja mogoče izvesti v najrazličnejših klimatskih in višinskih pogojih.

1983 Porschejev menjalnik z dvojno sklopko (PDK) omogoča prestavljanje brez prekinitve prenosa moči. Prvič je vgrajen leta 1983, in sicer v vozilo Porsche 956. Motor TAG Turbo, ki ga naroči britanska dirkalna ekipa McLaren International in katerega izdelavo financira poslovnež Mansour Ojjeh iz Savdske Arabije, se premierno predstavi v McLarnovem dirkalniku Formule 1 MP4. 1,5-litrski 6-valjni V-motor s turbopolnilnikom ima 1.000 KM. Porschejev motor TAG Turbo s skupno 25 zmagami grand prix in tremi naslovi svetovnega prvaka v letih od 1984 do 1986 občutno prekaša ostale motorje v dirkalnikih Formule 1.

1984 Porsche po naročilu ruskega državnega podjetja AvtoVAZ razvije vozilo Lada Samara. Robustno kompaktno vozilo s pogonom spredaj je posebej prilagojeno razmeram na sovjetskih cestah.

1987 Razvojni center v Weissachu leta 1987 dobi sodobno napravo za opravljanje poskusnih trčenj, ki omogoča upravljanje in nadzorovanje trčenj. Poleg Porschejevih športnih avtomobilov tu po naročilu testirajo tudi vozila drugih proizvajalcev.

1988 Dirkalnik z oznako Typ 2708, ki je namenjen za ameriško prvenstvo CART, predstavlja popolnoma novo konstrukcijo "monocoque" iz aluminija in umetne mase. Opremljen je z dirkalnim motorjem V8 s 750 KM, ki ga poganja metanol.

1990 Družba Porsche AG spomladi začne z izdelavo vozila Mercedes-Benz 500 E. Naročilo družbe Mercedes Benz AG poleg obsežnih razvojnih del zajema tudi izdelavo surove karoserije in končno montažo.

1991 Porschejev 3,5-litrski 12-valjni motor za grand prix je v tej sezoni Formule 1 na voljo samo dirkalni ekipi Footwork Arrows.

 
1993 Audi in Porsche v okviru skupnega projekta razvijeta visokozmogljivo športno vozilo v karavanski izvedbi, ki ga poimenujeta Audi Avant RS2. Oktobra se proizvodnja tega modela v Zuffenhausnu prične vzporedno s proizvodnjo Mercedes-Benzovega E 500.

1994 Porsche po naročilu družbe Adam Opel AG prične z razvojem kompaktnega enoprostorskega vozila Opel Zafira, katerega koncept je že predhodno določen. Družba Porsche AG se skupaj z 19 drugimi proizvajalci predstavi na mednarodnem salonu v pekinškem Svetovnem trgovinskem centru. Predstavljeni družinski avto
C 88 Porschejevi inženirji razvijejo posebej za kitajsko tržišče.

1996 Oktobra je ustanovljena družba Porsche Engineering Services GmbH s sedežem v Bietigheim-Bissingenu v bližini Stuttgarta. Okoli 120 inženirjev novega hčerinskega podjetja naj bi okrepilo predvsem poslovanje s strankami v razvojnem centru v mestu Weissach.

2001 Družba Porsche Engineering Group GmbH (PEG), 100-odstotna hčerinska družba podjetja Porsche AG, 1. avgusta uradno prevzame poslovanje. Naloga družbe je vodenje in trženje razvoja za potrebe zunanjih naročnikov.

2002 Vrhunec sodelovanja z ameriškim proizvajalcem motornih koles Harley-Davidson, ki se je pričelo leta 1997, predstavlja motor Revolution, ki ga razvije Porsche in je namenjen za serijsko proizvodnjo. Harley-Davidson motor od leta 2002 naprej vgrajuje v model V-Rod.

foto: Porsche

Send to Kindle
|

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.