Avto.info

ALPINE A480

DIRKALNIK MOŠTVA ALPINE ELF ENDURANCE JE NARED ZA ODKRIVANJE AMERIKE!

ALPINE A480 : DIRKALNIK MOŠTVA ALPINE ELF ENDURANCE JE NARED ZA ODKRIVANJE AMERIKE!

ALPINE A480

Avtor: Foto: Renault

Po kratkem zimskem premoru je prvenstvo FIA WEC tik pred začetkom svoje desete sezone, ki bo v Sebringu, kjer se bodo tekmovalci in moštva najvišje ravni vzdržljivostnega dirkanja pomerili na enem najslavnejših avtomobilskih dirkališč. Čeprav je Alpine ta ameriška steza znana, saj je tam nastopila že leta 1964 in se leta 2019 uvrstila na zmagovalni oder razreda LMP2, bo imelo moštvo Alpine Elf Endurance med prologom letošnjega prvenstva FIA WEC polne roke dela. Kljub enoletnim izkušnjam v elitnem razredu Hypercar bo znamka s puščičastim A svoj dirkalnik A480 s startno številko 36 ta konec tedna prvikrat pognala po dirkališču Sebring, kjer bo že prihodnji konec tedna prva dirka sezone, 1000 milj Sebringa.

Dirkališče Sebring International Raceway je bilo zgrajeno na nekdanjem vojaškem letališču in ima danes sedemnajst ovinkov ter več ravnin z izjemno abrazivno površino in grbinami na stikih starih betonskih in novih asfaltiranih delov steze. Ta posebnost dirkališča, ki velja za enega ključnih dejavnikov dirke, je spektakularna ter predvsem strašljiva za blažilnike in ravno dno dirkalnika, če podvozje na stikih raznih površin ne deluje optimalno. Moštvo in njegovi dirkači bodo med skupno več kot dvanajstimi urami preskusnih voženj, razdeljenih v štiri treninge v dveh dneh, morali izpopolniti svoje znanje in najti najboljše nastavitve, najprimernejše kompromise za prilagoditev A480 izzivom tega dirkališča in te dirke. Vložek je toliko večji, ker dirka 1000 milj Sebringa prinaša več točk kot šesturne dirke, ki tvorijo polovico prvenstva.

Nicolas Lapierre, ki je v dirki 12 ur Sebringa zmagal v letih 2011 in 2018, bo moštvo obogatil s svojimi izkušnjami, enako pa tudi André Negrão, ki je s Francozom leta 2019 v dirki 1000 milj moštvu Alpine priboril drugo mesto. Tudi Matthieu Vaxiviere bo prispeval dragocene izkušnje, saj je leta 2019 v dirki 12 ur Sebringa osvojil drugo mesto s samo dobro sekundo zaostanka za zmagovalno posadko. Med pripravami na začetek sezone se je trojica dirkačev minuli mesec privajala na Alpine A480 med zasebnimi preskusnimi vožnjami na stezi Paul Ricard. Moštvo Alpine Elf Endurance ima ta hip za seboj niz šestih zaporednih uvrstitev na zmagovalni oder, vključno z dirko 24 ur Le Mansa, in je seveda odločeno, da se nove sezone loti v optimalnih pogojih v prazničnem tednu avtomobilskega športa, v katerem bo poleg dirke 1000 milj Sebringa tudi dirka 12 ur Sebringa prvenstva IMSA.

Philippe Sinault, vodja Alpine Elf Endurance Team: »Zaradi svoje zgodovine in statusa na severnoameriški celini je dirka v Sebringu vedno nekaj čisto posebnega. Povratek v Združene države z znamko Alpine, ki ima zdaj mednaroden sij, ima poseben okus. Gre torej za pomembno srečanje in lepo se bo spet pomeriti z našima tekmecema v najvišjem razredu, moštvoma Toyota in Glickenhaus. Celotno moštvo je spet v pripravljeno na akcijo in po prvih preskusnih vožnjah na novo motivirano za spoprijemanje z izzivi, ki so pred nami. Naše ambicije so enake in želimo prirediti presenečenje. Nicolas, André in Matthieu imajo veliko izkušenj iz Sebringa, steze, ki jim je všeč tako zaradi svojih tehničnih značilnosti kot tudi zaradi vzdušja med prireditvijo. Njihov prispevek bo enako ključnega pomena kot spoznanja iz naših prejšnjih nastopov tukaj, saj bomo A480 prvikrat pognali po tej stezi, ki je zelo zahtevna tako za ljudi kot tudi za dirkalnike. Bolj kot kdajkoli bomo morali poskrbeti za zanesljivost, začenši s prologom, v katerem moramo dirkalnik prilagoditi stezi in novemu ravnovesju zmogljivosti, ki ga bomo morali ugotoviti pred dirko. Te preskusne vožnje polnega obsega bodo tudi priložnost za preverjanje izbire pnevmatik, ki smo jo pripravili in potrdili za to sezono. Komaj čakamo, da se resno delo začne!«

Spored uradnega prologa sezone 2022

Sobota 12. marec
09.35 – 12.35: prvi prosti trening
14.25 – 17.25: drugi prosti trening

Nedelja 13. marec
09.50 – 13.20: tretji prosti trening
14.50 – 17.50: četrti prosti trening

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov