Avto.info

Ženeva 2003

73. avtomobilski salon v Ženevi

Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi

Ženeva 2003

Avtor:
Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi Ženeva 2003: 73. avtomobilski salon v Ženevi
Prvi letošnji avtomobilski salon na stari celini prinaša v avtomobilsko industrijo kot pomlad veliko novosti in zanimivosti. Kljub temu da je avtomobilska industrija v recesiji, se skušajo avtomobilski koncerni predstaviti bleščeče, vendar z manj pompa in medijske pozornosti kot pred leti.

Koncern Volkswagen prinasa pod blagovno znamko Audi zamenjavo modela A3, ki je v novi obliki precej podoben staremu modelu, vendar s pridihom španskega temperamenta. Motorna ponudba je krepko povečana, saj motorji premorejo od 1,6 litra s 102 "konjema" do 3,2 litrskega V6 z 241 KM. Dizelska ponudba zajema dva agregata: 1.9-litra s 105 KM in 2.0 litra, ki bo zmogel 140 KM. V hišno limuzino A8 bodo po novem vgrajevali 4-litrski turbodizelski V8-motor. Poper pa predstavlja prototip Nuvolari; kupe na platformi A8, ki predstavlja vizijo oblikovanja pri štirih krogcih v nadaljnji avtomobilski eri.

Seat je s svojimi novostmi bolj skromen. Na razstavnih deskah predstavlja Ibizo Cupra R; tokrat v turbodizelski izvedbi s 150 "konji" ter 1,8-litrski bencinski turbo z isto močjo. Tudi polsestra iz vzhoda Škoda predstavlja v tem stilu Fabio RS, s 130 dizelskimi "konji". Ljubitelji rallyja bodo prišli na svoj račun z izvedenko fabie WRX, katero bo vozil Didier Auriol in Toni Gardemeister.

Matična tovarna je namenila pozornost kupcem eksotike in nostalgije, pa tudi uporabnosti. Na trg bo namreč prišel Beetle Cabrio; šminka k lepemu telesu. Velikim družinam so namenili kombi Multivan, ki zamenjuje ostareli Cavarelle. Za resne fante pa so Golfu R32 dodali SMG-menjalnik.

Pri General Motors-ovem koncernu je ponudba novosti na ženevskem salonu precej podobna tisti pri koncernu VW. Tako s severa Evrope prihaja na ceste dolgo pričakovani Saab 9-3 Cabrio, na voljo v vseh različicah opreme. Nemški Opel predstavlja Signum - luksuzno različico Vectre v enoprostorski obliki.

Iz ameriške strani pa prihajajo na evropska tla prototipi. Najzanimivejši od vseh je Cadillacov Sixteen, luksuzni kupe ultraameriških dimenzij. Tako na zunanjosti, kot tudi notranjosti in mehaniki. Za pogon skrbi namreč 16 valjev. Zagotovo bo burila duhove tudi nova Corvette, ki bo predstavljena na Giugiarovem razstavnem prostoru. Pri terencih je edina noviteta Hummerjev softtop - Hummer s platneno streho. Iz nasprotnega dela zemeljske poloble pa prihaja izpod Daewoojevih inženirskih rok concept Scope.

Italijanski polotok ponuja kopico novosti. Športno srce - Alfa Romeo ponuja kar štiri; najzanimivejša je GT Coupe, naslednica Alfe Sprint, zgrajena na osnovi 147. Prototip vozila za prosti čas se imenuje Kamalo, zanimiva in dobrih časov obetajoca različica vozila. Tretjo in četrto novost lahko štejemo pod eno. Gre namreč za facelift modelov GTV in Spider, ki sta poleg dodelave notranjosti dobila prepoznaven globoki trikotnik na nosu.

Lancia je zopet osvežila razred mestnih avtomobilov. Dokaj neuspešnega Y je v ženevi zamenjal model z imenom Ypsilon (črka je postala beseda) - elegantni malček s prepoznavno Lanciino masko. Mimogrede, na tem razstavnem prostoru zbujajo precej večjo pozornost prekrasne hostese.

Fiat, največji proizvajalec avtomobilov na apeninskem polotoku, preseneča s projektom Gingo, naslednico fiat Pande, prototip Idea predstavlja minivan, trenutno najuspešnejšo ekonomsko vejo pri prodaji avtomobilov. Marakech je projekt, namenjen vožnji po puščavskih brezpotjih z odprto streho, opremljen je s štirikolesnim pogonom.

MG je postavil na ogled sportnika X-Power in karavansko različico modela ZT, ki se imenuje ZT-T. Predstavlja dobro kombinacijo dinamične športnosti in družinske prostornosti. Opirus je nova limuzina višjega razreda, ki prihaja izpod okrilja Kie. Ta je poleg tega pokazala tudi pravega križanca med limuzino, kupejem in enoprostorcem, ki se skriva pod oznako KCD-1 Slice.

Renault je prikazal se dve različici modela Megane. Ena je novi Scenic, druga pa Megane v različici kupe - kabriolet. Lexus je predstavil prvega SUV-a, se pravi mehkega terenca s hibridnim pogonom, Toyota pa Fine S-concept. Namesto klasičnega pogona za energijo poskrbijo gorivne celice (fuel cells).

Nissan v ženevi na evropski trg končno pošilja 350Z, ki naj bi pritegnil športne vožnje željne kupce in si utrdil ze nekoliko načet imidž med evropskimi kupci. S 3,5-litrskim šestvaljnikom in 280 KM bo ponujal številne užitke. Koncept Evalia je za družinske potrebe zasnovan križanec med karavanom in enoprostorcem.

Honda doživlja nov preporod v Evropi z novim Accordom, ki je sedaj na voljo še v Wagon (karavan) različici. Motorna ponudba zaenkrat obsega le bencinske štirivaljnike, kmalu pa naj bi bil na voljo tudi turbodizel. Ekološko osveščenost Hondinih inženirjev kaže Civic s hibridnim pogonom - 1,4-litrski bencinski 16V s 85 KM ter elektromotor z 10 kilovati porabi v povprečju le 4,6-litra goriva na 100 km.

Mazda tokrat ni predstavljala posebnih novosti, saj je s svojo ofenzivo pričela že lani. RX-8 bo kmalu prispel tudi v naše kraje, MX-Sportif pa morda nakazuje poteze bodoče serije 3, ki jo pričakujemo jeseni.

Pri Fordu so tokrat končno vstopili tudi v razred majhnih enoprostorcev razreda Scenic. Novi model Focus C-max bo sicer imel le pet sedežev, vendar bo kabina izjemno prilagodljiva. Veliko imajo na Fordovem razstavnem prostoru videti tudi športni navdušenci, saj prikazujejo Street Ka, Fiesto Rally Concept ter GT, kjer je vedno največja gneča. Poleg tega praznuje Ford tudi jubilejnih 100 let. Vse najboljše!

Luksuzna veja skupine Ford PAG na letošnjem ženevskem salonu predstavlja že videne Aston Martine kot so AMV8 Vantage in DB7 GT z nekoliko močnejšim dvanajstvaljnikom ter James Bondovega Vanquisha, Jaguar je poleg XJ, ki se pripelje na trge spomladi, pokazal tudi XJR s skoraj 400 KM. Največji Volvo je doživel svojo drugo pomlad. Po novem je S80 nekoliko sodobnejši z novimi lučmi ter celotno kromirano masko in izboljšanim podvozjem po vzoru športnega S60R, ki ravno tako prihaja na trg skupaj z večjim bratcem V70R.

Peugeot še vedno ni predstavil zamenjave za ze precej ostareli 406, je pa prikazal serijski 307 CC - za ljubitelje prepiha kabrioletov in udobja kupejev. Tak model ni pripraven za vožnjo po puščavi, zato je Peugeot predstavil še atraktiven koncept Hoggar, ki navdušuje z velikostjo in ogromnimi kolesi. Tudi Citroen ni pokazal nič novega razen športnega C2, ki pa še vedno ni ugledal serijskih proizvodnih trakov.

Rolls-Royce se je z Maybachom že v Ženevi spopadel kar na sosednjih razstavnih prostorih. Phantom preseneča s svojo mogočnostjo in ogromnim hladilnikom, ki vzbuja strahospoštovanje in spominja na stare dobre avtomobilske čase.

Na BMW-jevem razstavnem prostoru smo v Ženevi videli že videno. X-activity je koncept majhnega vozila SUV brez stranskih stebričkov in z ogromnim panoramskim strešnim oknom, M3 CSL pa oguljena verzija M3 za se boljše zmogljivosti in pospeške.

Mercedes-Benzov CL65 AMG že velja za najmočnejsi luksuzni kupe med kupeji, saj ima kar 612 KM! Druga bleščeča zvezda je CLK Cabriolet, ki je že od začetka na voljo tudi v verziji AMG. Ameriška veja Chrysler v Evropi predstavlja športni Crossfire, Airflite pa je koncept, ki ima kljub popolnoma kupejevski obliki štiri vrata.

Za Mitsubishi je bil tokrat najpomembejši Outlander (znan tudi kot Airtrek), "mehki" terenec, ki ga bo poganjal 2,0-litrski bencinski štirivaljnik. CZ2 Cabriolet bo morda nekoč odprta izvedenka novega Colta, ki bo v Evropi predstavljen jeseni. Zelo privlačen je se Tarmac Spyder, športni križanec med terencem ter kupejem.

Hyundai XG je dobil nov šestvaljni V-motor s 3,5-litra prostornine in slabimi 200 KM ter sestrico Kio Opirus.

Nemški Porsche še vedno pritegne veliko pozornosti s športnim terencem Cayenne, novosti na razstavnem prostoru pa sta serijska Carrera GT ter 911 GT3.

Salon odpre svoja vrata v četrtek 6. marca in bo odprt vse do 16. marca. Če vas firbec matra, se čimprej odpravite v Ženevo.

Tekst in foto: Matej Umek, Pavel Furlan, Mihael Mirtič in Matej Mihinjač

Send to Kindle
|

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.