Avto.info

Citroën

SKORAJ 100 LET ZGODOVINE V RAZREDU UDOBJA

Citroën: SKORAJ 100 LET ZGODOVINE V RAZREDU UDOBJA

Citroën

Avtor: Foto: Citroën

Citroën je na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil svoje najnovejše SUV vozilo C5 Aircross, in s tem napovedal naslednje poglavje svoje skoraj 100-letne zgodovine inovacij, ki skrbijo za dobro počutje v vozilu. Novi SUV C5 Aircross je ultra modularni SUV, ki postavlja nova merila na področju udobja zlasti prek vzmetenja s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki (Progressive Hydraulic Cushions®) in sedežev Advanced Comfort, ki dokazujejo, da si Citroën prizadeva še naprej izpopolnjevati udobje v notranjosti.

Tekom prvega stoletja svojega obstoja se je znamka Citroën uspela dokazati s svojo doslednostjo in drznostjo, na podlagi katerih lahko ponuja povsem specifične izkušnje v notranjosti, ki so usmerjene v dobro počutje. Edinstveno udobje, po katerem se Citroën od drugih loči že od leta 1919, temelji na celi zbirki inovacij in je postalo pravi zaščitni znak blagovne znamke. Danes Citroën črpa izkušnje iz svoje zapuščine, o čemer priča njegov program Citroën Advanced Comfort®, to je pristop po navdihu strank, ki postavlja temelje za vsesplošno in moderno 360-stopinjsko udobje prek štirih glavnih stebrov: udobje v vožnji, udobje bivanja, funkcionalno udobje in udobje uma.

Koncept udobja je privedel do razvoja mehkejših sedežev in vzmetenja, ki bolj učinkovito absorbira neravnine in udarce ter varuje potnike pred deformacijami na cestišču. Dandanes stranke pričakujejo še več vsesplošnega, modernega in naprednega udobja, ki tako voznika kot tudi potnike kar vabi na potovanje.

Citroën od nekdaj daje poudarek na vzmetenje in sedeže, dva ključna elementa za povečanje udobja med vožnjo. Citroënov pristop k udobju zaobjema še številne druge elemente in izhaja neposredno iz številnih preteklih inovacij s področja dobrega počutja. Skozi svojo bogato zgodovino je Citroën od nekdaj veljal za pionirja med inovacijami za udobje, na primer s hidro pnevmatskim vzmetenjem, sedeži, ergonomsko zasnovanimi stikali v potniškem prostoru, aerodinamično obliko karoserije, revolucionarno arhitekturno zgradbo oziroma tudi z novimi materiali v potniškem prostoru. Številne inovacije so pomembno vplivale na Citroënov moderen pristop do udobja.

Znamka namerava svoj globalni pristop k udobju uveljaviti tudi v 21. stoletju, zato se je odločila vse svoje strokovno podkovano znanje s področja udobja vložiti v nov razvojni projekt, to je program Citroën Advanced Comfort®, ki stremi za naslednjimi štirimi cilji:
- zaščita potnikov pred zunanjimi motnjami z rešitvami za prenos tresljajev prek vzmetenja kot tudi za zvočno izolacijo, tako da se v Citroënu potniki počutijo kot v zapredku ličinke. To je udobje v vožnji;
- poenostavitev bivanja v vozilu po zaslugi prostorne notranjosti, priročnih odlagalnih mest in domiselne razporeditve sedežev. To je udobje bivanja;
- zagotovitev neprekinjene uporabe vozila in njegove opreme po zaslugi intuitivne tehnologije, vsakodnevno uporabnih sistemov za pomoč in neprekinjene digitalne povezave med potniki in vozilom. To je funkcionalno udobje;
- zagotovitev brezskrbnosti s sistemi za pomoč pri vožnji, z organiziranim prikazom le tistih informacij, ki so dejansko uporabne in s pomirjajočim notranjim ambientom. To je udobje uma.

Vsaka od tematik programa Citroën Advanced Comfort® sloni na zgodovinskih inovacijah, ki so pomembno prispevale k Citroënovemu ugledu s področja udobja, ki si ga je znamka zgradila tekom zadnjih 99. let.

UDOBNA VOŽNJA
Citroën je od nekdaj nenehno uvajal inovacije, ki potniški prostor izolirajo od cestišča. Udobje voznika je zagotovilo za varno in brezskrbno vožnjo, prav tako pomembno pa je tudi udobje potnikov. Od svojega nastanka dalje Citroën določa standarde avtomobilske industrije z vidika udobja v vožnji, poleg tega pa je ustvaril nove tehnologije in vpeljal nove funkcije, s katerimi je potniški prostor vseh njegovih modelov maksimalno udoben, sproščujoč in eleganten.

Ob nastanku avtomobilske industrije je avtomobilom manjkalo udobja. S prihodom prvega pravega vozila iz serijske proizvodnje v Evropi, to je bil Citroën Type A, pa je Citroën ustvaril vozilo, ki je ponujalo bogatejšo opremo, več udobja in razkošja, kot na primer zaganjalnik, oblazinjeni sedeži in električne luči. Type A je bil opremljen z revolucionarnim sistemom vzmetenja na osnovi obrnjenih eliptičnih vzmeti, ki so na podlagi svojih nastavitev usklajeno delovale ena glede na drugo, tako da blažilniki niso bili potrebni. Že v tistem času je Citroën privedel vožnjo in lego na cesti na višjo raven udobja.

Z lansiranjem Citroëna Type C leta 1922 je André Citroën poskušal zagotoviti še več udobja v vozilu. Želel je, da bi potniki enostavno sedli v svoja vozila in se namestili na udobnih sedežih, ne pa da morajo splezati na trd sedež. Razmišljal je tudi o ženskih voznicah in o njihovih potrebah in to veliko prej, preden so drugi avtomobilski proizvajalci ovrgli svoje predsodke in prepričanja o moškemu šovinizmu na področju avtomobilizma. Ženskam je bil posebej všeč Type C zaradi enostavnega in mehkega krmiljenja volana, pa tudi zato, ker je bilo glede na takratno modo vanj veliko lažje sesti in iz njega izstopiti. V tistih časih so Citroënove reklame nagovarjale tudi ženske voznice.

Sloves o udobju Citroënovih avtomobilov pa se je razširil daleč onstran meja Francije. Na začetku let 1920 so Citroënova vozila uporabljali taksisti v Parizu in tudi v Londonu. Type C, ki je bil proizveden v več kot 80.000 primerkih, je avtomobilizem približal širši javnosti. V letih 1930 je Citroëna naročil celo papež Pij XI. zaradi znamkinega slovesa na področju udobja. Celoten Citroënov izbor, ki je segal od malih družinskih modelov vse do vozil visokega razreda, se je od drugih ločil po svojih inovacijah. V 20. letih prejšnjega stoletja je Citroën proizvajal vozila s karoserijo iz jekla, kot na primer B10, ki je imelo močnejšo zgradbo in bolj učinkovito izolacijo potniškega prostora pred cesto in dogajanjem v okolici. Model B14 iz leta 1926 je bil opremljen z zavorami s servoojačevalnikom, to je bila takrat izjemna inovacija, s katero je vozilo bolj enostavno upočasnilo.

André Citroën je bil prepričan, da je več udobja ključ do uspeha. Leta 1928 je lansiral seriji AC4 in AC6, ki sta imeli bolj luksuzno opremo. Leta 1929 se jima je pridružila limuzina C6, ki je navdušila s pestro paleto sistemov za pomoč pri vožnji in luksuznih podrobnosti za potnike, in to v nadvse trdni karoseriji. Citroën je bil prvi proizvajalec v Evropi, ki je svoje motorje vgradil na bloke iz gumijastega materiala, s čimer je zmanjšal vibracije v notranjosti potniškega prostora, in s tem ustvaril "motor na nihajnih nosilcih". Ta postopek je bil nemudoma povzet pri modelih C4, C6 in Rosalie, André Citroën pa se je s svojo genialno marketinško žilico odločil vse svoje motorje z nihajnimi nosilci opremiti z značko laboda, ki je simbol za brezskrbnost.

V takratni dobi luksuza in stila so tovrstna vozila odprla vrata še večjim inovacijam s področja udobja, varnosti in vožnje. Leta 1934 je Citroën lansiral model s tako številnimi inovativnimi funkcijami, da je povzročil pravo senzacijo: Traction Avant.

TRACTION AVANT – PRVA ENODELNA KAROSERIJA IZ SERIJSKE PROIZVODNJE
Z modelom Traction Avant je Citroën ustvaril prvo družinsko vozilo serijske proizvodnje s pogonom na prednji kolesi in enodelno karoserijo. Bolj vzdržljiva, varnejša in revolucionarna enodelna karoserija vozila iz varjenega jekla je udobje v vožnji in lego na cesti popeljala do novih dimenzij. Vpeljala je nove standarde glede torzijske togosti pri zasnovi karoserije, ki so privedli do občutno izboljšane kakovosti vožnje, saj je bil motor bolj učinkovito izoliran od potniškega prostora po zaslugi manjšega hrupa in vibracij.

Traction Avant je bil opremljen z neodvisnim prednjim vzmetenjem, naprednim zadnjim vzmetenjem in hidravličnimi zavorami. Udoben in ergonomsko zasnovan potniški prostor je bil opremljen z novimi sedeži, zaradi ravnega poda in odsotnosti tunela za prenos pa je ponujal še več prostora in sprostitve za potnika na prednjih sedežih. Skupaj s tem modelom so bile prvič na voljo nove pnevmatike "Pilote" znamke Michelin z ojačanimi bočnicami za še več udobja v vožnji. Leta 1937 so to bile prve nizkoprofilne pnevmatike na svetu, katerih višina bočnice je znašala 80 % skupne širine njene tekalne ploskve, kljub temu pa so zagotavljale več udobja v vožnji in bolj stabilno lego na cesti.

Model je vozniku zagotavljal inovativne užitke v vožnji, ki so bile za limuzino prava inovacija, neprimerljivo krmiljenje in nižje nameščen motor na mišičasti in usločeni karoseriji, potnikom pa izjemno udobje v vožnji. Z vidika vožnje in udobja ni nobeno vozilo na svetu prekašalo modela Traction Avant. Traction Avant je tako prednjačil v svojem času, da so ga proizvajali več kot dvajset let. Na začetku let 1950 je Traction Avant 15H premierno predstavil prvo verzijo novega tipa vzmetenja, to je bilo hidro pnevmatsko vzmetenje. Model Traction Avant je nadomestil legendarni DS 19.

DS IN NJEGOVO HIDRO PNEVMATSKO VZMETENJE
DS 19, ki je bil lansiran leta 1955 na avtomobilskem salonu v Parizu, je ponujal revolucionarno karoserijo aerodinamične oblike, ki je omogočila nižjo porabo goriva in manj motečih hrupov, hkrati pa je izboljšala stabilnost. Pravi tehnološki napredek pa je predstavljal sistem hidro pnevmatskega vzmetenja vozila, ki je bil za tiste čase nekaj povsem novega, saj je ponujal udobje v vožnji leteče preproge zahvaljujoč absorpciji nepravilnosti tudi na najbolj poškodovanih delih cestišča.

Hidro pnevmatsko vzmetenje je ustvarilo "zračno blazino", po kateri se je vozilo premikalo. Vzmetenje, ki ga je zasnoval Paul Magès, je vsebovalo črpalko s pogonom prek motorja, ki je pod visokim tlakom dovajala mineralno olje v krogle, napolnjene z internim plinom, in pa vzmetne noge s samodejno nastavitvijo nivoja na vsakem posameznem kolesu. Ker je sistem deloval brez vzmeti, v vozilu ni bilo občutiti trdote zaradi drgnjenja kovine ob kovino. Isti sistem je sprožil zavore in volan ter še spreminjal prestave. S hidro pnevmatskim vzmetenjem je lahko voznik poleg tega po želji povišal in znižal višino karoserije, saj je lahko vozil po neutrjenih poteh, blatu, snegu in poledici. V primeru predrte pnevmatike je DS lahko celo sam sebe "dvignil na dvigalko.

Ne le, da je bila vožnja z DS-om nekaj edinstvenega, saj so bili potniki obvarovani pred stresom in utrujenostjo, ki ju povzroči klasično vzmetenje, temveč je vzmetenje zagotavljalo tudi stalno višino podvozja: poskrbelo je za manj nagibanja vozila v ovinkih in stalno ohranjalo aerodinamično ravnovesje. Citroënu so sledili tudi drugi avtomobilski proizvajalci, zlasti Rolls-Royce in Mercedes-Benz, ki sta po njegovem zgledu začela svoje avtomobile opremljati s pnevmatskim vzmetenjem nekaj let kasneje v 20. stoletju. Udobje pa ni bilo na voljo zgolj v Citroënovem paradnem modelu iz serije DS, 19-23, temveč so ga bili deležni tudi ostali Citroënovi modeli visokega razreda in za široke množice.

Med letoma 1970 in 1975 so proizvajali dvovratni kupe SM, ki je bil opremljen s hidro pnevmatskim vzmetenjem, ki se je osredotočal na udobje in stil. To hidro pnevmatsko vzmetenje je bilo ustrezno prilagojeno tudi za izvedenko GT, da je bila med vožnjo bolj trda in se je manj nagibala, kljub temu pa je ponujala izjemno udobje. Model GS, ki je bil leta 1971 izbran za evropski avto leta, so novinarji pohvalili zaradi udobja v vožnji, ki je bilo podobno "limuzini": novinarji tistega časa so ga primerjali neposredno z najbolj udobnimi vozili na svetu. Citroën je svoje vzmetenje vgradil tudi v model CX, ki je bil leta 1975 proglašen za avto leta. V izboru vozil so bili na voljo usločena izvedenka "Pallas", športni izvedenki GTi in Turbo ter model "Prestige" s podaljšano medosno razdaljo, ki so ga uporabljali predsedniki, pomembneži in slavne osebe širom celega sveta.

Hidro pnevmatski sistem je svoj vrhunec dosegel v 90. letih prejšnjega stoletja ob razširitvi elektronike. Z vzmetenjem "Hydractive II" modela XM je bil uveden elektronski nadzor nad udobjem v vožnji, ki je bil kasneje izpopolnjen za vozilo Xantia Activa, katerega so cenili tako vozniki kot tudi avtomobilski mediji, saj je v popolnosti odpravil nagibanje karoserije. V prvem desetletju tega tisočletja pa je vzmetenje Hydractive III+, ki je bilo na voljo za C5 in C6, popeljalo sloves Citroëna do novih višav, saj je postavilo nova merila na področju udobja v vožnji.

Dandanes pa udobje v vožnji Citroënov izpopolnjujejo najmodernejše tehnološke inovacije. Vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki, ki je na voljo za novega SUV-ja C5 Aircross in novega C4 Cactus se ponaša z izboljšano kakovostjo blaženja in neprimerljivim udobjem v vožnji, tipičnim za Citroën. Medtem ko klasično vzmetenje sestavljajo amortizer, vzmet in mehanski omejevalnik, pa ima Citroënovo vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom še dodatna dva hidravlična omejevalnika, enega za raztezanje in drugega za kompresijo. Vendar pa so lahko inženirji po zaslugi teh omejevalnikov zagotovili vozilu bolj neoviran hod vzmetenja, kar daje občutek lebdenja na "leteči preprogi" in se zdi, kot da vozilo preletava deformacije na cestišču. Poleg tega pa pri močnejši kompresiji in močnejšem raztezanju hidravlični omejevalniki absorbirajo in razpršijo energijo, in s tem preprečijo nagle zaustavitve in odskoke.

POPOLNOST PALLASA
Zaslug za vrhunsko kakovost v vožnji Citroënov, osredotočenost znamke na zmanjšanje hrupov in ukinitev vibracij ne moremo pripisati zgolj hidro pnevmatskemu vzmetenju. K udobju v vožnji občutno prispevajo tudi karakteristike potniškega prostora. Zares pravo udobje v vožnji je poudarjala visoko cenovna oprema in dodatki za notranjost, o čemer pričajo izvedenke "Grand Luxe" prvih Citroënov, pa tudi nivo opreme "Pallas", ki je bil prvič na voljo za DS in katerega ime izhaja iz legende o boginji Ateni. Za različice Pallas modelov DS, GS oziroma CX so bili na voljo novi visokocenovni materiali, notranja oprema izklesanih linij in sedeži zasnovani za sprostitev. Izvedenka Pallas je s kombinacijo stila in udobja v vožnji povzročila pravo revolucijo na področju udobja.

SEDEŽI
Celo Citroënovi nekoliko bolj "klasični" modeli so opremljeni s sedeži, ki ponujajo nekaj več kot ostali avtomobilski proizvajalci: sedeži so mehkejši, hkrati pa ponujajo izjemno dober oprijem za manj bolečin v hrbtenici na dolgih potovanjih.

Že Citroëni iz 20-tih let prejšnjega stoletja so bili za tiste čase opremljeni z izredno udobnimi sedeži. Nekoliko kasneje sta bila med številnimi inovacijami modela Traction Avant iz leta 1934 tudi prenovljeno ogrodje sedežev in oblazinjenje novega tipa. 2CV je vpeljal inovativen dizajn sedežev v obliki viseče mreže, ki so bili izjemno udobni in odstranljivi. Pri modelu DS pa je Citroën nadgradil udobje v vožnji s čisto posebnimi sedežnimi blazinami iz penastega materiala Dunlopillo, ki se je idealno ujemal z vzmetenjem.

Dovršeno zasnovani sedeži Dunlopillo so bili uporabljeni tudi pri kasnejših karoserijskih različicah, zlasti za modele GS, CX, SM in BX: ultra udobni sedeži so imeli mehko oblazinjeno oblogo s podporo pod stegni in v spodnjem delu noge, pa tudi oporo v ledvenem delu. Za te modele je Citroën ponujal posebno tkanino "jersey" za več udobja in je tako širši javnosti premierno ponudil povsem nove materiale. Sedalni del sedežev ni bil samo lep na pogled, ampak tudi izjemno udoben.

Z obilo prostora za noge potnikov na zadnjih sedežih je bil CX Prestige prvi Citroën, ki je v zadnjem delu potniškega prostora ponujal "salonske" sedeže po zgledu zasebnih reaktivnih letal, ki so imeli poleg tega še privzdignjen naslon za noge za optimalno udobje. Model SM je bil kot izvrstni primerek vozil Grand tourisme opremljen z usnjenimi sedeži v obliki školjke, ki so potnikom na daljših potovanjih ponujali dobro oporo. V kasnejših letih, med 2006 in 2012, je bil C6 opremljen z zadnjimi sedeži iz "poslovnega razreda" z električno nastavljivim naklonom. Potniki na zadnjih sedežih so lahko celo sami drsno premaknili sedež prednjega sopotnika naprej, in si tako sami uredili potreben prostor kot v pravem salonu. C4 Cactus pa je predstavil koncept prednjih sedežev v stilu "zofe" kot čudovito reinterpretacijo prednje sedežne klopi iz preteklosti.

Citroën od nekdaj razvija sedeže, ki so mehki in nudijo dobro oporo, poleg tega pa so na voljo še s čisto posebnimi končnimi obdelavami, inovativnimi funkcijami in podrobnostmi za večjo varnost: nastavitev ledvenega dela, električna masaža, električno nastavljiv naslon za noge, s čimer potnikom ponujajo najvišjo raven udobja v vožnji. Danes pa sedeži Advanced Comfort kot inovacija s področja udobja, ki je bila premierno predstavljena leta 2018 z novim vozilom C4 Cactus in novim SUV-jem C5 Aircross, idealno ponazarjajo preteklost prek nemudoma opaznega udobja zaradi bogato oblazinjenega sedalnega dela s slojem iz penastega materiala, ki potnikom zagotavlja mehkobo in udobje ob dotiku. Poleg tega zagotavljajo še več dinamičnega udobja in udobja telesa po zaslugi penaste gume visoke gostote, ki na dolgih poteh nudi telesu učinkovito oporo.

UDOBJE BIVANJA
Citroënovo udobje se izraža tudi prek praktičnih in vsestranskih funkcij, po zaslugi katerih sta vožnja in potovanje veliko bolj prijetna. Bolj kot je vozilo enostavno za vsakodnevno uporabo, bolj je prijetno in udobno za potnike. Razvoj vozil, ki zagotavljajo maksimalno udobje bivanja je rdeča nit, ki se prepleta skozi celotno Citroënovo zgodovino.

Citroën že od nekdaj poudarja prednosti prostorne in modularne potniške kabine ter domiselno in učinkovito zasnovanih odlagalnih mest. Leta 1923 so imeli kupci modela Type B2 možnost izbire med več sedeži ali večjo prostornino za prtljago, s čimer je ponujal modularen in praktičen potniški prostor. Type C3 «Torpédo» je bil dvosedežni model, opremljen s tretjim sklopnim sedežem, ki se je nahajal za voznikom, tako da je bilo možno izbirati med prevozom večjega števila prtljage ali več potnikov, odvisno od potreb. Leta 1924 je bila lansirana izvedenka Trèfle (triperesna deteljica) z novo razporeditvijo treh sedežev, pri čemer je bil tretji sedež nameščen na sredini potniškega prostora tik za prednjima sedežema in na obeh straneh obdan z odlagalnimi mesti.

V letih 1930 in še kasneje je Traction Avant ponujal razne razporeditve sedežev. Na voljo je bil zlasti model s sedmimi sedeži s podaljšano medosno razdaljo in z dvižnimi prtljažnimi vrati, zaradi česar je bila to najbrž prva limuzina z dvižnimi prtljažnimi vrati iz serijske proizvodnje na svetu. Tudi 2CV se je ponašal z najnovejšimi tehnološkimi dosežki s področja vzmetenja, proizvodnje in modularnega potniškega prostora. Z odstranljivimi sedeži, strešnim oknom, ravnim podom in raztegljivim prtljažnikom je 2CV veljal za vozilo, ki je sprožilo trend funkcionalne razporeditve potniškega prostora in to že pred 70 leti.

Tako DS kot tudi CX sta bila na prodaj kot karavanska izvedenka, ki je ponujala maksimalno udobje bivanja po zaslugi domiselne razporeditve sedežev, in to mnogo let pred nedavnimi trendi vozil s šestimi ali sedmimi sedeži. Družinska izvedenka CX je bila v svoji kategoriji povsem edinstvena, zato so jo njeni tekmeci več let poskušali ujeti. Citroën je razvil in na avtomobilskih salonih predstavil tudi celo serijo edinstvenih konceptnih vozil, ki so odločno usmerjena v bivalno udobje, o čemer zlasti priča koncept Citroën Karin iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Model s tremi sedeži piramidne oblike, ki je bil izdelan iz kompozitnega materiala, je predstavil nove zamisli glede odlagalnih mest, oblazinjenih sedežev in upravljalnih stikal okoli instrumentne plošče in na dosegu roke na volanu. Vse te številne zamisli so danes vsesplošno prisotne v vozilih iz Citroënove proizvodnje.

Pred nedavnim je Citroën svojo pozornost usmeril na znanost ergonomije in vključitev prilagodljivih elementov za funkcionalno uporabo avtomobila. Citroën od nekdaj cenijo družine zaradi njihove enostavne uporabe: v zadnjih letih so vsestranska družinska vozila med najbolje prodajanimi modeli tega proizvajalca. Citroënova vozila so vpeljala številne inovacije, kot na primer odstranljivi, preklopni in zložljivi sedeži, pod naklonom nastavljiva naslonjala zadnjih sedežev in celo vrtljivi prednji sedeži. Večji Citroënovi modeli so ponujali osem ali celo devet sedežev z najrazličnejšimi možnostmi razporeditve, njegovi manjši modeli, kot sta na primer ZX ali C2, pa so opremljeni z zadnjimi sedeži, ki jih je možno pomikati naprej ali nazaj, ter tako pridobiti še več prostora za potnike ali pa za prtljago. Prava redkost med manjšimi avtomobili pa so bili po naklonu nastavljivi zadnji sedeži, ki jih je ponujal C2.

ODLAGALNI PROSTORI
Citroën je pogosto ponujal inovativne rešitve za razporeditev potniškega prostora, da bi ugodil potrebam modernih družin. Od površin za odlaganje predmetov, predalov pod sedeži, velikih predalov za drobnarije ali odlagalnih mest v stropu, ki so na voljo v letalih, Citroënovi oblikovalci so od nekdaj uspeli uporabnikom ponuditi nekaj prostora več za odlaganje. Citroënova domiselna razporeditev potniškega prostora je od nekdaj vključevala domiselne ideje po navdihu rešitev, ki so bile ponujene v konceptnih vozilih, ki so bili javnosti predstavljeni na avtomobilskih salonih. Prijetno vzdušje se kot znamkina prioritetna tematika odraža v vrtljivih sedežih za bolj enostaven vstop in izstop iz vozila, skritih prostorih oziroma armaturni plošči z odstranljivimi ploščami ali odlagalnimi mesti.

Potem ko je Type C že leta 1923 ponujal manjša odlagalna mesta, so tudi ostali Citroënovi modeli prevzeli to zamisel in začeli ponujati domiselne rešitve. Po tem zgledu je bil 2CV kasneje opremljen s popolnoma prilagodljivim prtljažnim prostorom za večjo priročnost. Karin, konceptni avtomobil, ki je bil razstavljen na salonu v Parizu leta 1980, je bil opremljen z izstavljivimi predalčki v vratih. CX je imel veliko ploščad v predelu armaturne plošče, medtem je bil XM in še številni drugi Citroëni zatem opremljeni s predalom za drobnarije, ki se je odpiral navzgor zaradi bolj enostavnega dostopa nasproti sovoznika. Kasnejši modeli GS so bili na voljo z odstranljivim predalom za drobnarije, ki ga je bilo možno namestiti na instrumentno ploščo ali na vrata, lahko pa se ga je uporabljalo tudi kot aktovko. Zatem so bila leta 2003 skupaj z modelom C2 predstavljena prtljažna vrata z dvodelnim odpiranjem kot prava inovacija te kategorije. Na notranji strani spodnjega dela prtljažnih vrat se je nahajal manjši predal za shranjevanje majhnih predmetov, ki se tako niso več vozili po prtljažnem prostoru.

Berlingo, ki je bil predpremierno predstavljen kot trojček konceptov na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1996, je priročnost odlagalnih mest popeljal na novo raven. Tri konceptna vozila, Coupé de Plage, Berline Bulle in Grand Large so napovedovala odlagalna mesta za športno opremo (kot so deske za jadranje ali smuči) in družinam prijazno notranjost s prilagodljivimi odlagalnimi mesti v potniškem prostoru. Proizvodni model Berlingo, ki je nastal po navdihu izvedenke Grand Large, je ob lansiranju premierno ponujal odlagalno mesto "Modutop" v strehi. Modutop je za 170 litrov povečal prostornino odlagalnih površin za vse potnike, saj je idealen za prevoz čisto vseh potrebščin, ki jih družina potrebuje na dolgih poteh za preganjanje dolgčasa.

Celo najbolj preproste podrobnosti, kot je kaveljček za torbico v vozilu C4, vsakodnevno poskrbijo za še bolj prijetno vzdušje v Citroënovem potniškem prostoru. Zaradi vsega tega so vozniške izkušnje v vožnji s Citroënom povsem drugačne. Dandanes pa strankam veliko pomenijo tudi odlagalne površine za digitalne naprave in možnosti za vzpostavitev povezave.

FUNKCIONALNO UDOBJE
Pri Citroënu se funkcionalno udobje odraža v ergonomsko zasnovanem potniškem prostoru v kombinaciji z intuitivnimi in enostavno uporabnimi tehnologijami. V hitro rastočem avtomobilskem sektorju tehnologija nenehno pridobiva na pomembnosti, kar ima včasih negativne posledice za povezljivost, seveda pa to ne velja za Citroën, ki stalno uvaja nove tehnologije za poenostavitev uporabe in povečanje udobja. Zmanjšanje stresa in utrujenosti med vožnjo je že dolgo časa eden od Citroënovih glavnih ciljev. Citroën je prepričan, da je čisto pravo udobje tisto, pri katerem se zmanjšajo psihične obremenitve med vožnjo, to je področje, na katerem si znamka nenehno prizadeva za inovacije. Že nekaj desetletij Citroën postavlja udobje v osrčje oblikovne zasnove svojih vozil in utira pot inovacijam z dvema ključnima elementoma: volan in instrumentna plošča.

Na začetku 21. stoletja je Citroën kot pravi pionir predstavil nov koncept volana s fiksnim srednjim delom za model C4, ki je bil uporabljen tudi za C4 Picasso in C5. Z masovno uvedbo vgrajenih tehnologij, ki pogosto zasičijo instrumentno ploščo, se je veliko proizvajalcev odločilo upravljalna stikala premestiti na volan. Citroënova domiselna zasnova je slonela na fiksnem srednjem delu, na katerem so se nahajala neposredno dostopna upravljalna stikala. Medtem ko so se upravljalna stikala pri drugih proizvajalcih vrtela skupaj z volanom, pa so Citroënova ostala fiksna ne glede na položaj volana, zaradi česar so bila bolje pregledna in enostavnejša za uporabo. Ta inovacija je ustrezala tudi strogim zahtevam glede varnosti, ki jih narekuje zakonodaja o trčenjih in varnostnih blazinah.

Citroën pa je volan uporabil za uvedbo še ene inovacije: slavni vrtljivi žarometi, ki so bili prvič prestavljeni z modelom DS leta 1967 in ki poenostavijo vožnjo ponoči, saj cesto bolj učinkovito osvetlijo. Leta kasneje sta isto funkcijo opravljala dva od šestih hidravlično nastavljivih prednjih žarometov modela SM. Ti žarometi so pri današnjih modelih poznani kot "inteligentne luči", čeprav jih je Citroën uvedel za svoje slavne modele že zdavnaj zaradi povečanja udobja pri uporabi.

INSTRUMENTI IN INOVACIJE
Napredna in ergonomska stikala pa tudi inovativno zasnovana instrumentna plošča potrjujejo Citroënova nenehna prizadevanja za funkcionalnost, saj vsebujejo nove tehnologije za izboljšanje voznikovega udobja. GS, GSA, CX in BX so bili opremljeni z revolucionarnimi, ergonomsko zasnovanimi upravljalnimi stikali, do katerih je bilo možno dostopiti z volana. Kasnejša modela GSA in Visa sta vpeljala obvolanski upravljalni sklop, ki je združeval vsa glavna upravljalna stikala na dosegu voznikovih prstov, zaradi česar je lahko voznik ostal osredotočen na dogajanje na cesti in mu ni bilo treba spustiti volana.

Za model CX so bili premierno uporabljeni deli iz ulitega plastičnega materiala, ki so poenotili oblikovno zasnovo instrumentne plošče, konzole in obloge na vratih. Upravljalna stikala so bila v polkrožni obliki razporejena okoli volana na osupljivi instrumentni plošči "lunule" v obliki "letečega krožnika". To povsem inovativno instrumentno ploščo v obliki polmeseca ("lunule") si je zamislil kipar, oblikovalec in umetnik Michel Harmand, ki je vplival na Citroënov dizajn v 60. letih prejšnjega stoletja pa vse do let 1980. V tistih časih je bil to pravi vrhunec funkcionalnega udobja. Inovacijo, ki je bila povzeta še v drugih Citroënovih modelih, so posnemali tudi drugi avtomobilski proizvajalci. Armaturne plošče so prestale številne nadgradnje ob uvedbi novih tehnologij za vbrizgavanje in ulivanje plastičnih materialov v letih 1980 in 1990.

CX je bil opremljen še z edinstveno osvetljenim vrtečim se števcem hitrosti, ki je v okencu tik pred voznikom prikazoval povečano vrednost hitrosti vozila. Tako je voznik bolj enostavno in hitreje opazil hitrost, s katero vozi in mu ni bilo treba na merilniku hitrosti iskati klasičnega kazalca. BX, ki je bil lansiran leta 1982, je predstavil nov mejnik na področju dizajna notranjosti in zunanjosti. Skoraj 20 % karoserije modela BX je bilo iz plastike, pa tudi arhitekturna zasnova potniškega prostora je bila iz nabrizganega plastičnega materiala ter je imela upravljalna stikala in ročice dostopne s konicami prstov . Z modelom BX Digit leta 1985 je Citroën premierno predstavil prvo instrumentno ploščo z digitalnim prikazovalnikom. To je bil dejansko prvi avtomobil na svetu z digitalno instrumentno ploščo. Z izrabo funkcionalnosti za povečanje udobja je BX Digit postal pravi predhodnik današnjih digitalnih instrumentnih plošč.

VGRADNJA NOVIH TEHNOLOGIJ
O Citroënovi predanosti funkcionalnemu udobju priča inteligentna razporeditev upravljalnih stikal na armaturni plošči in v potniškem prostoru. Med Citroënove inovacije s področja funkcionalnega dizajna prištevamo idealno vgradnjo novih tehnologij za pomoč vozniku ter izboljšanje udobja in praktičnosti. Lekcije, ki se jih je proizvajalec naučil tekom več desetletij nabiranja izkušenj, so obrodile sadove. Razvoj in integracija tehnologij za potniški prostor Citroënovih vozil slonita na več desetletjih izkušenj in strokovno podkovanega znanja znamke s tega področja.

Po prvih modelih instrumentne plošče v obliki polmeseca je C6 kot prvi ponudil projekcijski prikazovalnik, ki je na vetrobransko steklo projiciral najpomembnejše informacije za bolj enostavno prebiranje. Od takrat dalje se je ta funkcija pojavila v mnogih novejših modelih, kot sta na primer SpaceTourer in pred kratkim predstavljeni SUV C3 Aircross. Citroën je popolnoma digitalno instrumentno ploščo uvedel v vse izvedenke vozila Xsara Picasso, njen koncept pa je bil od takrat že večkrat izpopolnjen za številne druge modele. Danes je C4 Picasso opremljen z 12-palčno digitalno instrumentno ploščo, ki informacije prikazuje na funkcionalen in udoben način.

Enostavnost je najpomembnejši element uporabniških vmesnikov, ki so prisotni v današnjih modelih znamke. Povezljivi zasloni na dotik prevzemajo funkcije pametnih telefonov. Voznika in potnike povežejo z zunanjim svetom prek naprave, ki je enostavna za uporabo in podvoji prikaz aplikacij s pametnega telefona na zaslonu na dotik po zaslugi tehnologij MirrorLink, Apple CarPlay® in Android Auto®. Od čisto prvih smernih žarometov, prek instrumentne plošče v obliki polmeseca pa vse do digitalnih zaslonov je bila vgradnja novih tehnologij v vse nove modele Citroën v znamenju praktičnosti in enostavnosti.

UDOBJE UMA
Odkar vse več časa preživljamo v svojih avtomobilih, je boj proti stresu in utrujenosti, z namenom izboljšanja udobja uma, postal vitalnega pomena. V ta namen Citroën ustvarja umirjeno in elegantno notranjost z ergonomsko in funkcionalno zasnovanimi elementi, ki ublažijo vplive zunanje okolice. Udobje uma je zagotovljeno, medtem ko za zmanjšanje voznikovih psihičnih obremenitev poskrbijo inteligentni sistemi za pomoč pri vožnji v kombinaciji s svetlim in prostornim potniškim prostorom. Citroën je od nekdaj na prvo mesto postavljal umirjenost uma svojih lastnikov. Citroënova vozila so kot prva ponujala priročnike: Citroën se je kot prvi evropski proizvajalec vozil iz serijske proizvodnje želel prepričati, da bo čim več lastnikov znalo pravilno uporabljati in vzdrževati svoja vozila.

Ker zna biti vožnja pogosto precej stresna ali dolgočasna, je potrebno poskrbeti za dobro vzdušje v potniški kabini in ni boljšega kot to, če potniki vedo, da so v dobrih rokah. Skrb za dobro psihofizično počutje voznika in potnikov je že več desetletij najpomembnejša skrb Citroënovega globalnega pristopa k udobju: in to ne zgolj zaradi preprečitve stresa ali dolgčasa za volanom temveč tudi zaradi povečanja užitkov v vožnji.

SVETLOBA IMA PRIORITETO
Svetloba in ambient potniškega prostora sta za Citroën ključna elementa "udobja uma", zato prek oblikovne zasnove notranjosti zmanjša voznikove psihične obremenitve. Svetloba lahko izboljša občutek za zaznavanje barv v potniškem prostoru, spremeni razpoloženje in okrepi občutek umirjenosti in brezskrbnosti. Tako oblikovalcu kot tudi vozniku nudi obilo prednosti, zlasti na prometnih cestah. Citroën si prizadeva, da bi v notranjost njegovih vozil prodrla čim večja količina svetlobe, že dlje kot si lahko sploh zamislimo. Od zložljive strehe iz tkanine modela 2CV pa vse do zastekljene strehe Modutop vozila Berlingo, Citroëni so pogosto preplavljeni s svetlobo.

Model DS iz leta 1955 je bil opremljen z ozkimi stebrički in veliko zastekljeno površino, modela GS in CX pa sta imela zastekljene zadnje stebričke, ki so v potniški prostor prepustili obilo svetlobe. Za njimi pa je bil model XS opremljen s trinajstimi stekli, skozi katera je v potniški prostor vstopila maksimalna količina svetlobe. Koncept Xanae iz leta 1994 je bilo radikalno drugačno vozilo, ki je napovedovalo prihod srednje velikih družinskih enoprostorcev. Xanae je bil opremljen z zelo velikim vetrobranskim steklom in zastekljeno streho, skozi katero je svetloba preplavljala potniški prostor.

Pri aktualnem modelu C4 Picasso s 5,3 m² zastekljenih površin prav tako v potniški prostor prodre maksimalna količina svetlobe. Tudi steklena panoramska streha preobrazi notranji ambient pri aktualnih modelih C3, C4 Picasso in C4 Cactus. Platnena streha vozila C1 Airscape ponuja prav take užitke in enako funkcionalnost kot prve platnene strehe Citroënov 2CV in Dyane. Najmodernejši potniški prostori vozil Citroën so opremljeni z velikimi steklenimi površinami in širokimi okvirji vrat, zato so izjemno svetli in dobro prezračevani.

Ob tako veliki količini svetlobe v potniškem prostoru Citroën ponuja svojim lastnikom možnost izbire med toplimi in mehkimi materiali ter elegantnimi končnimi obdelavami, zaradi katerih se njegova vozila še bolj razlikujejo od tekmecev. Revolucionarni DS, ki je bil svetlobna leta pred svojimi tekmeci, je kot prvi v dizajn notranjosti vpletel instrumentno ploščo iz nabrizganega plastičnega materiala v živahnih novih barvah in napredne materiale. V tistih časih so bili ostali veliki proizvajalci še v fazi potniškega prostora z oblogami iz kovine, lesa in usnja, uporabljali so podložene sedeže, vgrajevali minimalna stekla in sisteme vzmetenja na listnate vzmeti.

Prvi model C4 Picasso je zaslovel s "paketom za svetlobo", ki je ponujal pestro paleto učinkov za ambientalno osvetlitev, ki je dandanes povzeta v potniških prostorih aktualnih Citroënov. Za zagotovitev še večje brezskrbnosti v potniškem prostoru so se naštetemu pridružili še osvežilci in čistilniki zraka. Občutek prostornosti in zračnosti prevladuje v skoraj vsakem Citroënovem avtomobilu. Citroën izkorišča svetlobo in barvo, da zmanjša utrujenost in poveča udobje v povezavi z naprednimi in imaginarnimi arhitekturnimi zgradbami kabine s končno obdelavo v svetlih materialih. V zadnjih letih je idealen primerek tega C4 Cactus z radikalno prenovljenim stilom notranjosti.

Digitalna instrumentna plošča, zaslon na dotik z intuitivnimi upravljalnimi tipkami, prednja sedeža po navdihu zofe, novi materiali in steklena streha sodijo med številne inovacije, ki so zaznamovale radikalno spremenjen notranji dizajn vozil, ki ga je možno primerjati s tistim, ki je bil premierno na voljo za model DS v 50. letih prejšnjega stoletja. Potniški prostor modela C4 Cactus je prejel celo nagrado za najlepšo notranjost "Plus Bel Intérieur", ki mu je bila podeljena na 30. mednarodnem festivalu avtomobilizma v Parizu leta 2015, poleg tega pa je prejel tudi obilo hvale zaradi svojih oblik, harmonije barv in materialov ter globalnega pristopa k zasnovi.

SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI
Udobje uma najdemo tudi v elektronskih sistemih za pomoč pri vožnji, ki so voznikom dandanes na voljo. Po zaslugi sistemov za pomoč pri vožnji ima voznik več zaupanja v svoje vozilo, saj mu pomagajo zaznati in preprečiti potencialno nevarnost oziroma stresne situacije. V letih 2000 je Citroën z modeli C4, C5 in C6 postal prvi proizvajalec v Evropi, ki je ponujal sistem za zaznavanje odstopanja od smeri vožnje oziroma opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu. Poleg infrardečih senzorjev, ki zaznavajo položaj vozila na voznem pasu, ima tudi funkcijo za vibriranje v sedežu, ki voznika opozarja na skrenitev iz smeri vožnje.

Funkcija za prikaz podatkov v višini oči, ki je na voljo za številne modele, vozniku prikaže informacije, ki jih lahko povsem enostavno prebere. Za zagotovitev večje brezskrbnosti je zasnovana tako, da vozniku ni treba odmakniti pogleda s ceste pred njim. Za Citroënova vozila je dandanes na voljo pestra zbirka sistemov za pomoč pri vožnji, ki razbremenijo stres in povečajo udobje. Našteti velja zlasti sistem za zaviranje v sili Active Safety Brake, prilagodljivi tempomat, sistem za nadzor mrtvega kota, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, pomoč pri speljevanju v klanec, polsamodejna pomoč pri parkiranju oziroma samodejni preklop dolgih luči. V vsakem primeru te funkcije vozniku nudijo dragoceno podporo, ga razbremenijo in mu omogočajo, da ostane osredotočen na bistveno.

NOV POJEM CITROËNOVEGA UDOBJA
Vozne razmere se vsepovsod po svetu spreminjajo. Z naraščajočim številom vozil na cestah potovanja postajajo vse bolj fragmentirana in vse pogosteje prihaja do incidentov zaradi nasilnega vedenja na cesti. Ob tem pa morajo biti vozniki, zaradi vse večjega števila novih vgrajenih tehnologij, sposobni za volanom početi več stvari hkrati. Ob prihodu avtonomnih vozil, ki so že na obzorju, udobje še nikoli ni bilo tako pomembno.

Citroën si je od nekdaj prizadeval, da bi bila njegova vozila udobna tako za voznika kot tudi potnike. Čeprav se znamka Citroën približuje svoji stoletnici, razvoj njenih modelov še vedno sloni na isti filozofiji. Potnike po odprtju vrat pričaka topel ambient, na potovanjih pa želijo dostopati do digitalnih tehnologij. Za tovrstne tehnologije pa ne zadostuje le, da so zanesljive in učinkovite, temveč morajo biti tudi enostavne za uporabo in ne smejo predstavljati nevarnosti. Inovacije morajo optimalno povečati udobje vozila, hkrati pa zagotavljati enake užitke, ki jih avtomobilisti občutijo med vožnjo z vozilom.

Najnovejše tehnologije, moderne tehnike proizvodnje in inovativen dizajn so vsak po svoje imeli odločilno vlogo pri razvoju udobja, po katerem slovi znamka Citroën. V današnjih časih se termin udobje ne nanaša zgolj na fizično udobje voznika in potnikov. Razvoj avtonomnih vozil bo pojem udobja ponesel do novih razsežnosti, kar bodo občutili zlasti tisti, ki vozilo uporabljajo zgolj iz praktičnih razlogov, da pridejo od točke A do točke B. Citroën se v skladu v svojim globalnim pristopom do udobja osredotoča na to, da bi še več brezskrbnosti ponudil tistim voznikom, ki še želijo še naprej voziti zaradi užitkov, s tem namerava optimalno povečati užitke v vožnji na vseh vrstah cest.

V 21. stoletju pa je na voljo program Citroën Advanced Comfort®, ki je namenjen obema tipoma kupcev in bo zagotovo poskrbel, da bo udobje še več desetletij ostalo ključni element genov znamke.

INOVACIJE, KI SO ZAZNAMOVALE ZGODOVINO CITROËNOVEGA UDOBJA
Blaženje nepravilnosti na cesti: Citroën se je izkazal kot zares pravi pionir s hidro pnevmatskim vzmetenjem, ki je bilo premierno predstavljeno z modelom Traction Avant in zatem še z vzmetenjem Hydractive, ki je združevalo najboljše iz sveta hidravlike in elektronike. Nedavno lansirano vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom za novo vozilo C4 Cactus in novega SUV-ja C5 Aircross je potrdilo, da si znamka Citroën prizadeva za bolj učinkovito blaženje nepravilnosti na cesti po zgledu leteče preproge.

Vidljivost na cesti: prvi vrtljivi žarometi, ki so cesto osvetliti tudi v ovinkih, so bili na voljo za model DS, Citroën pa je s tem voznikom ponudil noč način vožnje, ki je postala bolj varna in brezskrbna. Osvetljenost: Citroën je od nekdaj znal preplaviti potniški prostor s svetlobo, pa naj bo to prek platnene strehe pri modelu 2CV ali več let kasneje prek panoramskega vetrobranskega stekla pri vozilu C4 Picasso, ki potnike obda s pravo svetlobno kroglo. Preglednost informacij: Citroën je od nekdaj prednjačil pred drugimi na področju prikaza informacij za vožnjo: najbolj bistvene informacije se morajo vozniku prikazovati na čim bolj naraven način, da se lahko osredotoči na vožnjo. Tako na primer števec na valjčke, ki je bil premierno predstavljen z modelom CX, prosojni zaslon v višini oči, ki je bil z modelom C6 prvič na voljo za širok krog potrošnikov oziroma digitalni prikazovalnik modela C4 Picasso iz leta 2013, sodijo med inovacije, ki so zaznamovale zgodovino znamke Citroën.

Ergonomija in enostavna uporaba: Citroën je od nekdaj ponujal inovacije za poenostavitev voznikovih kretenj med vožnjo, kot na primer praktičen obvolanski upravljalni sklop, ki je bil premierno na voljo za modela Visa in GSA in vozniku na dosegu prstov. Praktična in domiselna odlagalna mesta: ker se udobje navezuje tudi na možnosti za odlaganje in shranjevanje predmetov za vsakodnevno rabo, je Citroën kot prvi ponudil inovativna in enostavno dostopna odlagalna mesta, kot na primer Modutop pri modelu Berlingo ali pa predal za drobnarije Top Box pri vozilu C4 Cactus.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.