Avto.info

Moštvo Renault Sport Formula 1

Poročilo o dirki za VN Abu Dabija

Moštvo Renault Sport Formula 1: Poročilo o dirki za VN Abu Dabija

Moštvo Renault Sport Formula 1

Avtor: Foto: Renault
Moštvo Renault Sport Formula 1: Poročilo o dirki za VN Abu Dabija Moštvo Renault Sport Formula 1: Poročilo o dirki za VN Abu Dabija Moštvo Renault Sport Formula 1: Poročilo o dirki za VN Abu Dabija Moštvo Renault Sport Formula 1: Poročilo o dirki za VN Abu Dabija

Moštvo Renault Sport Formula One se je v zaključni dirki letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 v Abu Dabiju z odličnim šestim mestom Nica Hülkenberga povzpelo na šesto mesto v končni razvrstitvi. Moštvo je pred zadnjo dirko za vzpon na šesto mesto potrebovalo pet točk, a je zahvaljujoč zrelemu skupnemu delu in zavzetemu dirkanju Hülkenberga osvojilo osem točk in doseglo svoj glavni cilj za minulo sezono.

Hülkenberg je dirko začel s sedmega startnega mesta. Z dobrim startom je ohranil svoj položaj. Vendar je vodstvo dirke ocenilo, da je v prvem krogu z vožnjo izven steze pridobil mesto, zato so mu prisodili pet kazenskih sekund. Kazen je odslužil na začetku edinega postanka v boksu v 17 krogu. Hülkenberg je vedel, da mora nabrati vsaj osem sekund prednosti pred Sergiom Perezom, ki je bil na osmem mestu, zato je odpeljal niz zelo hitrih krogov in do postanka nabral dobrih sekund prednosti. Napredoval je za eno mesto, ko je pred njim vozeči Ricciardo moral odstopiti, nato pa do cilja držal šesto mesto.

Carlos Sainz je dirko začel z dvanajstega startnega mesta in se je zapletel v tesen boj za deseto s Felipejem Masso in Fernandom Alonsom. Sainz je izkoristil Massov postanek v boksu v 22. krogu in vse je kazalo, da bo pridobil eno mesto. Ko je v 31. krogu še sam opravil zamenjavo koles, se je ob povratku na stezo izkazalo, da je eno kolo slabo pritrjeno, zato je bil prisiljen odstopiti. Moštvo Renault Sport Formula One je sezono zaključilo na šestem mestu skupne razvrstitve konstruktorjev, Carlos Sainz pa na devetem in Nico Hülkenberg na desetem mestu razvrstitve dirkačev.

Nico Hülkenberg, št. 27, R.S. 17-04, 7. startno mesto, 6. mesto v dirki: “Bilo je podobno srhljivki! Prvi krog je bil zelo zanimiv. Zelo zanimivo je postalo spet po postanku v boksu, ko sem se moral prebiti mimo Haasa, ki je bil na ravninah izjemno hiter, tik za menoj pa je Checo [Perez] prežal na vsako priložnost. Uspelo nam je do cilja priti pred obema, kar je zelo spodoben zaključek sezone. Šesto mesto v končni razvrstitvi je za nas dober rezultat in spodbuda za moštvo za zimsko obdobje priprav. V drugi polovici sezone smo imeli dober paket, vendar na žalost tudi nekaj težav z njim, zato je dobro, da smo sezono zaključili z dobrim dosežkom in z dvignjenimi glavami.”

Carlos Sainz, št. 55, R.S. 17-01, 12. startno mesto, odstop v dirki: “Dirka je za nas potekala dobro, malo sem napredoval in se veselil drugega dela dirke, saj sem si obetal tekmo za preboj med prvih deset. Ritem je bil dober, zato je velika škoda, da smo imeli težave s kolesom in sem moral ustaviti, a tudi to se zgodi. Menim, da smo si zaslužili, da bi z obema dirkalnikoma osvojili točke, vendar osredotočimo se na dobre plati. Nico je opravil za moštvo potrebno nalogo, da smo osvojili točke, ki so nam bile potrebne za šesto mesto v končni razvrstitvi. Skupaj gledano je bila sezona dobra, za menoj pa je zelo lep začetek pri Renaultu.”

Cyril Abiteboul, generalni direktor Renault Sport Racing: “Naloga je opravljena. Sem smo prišli z enim jasnim ciljem. Na začetku leta smo si za cilj zadali peto mesto v končni razvrstitvi moštev. To je bilo zelo ambiciozno, vendar so ambicije dobre – treba si je postaviti visoke cilje. Letos si položaja nismo ravno olajšali in zadnji trije dirkaški konci tedna so bili mikrokozmos te sezone vzponov in padcev. Nekajkrat smo bili preveč agresivni, drugič preveč konservativni. V Abu Dabi smo prišli po izjemnih pripravah, konec tedna pa je potekal skoraj povsem po načrtih. Šesto mesto je bil naš popravljen cilj sezone in zelo sem vesel, da smo ga dosegli. Za moštvo je to mejnik in dosežek, ki presega rezultate na stezi. Je motivacija za vsakogar in nagrada za vsakega člana moštva, ki bo čez zimo vredna veliko več kot kakršnakoli finančna spodbuda.”

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov