Avto.info

IVECO S-WAY CNG

Nemška pošta kupuje nove tovornjake

IVECO S-WAY CNG: Nemška pošta kupuje nove tovornjake

IVECO S-WAY CNG

Avtor: Foto: Stellantis
IVECO S-WAY CNG: Nemška pošta kupuje nove tovornjake IVECO S-WAY CNG: Nemška pošta kupuje nove tovornjake

Podjetje Deutsche Post DHL Group (Nemška pošta) je včeraj sporočilo, da jim bo skupina IVECO v bližnji bodočnosti dostavila 178 novih 'Bio-CNG' tovornjakov, ki jih bo uporabljala 'Post & Parcel' divizija Nemške pošte.

Nemci pravijo, da je nakup tovornjakov, ki jih poganja 'Bio CNG' (stisnjen zemeljski plin) trenutno najpametnejša odločitev glede možne uporabe alternativnih pogonskih tehnologij, če želi podjetje Deutsche Post DHL dejansko prispevati k ohranjanju okolja, ker gre v tem primeru za preizkušeno tehnologijo z ustrezno razvito polnilno infrastrukturo. Tako bo Nemška pošta v kratkem dobila 161 19-tonskih (največja dovoljena skupna masa) dvoosnih (4x2) tovornjakov z AD190S34/P CNG nadgradnjo, kjer za samodejno premikanje tovornjaka skrbi vgrajeni 9-litrski motor, ki lahko uporabniku ponudi 250 kW (340 KM) pogonske moči. S približno 160. kilogrami stisnjenega zemeljskega plina lahko tako motoriziran IVECO S-WAY CNG prevozi približno 670 kilometrov.

Za transport dobrin na daljših relacijah bodo Nemci dobili dodatnih 17 3-osnih (6x2) tovornjakov z nadgradnjami AS260S46Y/FS CM CNG. V tem primeru bo IVECO S-WAY CNG opremljen s 13-litrskim pogonskim sklopom, ki lahko sprosti 338 kW (460 KM) pogonske moči. Večji pa bodo tudi vgrajeni CNG rezervoarji s približno 240 kilogrami stisnjenega zemeljskega plina, posledično bo lahko takšen tovornjak z enim polnjenjem prevozil približno tisoč kilometrov. Plinsko gnani tovornjak je ob primerjavi s podobno močnim dizelskim tovornjakom občutno čistejši, ker njegov pogonski sklop ustvari za 95 odstotkov manj CO2 emisij. Tako bo imela Nemška pošta v bližnji bodočnosti že več kot 450 plinsko gnanih tovornjakov.

Za nakup izdelkov skupine Stellantis so se v teh dneh odločili tudi pri znamki Ayvens, ki je zrastla na pogorišču skupine Lease-Plan, ki jo je lani prevzelo podjetje ALD Automotive, ker so pri mednarodnem koncernu s sedežem v Amsterdamu naročili 500.000 novih avtomobilov, ki jih bo skupina Stellantis dobavila v naslednjih treh letih.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov