Avto.info

SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017

SLOVENCI PRVIČ NA TERENSKI TEKMI PREKO KARPATOV

SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017: SLOVENCI PRVIČ NA TERENSKI TEKMI PREKO KARPATOV

SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017

Avtor: Foto: JEEP Team Slovenia
SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017: SLOVENCI PRVIČ NA TERENSKI TEKMI PREKO KARPATOV SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017: SLOVENCI PRVIČ NA TERENSKI TEKMI PREKO KARPATOV SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017: SLOVENCI PRVIČ NA TERENSKI TEKMI PREKO KARPATOV SUPERKARPATA TROPHY, 19.5. – 28.5. 2017: SLOVENCI PRVIČ NA TERENSKI TEKMI PREKO KARPATOV

V drugi polovici maja se bo v objemu razgibanih romunskih Karpatov odvijala tradicionalna avtomobilska avantura Superkarpata trophy. Prvič v 14-letni zgodovini te terenske preizkušnje, ki predstavlja velik izziv za udeležence in vozila, bodo med tekmovalci tudi slovenski predstavniki - ekipa Jeep team Slovenia.

SUPER KARPATA TROPHY (Romunija)
Superkarpata trophy je edinstveno off-road tekmovanje, ki že 14 let poteka v osrčju romunskih Karpatov. Posebnost Superkarpate, v primerjavi s podobnimi preizkušnjami, je tekmovanje po principu »najdi svojo pot« (Find your own tack®). Ta svobodna izbira poti omogoča off-road tekmovanje po lastni presoji, znotraj določenega koridorja, ki je velik tudi več 1.000 m2 in zagotavlja popolno dogodivščino ter napor vseh članov ekipe.

Vse do začetka tekmovanja štartna točka, koridor in cilj niso znani, šele ob startu tekmovalci prejmejo zemljevide v tiskani in elektronski obliki in avantura se lahko začne. Celotna enotedenska tekma je v organizaciji samega moštva, tako glede vožnje s terenskimi vozili (posamezno moštvo sestavljata dva ali trije terenski, za cestno vožnjo registrirani avtomobili), navigacije, preskrbe s hrano, vodo in gorivom ter celotnim popravilom morebitnih okvar na avtomobilih in opremi. Podporna ali servisna spremljevalna moštvena vozila niso dovoljena. Zato je razdelitev nalog med posamezniki v moštvu, njihova usklajenost in povezanost toliko bolj pomembna.

SUPER KARPATA TROPHY 2017
Za letošnje tekmovanje Superkarpata trophy 2017 je prijavljenih 32 ekip, oziroma 66 terenskih vozil. Udeleženci bodo zastopali Avstrijo, Nemčijo, Švico, Italijo, Nizozemsko in (prvič v zgodovini tekmovanja) Slovenijo!

MOŠTVO »JEEP TEAM SLOVENIA«
Slovensko ekipo JEEP TEAM SLOVENIA sestavljajo 4. udeleženci:
Janez Marolt – vodja ekipe, off-road vodja, voznik 1
Janez Gorjanc – projektni vodja, navigacija, zdravstvena oskrba
Mitja Rak – voznik 2, tehnična in off-road oskrba
Marko Korelc - navigacija, tehnična in off-road oskrba

Ekipa si je za premagovanje Karpatov izbrala dva enaka terenska avtomobila Jeep Grand Cherokee V8 Overland.

PRIPRAVE SLOVENSKE EKIPE NA TEKMOVANJE
Celotne priprave, nakup vozil, njihova predelava, ustrezna terenska ter navigacijska oprema, oprema za preživetje v divjini,  gorivo in prehrana, so v rokah članov moštva - izkušenih terenskih voznikov.

Terenske predelave avtomobilov se izvajajo v delavnici Marolt 4x4, v Mozirju. Zunanja predelava obsega povečanje oddaljenosti vozila od tal, trpežnejše terensko vzmetenje, vgradnjo terenski odbijačev ter namestitev vitlov spredaj in zadaj. Posegi v notranjosti pa zajemajo izdelavo in vgradnjo varnostnih kletk ter ustreznih sedežev s 6 točkovnimi varnostnimi pasovi, vgradnjo potrebnih elektronskih, navigacijskih  in varnostnih modulov.

Pomemben del spopada z romunskimi Karpati je dobra fizična kondicija članov ekipe, ki se v pripravljalnem obdobju tudi temeljito učijo navigacije ter preučujejo elektronske zemljevide. Osnova za premagovanje ovir, ki jih bo v romunskem visokogorju pripravila narava, pa je tudi dobro obvladovanje vozil ter terenske vožnje. Poleg treningov vožnje so si člani ekipe zadali še udeležbo na tekmovanju Slovenia Off-road 2017.

Zaradi specifičnosti samega tekmovanja, potrebe po ustrezno opremljenih terenskih avtomobilih in celotne druge opreme za preživetje tekmovalnega tedna v osrčju Karpatov je samo tekmovanje povezano z velikim časovnim vložkom in večjimi finančnimi sredstvi. Zato smo v ekipi odprti do vsakega načina sponzoriranja.

ORGANIZATOR  in INTERNETNI NASLOVI
Že 14. leto organizira tekmovanje Superkarpata trophy avstrijsko podjetje Mueller-Hartburg Dienstleistungsgesellschaft, iz Pressbauma. Štartnina  za posamezno vozilo je 3.000 EUR, za ekipo z dvema voziloma torej 6.000 EUR.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov