Avto.info

Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši

Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy

Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy

Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši

Avtor: Foto: Volkswagen
Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy Večji, uporabnejši, učinkovitejši in pametnejši : Na trg prihaja 100-odstotno novi Caddy

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila bo na trg pripeljala novo generacijo modela Caddy. Peta generacija prodajne uspešnice, od katere je bilo do zdaj izdelanih že več kot tri milijone primerkov, prihaja na trg kot kombi, družinski enoprostorec, mestni dostavnik in avtodom. Vsestranski model so tokrat prvič zasnovali na prečni modularni platformi (MQB), na kateri temelji tudi Golf 8. Z najnovejšo razvojno stopnjo platforme MQB v modelsko serijo Caddy prihajajo tudi številne nove tehnologije: inovativni asistenčni sistemi, kot sta Travel Assist in nova asistenca za zavijanje levo, prispevajo k večji varnosti in udobju; s povezanimi infotainment sistemi in digitaliziranimi upravljalni sistemi postaja Caddy kot pametni telefon na kolesih; nova tehnologija twindosing pa izpuste dušikovih oksidov pri varčnih turbodizelskih motorjih pretvarja v vodo in neškodljivi dušik. Novo zunanjost zaznamuje karizmatična podoba, medtem ko je notranjost premišljena do zadnjega kotička. Hkrati se je pove­čala prostornost tega novega večnamenskega predstavnika kombijev, enoprostorcev in avtodomov – takšen je pač pravi Volkswagen.

Novi Caddy bo kot kombi in enoprostorec na voljo v sveže konfiguriranih izvedbah Kombi, Caddy, Life, Style in Move (promocijski model ob prihodu na trg), kot mestni dostavnik pa v izvedbah Cargo in Cargo Maxi (z dolgo med­osno razdaljo). Na trg bo prišel konec novembra, in sicer najprej v Nemčiji, Avstriji in na Poljskem. Potem bodo sledile ostale evropske države, v tretji fazi pa že izvozna tržišča, kot so Izrael, Južnoafriška republika in Avstralija. Ravno prav za naslednjo dopustniško sezono bo leta 2021 v modelsko ponudbo vključen tudi na novo razviti Caddy California (avtodom kot naslednik Caddyja Beach; opcijsko med drugim prvič z minikuhinjo, panoramsko stekleno streho in novim šotorom). Volkswagen Gospodarska vozila po poleg tega tudi za peto generacijo Caddyja vzporedno s sprednjim pogonom od pomladi 2021 nudil tudi štirikolesni pogon 4MOTION, tudi za model Caddy California. Kot poslastica s pogonom 4MOTION in naslednik modela Caddy Alltrack bo – prav tako v letu 2021 – za vse svetovne popotnike na trg prišel novi, samostojni model Caddy PanAmericana – križanec med enoprostorcem in SUV-jem. V prihodnjem letu bodo sledile tudi Maxi različice Caddyja (kombi, enoprostorec) in Caddyja California.

Karizmatična oblika in novi elementi zunanjosti
Prehod na platformo MQB je že na prvi pogled viden po daljši medosni razdalji (prej: 2.682 mm, zdaj: 2.755 mm) in posledično bolj dinamičnih proporcionalnih razmerjih novega Caddyja. Oblikovalci so novo tehnično podstat izkoristili za to, da so na tej osnovi zasnovali povsem novo obliko karoserije – in ta je karizmatična kot še nikoli doslej. Z vidika tehnike in opreme odlikujejo Caddy, ki je lahko opremljen z do sedmimi sedeži, številni novi elementi: mednje sodita panoramska streha z 1,4 m2 veliko stekleno površino (kot omenjeno, na voljo tudi za Caddy California) in opcijska elek­trična zapiralna asistenca za drsna vrata in zadnji dvižni pokrov. Nova so tudi 16-, 17- in prvič tudi 18-palčna aluminijasta platišča ter – v najbolje oprem­ljeni izvedbi Style serijski – novi LED-žarometi in zadnje LED-luči. Caddy je prvič opremljen s sistemom Keyless Access za odpiranje in zagon brez ključa. Pri najbolj izpopolnjeni različici sistema Keyless Access / Advanced zadošča, da se eden od uporabnikov Caddyja vozilu približa s ključem v žepu; vozilo se potem po želji odklene tudi, ne da bi se dotaknili katere od vratnih kljuk za centralno zaklepanje oz. odklepanje. Novo razviti sistem je dobro zaščiten na inovativen način.

Notranjost med največjimi v segmentu
Notranjost pete generacije Caddyja prepriča z novimi visokotehnološkimi rešitvami in znatno večjim uporabnim prostorom. Caddy Cargo ima tovorni prostor s prostornino 3,1 m3 (po standardu SAE V6), Caddy Cargo Maxi pa s prostornino 3,7 m3. K dobri prostorski zasnovi prispeva na novo zasnovana zadnja prema. Kako in zakaj, to se najbolje vidi pri Caddyju Cargo: vanj zdaj lahko euro paleto naložite zadaj prečno. Največja širina med kolesnima ohišjema namreč po novem meri 1.230 mm. V novi Caddy Cargo Maxi lahko zdaj po zaslugi na 840 mm razširjenih drsnih vrat (širina pri prejšnjem mode­lu: 701 mm) naložite še drugo euro paleto – to pa je vsekakor pomembna konkurenčna prednost. Maksimalna dolžina tovornega prostora do predelne stene meri 1.797 mm (Cargo) oziroma 2.150 mm (Cargo Maxi).

Osebne in kombi izvedbe Caddyja so serijsko opremljene s petimi sedeži; modele – bodisi kratke ali dolge – je mogoče opcijsko naročiti z dvema sedežnima vrstama, kot pri predhodnikih s tretjo sedežno vrsto. Z dvema dodatnima enojnima sedežema zadaj se Caddy hitro spremeni v 7-sedežno vozilo. Novost je ta, da lahko zdaj sedeža v tretji vrsti kar najbolj fleksibilno posamično izgradite iz vozila. Seveda pa je v novem Caddyju ohranjena tudi marsikakšna preverjena rešitev: v osebnih in kombi izvedbah so tako sedeži v drugi in tretji vrsti še vedno poklopni in zložljivi. In seveda je tudi sedeže v drugi vrsti mogoče z le nekaj prijemi izgraditi iz vozila. Kombi in družinski enoprostorec imata v prtljažniku kapaciteto do 2.556 litrov (prtljažnik naložen do stropa, do prve sedežne vrste, z izgrajeno drugo sedežno vrsto), če pa je v vozilu pet oseb, pa prostornina prtljažnika, naloženega do višine zadnjih sedež­nih naslonjal, še vedno znaša spoštljivih 1.213 litrov. Pri kombiju in enoprostorcu meri dolžina tovornega prostora do prve sedežne vrste 1.913 mm, maksimalna širina med kolesnima ohišjema pa 1.185 mm.

Digitalizirani visokotehnološki instrumenti in digitalne površine na dotik
Na novo je razvita arhitektura prikazovalnih in upravljalnih elementov: prva stična točka med vozilom ter voznikom in sovoznikom so bodisi analogni instrumenti z digitalnim večfunkcijskim prikazovalnikom ali – opcijski, v izvedbi Style pa serijski – novi Digital Cockpit (popolnoma digitalizirani instrumenti). Glede na izbrani paket opreme je vozilo serijsko ali opcijsko opremljeno z radijskim in navigacijskim sistemom z zaslonom na dotik – z diagonalo 6,5 palca (16,51 cm), 8,25 palca (20,96 cm) ali 10,0 palca (25,4 cm). Z združitvijo Digital Cockpita in najbolj izpopolnjenega 10-palčnega naviga­cijskega sistema Discover Pro nastane novo digitalno okolje prikazovalnih in upravljalnih elementov, ki se imenuje Innovision Cockpit. Prek enote OCU (Online Connectivity Unit) z integrirano eSIM-kartico lahko infotainment sistemi v Caddyju dostopajo do mobilnih spletnih storitev (MOD). Za inova­tivno uravnavanje klimatske naprave se zdaj prvič uporabljajo preprosti digitalizirani drsniki pod infotainment sistemom.

Novost v Caddyju so tudi digitalna dotikala za luči, vidljivost ter avdio- in menijske funkcije. Vrtljivo stikalo za luči se je zato poslovilo – njegovo funkcijo je prevzel sklop tipk za luči in vidljivost. Integriran je spredaj levo na isti vidni in upravljalni osi z instrumenti in infotainmentom. Še en sklop tipk, ki je umeščen pod osrednjim infotainment sistemom in upravljalno enoto klimatske naprave, s tipkami za neposredni dostop omogoča hitro in intuitiv­no upravljanje asistenčnih sistemov ter razširjenih funkcij za klimatiziranje in parkiranje. Poleg naštetega življenje v vozilu olajšujejo tudi nove, zmogljive notranje LED-lučke z upravljanjem na dotik in možnost električnega napa­janja za zunanje 230-voltne naprave. Inovativen je tudi stropni zračnik za izjemno učinkovito prezračevanje v zadnjem delu Caddyja.

Številni novi asistenčni sistemi za več varnosti in udobja
Pet od 19 asistenčnih sistemov je v Caddyju novih, ostali so temeljito prenov­ljeni in razširjenimi s številnimi funkcijami: med novosti spada Travel Assist, ki – prvič v kakšnem Volkswagnovem gospodarskem vozilu – omogoča asistira­no vožnjo v celotnem hitrostnem območju. V kombinaciji s sistemom Travel Assist je novo zasnovani večfunkcijski volan za Caddy opremljen s kapacitiv­nimi senzorji. Zakaj? Iz pravnih in varnostnih razlogov mora voznik sistem nenehno nadzirati. Kapacitivni senzorji zagotavljajo precizno zaznavanje dotika brez sile, tako da ne prihaja do napačnih opozoril. Drugače povedano: dokler so voznikove roke na volanu, sistem od voznika ne zahteva aktivnega obračanja volana. Novost v vseh izvedbah Caddyja je tudi asistenca za zavijanje levo, ki je sestavni del sistema Front Assist. Asistenca za zavijanje je dodaten pripomoček, ki denimo preprečuje nezgode pri zavijanju čez nasprot­ni vozni pas. Novost v Caddyju, ki je obenem tudi prvič na voljo v kakšnem mestnem dostavniku iz A-segmenta: asistenca za manevriranje s prikolico Trailer Assist, kakršno poznamo iz Crafterja (olajšuje vzvratno manevriranje s prikolico).

Tehnologija twindosing močno znižuje emisije dušikovih oksidov pri TDI‑motorjih
Prav tako inovativni kot asistenčni sistemi so tudi novi štirivaljni motorji za Caddy: gre za agregate naslednje evolucijske stopnje, prav vsi so opremljeni s filtri za trdne delce. Če si na primer pogledamo turbodizelske motorje (TDI): Volkswagen gospodarska vozila je za TDI-motorje z močjo 55 kW (75 KM), 75 kW (102 KM) in 90 kW (122 KM) s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim avtomatiziranim menjalnikom z dvojno sklopko prvič uporabil novo tehno­logijo twindosing; prek dveh katalizatorjev SCR in s tem realiziranega dvoj­nega vbrizgavanja aditiva AdBlue so se emisije dušikovih oksidov (NOX) v primerjavi s prejšnjim modelom močno znižale. TDI-motorji za Caddy se tako uvrščajo med najčistejše turbodizelske motorje na svetu.

Prav tako učinkovit in trajnostno zasnovan je tudi turbobencinski motor (TSI) z močjo 84 kW (114 KM). Sledila naj bi še turbomotor na zemeljski plin (TGI na osnovi TSI-ja, a s 96 kW/130 KM) in priključni hibrid (eHybrid). Nove pogon­ske tehnologije v ekološkem in ekonomskem smislu prinašajo pozitivne učinke. Na primer pri TDI: kombinirana poraba dizelskega goriva po kriterijih NEVC pri novem Caddyju 2.0 TDI z močjo 75 kW (102 KM) in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom znaša 4,7 l/100 km – to je 1,4 l/100 km manj kot pri primerljivem motorju za prejšnjo generacijo Caddyja. K tej izrazito izboljšani učinkovitosti prispeva tudi aerodinamičnost nove oblike zunanjosti: inženirjem je količnik zračnega upora (pri predhodniku: 0,33) pri novem Caddyju uspelo zmanjšati na 0,30 – nova referenčna vrednost v tem segmentu. Tudi v primerjavi s tekmeci je novi Caddy kot TDI v povprečju za deset odstotkov varčnejši, kar pomeni tudi za deset odstotkov manjše emisije CO2. Ravno tako bodo najboljše v svojih kategorijah tudi izvedbe Caddyja z bencinskim motor­jem.

Caddy5 (cargo); 2.0TDI 102 KM; 20.849 €
Caddy5 (osebni); 2.0TDI 102 KM; 23.990 €

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.