Avto.info

Speedway Grand Prix

Žagar zgolj s točko iz Varšave

Speedway Grand Prix: Žagar zgolj s točko iz Varšave

Speedway Grand Prix

Avtor: Foto: Mediaspeed
Speedway Grand Prix: Žagar zgolj s točko iz Varšave Speedway Grand Prix: Žagar zgolj s točko iz Varšave

Druga dirka letošnje Speedway GP serije se je končala z najslabšim rezultatom našega predstavnika Mateja Žagarja v njegovi karieri dirkanja v elitni svetovni petnajsterici. Zgolj točka in s tem končno šestnajsto mesto na VN Poljske, v veličastnem Narodnem stadionu, pa mora biti za našega prvaka opozorilo, ki je na srečo prišlo še povsem na začetku sezone. Dirko je dobil Šved Fredrik Lindgren, ki je s tem dokazal, da njegovo drugo mesto v Krškem ni bil le enkraten preblisk, ampak bo treba nanj v tej sezoni še presneto močno računati. Drugo mesto si je privozil domačin Maciej Janowski, tretje pa Avstralec Jason Doyle. Brez stopničk se je v finalu moral zadovoljiti zmagovalec VN Slovenije, Slovak Martin Vaculik.

Žagar si je edino točko privozil v svojem drugem nastopu, ko je za seboj pustil nekdanjega svetovnega prvaka, Britanca Taia Woffindna. Podoben rezultat bi mu lahko uspel tudi v naslednji vožnji, a je bil po trku s trikratnim prvakom, Dancem Nickijem Pedersnom, nekoliko presenetljivo diskvalificiran in tako še drugič brez točk. Nič bolje mu ni šlo niti v preostalih dveh vožnjah in s štirimi ničlami si je tako pošteno pokvaril svoje povprečje v SP. »Motorji enostavno niso bili dovolj hitri, nimam druge razlage. Do naslednje dirke nas čaka precej dela, da to uredimo,« je na kratko komentiral Žagar, ki sedaj po dveh dirkah v skupnem točkovanju z enajstimi točkami zaseda trinajsto mesto. Do osmega, ki na koncu sezone zagotavlja obstanek med elito pa ga loči sedem točk.

Pokazatelj težke dirke so tudi rezultati favoritov, saj se kar trije nekdanji svetovni prvaki niso uvrstili v polfinalne vožnje, Pedersen, Avstralec Chris Holder in tudi branilec lanskega naslova Američan Greg Hancock. V to skupino pa bi lahko uvrstili tudi Rusa Emila Sayfutdinova, ki je prav tako odkrito ciljal na finale.

Zanimivost pri Lindgrenu, trenutno vodilnem v SP je tudi njegov motor, saj vozi na agregatih GTR, Švicarja Marcela Gerharda. Vsi preostali pa zaupajo italijanskim motorjem znamke GM. Pri GTR-u gre za tri leta star projekt. S temi motorji je tako najprej vozil Britanec Chris Harris, ki je sicer izpadel iz SGP serije, vso lansko sezono in letos pa je edini, ki na njih nastopa in jih tako s proizvajalcem tudi testira, prav Lindgren. Je to recept za letošnjega prvaka?

Naslednja, tretja dirka, bo čez 14 dni v latvijskem Daugavpilsu.

Rezultati VN Poljske: 1. Fredrik Lindgren (Šve) 16 točk, 2. Maciej Janowski (Pol) 16, 3. Jason Doyle (Avs) 15, 4. Martin Vaculik (Slk) 10, 5. Tai Woffinden (VB) 13,…16. Matej Žagar (Slo) 1.

SP po 2. dirki od 12.: 1. Lindgren 32 točk, 2. Doyle 27, 3. Vaculik 26, 4. Janowski 22, 5. Dudek 22, 6. Woffinden 21, 7. Zmarzlik, 8. Iversen, 9. Sayfutdinov vsi 18, 10. Hancock 15, 13. Žagar 11,…

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov