Avto.info

Novi BMW serije 4 Gran Coupé

Užitek v vožnji in limuzinska eleganca

Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca

Novi BMW serije 4 Gran Coupé

Avtor: Foto: BMW
Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca Novi BMW serije 4 Gran Coupé: Užitek v vožnji in limuzinska eleganca

Po nadvse uspešnem originalnem modelu BMW 4 Gran Coupé se zdaj seriji 4 pridružuje model druge generacije. Nova limuzina razvname domišljijo z opazno boljšo dinamiko vožnje, elegantnejšo obliko, ki govori nov oblikovalski jezik znamke BMW, s prefinjenim vrhunskim občutkom v notranjosti in številnimi inovacijami na področju upravljanja in povezljivosti.

Poleg užitka v vožnji in eleganci, po kateri je BMW znan, je za ta koncept gran coupé v premium segmentu srednje velikih avtomobilov bistvena moderna funkcionalnost. Z udobnim dostopom do prtljažnega prostora, petimi sedeži polne velikosti in s prtljažnikom, ki ima velika vrata in prilagodljiv prostor za tovor, novi BMW serije 4 Gran Coupé ohranja svoje značilne odlike ob vsakodnevni vožnji in na daljših potovanjih. Tokrat bo zmogljiva različica novega BMW serije 4 Gran Coupé, ustvarjena v BMW M GmbH, na voljo od prihoda modela na trg (kar pričakujemo novembra 2021), skupaj s štirimi drugimi različicami modela. Vsi bodo izdelani po prilagodljivem proizvodnem postopku v tovarni Skupine BMW v Münchnu, na isti liniji kot povsem električni model BMW i4, BMW serije 3 limuzina in BMW serije 3 Touring. 

Značilna razmerja, zelo vsestranska notranjost
Samostojni značaj novega modela BMW serije 4 Gran Coupé se jasno izraža na njegovi zunanjosti. Z zunanjo dolžino 4.783 milimetrov, širino 1.852 milimetrov in višino 1.442 milimetrov se njegova značilna razmerja zlivajo z dinamično razpotegnjenimi potezami limuzine. Je 143 milimetrov daljši, 27 milimetrov širši in 53 milimetrov višji od svojega predhodnika in tudi njegov kolotek je širši – 1.595 milimetrov spredaj (+50 mm) in 1.623 milimetrov zadaj (+29 mm). Medosna razdalja 2.856 milimetrov je za 46 milimetrov daljša od predhodnikove in za 5 milimetrov daljša kot pri modelih serije 3 limuzina. Poseben koncept karoserije za ta model prinaša vsestransko notranjost z zelo prostornim zadnjim delom. Prtljažnik novega modela BMW serije 4 Gran Coupé nudi prostornino 470 litrov, s čimer je primarna zmogljivost v neposredno vidnem območju prtljažnika večja za 39 litrov. Prostornino je mogoče povečati vse do 1.290 litrov, če uporabnik zloži naslonjala zadnjih sedežev, pri čemer so ta standardno deljena v razmerju 40 : 20 : 40.

Izrazit sprednji del, elegantna silhueta, močan zadnji del
Poudarjene linije in površine s tridimenzionalnimi strukturami odločilno zaznamujejo izraziti sprednji del novega modela BMW serije 4 Gran Coupé. Na sredini se globoko spušča velika in poudarjeno pokončna ledvička BMW, ki izžareva občutek varne drže. Vitki in v celoti LED žarometi so opremljeni s svetlobnimi vodniki iz optičnih vlaken v obliki črke U za dnevne luči. Na voljo je tudi opcija prilagodljivih LED-žarometov z laserskimi lučmi BMW, vključno z neslepečim asistentom za dolge luči BMW Selective Beam. Natančne linije, vrata z okni brez okvirjev in poravnano vgrajene ročice vrat ter močna ramenska linija oblikujejo elegantno silhueto novega modela BMW serije 4 Gran Coupé, medtem ko se strešna linija zaključi s poudarjenim spojlerjem na vratih prtljažnika. Zadnji del poudarjajo predvsem vodoravne linije. Nizko spuščeno mišičasto postavo avtomobila poudarja tudi zadnji odbijač z navpičnimi zunanjimi aerodinamičnimi robovi in črno zaključenim spodnjim robom. Elegantno zatemnjene povsem LED zadnje luči so močno podaljšane v boke. Po meri izdelana oblika prinaša tudi dinamične poteze modelov M Sport iz BMW M. Paket M Carbon za zunanjost je mogoče izbrati kot opcijo, medtem ko so deli M Performance Parts posebej za ta model na voljo v sklopu nabora originalne dodatne opreme BMW.

Notranjost: užitek v vožnji in prostornost v premijskem ambientu
V notranjosti novega modela BMW serije 4 Gran Coupé visoka sredinska konzola in neprekinjena površinska struktura, ki poteka od instrumentne plošče na vratne obloge, mehko obdaja voznika in sopotnika. Gumb za vklop in izklop motorja se nahaja na klasično oblikovani nadzorni plošči na centralni konzoli, kjer je tudi upravljalnik BMW in gumbi enote za uravnavanje vozne dinamike ter elektromehanska parkirna zavora, poleg za novi model značilne prestavne ročice. Zadnji sedeži z zložljivimi nasloni za glavo omogočajo namestitev treh otroških sedežev. Športni sedeži in športni volan z usnjeno oblogo so del standardne opreme. Dinamičen slog notranjosti modelov BMW M440i xDrive Gran Coupé in M Sport poudarjajo kolenske blazine na sredinski konzoli. Na seznamu dodatne opreme je bogat izbor za individualizacijo vozila. Užitek in udobje med vožnjo je mogoče povečati z dodatki, kot je ogrevanje in zračenje sedežev, možnosti usnjenega oblazinjenja Vernaasca in BMW Individual, Sensatec ali usnjene obloge instrumentne plošče, paket M Sport Pro, velika steklena drsna/dvižna sončna streha, ambientalna razsvetljava in zvočni sistem.

Najmodernejši štiri in šestvaljni motorji ter 48-voltna blaga hibridna tehnologija zagotavljajo izrazito povečanje dinamičnosti in učinkovitosti. Novi BMW serije 4 Gran Coupé poudarja svoje živahno izboljšane športne lastnosti z zmogljivim vodilnim modelom serije. BMW M440i xDrive Gran Coupé (kombinirana poraba goriva: 8,5–8,0 l/100 km po preskusnem ciklu WLTP; kombinirane emisije CO2 : 193–181 g/km po preizkusnem ciklu WLTP) poganja vrstni šestvaljni bencinski motor z 275 kW (374 KM). V BMW 430i Gran Coupé (kombinirana poraba goriva: 7,6–6,8 l/100 km po WLTP; kombinirane emisije CO2 : 173–156 g/km po WLTP) je premierno vgrajen novi štirivaljni bencinski motor, ki razvije 180 kW (245 KM) in ima izpušni kolektor vgrajen v glavo valjev za dodatno zmanjšanje emisij. Štirivaljni bencinski motor v modelu BMW 420i Gran Coupé (kombinirana poraba goriva: 7,3–6,6 l/100 km po WLTP; kombinirane emisije CO2 : 166–150 g/km po WLTP) dosega moč do 135 kW/184 KM. Hkrati je štirivaljni dizelski motor s 140 kW (190 KM) na voljo v modelu BMW 420d Gran Coupé (kombinirana poraba goriva: 5,4–4,8 l/100 km po WLTP; kombinirane emisije CO2: 141–126 g/km po WLTP) in BMW 420d xDrive Gran Coupé (kombinirana poraba goriva: 5,7–5,1 l/100 km po voznem ciklu WLTP, kombinirane emisije CO2 : 150–133 g/km po WLTP).

Pri modelu BMW M440i xDrive Gran Coupé in dizelskih različicah novega avtomobila blaga hibridna tehnologija povečuje njihovo dinamičnost in učinkovitost. 48-voltni zaganjalnik-generator nudi dodatnih 8 kW (11 KM) moči pri speljevanju ali za kratke hitrostne pospeške. Dodatni akumulator poveča možnost regeneracije in shranjevanja zavorne energije. Vsi motorji so standardno priklopljeni na osemstopenjski menjalnik Steptronic. Hkrati opcijski osemstopenjski športni menjalnik Steptronic (standardno vgrajen v BMW M440i xDrive Gran Coupé) dopolni izjemno dinamično prestavljanje in prestavna vzvoda na volanu s funkcijo Sprint. Slednja prilagodi karakteristični diagram pogonskega sklopa in pretikanja za povečanje dinamične zmogljivosti pri nenadnem pospešku ali prehitevanju.

Večja togost karoserije in optimizirani aerodinamični elementi
Za športne lastnosti nove BMW serije 4 Gran Coupé dobro skrbi nizko težišče in porazdelitev osne obremenitve v razmerju skoraj 50 : 50. Za optimizacijo teže karoserije in podvozja je uporabljena posebna mešanica materialov. Prilagojene karoserijske opore na sprednjem delu in ob zadnji osi prav tako prispevajo k odlični okretnosti in natančnemu upravljanju avtomobila. Sistem za aktivno krmiljenje zračnih loput, ki ga sestavljajo lopute na vrhu in spodaj, zračne zavese in skoraj povsem zatesnjeno podvozje, optimizirajo aerodinamiko. Količnik zračnega upora (Cd) 0,26, izmerjen pri modelu BMW 420d Gran Coupé, je na primer ta 0,02 manjši kot pri njegovem predhodniku.

Dovršena, modelu prilagojena tehnologija podvozja
MZa model značilna geometrija ter namestitev in prilagoditev dovršene tehnologije podvozja prežemajo novo BMW serijo 4 Gran Coupé z izjemno dinamiko. Sprednja prema z vzmetnimi nogami z dvojnim zgibom in petčlenska zadnja prema so prav tako oblikovane za manjšo težo in večjo togost. Standardno vgrajeni pasivni kompresijski blažilniki povečajo športno zmogljivost in udobje med vožnjo. Ti ob določenem položaju vzmeti začnejo zagotavljati dodatno blaženje za boljši nadzor gibanja karoserije pri vožnji čez večje izbokline in preprečujejo pretirano spuščanje koles pri vožnji čez udrtine. Sistem se na manjše poškodbe cestišča odzove z manjšo silo blaženja, kar nudi višjo raven udobja.

Pasivni kompresijski blažilniki so po svoji naravi zlasti stabilni v modelu BMW M440i xDrive Gran Coupé in v avtomobilih z opcijskim podvozjem M Sport. Prilagodljivo M podvozje je na voljo opcijsko in združuje lastnosti podvozja M Sport z elektronsko krmiljenimi blažilniki, zato prinaša najširši razpon izkušenj vožnje med športom in udobjem. Spremenljivo športno krmiljenje je vgrajeno pri obeh opcijah podvozja. Kot opcija so na voljo tudi zavore M Sport (v model BMW M440i xDrive Gran Coupé so standardno vgrajene). Novi BMW serije 4 Gran Coupé ima standardno 17-palčna lita aluminijasta platišča. Med standardno opremo novega BMW M440i xDrive Gran Coupé so 18-palčna lista aluminijasta M-platišča in diferencial M Sport z elektronsko krmiljeno, popolnoma spremenljivo funkcijo zapore na zadnji premi. To je kot opcija na voljo tudi za BMW 430i Gran Coupé ob naročilu podvozja M Sport ali prilagodljivega M podvozja.

Širok nabor sistemov za pomoč vozniku
Približno 40 asistenčnih funkcij je pripravljenih za udobno in varno vožnjo ter parkiranje, ki so na voljo kot standardna ali opcijska oprema v novem BMW serije 4 Gran Coupé. Med opremo velja omeniti aktivni tempomat s samodejnim sistemom za omejevanje hitrosti Speed Limit Assist, funkcijo nadzora poti in (v Nemčiji) odzivanjem na semaforje ter Asistenta pri krmiljenju in ohranjanju vozila na voznem pasu. Standardna specifikacija opreme vsebuje opozorilo pred čelnim trkom, informacije o omejitvi hitrosti, opozorilo za zapustitev voznega pasu, nadzor razdalje pri parkiranju, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji in parkirnega asistenta z asistenco pri vzvratni vožnji. Parkirnega asistenta Plus s funkcijo Surround View je prav tako mogoče dodatno naročiti.

Napredna povezljivost in nove digitalne storitve
Voznik in potniki v novem BMW serije 4 Gran Coupé lahko uporabijo številne možnosti, ki jih prinaša uvedba operacijskega sistema BMW različice 7 kot standardne opreme. Vozniku so na voljo različni krmilni vmesniki za vsakokratne okoliščine: nadzorni prikazovalnik na dotik, klasični krmilnik BMW, večfunkcijski gumbi na volanu, govorno upravljanje (ni na voljo v slovenskem jeziku) ali opcijsko upravljanje s kretnjami BMW. Na voljo je tudi dostop do nabora najmodernejših digitalnih storitev, kot je BMW Intelligent Personal Assistant, BMW Digital Key in posodobitve programske opreme na daljavo. Standardno vgrajen sistem BMW Live Cockpit Plus obsega operacijski sistem iDrive z 8,8-palčnim nadzornim prikazovalnikom in 5,1-palčnim barvnim zaslonom na instrumentni plošči. Opcijski BMW Live Cockpit Professional zajema sklop popolnoma digitalnih zaslonov, vključeno z instrumentno ploščo visoke ločljivosti z diagonalo 12,3 palca za volanom in 10,25-palčni nadzorni prikazovalnik.

Navigacijski sistem v oblaku BMW Maps nudi izjemno hitro in natančno izračunavanje poti in časov prihoda, posodabljanje prometnih podatkov v realnem času v kratkih intervalih in možnost vnašanja poljubnih besed pri iskanju ciljev. Ker je integracija pametnih telefonov del standardne opreme, lahko vozniki uporabljajo Apple CarPlay in Android Auto prek operacijskega sistema avtomobila. Hkrati funkcija za posodabljanje programske opreme na daljavo omogoča brezžično nameščanje izboljšanih funkcij vozila in dodatnih digitalnih storitev.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.