Avto.info

Alpine A470

SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH

Alpine A470: SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH

Alpine A470

Avtor: Foto: Renault
Alpine A470: SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH Alpine A470: SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH Alpine A470: SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH Alpine A470: SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH Alpine A470: SIGNATECH ALPINE MATMUT Z VZTRAJNOSTJO IN VZDRŽLJIVOSTJO DRUGIČ LETOS NA STOPNIČKAH

Po zbiranju dragocenih informacij med prostimi treningi je v kvalifikacijah Alpine A470 s številko 35 vozila dvojica Nelson Panciatici in André Negrão, ki je dosegla četrti najboljši čas, dve mesti nižje pa sta se uvrstila Matt Rao in Gustavo Menezes v dirkalniku s številko 36.

V nedeljo je bil start dirke 6 ur Nürburginga ob 13. uri. Kljub temnim oblakom na nebu in mokrim zaplatam na asfaltu slovite steze se je za zadnjo evropsko dirko letošnje sezone FIA WEC zbralo 52.000 gledalcev. Dirkalnika Alpine A470 sta imela pester začetek dirke. Potem, ko se je v tretjem ovinku zasukal, je Nelson Panciatici (št. 35) storil vse, da bi nadomestil zamujeno, preden je pripeljal v boks, da bi odslužil v kvalifikacijah prislužen 30 sekunden kazenski postanek. Medtem je Nicolas Lapierre (št. 36) izgubil eno mesto preden je ujel ritem vodilne skupine, v kateri so vozili Senna, Beche, Jarvis in Petrov.

Med prvimi postanki za dolivanje goriva se je Nicolas Lapierre na stezo vrnil sredi skupine dirkalnikov LMP1. Ob tem je izgubil nekaj desetink sekunde, ki so ga začasno stale petega mesta, preden je lahko vrnil milo za drago. Nelson Panciatici je prvi dirkalnik predal moštvenemu tovarišu. André Negrão se je v dirko vključil na devetem mestu in se z vsemi močmi trudil izboljšati položaj, dokler njegovega prizadevanja ni ustavil menjalnik, ki se je zataknil. Navkljub vsem poskusom moštva Signatech Alpine Matmut, da bi težavo odpravili, je morala posadka s številko 35 dirko predčasno končati.

V tem času je Gustavo Menezes od Nicolasa Lapierra prevzel volan dirkalnika številka 36 in se v dirko podal na četrtem mestu. Američan se je pognal za tekmeci in se do polovice dirke prebil na tretje mesto, nato pa je dirkalnik za njim prevzel Matt Rao. Mladi britanski dirkač je odpeljal dve izmeni in opravil eno menjavo koles. Obdržal je stik z najmočnejšimi tekmeci pred seboj in ni odnehal, dokler ni volana spet prepustil Nicolasu Lapierru, ko se je posadki obetala uvrstitev na stopničke.

Potem, ko posadk, ki so se borile za uvrstitev na stopničke večino dirke ni ločevalo več kot dve sekundi, se je vse odločilo v zadnji uri dirke. Štirideset minut pred ciljem je Lapierre osupljivo odpeljal krog, s katerim je obšel Becha, saj se je po postanku v boksih na stezo vrnil pred Belgijca. S skrbnim vzdrževanjem te prednosti vse do cilja je Alpine s številko 36 čez ciljno črto pripeljala na tretjem mestu, kar je bila prva letošnja uvrstitev te posadke na stopničke za moštvo Signatech Alpine Matmut pa druga letos.

Bernard Ollivier, namestnik generalnega direktorja Alpine: “To je bila za nas peklenska dirka, dobesedno! Vsem v moštvu se zahvaljujem za ta rezultat. Niso odnehali, držali so skupaj, segli do skrajnih meja, predvsem pa niti za hip niso nehali verjeti, da lahko osvojimo to tretje mesto. To je pravi duh in športno izročilo Alpine, ta izid na tako težki stezi kot je Nürburgring, kaže odlike dirkalnika A470. Med odmorom bomo uživali v drugi letošnji uvrstitvi na stopničke, hkrati pa tudi analizirali lekcije tega konca tedna. Veselimo se že dirke v Mehiki!”

Philippe Sinault, vodja moštva Signatech-Alpine: “Včasih lahko uvrstitev na oder za dvig morale stori prav toliko kot zmaga in današnji izid je dober primer za to. Danes smo se vrnili v igro za vzpon na stopničke z izjemno vztrajnostjo in vzdržljivostjo. Po precej povprečnih kvalifikacijah smo najprej trpeli v gneči, preden smo dojeli, da obraba pnevmatik le ni tako velika težava, kot je bila bolj zgodaj v sezoni. Zaradi tega smo lahko nastopili bolj ofenzivno, čeprav je na tej stezi vedno težko prehitevati. Matt je bil danes fantastičen in je za Nica dobro pripravil teren. S svojo vožnjo je v veliki del zaslužen, da lahko danes proslavljamo to uvrstitev na stopničke skupaj s celotnim moštvom.”

SIGNATECH ALPINE MATMUT št. 36
Nicolas Lapierre: “Dirka je bila res težka. Naša uvrstitev v kvalifikacijah je pomenila, da smo veliko časa izgubili v prometu, a smo našli pot mimo in se prebili na zmagovalni oder. Naš ritem v dirki je bil danes dober, hitrost pa smo od Le Mansa izboljšali. Zdaj se moramo posvetiti nekaterim podrobnostim, da bi lahko v Mehiki poskusili biti še boljši.”

Gustavo Menezes: “Premagali smo težave in se uvrstili na stopničke. Nico je dirko začel z neverjetno dvojno izmeno, preden je dirkalnik prepustil meni. Moral sem paziti na promet, potem pa sem zmanjšal zaostanek preden je Matt z odlično vožnjo ujel ritem najhitrejših! Po razočaranju na začetku sezone se je moštvo uspelo ujeti in prav veseli nas, da smo končno spet lahko okusili šampanjec!”

Matt Rao: “Zelo sem vesel, ker sem lahko držal stik z dirkači s platinastim in zlatim statusom! Obžalujem le to, da sem nekaj časa izgubil za zaostalimi dirkalniki razreda LMP2 preden sem zapeljal v boks. Zaradi tega sem malo dlje obtičal v prometu. Brez tega bi morda lahko celo osvojili drugo mesto, a potem, ko sem zaostanek za tretjim mestom ohranjal okrog ene sekunde, je Nico lahko dokončal delo in nam zagotovil vzpon na stopničke.”

SIGNATECH ALPINE MATMUT št. 35
Nelson Panciatici: “Nadejali smo se, da bomo kljub kazni imeli solidno dirko, ampak po zasuku v prvem krogu se je ta možnost oddaljila. PO dveh urah dirkanja je okvara menjalnika dokončno pokopala vse naše upe.”

André Negrão: “To res ni bil naš konec tedna. V prostih treningih smo napredovali zahvaljujoč novemu diferencialu, ampak kazenski postanek in kaotičen start sta resno ogrozila naše možnosti. Nelson je dobro odpeljal svojo izmeno preden je avto predal meni, potem pa se je menjalnik zataknil. Vsi poskusi, da bi ga popravili, so bili zaman.”

Pierre Ragues: “Tak izid ni bil v skladu z našimi pričakovanji. Res smo bili odločeni, da se bomo borili za stopničke, a po opogumljajočih neuradnih treningih in dobrih pripravah smo imeli težave v kvalifikacijah. Nelson in André sta dosegla dober ritem preden je mehanska okvara prinesla predčasen konec dirke. Občutek je še hujši, ker nisem niti prišel na vrsto za vožnjo.”

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov