Avto.info

Ekipa CUPRA EKS

Ekipa je predstavila svojo atraktivno zasedbo voznikov

Ekipa CUPRA EKS : Ekipa je predstavila svojo atraktivno zasedbo voznikov

Ekipa CUPRA EKS

Avtor: Foto: SEAT

Ekipa CUPRA EKS je predstavila svojo atraktivno zasedbo voznikov za letošnji svetovni pokal FIA ETCR eTouring Car World Cup – v ekipi za dirke popolnoma električnih turnih avtomobilov se bosta aktualnemu prvaku ETCR Mattiasu Ekströmu in Jordiju Genéju pridružila Tom Blomqvist in Adrien Tambay.

Blomqvist, sin svetovnega prvaka v rallyju iz leta 1984 Stiga Blomqvista, je leta 2010, ko je bil star komaj 16 let, postal najmlajši prvak britanskega prvenstva v formuli Renault. Od takrat je Šved dirkal v nemški formuli 3, DTM in formuli E ter se večkrat potegoval za zmago na Veliki nagradi Macaa. 28-letnik je dirkal tudi v serijah Blancpain GT Series, na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu zveze FIA (FIA World Endurance Championship) in prvenstvu športnih avtomobilov zveze IMSA (IMSA SportsCar Championship) – zmagal je na dirkah 24 ur Spaja (2018) in 24 ur Daytone (2022), na dirki 24 ur Le Mansa (2021) je bil drugi v kategoriji LMP2, na dirki Petit Le Mans (2019) pa je zasedel tretje mesto.

V Parizu rojeni Tambay, sin nekdanjega zmagovalca dirke formule 1 Patricka Tambaya, je svojo tekmovalno kariero začel v Nemčiji, dirkal pa je tudi v serijah Formula 3 Euroseries, Auto GP, GP3 (zmagal je na dirki v Spa-Francorchampsu) in DTM. Tako kot Blomqvist bo tudi 31-letni Tambay letos z ekipo CUPRA EKS debitiral v svetovnem pokalu FIA ETCR eTouring Car World Cup. Genéja ni treba posebej predstavljati, saj z znamko CUPRA sodeluje že večji del svoje bogate tekmovalne kariere. Kot eden najboljših testnih voznikov turnih avtomobilov na svetu je Gené, ki je lani zasedel četrto mesto v razvrstitvi voznikov ETCR, ključnega pomena za nadaljnji razvoj dirkalnika CUPRA e-Racer, prvega 100-odstotno električnega turnega avtomobila na svetu.

Ekström je aktualni prvak ETCR in ustanovitelj ekipe EKS. 41-letni Šved velja za enega najbolj vsestranskih voznikov na svetu, saj je tekmoval v svetovnem prvenstvu v rallyju zveze FIA, seriji NASCAR, 24-urni dirki Bathurst in rallyju Dakar. Je svetovni prvak zveze FIA v rallycrossu (2016), dvakratni prvak DTM (2004 in 2007), švedski prvak v razredu turnih avtomobilov (1999) in trikratni zmagovalec Dirke prvakov (2006, 2007 in 2009). Ko bo CUPRA e-Racer debitiral na uvodni dirki svetovnega pokala FIA ETCR eTouring Car World Cup za leto 2022 v Pau Ville v Franciji (od 6. do 8. maja), bo nastopil v povsem novi preobleki. Večplastna in kameleonska barva karoserije z živahnimi in spreminjajočimi se zelenimi in vijoličastimi odtenki, ki jih dopolnjujejo neonsko rumeni kinetični poudarki, je dizajn, ki ga je navdihnil in zaznamoval digitalni svet, simbolizira pa revolucionarno spremembo v estetiki znamke.

Inovacije bodo tudi pod kožo. Masa dirkalnika CUPRA e-Racer je bila še dodatno optimizirana, zaradi ojačanih delov pa je vozilo še bolj robustno. Vozilo bo imelo tudi novo strešno loputo nad voznikovo čelado in odstranljiva plastična okna, ki bodo omogočala dostop reševalcev do vozniške kabine, če bo vstop skozi vrata onemogočen.

"Z velikim veseljem vam predstavljamo našo atraktivno ekipo voznikov CUPRA EKS za letošnji svetovni pokal FIA ETCR eTouring Car World Cup ," je povedal Xavi Serra, vodja tehničnega razvoja pri CUPRA Racing.

"Pripeljati voznike takšnega kalibra, kot sta Tom Blomqvist in Adrien Tambay, ki bosta prvič tekmovala s popolnoma električnimi dirkalniki, je nekaj zelo posebnega in prepričani smo, da se bosta dobro prilagodila in dosegala zelo dobre rezultate – na drugi strani pa imamo v Mattiasu Ekströmu in Jordiju Genéju izkušnje, sposobnosti za zmagovanje na dirkah in kontinuiteto, o katerih sanja vsaka ekipa."

"Komaj čakam na začetek sezone. Lani se je ekipa zapisala v zgodovino. Letošnji izziv je osvojiti pokal FIA ETCR in tukaj sem, da pomagam doseči ta cilj. Moja strast do dirkanja nima meja in deliti to strast s tako odlično ekipo bo zame navdih, da bom na stezi pokazal najboljše, kar znam," je dejal Adrien Tambay, voznik ekipe CUPRA EKS.

"Zelo sem motiviran. Verjamem, da bo to zame velikanska izkušnja, saj je prvenstvo FIA ETCR korak naprej v dirkanju z električnimi avtomobili. Ponosen sem, da sem se za to pustolovščino pridružil ekipi CUPRA EKS. Zelo smo odločni in naš cilj je zmaga," je povedal Tom Blomqvist, voznik ekipe CUPRA EKS.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov