Avto.info

RENAULT SYMBIOZ

NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA«

RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA«

RENAULT SYMBIOZ

Avtor: Foto: Renault
RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA« RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA« RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA« RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA« RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA« RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA« RENAULT SYMBIOZ: NOVA DOBA DRUŽINSKEGA »VOZILA ŽIVLJENJA«

Skoraj 60 let po predstavitvi vozila Renault 16, ki je bil hkrati moderen, prostoren in pripraven, ter 40 let po revoluciji z modelom Espace, ki je imel prilagodljivo notranjost z do sedmimi sedeži ob zunanji dolžini le 4,25 metra, Symbioz nadaljuje izročilo družinskih »vozil življenja« znamke Renault. Symbioz je vsestransko vozilo, ki ima vgrajene najboljše tehnologije znamke Renault iz segmenta C, se ponaša s kompaktnimi zunanjimi merami in prostorno notranjostjo ter ustreza vsem potrebam. V Sloveniji bo predvidoma na voljo jeseni.

Notranjost nadaljuje izročilo »vozil življenja« Renault
Zasnovan kot »vozilo življenja«, kar je bil načrten in ključen element razlikovanja od tekmecev, je Renault 16 ob svojem prihodu na trg leta 1965 uvedel novo vrsto karoserije s petimi vrati na zadku. Ta so omogočala dostop do prtljažnika, ki ga je bilo z modularno zadnjo sedežno klopjo možno povečevati, klop pa med drugim postaviti tudi v položaj »vožnje na počitnice«. Renault 16 je ponujal za tisti čas edinstveno vsestransko uporabnost in je bil kot nalašč za družine, saj se je prilagajal njihovim potrebam in šel v korak z znatnimi družbenimi spremembami.

Odtlej Renault ni prenehal z uvajanjem inovacij s svojimi družinskimi vozili, ki so šli v korak s časom. To je v osemdesetih letih veljalo za Espace, ki je z enoprostorsko zasnovo in takrat edinstveno prilagodljivostjo notranjosti pomenil pravo revolucijo. V devetdesetih je Renault to ponovil z vozilom Scenic, prvim kompaktnim enoprostorcem. Notranjost je bila zasnovana za zagotavljanje dobrega počutja vseh potnikov. Tudi Symbioz lahko prtljažnik in bivalni prostor prilagaja raznim družinskim potrebam, vgrajene ima uporabne tehnologije z dodano človeško vrednostjo in je na zunaj dovolj kompakten, da je povsem primeren tudi za mestne vožnje. Ima torej iste gene in je narejen po receptu vsestranskega vozila življenja, ki gre v korak s svojim časom. Z uporabo novega oblikovnega jezika znamke Renault je Symbioz naravno nadaljevanje nedavno predstavljenih modelov Scenic E-Tech electric in novega Captur-ja.

Samo najboljše segmenta C
Symbioz združuje najboljše iz ponudbe Renault v segmentu C s področja modularnosti, povezljivosti in učinkovitosti ter je nekakšen koncentrat strokovnega znanja in inteligence v službi udobja in ugodja vseh potnikov tako na kratkih kot tudi dolgih vožnjah. To vozilo je tako namenjeno zelo širokemu krogu kupcev. Predvsem je to vozilo za družine, ki potrebujejo prostorno in prilagodljivo notranjost, modernost in učinkovitost. Vendar je primeren tudi za službene vozne parke podjetij, ki želijo raven elektrifikacije ob skrbno obvladanih skupnih stroških uporabe. Za ti dve vrsti kupcev je Symbioz izvrstna izbira brez kompromisov.

Med modela Captur in Austral umeščeni Symbioz bo okrepil ponudbo znamke Renault v spodnjem robu segmenta C. Ta novi model z dolžino 4,41 metra dopolnjuje ponudbo modelov s hibridnim pogonskim sklopom E-Tech hybrid, v kateri sta že Megane Conquest (4,57 m) in Austral (4,51 m), poleg teh pa v ta segment spadata še električno gnana modela Megane in Scenic E-Tech electric. To utrjuje koherentnost strategije Renault, ki ustreza vsem željam kupcev z dvojno ponudbo na namenskih konstrukcijskih osnovah. Symbioz je opremljen z najboljšimi tehnologijami Renault. Ima multimedijski sistem OpenR Link z vgrajenimi funkcijami Google, prav tako pa tudi stekleno panoramsko streho Solarbay z nastavljivo prosojnostjo. Različica iconic ima številne asistenčne sisteme za vožnjo nove generacije, ki optimizirajo varnost in udobnost vožnje.

S prtljažnikom prostornine do 624 litrov, kar je izjemno glede na omejeno dolžino, in je poleg tega še prilagodljiv zaradi vzdolžno pomične zadnje klopi in njene zložljivosti v raven pod, je Symbioz na ravni najboljših v svojem razredu. Ob teh odlikah pa je kompakten in okreten. Kot tak je vsestransko uporaben, za mestne vožnje in za družinske potrebe. To novo družinsko vozilo je tudi spoštljivo do okolja in gospodarno za uporabo, saj ima obvladano težo, ki ne presega 1.500 kilogramov, in ga poganja hibriden pogonski sklop E-Tech hybrid 145. Ta ima porabo goriva in izpuste na najboljši ravni na trgu zahvaljujoč ekskluzivni izjemno učinkoviti tehnologiji, ki so jo od uvedbe leta 2020 stalno izboljševali. Po modelih Megane Conquest, Megane E-Tech electric, Austral in Scenic E-Tech electric zdaj Symbioz kot zadnji model ofenzive Renault v segmentu C zaokroža ponudbo kompaktnih vozil znamke.

Nikdar doslej ni bilo vozilo v tako popolnem sozvočju s svojim imenom! Symbioz prevzema najboljše iz najnovejših vozil znamke Renault in jih združuje z geni naših »vozil življenja«: novi oblikovni jezik znamke Renault, našo učinkovito tehnologijo E-Tech full hybrid in najboljši multimedijski sistem na trgu, OpenR Link z vgrajenimi funkcijami Google, ki ga naši kupci hvalijo. K temu velja dodati še velik prtljažnik s prostornino do 624 litrov, vzdolžno pomično zadnjo klop in našo najnovejšo stekleno panoramsko streho Solarbay z nastavljivo prosojnostjo in glasovnim upravljanjem. Privlačen, priročen, kompakten, učinkovit in poln uporabnih tehnologij je Renault Symbioz popoln zaveznik tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju.  Z vozilom Renault Symbioz ne boste nikdar osamljeni. - Fabrice Cambolive, glavni izvršni direktor znamke Renaulto

Oblika vozila Renault Symbioz je kombinacija čutnih prostornin in dinamičnih značajskih linij, ki so izvedene z natančnostjo. Skupaj z lepo uravnovešenim obrisom, Symbioz izžareva moč in tehnično dovršenost, obenem pa obeta prostorno notranjost in priročnost. - Gilles Vidal, direktor oblikovanja znamke Renault

MODERNA, DOVRŠENO OBLIKOVANA ZUNANJOST
K uravnovešenosti mer vozila Renault Symbioz prispeva izdaten previs zadaj, ki odgovarja pokončnosti prednjega dela. Na teh dveh delih vozila pride novi oblikovni jezik znamke Renault do izraza s posebno prefinjeno dovršenostjo.

Oblikovno ravnovesje
Symbioz je zasnovan na podaljšani različici konstrukcijske osnove CMF-B, ki je uporabljena za modela Clio in Captur (segmenta B) kot tudi za Megane Conquest (segment C). Je vozilo uravnovešenih mer, na katerem tudi velik previs zadaj, ki zagotavlja prostoren prtljažnik, prispeva k fluidnosti celote. Ta zadnji del lepo dopolnjuje moderen, odločen prednji del, ki ga zaznamujeta visok, vodoraven pokrov motorja in zelo pokončen čelni del.

Dovršena in moderna oblika
Skulpturalne poteze novega oblikovnega jezika znamke Renault, ki so vidne na prednjem in zadnjem delu vozila Symbioz, uokvirjajo mehko in umirjeno oblikovani stranici. Prednji in zadnji del imata jasne robove, ki s svetlobo strukturirajo oblike in površine ter dajejo vtis posebne dovršenosti. Novi zaščitni znak Renault je vsenavzočen. Neokrnjen je na sredini maske, pokončno prerezan na dve polovici tvori svetlobni pečat, uporabljen pa je tudi v grafičnem vzorcu na maski avtomobila.

»Vzorec z motivom zaščitnega znaka na maski deluje, kot bi se širil, in tako ustvarja dovršen vizualni učinek. Vzorec je obarvan v več odtenkih, a je prekrit s prozornim slojem, kar ustvarja trirazsežnostni učinek in s tem bolj prestižen videz.« - Paula Fabregat, projektna direktorica oblikovanja znamke Renault

Nova, ekskluzivna platišča
Za dopolnitev zunanjega videza imata različici vozila Symbioz esprit Alpine in Iconic posebno velika 48 cm (19'') platišča. Vsa platišča (46 cm / 18'' in 48 cm / 19'') so nova in posebna za ta model. Njihova brušena oblika se poigrava z dinamičnimi grafičnimi učinki, ki ustvarjajo vtis, da se kolo vrti tudi kadar vozilo stoji na mestu.

Prebadajoč pogled
Vodoravno razpotegnjena žarometa vozilu dajeta prebadajoč pogled. Med njima je črn pas, ki na videz zniža in razširi prednji del.  Ta črn pas deluje kot odsev spodnjega pasu v barvi karoserije, učinek zrcaljenja pa okrepi tudi vzorec na obeh pasovih.

Izviren zadnji del
Zadnji del je izklesan, velikodušen in dinamičen z množico premikov svetlobe. Svetili vozilu dajeta videz večje širine, krepita njegovo pojavnost, čeprav ne krnita njegove zmožnosti, da se izmuzne skozi ozke prehode. Pokončna vrata prtljažnika obetajo velikodušno odmerjen notranji prostor.

»V vsakem svetilu lahko vidite osvetljene geometrijske oblike, ki so podobne v tekočini plavajočim ledenim kockam.« - Paula Fabregat, projektna direktorica oblikovanja znamke Renault

Paleta sedmih karoserijskih barv
Symbioz je na voljo v sedmih karoserijskih barvah, med katerimi je tudi živahna nova modra barva Mercury.  Poleg te bodo na voljo še naslednje barve: rdeča Flame, perla bela, siva Cassiopee, črna Etoile, siva Rafale in modra Iron.

BOGATO ODMERJEN, S SVETLOBO NAPOLNJEN BIVALNI PROSTOR
Ne da bi žrtvoval svoje kompaktne zunanje mere Symbioz v svoji notranjosti ponuja bogato odmerjen prostor, ki je z vzdolžno pomično zadnjo klopjo zlahka prilagodljiv. Poleg tega ima niz opreme za boljše počutje in bivalno ugodje, kot sta steklena panoramska streha Solarbay z nastavljivo prosojnostjo in električni pomik vrat prtljažnika. Symbioz je tako pristno vsestransko in uporabno vozilo, ki zagotavlja »življenjski prostor« za celo družino.

Dovršeno doživetje
Symbioz ima enako strukturo armaturne plošče kot novi Captur. Različica iconic ima poleg tega posebne prevleke iz modernih in prefinjenih materialov. V različici techno je gornji del prevlečen s posebno barvo, ki je mehka na otip, v različici esprit Alpine z modrim stopnjevanim vzorcem modre barve in v različici iconic s stopnjevanim vzorcem brušenega aluminija. Spodnji del armaturne plošče je obložen s športno-tehnološkim blagom v različici esprit Alpine, v različici iconic pa z umetnim usnjem (TEP) zrnate površine z okrasnimi šivi.

»Z dovršenimi podrobnostmi v končni obdelavi različica Symbioz Iconic dosega najvišje standarde v segmentu C.« - Gabriela Argumedo, produktna vodja za Symbioz

Za vsako različico posebne prevleke
Vsaka od treh različic ima svoje lastne prevleke, ki izražajo lasten značaj v skladu s profilom kupcev. Sedeže v različici techno prekriva debela tkanina z diskretno izvezenim zaščitnim znakom, rumenimi okrasnimi šivi ter rumenim in sivim obšivom. Različica esprit Alpine ima v skladu s svojimi posebnostmi sedeže z modrimi okrasnimi šivi in stranicami iz reliefnega umetnega usnja, hrbtni nasloni in sedala pa so prevlečeni z enakim športno-tehnološkim blagom kot obloge vrat in armaturna plošča. Na koncu je še različica iconic s sedeži prevlečenimi s tehnološko dovršeno mrežasto tkanino, za katero je navdih vzet iz sveta vrhunske športne opreme. Ta tkanina je na hrbtnih naslonih okrašena z deli velikega romba in z zlatimi okrasnimi šivi ter obšivom. Vsi ti elementi dajejo različici iconic prefinjen, zelo moderen videz, ki presega tradicionalna merila za vozila.

Edinstveno ravnovesje med zunanjo velikostjo in notranjo prostornostjo
Symbioz z dolžino 4,41 m in širino 1,79 m je zasnovan tako, da ponuja okretnost ne da bi za to zahteval kompromise pri notranji prostornosti ali prostornini prtljažnika, ki je ena od izrazitih tržnih prednosti tega avtomobila. Symbioz je idealen kompromis med družinsko uporabnostjo in mestu primerno okretnostjo.

Izjemno prilagodljiv
Sedežna klop zadaj je vzdolžno pomična za 16 cm, zato lahko potnikom zadaj zagotovi za 221 mm prostora za kolena, v tem položaju pa prostornina prtljažnika še vedno znaša 492 litrov. Kadar na zadnjih sedežih ni odraslih, visokih potnikov, je klop možno premakniti naprej in prostornino prtljažnika povečati na 624 litrov, oziroma vse do 1.582 litrov s popolnoma zloženo sedežno klopjo, ki je deljiva v razmerju (2/3 : 1/3). Prtljažnik je lahko dostopen, saj nima roba, zato je nalaganje tudi velikih kosov veliko lažje. To je še posebno dobrodošlo v družinskem avtomobilu. Skupna prostornina odlagalnih mest v notranjosti znaša 24,7 litra, od česar ima samo predal za rokavice prostornino 7 litrov. Za polnjenje in povezljivost sta dve vtičnici USB-C spredaj, še dve pa zadaj. Vse različice – techno, esprit Alpine in iconic – imajo že serijsko vgrajen tudi indukcijski brezžični polnilnik za telefone.

Priročna zadnja vrata z električnim pomikom
Ena od poglavitnih odlik vozila Symbioz je prostoren prtljažnik, ki glede na položaj pomične zadnje klopi meri od 492 do 624 litrov. Na drugi strani ima električni pomik vrat s prostoročnim upravljanjem. Od znotraj lahko voznik vrata odpre ali zapre s posebnim gumbom na armaturni plošči. Od zunaj lahko odpiranje ali zapiranje sproži z električnim gumbom na vratih prtljažnika, preko prostoročne kartice, ali z enostavnim nihajem stopala pod senzorjem v zadnjem odbijaču.

Izdatnejša osvetljenost s stekleno panoramsko streho Solarbay z nastavljivo prosojnostjo 
Prvikrat uvedena v modela Rafale in Scenic E-Tech electric je steklena panoramska streha Solarbay z nastavljivo prosojnostjo postala značilen del opreme nove generacije »vozil življenja« Renault. Na voljo je tudi za Symbioz, s čimer sledi tradiciji znamke, da najboljšo tehnologijo ponudi v svojih glavnih in množičnih modelih. Steklena panoramska streha Solarbay z nastavljivo prosojnostjo in tehnologijo »AmpliSky« odpravlja potrebo po senčilu. Gre za celovit aktiven sistem, ki na ukaz streho zamrači po segmentih s tehnologijo v polimeru razpršenih tekočih kristalov (PDLC - Polymer Dispersed Liquid Crystal), pri kateri se molekularna struktura odziva na električni tok. Največjo zaščito pred pripeko je možno doseči na mah s spektakularnim učinkom, ki ga ustvari postopna zamračitev stekla po segmentih. S to domiselno stekleno streho je možno upravljati z glasovnimi ukazi preko aplikacije Google Assistant ali pa z gumbom ob stropni svetilki.

Voznik in potniki lahko izbirajo med štirimi položaji: povsem prozorno steklo, povsem zamračeno steklo, zamračitev stekla samo na prednjem delu ali samo na zadnjem delu. Steklena panoramska streha Solarbay z nastavljivo prosojnostjo, kar se da omeji učinek rastlinjaka v notranjosti avtomobila in učinkoviteje ohranja toplotno ugodje kot mehanski zastor, kar velja tako poleti kot pozimi. Poleg tega se steklena streha samodejno zamrači ob prekinitvi kontakta in odhodu iz vozila. Ob ponovnem zagonu vozila se steklo Solarbay samodejno povrne v prejšnje stanje. Občutek odprtosti in svetlosti okrepita tudi velika zastekljena površina ter več prostora za glave. Ta edinstvena zasnova, ki odpravlja potrebo po mehanskem ali električno pomičnem senčilu, posledično pripomore k povečanju prostora pod stropom za 30 milimetrov. To ni zanemarljivo ne s stališča udobja potnikov niti zaradi omejitve zunanje višine vozila v prid večji učinkovitosti.

»Solarbay zagotavlja enakomerno osvetljenost prostora za potnike in potnikom omogoča uživanje v stiku z naravo.« - Gabriela Argumedo, produktna vodja za Symbioz

TEHNOLOGIJA IN POVEZLJIVOST: IZBOR NAJBOLJŠEGA ZNAMKE RENAULT
Čeprav se Symbioz uvršča v spodnji del segmenta C, je opremljen z najboljšimi tehnologijami tako na področju povezljivosti kot tudi asistenčnih sistemov za vožnjo in pogonskih sklopov.

Povezljivost

Referenčni sistem OpenR Link
Od različice techno naprej je Symbioz opremljen z multimedijskim sistemom OpenR Link z vgrajenimi funkcijami Google, ki temelji na operacijskem sistemu Android Automotive 12. Uporabnikom služi vsak dan s storitvami, ki se prilagajajo vsem njihovim potrebam po povezljivosti. Zahvaljujoč Googlovim pametnim funkcijam lahko OpenR Link na podlagi voznikovih navad podaja ustrezne predloge za navigacijo in notranji ambient. Sistem OpenR Link, ki je postavljal merila vse od njegove uvedbe z modelom Megane E-Tech electric, je združljiv z aplikacijama Android Auto in Apple CarPlay tako z kot tudi brezžično. Njegov osrednji zaslon na dotik z diagonalo 26 cm, (10,4,'' v vseh različicah) vozniku in potnikom omogoča polno izkoriščanje povezljivega okolja z vsebinami in storitvami, ki jih ta ponuja. Drugi zaslon z diagonalo 26 cm  (10,3 ''), ki je pred voznikom, prikazuje podatke o vožnji. Njegova velikost omogoča barvni prikaz navigacijske naprave neposredno pred voznikovimi očmi.

Okolje Google
Enostaven za uporabo, izjemno povezljiv in neprestano posodabljan sistem OpenR Link zagotavlja enako intuitivno uporabniško izkušnjo kot pametni telefoni najnovejše generacije. Poleg storitev, ki jih ponuja Google, na primer Google Maps in Google Assistant, je v ponudbi na Google Play na voljo še veliko drugih aplikacij.

Aplikacija My Renault
Z aplikacijo My Renault za prenosne naprave je vozilo ves čas na dosegu roke. Na primer, uporabniki lahko prenesejo aplikacije s sistema OpenR Link, ali na daljavo vključijo trobljo in smernike, da na nabito polnem parkirišču lažje najdejo svoje vozilo. Poleg tega lahko za povsem sproščen začetek vožnje sproti preverjajo prevožene kilometre in preostali doseg.

Posodabljanje na daljavo
Zahvaljujoč povezljivosti sistema ni več nobene potrebe po obiskih pooblaščenih servisov ali prodajnih mest za posodobitve. S tehnologijo posodabljanja programske opreme na daljavo FOTA (Firmware Over The Air) operacijski sistem vozila samodejno dobiva posodobitve.

Zvok Harman Kardon
Zvočna naprava hi-fi znamke Harman Kardon, ki je na voljo za doplačilo, sestavlja devet zvočnikov (po dva visokotonska in po dva nizkotonska spredaj in zadaj ter poseben nizkotonski v prtljažniku). Naprava ponuja poglobljeno zvočno izkušnjo, ki jo je uglasil Jean-Michel Jarre, priznani umetnik, skladatelj, pionir elektronske glasbe in tehnološki navdušenec. Za prilagoditve po osebnem okusu je na voljo pet načinov reprodukcije: Studio, Podcast, Concert, Immersion in Club.

Prilagodljiv ambient
Nastavitve sistema MULTI-SENSE omogočajo spreminjanje mnogih parametrov vozila, tako tehničnih, na primer občutek na volanu, kot tudi bolj razpoloženjskih, kot je ambientalna osvetlitev prostora za potnike. Nastavljanje je možno preko zaslona na dotik ali gumba na volanu, na voljo pa so štirje prikazi, pet gradnikov (interaktivnih aplikacij ali predoglednih sličic) in osem barv osvetlitve digitalne instrumentne plošče. Prav tako je za ambientalno osvetlitev »Living Lights«, ki jo tvorijo pasovi iz svetilnih diod na armaturni plošči in oblogah vrat, na voljo 48 barv. Za večje ugodje ima ta ambientalna osvetlitev prostora za potnike samodejni način delovanja, ki barvo svetlobe vsakih 30 minut prilagodi v skladu s cirkadianim ritmom (24-urni biološki ritem) in času dneva tako, da so podnevi barve hladne, ponoči pa tople.

Asistenčni sistemi za vožnjo
Leta 2023 uvedeni program »Human First Program« uteleša zavezo znamke Renault za izboljšanje varnosti voznikov, potnikov in tudi drugih udeležencev v prometu po vsem svetu z uporabo številnih tehnoloških novosti. Skladno s tem pomembnim ciljem ima Symbioz pasivno in aktivno varnost na najvišji ravni. Različica iconic je opremljena s šestimi varnostnimi blazinami in nizom naprednih asistenčnih sistemov za vožnjo (ADAS) najnovejše generacije.

Prepoznavanje prometnih znakov
Voznik lahko ločeno vključi funkcijo prepoznavanja prometnih znakov z opozarjanjem na prehitro vožnjo. Ta funkcija na instrumentni plošči in prikazu navigacije kaže trenutno veljavno omejitev hitrosti. Kadar hitrost avtomobila preseže prepoznano omejitev, se prikaže vidno opozorilo. Gumb na volanu omogoča vklop omejevalnika hitrosti, regulatorja hitrosti ali prilagodljivega pametnega regulatorja hitrosti, da se hitrost avtomobila samodejno (ali pa ne) prilagodi veljavni omejitvi.

Samodejno zaviranje v sili med vzvratno vožnjo
Med asistenčnimi sistemi za vožnjo je eden od pomembnih adutov vozila Symbioz sistem samodejnega zaviranja v sili, ki deluje tudi med vzvratno vožnjo. Ko ultrazvočni senzorji zaznajo morebitno oviro, na primer pešca, kolesarja ali stebriček, sistem voznika opozori z vidnim in zvočnim signalom. V primeru, da se voznik ne odzove, sistem samodejno zavira dve sekundi, da prepreči trk. Ta naprava deluje med vzvratno vožnjo pri hitrosti od 3 do 10 kilometrov na uro.

Safety Coach: osebni nasveti za bolj odgovorno vožnjo
V podporo voznikom in za zmanjšanje tveganja nesreč je Symbioz opremljen s funkcijo Safety Coach, ki pomaga vozniku, da se na objektiven način zaveda svojega vozniškega vedenja in navad. Način in slog vožnje ocenjuje s točkami od 0 do 100, pri čemer upošteva hitrost, smer vožnje in varnostno razdaljo, ob tem pa podaja osebne nasvete tako za uporabo naprednih asistenčnih sistemov za vožnjo kot tudi s predlogi izboljšav.

Nastavitve po meri
Nov gumb levo od volana – My Safety Switch – vozniku omogoča, da z enostavno potezo hkrati vklopi ali izklopi svoje priljubljene nastavitve nič manj kot šestih naprednih asistenčnih sistemov za vožnjo (ADAS). Nastavlja lahko vklop določenih asistenčnih sistemov, raven njihovega delovanja, vklop zvočnega opozarjanja itn. Te osebne nastavitve se opravi v okviru nastavljanja funkcij vozila na zaslonu multimedijske naprave.

Za varnost: samodejno zaviranje v sili na križiščih (Automatic Emergency Braking System Junction Function), opozorilo o mrtvem kotu (Blind Spot Warning - BSW), pomoč za ohranjanje voznega pasu (Lane Keeping Assist - LKA), opozorilo na prehajanje oznak voznega pasu (Lane Departure Warning - LDW), opozorilo na voznikovo nepozornost (Driver Attention Alert - DAA).

Za vožnjo: regulator in omejevalnik hitrosti, inteligentni prilagodljiv tempomat (Intelligent Adaptive Cruise Control - IACC), opozorilo za varnostno razdaljo (Distance Warning - DW), pomoč pri speljevanju v klanec (Hill Start Assist - HSA).

Za parkiranje: kamera s 360-stopinjskim prikazom (360° Around View Camera), pomoč pri parkiranju spredaj, zadaj in ob straneh (Rear, Front and Side Park Assist), opozorilo na vozila zadaj (Rear Cross Traffic Alert - RCTA), opozorilo za varen izstop potnikov (Occupant Safe Exit Alert - OSE).

Pogonski sklop E-Tech full hybrid
Zelo učinkovit in torej tudi gospodaren pogonski sklop E-Tech full hybrid 145, ki je vgrajen v Renault Symbioz, zagotavlja udobno in tiho vožnjo na elektriko v mestu, brez omejitev zaradi potrebe po polnjenju.

»Tehnologija E-Tech full hybrid skrbi za majhno porabo goriva na večini voženj z zelo majhnimi razlikami med načini vožnje.« - Sébastien Larnaud, projektni vodja za pogonski sklop E-Tech

Brezkompromisne odločitve pri tehnologiji
Tehnologija E-Tech full hybrid, za katero je bilo vloženih več kot 150 patentnih prijav, zagotavlja dinamično in učinkovito vožnjo. Deležna je tudi strokovnega znanja znamke Renault iz formule 1 zlasti s področja rekuperacije in regeneracije energije. Zaporedno-vzporedna hibridna arhitektura združuje dva elektromotorja – glavni elektromotor z močjo 36 kW in visokonapetostni zaganjalnik-generator HSG (High-Voltage Starter Generator) z močjo 18 kW – z 1,6-litrskim štirivaljnim bencinskim motorjem (moč 69 kW oz. 94 KM), ki je povezan s pametnim sekvenčnim menjalnikom brez sklopke in z več načini delovanja ter akumulator z zmogljivostjo 1,2 kWh.

Do 14 kombinacij
Menjalnik s pomožnimi sklopnimi zobmi ima štiri prestave za bencinski motor in dve prestavi za glavni elektromotor. Pogonski sklop E-Tech full hybrid 145 delovanje motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja izkorišča v do 14 različnih kombinacijah in s tem optimizira energijsko učinkovitost.

Prednost pogonu na elektriko
Symbioz vedno spelje na električen pogon in vozniku omogoča, da do 80 odstotkov vožnje po mestu opravi izključno na elektriko, s tem pa prihrani do 40 odstotkov goriva v primerjavi z običajnim bencinskim motorjem v mestnem ciklu. Na avtocesti zasnova pogonskega sklopa omogoča, da motor z notranjim zgorevanjem kolesa poganja neposredno, ne da bi hkrati zaman gnal elektromotorja, kot je to primer pri klasičnih hibridnih sistemih. S to tehnologijo ima Symbioz najboljšo porabo goriva na vseh terenih, ki izračunana po ciklu WLTP znaša 4,6 litra na 100 kilometrov.

Nenehna optimizacija
Od uvedbe je bil ta pogonski sklop nenehno deležen optimizacije, zlasti računalniškega krmiljenja, ki so prinesle izboljšanje porabe in udobja v vožnji, predvsem na avtocesti. Tako kot novi Clio in novi Captur, ima tudi Symbioz novo funkcijo »E-Save«, ki se jo vključi z gumbom levo od volana. Namen te funkcije je izboljšanje udobnosti vožnje in optimizacija porabe goriva z vzdrževanjem napolnjenosti akumulatorja pri najmanj 40 odstotkih. Tako je vedno na voljo dovolj električne energije, s katero se lahko pomaga premagati vzpone brez izgube hitrosti ali opraviti prehitevanje samo s pomočjo elektromotorja, ne da bi terjali več moči od motorja z notranjim zgorevanjem in ne da bi moral voznik pohoditi stopalko za plin in sprožiti prestavljanje navzdol, kar se običajno zazna kot vir neprijetnega trušča.

»Uporaba funkcije E-Save za 30-40 odstotkov zmanjša potrebo po prestavljanju navzdol z močnim pritiskom stopalke za plin (kick-down), saj to med vožnjo po avtocesti povzroči nezaželeno povečanje števila vrtljajev in trušča motorja z notranjim zgorevanjem.« - Sébastien Larnaud, projektni vodja za pogonski sklop E-Tech

Tovarna Valladolid nadaljuje s preobrazbo za proizvodnjo Renaulta Symbioz
Uvajanje meta-okolja (metaverse) v industrijo in kakovost skupaj s pospešeno digitalno preobrazbo, uporabo umetne inteligence za vizualno pregledovanje vseh postopkov ter raba velike količine podatkov (Big Data) so poglavitna področja dela, ki ga opravljajo v tovarni Valladolid v Španiji s ciljem okrepiti kakovost in zmogljivost tovarne in pripraviti industrijsko proizvodnjo vozila Renault Symbioz.

Z vozilom Renault Symbioz je panoramska steklena streha Solarbay prvikrat prišla na montažni trak te tovarne. Za zagotavljanje brezhibne vgradnje so uvedli novo opremo in postopke: kamere za nadzor videza z umetno inteligenco, v kombinaciji s »koboti« (kolaborativnimi roboti, ki so prilagojeni sodelovanju z ljudmi) za razkladanje delov, in samodejno zbiranje podatkov varilnih naprav. Vsi zbrani in analizirani podatki so ključni za izboljševanje kakovosti in razvoj preventivnega vzdrževanja. V lakirnici je nov predor za samodejno zaznavo, ki omogoča dovršen nadzor kakovosti z zbirko 60.000 fotografij na avtomobil, ki jih posname 40 novih kamer, nameščenih ob vhodu in izhodu iz predora. Pri analizi teh fotografij pomaga tudi umetna inteligenca.

V okviru zaključnih preskusnih voženj, »Quality Runs«, bodo pred začetkom prodaje z več kot 70 avtomobili prevozili več kot milijon kilometrov in tako zagotovili izvrstno raven kakovosti že od prvih avtomobilov, ki bodo izročeni končnim kupcem. Preobrazba tovarne Valladolid poteka v skladu s strategijo razogljičenja Skupine Renault. Na primer delo, ki so ga opravili v zvezi s postopkom lakiranja, je prispevalo k 30-odstotnemu zmanjšanju porabe energije in vode v minulih dveh letih. Tako je, zahvaljujoč uvedbi novega postopka v obratu za obdelavo površin, poraba vode zmanjšana za 63 m3 na dan, delovna temperatura pa znižana z 52 na 30 stopinj Celzija, kar prihrani za 845 MWh energije na leto.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava