Avto.info

Novi Golf GTI, GTD in GTE

Volkswagen digitalizira športne ikone

Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone

Novi Golf GTI, GTD in GTE

Avtor: Foto: Volkswagen
Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone Novi Golf GTI, GTD in GTE: Volkswagen digitalizira športne ikone

Wolfsburg (Nemčija), marec 2020. Avto postane ikona, kadar njegovi oblikovalski geni in značaj ostanejo prepoznavni desetletja. Poleg tega se mora ikona nenehno ponašati z najnaprednejšimi mobilnostnimi rešitvami za izzive sodobnega časa. Prav to počne Volkswagen Golf GTI. Volkswagen kljub vsej kontinuiteti koncepta to ikono športnega kompaktnega avtomobila že 44 let vedno znova izumlja na novo. Zdaj se predstavlja že 8. generacija Golfa GTI. Na novo oblikovana, z novo zgradbo, sistematično digitalizirana in povezana. Golf GTI v utripu časa. Iz Golfa 1, rojenega leta 1976, je medtem že davno nastala cela družina vozil. Leta 1982 je sledil prvi Golf GTD s turbodizelskim motorjem s tlačnim polnjenjem, leta 2014 prvi Golf GTE s priključnohibridnim pogonom. Zato je povsem razumljivo, da se bosta poleg novega Golfa GTI svetu premierno predstavila tudi nov Golf GTD in nov Golf GTE. Trije Golfi, trije značaji, trije učinkoviti in čisti pogonski sistemi – toda ena sama filozofija oblikovanja in opreme.

- GTI. Tu je novi Golf GTI: agilen, pristen, učinkovit in hiter visokotehnološki kompaktni športni avto digitalne dobe; motor ima moč 180 kW (245 KM).
- GTE. Enako močan kot Golf GTI je zdaj novi Golf GTE s sistemsko močjo 180 kW; njegov hibridni pogon, ki je zasnovan za športne zmogljivosti, povezuje električno trajnostno delovanje in brezemisijske dosege do pribl. 60 km ter veliko dinamiko.
- GTD. Novi Golf GTD na trg prihaja kot vzdržljivostni športnik. Moč 147 kW (200 KM) je združena z zelo velikimi dosegi.

ZUNANJOST
Dinamični sprednji del. Dizajn novih, športnih modelov Golfa odraža čisto karizmo. Serijski LED-žarometi so nameščeni nizko in se skupaj z mrežo hladilnika povezujejo v markanten prečni pas. Na njegovem zgornjem robu, proti pokrovu motornega prostora, je začrtana ozka linija, ki se razteza prek sprednjega dela – pri modelu GTI je rdeče, pri modelu GTE modre in pri modelu GTD srebrne barve. Vse to so značilni elementi, kot je bil nekdaj rdeči okvir mreže hladilnika pri prvem Golfu GTI. Ob vklopu dnevnih luči – po želji se vključijo avtomatsko, ko se voznik s ključem približa vozilu – se rdeči, modri ali srebrni liniji pridruži ozek pas svetlečih diod v žarometu. Prvič je osvetljena tudi mreža hladilnika – gre za serijsko nadaljevanje pasu svetlečih diod. Ob tem nastane povsem nov, edinstven svetlobni dizajn sprednjega dela Golfa GTI, GTE in GTD. Markantna in nezgrešljiva: velika, nedeljena mreža spodnje odprtine za zajemanje zraka je zasnovana v satastem vzorcu, značilnem za te modele; na zunanji strani jo uokvirja črna aplikacija, ki je ob straneh realizirana v obliki markantnih zaslonk. K novim GTI-elementom poleg tega spadata tudi meglenki (opcijsko), ki sta v obliki črke X integrirani v mrežo odprtine za zajemanje zraka.

Markantna silhueta. Stranski del nase opozarja s serijskimi 17-palčnimi aluminijastimi platišči tipa Richmond. Platišča lahko po želji merijo 18 ali 19 palcev. Rdeče lakirane: zavorne čeljusti novih športnih modelov Golf. Modela GTI in GTD ob strani na sprednjem blatniku nosita napis GTI oz. GTD. Model GTE na tem mestu nima napisa, ima pa na sovoznikovi strani dodatno loputo, pod katero je priključek za polnjenje baterije. Za vse tri modele sta značilna razširjena stranska pragova v črni barvi, oblikovana kot razdelilnik (splitter) pri dirkalnikih. V smeri proti sprednjemu delu prehajata v sprednji usmernik zraka, proti zadnjemu delu v difuzor. Povsem zgoraj pa linijo strehe podaljšuje individualiziran usmernik zraka. Posebno izstopajoč oblikovalski element silhuete je C-stebriček, značilen za vse modele Golf. Ta karoserijo optično usmeri naprej ter ikonično grafiko prvotnega Golfa in prvotnega modela GTI prenaša v sodobnost.

Suveren zadnji del. Novi Golf ima mišičast ramenski in mogočen zadnji del. To je prednost tudi za športne modele, ki so serijsko opremljeni z zadnjimi LED-lučmi. Napis GTI, GTE oz. GTD je namesto na voznikovi strani zdaj nameščen na sredini pod Volkswagnovim znakom. Zaradi daleč nazaj podaljšanega strešnega usmernika zraka in njegove v smeri proti zadnjemu steklu črno obarvane obrobe delujejo modeli Golf GTI, GTE in GTD nižji od modelov z manj zmogljivimi motorji. V spodnjemu delu se nove različice od drugih modelov serije razlikujejo po športnem difuzorju. Med seboj pa se razlikujejo tudi po ceveh izpušnega sistema: GTI ima po eno izpušno cev na levi in desni strani, GTD ima dvojno izpušno cev na levi strani, pri različici GTE pa izpušnih cevi ni.

NOTRANJOST
Elementi dinamike. Vse od premiere prvega Golfa GTI naprej se ta avto prilega kot popolno umerjene kavbojke. Volkswagen je s številnimi detajli notranjosti že od vsega začetka ustvarjal tudi edinstvene elemente dina­mike: športni volan s tremi srebrnimi dvojnimi kraki in v poglobitvi nameščenim znakom tovarne v Wolfsburgu, prestavna ročica v obliki žogice za golf ter GTI-športni sedeži s karirastim sredinskim in črnimi stranskimi deli prevlek so medtem že prerasli v kult.

"Da" zgodovini, "da" prihodnosti. Čeprav so pri Volkswagnu osmi Golf in s tem modele GTI, GTE in GTD digitalizirali in povezali ter jih tako izstrelili daleč v prihodnost, so ohranili številne izmed prvotnih značilnosti. Nekdanji športni volan ima danes podobo novega večfunkcijskega usnjenega športnega volana z upravljanjem na dotik in opcijsko integrirano tipko za asistenco Travel Assist, ki voznikom močnih modelov Golfa omogoča asistirano vožnjo pri hitrostih do 210 km/h. Ohranjeni so trije srebrni kraki; pri različici GTI je aplikacija na srednjem kraku oplemenitena z rdečo notranjo površino, pri različici GTE je ta površina modre barve in pri različici GTD srebrne barve. Nepogrešljiv je tudi klasični karo vzorec na športnih sedežih. Novi dizajn kara se imenuje Scalepaper; pri izvedbi GTI so šivi na črno-rdečem karu rdeči, pri izvedbi GTI modri in pri izvedbi GTD svetlosivi. Rdeči, modri oz. svetlosivi so – odvisno od modela – tudi vsi okrasni šivi in obrobe.

V utripu novega časa. Pri odpiranju vrat se v Golfu GTI, GTE in GTD dvigne t. i. Innovision Cockpit, ki je nastal z zlitjem 10,25-palčnega digitalnega kombiniranega instrumenta Digital Cockpit in 10-palčnega navigacijskega sistema. Z optičnim in funkcionalnim zlitjem obeh zaslonov je nastala nova, povsem digitalizirana arhitektura. Prav tako serijska je ambientna osvetli­tev, ki prikaze ter vsa druga osvetljena območja notranjosti (armaturno ploščo, vratne obloge, predal za mobilni telefon in prostor za noge) obarva v kateri koli izmed 30 individualno nastavljivih barv spektra. S 6-stopenj­skim ročnim menjalnikom opremljeni Golf GTI ima na novo zasnovano GTI-prestavno ročico. Opcijsko je model GTI na voljo s 7-stopenjskim menjalni­kom z dvojno sklopko (DSG), ki je pri izvedbi GTD serijska. Izvedba GTE je opremljena s 6‑stopenjskim menjalnikom DSG, zasnovanim posebej za hibridni pogon. Menjavanje prestav pri modelih z menjalnikom DSG na splošno poteka elektronsko (shift-by-wire); to nakazuje tudi značilno oblikovana prestavna ročica. Funkcionalnost serijske tipke start-stop za pogonske sisteme treh športnih modelov Golfa je individualizirana: potem ko voznik odpre vrata, tipka utripa rdeče, dokler voznik ne zažene motorja.

SERIJSKA OPREMA
Osnovna oprema. Na splošno je vsak novi Golf med drugim opremljen z asistenčnimi sistemi, kot so asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist, asistenca za zaviranje v sili Front Assist s sistemom za zaznavanje pešcev in kolesarjev, elektronska prečna zapora diferenciala XDS in komunikacija Car2X (lokalna komunikacija z drugimi vozili in prometno infrastrukturo). Prav tako serijski: digitalni instrumenti in infotainment sistem z integri­ranimi mobilnimi spletnimi storitvami in funkcijami iz ponudbe We Connect in We Connect Plus. Serijsko opremo zaokrožajo večfunkcijski volan, 1‑conska avtomatska klimatska naprava (Climatronic), sistem za zagon brez ključa Keyless Start, telefonska priprava s tehnologijo Bluetooth, LED‑žarometi, zadnje LED-luči, dnevne LED-luči, LED-bralne lučke in dve USB-vtičnici tipa C. Ta nabor opreme je pri modelih GTI, GTE in GTD občutno razširjen.

Razširjena oprema. Kot smo že nakazali, opremo zunanjosti dopolnjujejo 17‑palčna aluminijasta platišča, specifičen sprednji del, strukturiran zadnji difuzor, specifičen zadnji usmernik zraka, ustrezni modelski napisi, individu­alni sistemi izpušnih cevi, rdeče lakirane zavorne čeljusti in razširjeni pragovi. Funkcionalna oprema vključuje športno podvozje (samo GTI in GTD; spuščeno za 15 mm), sistem Keyless Access za zaklepanje in zagon brez ključa ter ustrezne svetlobne animacije. V notranjosti se digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit (omogoča več konfiguracij zaslona) in 10-palčni navigacijski sistem zlivata v celoto – Innovision Cockpit. Digital Cockpit je barvno in grafično prilagojen posamezni izvedbi. Golf GTI, GTE in GTD pa se ne razlikujejo le po zunanjosti, temveč tudi po številnih podrob­nostih v notranjosti – med drugim po specifičnih barvah, ki se razlikujejo glede na vrsto pogona: rdeča (GTI), modra (GTE) in srebrna (GTD). Pedali so pri vseh modelih iz legiranega jekla.

POGONSKI SISTEMI
GTI s turbobencinskim motorjem. Novi Golf GTI je opremljen z 2,0-litrskim turbomotorjem z direktnim vbrizgavanjem (EA888 evo4); motor ima moč 180 kW (245 KM). Največji navor znaša 370 Nm. Štirivaljnik je serijsko kombiniran s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (MQ350). Opcijsko je na voljo 7-stopenjski menjalnik (DSG kot DQ381).

GTE s priključnohibridnim pogonom. Ključne komponente priključno­hibridnega pogona Golfa GTE so 1,4-litrski turbobencinski motor (TSI kot EA211) z močjo 110 kW (150 KM), hibridni modul z elektromotorjem (85 kW), 6-stopenjski menjalnik DSG (DQ400e) in nova litij-ionska baterija. Pogon razvije največjo sistemsko moč 180 kW (245 KM) in največji sistem­ski navor 400 Nm. V primerjavi s predhodnikom ima novi model občutno večji doseg z izključno električnim pogonom: pribl. 60 km. Povečanje dosega so Volkswagnovi inženirji dosegli z izboljšanjem Golfove aero­dinamike in s povečanjem kapacitete baterije za 50 %, tj. na 13 kWh. Z izključno električnim pogonom lahko Golf doseže hitrost do 130 km/h. Če je baterija dovolj napolnjena, je mogoče motor Golfa GTE vedno zagnati v električnem režimu. Če kapaciteta baterije pade pod določeno raven ali če hitrost preseže 130 km/h, pogon samodejno preklopi v režim Hybrid. Voznik lahko v režimu Hybrid prek treh simbolov na zaslonu infotainment sistema stanje napolnjenosti baterije ohranja (z znakom za enačaj: „=“ ), lahko ga zviša (s puščico navzgor: „Ù“) ali zniža na definirano raven (puščica navzdol: „Ú“). To mu omogoča, da lahko tudi po daljši vožnji na urbanem ciljnem območju vozi na električni pogon in s tem brezemisijsko. Upravitelj baterije želeno napolnjenost baterije na cilju zagotavlja tako, da pri aktivnem vodenju do cilja (navigacijski sistem) prediktivno upošteva tudi podatke o cestah in topografske podatke. Na podlagi podatkov o poti prilagodi uporabo baterije in s tem omogoči optimalen električni doseg.

GTD s turbodizelskim motorjem. Vzdržljivi športnik se ponaša z 2,0-litrskim štirivaljnim turbodizelskim motorjem (TDI) z močjo 147 kW (200 KM). Motor Golfa GTD (modelska serija EA288 evo) prepriča z visokim največjim navorom 400 Nm; doseže ga že pri zelo nizkem številu vrtljajev. Kot vsi turbodizelski motorji novega Golfa je tudi pogon modela GTD povezan z dvema zaporedno vgrajenima katalizatorjema SCR (SCR = Selective Catalytic Reduction oz. selektivna katalitična redukcija). Novi dvokatali­zator­ski sistem SCR s tehnologijo twindosing za dvojno vbrizgavanje aditiva AdBlue omogoča, da so emisije dušikovih oksidov občutno manjše kot pri prejšnjem modelu. Golf GTD je serijsko opremljen s 7-stopenjskim menjalnikom DSG (DQ381).

PODVOZJE
Izboljšana udobje in dinamika. Volkswagen je podvozje Golfa GTI, GTE in GTD – ki je kombinacija McPhersonove sprednje preme in večvodilne zadnje preme – nadgradil in izpopolnil. Prvič je uporabljen nov sistem za uravnavanje vozne dinamike: upravitelj vozne dinamike, ki krmili delovanje XDS in deleže prečne dinamike uravnavanih blažilnikov (opcijsko dinamično uravnavanje podvozja, DCC). Razpon med največjim udobjem in največjo dinamiko se tako občutno poveča, izboljšajo se tudi voznodinamične lastnosti.

Sistem za dinamično uravnavanje podvozja (DCC). Dinamično uravnavanje podvozja (DCC) se nenehno odziva na vozišče in vozno situacijo ter pri tem upošteva npr. zasuke volana, zaviranje in pospeševanje. Z nastavitvijo ustreznega voznega profila lahko voznik zmanjšanje gibanja karoserije prilagodi svojim željam. V delcu sekunde se izračuna potrebno blaženje za vsako kolo posebej in se ustrezno nastavi na vseh štirih blažilnikih. DCC tako nenehno zagotavlja najvišjo raven voznega udobja, ob sodelovanju upravitelja vozne dinamike pa tudi optimalno vozno dinamiko. Pri najnovej­ši generaciji DCC je poleg dosedanjih profilov Comfort, Eco in Sport zdaj na voljo tudi profil Individual. Voznik svoj osebni vozni profil skoraj brez­stopenjsko nastavi z digitalnim drsnikom in profil shrani. Nad profilom Comfort je mogoče karoserijo maksimalno oddvojiti od ceste in s tem še povečati vozno udobje. Nad profilom Sport je še eno razširjeno območje nastavljanja z maksimalnim blaženjem za čim manjše gibanje karoserije in čim bolj neposredno odzivnost vozila – za pristen GTI-, GTD- in GTE-občutek.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.