Avto.info

Dacia Duster

domača predstavitev: Dacia Duster

domača predstavitev

Avtor: Foto: Dacia
domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster

V Sloveniji se je pričela prodaja prenovljenega ikoničnega vozila znamke Dacia. Novi Duster prinaša nadgrajeno notranjost, v ponudbo pa dodaja tudi zmogljiv bencinski motor z avtomatskim menjalnikom.

Šokantno dosegljiv ... Duster, ki je na trgu od leta 2010 po ceni za mestni avto, je pretresel SUV segment. Prava revolucija znamke Dacia! Z več kot 1,9 milijona prodanimi vozili je Duster že od leta 2019 številka 1 v maloprodaji v svojem razredu na evropskem trgu SUV vozil. Kot nadaljevanje predhodnih generacij je novi Duster namenjen tako kupcem, ki iščejo udobno, privlačno oblikovano SUV vozilo, kot tudi tistim, ki si želijo trpežno vsestransko vozilo s štirikolesnim pogonom. Novi Duster je zvest svoji dediščini in ostaja družinski SUV pionirskega duha. Je vaš spremljevalec za vsakdanjo uporabo in za pustolovščine na velikih planjavah. Njegov brezčasni videz se je še dodatno razvil, posebno njegove luči in rešetka, s katerimi ima še bolj poudarjeno osebnost; izboljšana pa je tudi učinkovitost izpustov CO2.

V notranjosti je nameščena visoka sredinska konzola z zložljivim naslonom za roko, na voljo sta dva multimedijska sistema z novim 20 cm (8") zaslonom in samodejni menjalnik EDC z dvojno sklopko. Novi Duster je kot vedno vsestranski v vožnji, na voljo pa je kot vozilo z dvokolesnim ali štirikolesnim pogonom. Najnovejša različica se lahko pohvali z obogatenim sistemom »4x4 Monitor«. “Duster je Daciina revolucija na področju SUV vozil. Od leta 2010 je s skoraj dvema milijonoma kupcev postal resnična ikona znamke Dacia. Prenova ikone pa ni preprosta naloga! Že od vsega začetka je silhueta vozila odlična. Z nekaj novostmi pa smo vnesli še več sodobnosti in svežine. Novi Duster je še bolj Duster, še bolj Dacia. Bistven, trpežen in še vedno dostopen vsem.” - Lionel Jaillet, VP Product Performance Dacia

SLOG Z NAMENOM
Novi Duster bo prišel v prodajo z novo oranžno barvo, ki mu daje še sodobnejši videz. Ta razvoj njegovega sloga pa služi določenemu namenu – namreč izboljšani aerodinamiki, ki omogoča večjo učinkovitost.

NOV SPREDNJI DEL
Novi Duster sprejema slogovne poteze nove Daciine vizualne identitete, ki smo jo prvič videli pri novem Sanderu, Sanderu Stepway in Loganu. Nove luči vključujejo dnevne luči v obliki črke Y, nova oblika pa je navdihnila tridimenzionalne reliefe na novi kromirani rešetki. Sodobnejši sprednji del še podčrta osebnost novega Dusterja.

NOV SVETLOBNI PODPIS
Vedno prižgane sprednje luči (tip ECOLED) in zadnje luči utelešajo nov Daciin svetlobni podpis. Duster je prvi Daciin model, ki je opremljen z LED smerniki spredaj. Ta tehnologija se uporablja tudi za zasenčene luči (s samodejnim vklopom dolgih luči kot standardno opremo) in luči za osvetlitev registrske tablice. Poleg nižje porabe električne energije LED luči omogočajo boljšo osvetlitev podnevi in ponoči in s tem boljšo vidljivost za voznika in druge udeležence v prometu.

BOLJŠA AERODINAMIKA IN UČINKOVITOST
Aerodinamika slogovno napreduje s skupnimi napori oblikovalcev in inženirjev. Zasnova novega zadnjega spojlerja in nova 41 cm (16") in 43 cm (17") lita platišča so preizkušeni v vetrovniku. Nabor optimizacij CO2 (novi kolesni ležaji in pnevmatike, LED luči) vključno s površino upora (SCx) omogoča zmanjšanje izpustov CO2  za do 5,8 g pri različici 4x4 novega Dusterja. In ker gre zmanjšanje izpustov CO2 z roko v roki z nižjo porabo goriva, izboljšana Dusterjeva aerodinamika za kupca predstavlja dvojno prednost.

PRENOVLJEN POTNIŠKI PROSTOR
Novi Duster zagotavlja še boljše udobje za svoje potnike. Njegov privlačnejši potniški prostor je opremljen z novim oblazinjenjem, novimi vzglavniki in visoko sredinsko konzolo s širokim preklopnim naslonom za roko. Ponuja tudi dva multimedijska sistema z novim 20 cm (8") zaslonom na dotik.

VEČ UDOBJA
Oblazinjenje sedežev v novem Dusterju je povsem novo. Tkanina in oblika novih vzglavnikov ponuja izboljšano ergonomsko obliko in omogoča preprosto vzdrževanje. Ozki profil vzglavnikov izboljšuje vidljivost v potniškem prostoru za zadnje potnike, ki gledajo naprej, in obratno. Pomembna novost je visoka sredinska konzola s širokim naslonom za roko, ki se pomakne za 70 mm. V njem je predal za shranjevanje velikosti 1,1 litra s pokrovom in dvema polnilnima vtičnicama USB za potnike na zadnjih sedežih (na voljo v nekaterih izvedbah).

CELOSTNA RAVEN OPREMLJENOSTI
Standardna oprema ne glede na končno raven opremljenosti vključuje vgrajen računalniški zaslon, samodejni vklop dolgih luči in omejevalnik hitrosti z upravljalnimi elementi z osvetljenim ozadjem na volanu. V nekaterih izvedbah je na voljo še samodejno upravljanje klimatske naprave z digitalnim prikazovalnikom, tempomat z upravljalnimi elementi z osvetljenim ozadjem na volanu, ogrevana sprednja sedeža in kartica za prostoročno upravljanje.

NA IZBIRO DVA MULTIMEDIJSKA SISTEMA
Poleg zvočnega sistema Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB in Bluetooth) sta na voljo dva nova multimedijska sistema, ki ju je preprosto uporabljati: Media Display in Media Nav. Armaturna plošča zdaj vključuje nov 20 cm (8'') zaslon na dotik.

Oprema Media Display vključuje 6 zvočnikov (2 nizkotonska zvočnika in 2 visokotonska zvočnika spredaj), DAB radio, povezljivost Bluetooth®, dva priključka USB in žično povezavo za pametni telefon, združljivo z aplikacijama Apple CarPlay® in Android Auto®. Določeni upravljalni elementi na volanu služijo za aktiviranje prepoznavanje glasovnih ukazov, ki vozniku omogoča glasovno upravljanje pametnega telefona s sistemom iOS ali Google Assistant.

Oprema Media Nav obsega obogaten multimedijski sistem z vgrajeno navigacijo in brezžično povezljivostjo za Apple CarPlay® in Android Auto®. Vmesnika Media Display in Media Nav imata zavihek Vozilo, ki ga lahko uporabite za dostop do informacij o gospodarni vožnji in pri izvedbi s štirikolesnim pogonom do »4x4 Monitorja« (merilnik nadmorske višine, nagiba, kompas itd.)

PRAVI SUV
Dacia Duster je zvesta svoji dediščini in ostaja pristen SUV za družinsko uporabo in terenske vožnje. Njen velik odmik od tal, nove pnevmatike in poseben »4x4 Monitor« (pri izvedbi s štirikolesnim pogonom) pomenijo, da je enako doma na cesti kot tudi zunaj utrjenih poti.

ZASNOVAN ZA VOŽNJO BREZ SKRBI
Novi Duster je vaš vsakdanji sopotnik, tako na cesti kot tudi drugod. Za brezskrbne vožnje še naprej ponuja funkcije za pravo terensko vožnjo, še posebno:
- Odmik od tal 217 mm pri različici z dvokolesnim pogonom in 214 mm pri različici 4x4.
- Kot vožnje čez ovire 21°.
- Vstopni kot 30°.
- Izstopni kot 34° pri različici z dvokolesnim pogonom in 33° pri različici 4x4.

NOVA VRSTA PNEVMATIK NAMEŠČENA NA VSEH RAZLIČICAH
Različica novega Dusterja z dvokolesnim pogonom je standardno opremljena z ‘zelenimi’ pnevmatikami z optimiziranimi izpusti CO2, ki zagotavljajo 10-odstotno zmanjšanje kotalnega upora. Na različici s štirikolesnim pogonom pnevmatike ustrezajo uradnim zahtevam 3PMSF. Odlični oprijem, ki ga te pnevmatike zagotavljajo, pomeni, da zimske pnevmatike niso več potrebne.

OBOGATEN MONITOR 4X4
Različica s štirikolesnim pogonom z opremo Media Display ali Media Nav vključuje tudi sistem »4x4 Monitor«, ki na osrednji zaslon pošilja različne vrste informacij:
- Merilnik bočnega naklona: kaže kot med levo in desno stranjo vozila, kar je uporabno pri vožnji po neravnih površinah.
- Kot naklona: uporablja podatke pomoči pri speljevanju na klancu in prilagodljivega upravljanja spuščanja po klancu in z njimi obvešča voznika pri strmih spustih ali vzponih.
- Kompas: zdaj je na voljo, ko vozilo miruje, in pomaga določiti magnetni sever in jug.
- Merilnik višine: nadmorska višina je prikazana na enem delu zaslona, dnevnik vzponov in spustov pa na drugem delu.

Po terenskih vožnjah ali vožnjah v gorah sistem »4x4 Monitor« prikazuje dnevniški povzetek potovanja.

VEČJI UŽITEK V VOŽNJI, VEČJA UČINKOVITOST
Paleta motorjev je povsem prenovljena in zdaj združuje užitek v vožnji in zmanjšane izpuste CO2. Novi Duster je zdaj na voljo tudi s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC z motorjem TCe 150.

SAMODEJNI MENJALNIK EDC
Novi Duster z dvokolesnim pogonom se lahko pohvali s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC v povezavi z motorjem TCe 150. Ponuja udobje in užitek samodejnega menjalnika, hkrati pa skrbi, da so poraba goriva in izpusti CO2 blizu tistim pri ročnem menjalniku. Menjalnik EDC (Efficient Dual Clutch - učinkovita dvojna sklopka) ima dve sklopki: eno za lihe prestave (1,3,5) in eno za sode prestave (2,4,6 in vzvratno). Pretikanje prestav se upravlja prek električnih stikal, ki jih nadzoruje računalnik, ki izbere najboljšo prestavo glede na zahteve voznika. Med pretikanjem se vklopljena sklopka razpre v istem trenutku, ko se sklopka naslednje prestave sklene. Menjavanje prestav je hitro in navor se prenaša brez prekinitev. Energija se ne izgublja in motor deluje enakomerno, kar posledično pomeni večjo učinkovitost in udobje. Sistem EDC zmanjšuje vrtljaje motorja s tem, da zagotavlja, da je vozilo v najvišji možni prestavi za dano hitrost, s čimer uravnava porabo goriva in izpuste CO2.

UČINKOVITI MOTORJI
Novi Duster ima celotno paleto motorjev Euro 6D Full, zasnovanih za vse vrste uporabe.
- Dizel: dCi 115 (2WD ali 4WD) v povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom
- Bencin:
TCe 90 (2WD) v povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom
TCe 150 (2WD) v povezavi s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom
- Dve vrsti goriva (bencin-UNP): ECO-G 100 (2WD) v povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom

ECO-G 100: DACIIN MOTOR Z DVEMA VRSTAMA GORIVA (BENCIN-LPG)
Dacia je edini proizvajalec, ki ponuja opcijo z dvema vrstama goriva ECO-G (bencin-avtoplin LPG) za vso paleto svojih modelov motorjev z notranjim zgorevanjem. Tovarniško vgrajena preizkušena tehnologija pri motorjih ECO-G 100 je jamstvo za varnost in zanesljivost. Trajanje proizvajalčeve garancije, servisni intervali in kapaciteta prtljažnika so enaki kot pri različici, ki deluje samo na bencin. Rezervoar za avtoplin je nameščen pod podom prtljažnika namesto rezervnega kolesa.

Pri delovanju na avtoplin novi Duster ECO-G oddaja povprečno 9,5 odstotka manj CO2 kot enakovreden bencinski motor. Poleg tega omogoča doseg 1235 km zaradi dveh rezervoarjev, ki skupaj zagotavljata skoraj 100 litrov goriva:  bencina in avtoplina LPG oz. UNP. Uporabna zaloga plina je večja za 16,2 litra v primerjavi s prejšnjo generacijo Dusterja LPG, kar povečuje doseg za več kot 250 km. Za volanom je preklop med obema vrstama goriva takojšen in neopazen. Novo stikalo bencin-LPG je bolj ergonomsko in bolje vključeno, voznik pa ga lahko v vsakem trenutku upravlja ročno. Preklop na bencin se zgodi samodejno, če je rezervoar za avtoplin prazen.

Potovalni računalnik z 9 cm (3,5") zaslonom TFT voznika obvešča o nivoju goriva v vsakem od obeh rezervoarjev. Pri Dacii avtoplin združuje preprostost uporabe, užitek v vožnji, zmanjšane izpuste CO2 in odličen doseg. V nekaterih državah za vozila z dvema vrstama goriva veljajo spodbude ali davčne olajšave – kar pomeni nizko ceno goriva na bencinskih črpalkah, nobenih zelenih dajatev in dostop do področij z omejitvami.

UPORABNA TEHNOLOGIJA ZA OPTIMIZIRANO VARNOST
Poleg omejevalnika hitrosti in najnovejše generacije ESC, ki je vgrajena standardno, ter tempomata z upravljanjem na volanu (kot opcija, odvisno od končne opreme) ima novi Duster številne sisteme za pomoč vozniku (ADAS).

OPOZARJANJE NA MRTVI KOT
Opozarjanje na mrtvi kot deluje pri hitrostih med 30 km/h in 140 km/h; voznika opozarja na možnost trka z drugim vozilom, ki se nahaja v mrtvem kotu. Štirje ultrazvočni senzorji (dva nameščena na zadnjem delu vozila, dva pa na sprednjem) zaznavata premikajoča se vozila – vključno z enoslednimi vozili – v mrtvem kotu. Če je v tem območju vozilo, zasveti kontrolna lučka LED v ustreznem stranskem ogledalu. Če nato vklopite smernik, medtem ko je v mrtvem kotu vozilo, LED lučka na ogledalu začne utripati.

POMOČ PRI PARKIRANJU
Štirje ultrazvočni senzorji v zadnjem odbijaču med manevriranjem aktivirajo zvočni signal. Glede na različico jih lahko spremlja prikaz z vzvratne kamere z dinamičnimi usmerjevalnimi črtami na osrednjem zaslonu in vizualnimi opozorili ob približevanju drugega vozila.

POMOČ PRI SPELJEVANJU NA KLANCU
Ko speljujete po zaustavitvi na klancu, ta funkcija več kot dve sekundi preprečuje premikanje vozila nazaj, ko voznik vzame nogo s pedala za zavoro, s čimer ima voznik več časa, da pritisne pedal za pospeševanje.

PRILAGODLJIVO UPRAVLJANJE SPUŠČANJA PO KLANCU (RAZLIČICA 4X4)
Ta sistem je še posebno koristen, kadar vozite zunaj poti ali na strmih vzponih; upravljate ga z armaturne plošče, deluje pa na zavore in s tem preprečuje, da bi vam vozilo pobegnilo, ter zagotavlja prilagodljivo hitrost vožnje (v skladu z zahtevami voznika) s hitrostjo od 5 do 30 km/h. Deluje v prvi in vzvratni prestavi. Voznik mora misliti samo na volan in lahko pozabi zavorni pedal in pedal za pospeševanje.

KAMERA »MULTIVIEW«
Sistem kamere »Multiview« (štiri kamere: ena spredaj, ena na vsakem boku in ena na zadnji strani vozila) vozniku posreduje informacije o okolju okoli vozila. Bočne kamere, nameščene pod stranskimi ogledali, neposredno prikazujejo sprednja kolesa in s tem olajšujejo pravilno postavitev vozila. Ta sistem je koristen pri parkirnih manevrih ali pri zapletenih situacijah na terenu. Aktivira se takoj, ko vklopite vzvratno prestavo, ali ročno z gumbom MVC. Zaslon navigacije prikazuje po eno kamero naenkrat. Kamera samodejno spremeni kot, ko pretaknete v prestavo naprej. Sistem izklopite z gumbom MVC ali ko hitrost vozila preseže 20 km/h.

VOZNO UDOBJE IN VSESTRANSKOST ZA ENOSTAVNO UPORABO
V vožnji je novi Duster pravi spremljevalec v vsakdanjem življenju in pri pustolovščinah v naravi. Varen je tudi izven utrjenih poti. Zahvaljujoč na novo umerjenemu servo volanu, samodejnemu menjalniku EDC in posodobljeni različici z motorjem na avtoplin ponuja prijetnejšo vožnjo in izboljšano udobje.

IZBOLJŠAN POLOŽAJ ZA VOLANOM
Visoka osrednja konzola ima naslon za roke, ki je vzdolžno pomičen za 70 mm in ponuja boljši položaj voznikom vseh rasti. Udobje je večje, kar se izkaže zlasti na dolgih vožnjah. Naslon za roke je dovolj širok, da ga lahko skupaj uporabljata voznik in sovoznik, potniki zadaj pa imajo za polnjenje elektronskih naprav na voljo dve vtičnici USB.

ODZIVNEJŠI SERVO VOLAN
Novi Duster ima električni servo volan, ki je na novo umerjen za vožnjo pri srednji in veliki hitrosti. Od hitrosti 70 km/h volan rahlo otrdi. Ta nova umerjenost prispeva k varnosti in vozniku zagotavlja boljši občutek in s tem večjo natančnost. Pri majhni hitrosti je delovanje nespremenjeno, da olajša manevriranje med parkiranjem.

UDOBEN IN UČINKOVIT SAMODEJNI MENJALNIK
Resnično nepogrešljiv v SUV segmentu je šeststopenjski samodejni menjalnik EDC, ki se vrača v novem Dusterju. Na voljo je v kombinaciji z motorjem in pogonom na prednji kolesi. Poleg užitka v vožnji In udobnosti tega menjalnika z dvema sklopkama sta njegova odlika tudi poraba goriva in izpust CO2, ki sta zelo blizu vrednostim različic z ročnim menjalnikom.

NOVA RAZLIČICA NA AVTOPLIN Z REKORDNIM DOSEGOM
Novi Duster je pridobil tudi z izpopolnjeno različico na avtoplin (LPG) z novo, večjo posodo in novim stikalom v potniškem prostoru za preklapljanje med bencinom in avtoplinom. Uporabna prostornina posode za avtoplin je povečana za 16,2 litra, kar pomeni za več kot 250 kilometrov večji doseg. Zahvaljujoč dvema posodama za gorivo – vsaka ima za 50 litrov uporabne prostornine – se je skupen doseg novega Dusterja povzpel na 1.235 kilometrov. Stikalo za preklapljanje med bencinom in avtoplinom v prostoru za potnike je bolj ergonomično in boljše integrirano. Zaslon TFT potovalnega računalnika (7,62 cm oziroma 3,5 palcev) prikazuje raven goriva v obeh posodah, prav tako pa tudi podatke potovalnega računalnika: povprečno hitrost, doseg in povprečno porabo goriva.

POSEBNA SERIJA ZA LETO 2022
Dacia napoveduje posebno serijo »Extreme«, ki bo na trg uvedena v letu 2022. Ta je naslednica posebnih serij »15 let«, »Techroad« in »Black Collector«, ki so bile pri kupcih zelo uspešne. Z novim Dusterjem Extreme Dacia ponuja avtomobil z ekskluzivnim oblikovanjem in bogato opremo. Posebna serija, ki s pustolovskim videzom popolnoma uteleša duha modela Duster in bolj kot kdajkoli vabi k uživanju v širnih prostranstvih. Novi Duster Extreme bo na voljo v šestih karoserijskih barvah: ledeniško beli, biserno črni, sivi Comète, prusko modri, oranžni Arizona in ekskluzivni urbano sivi. Novi Duster Extreme ima oranžne dodatke tako zunaj (maska, ohišji zunanjih ogledal, strešna nosilca, vrata prtljažnika) kot znotraj (zračniki, obloge vrat in osrednja konzola).

Novi Duster Extreme bo imel posebne sedežne prevleke iz kombinacije tkanine in umetnega usnja (TEP) z oranžnimi okrasnimi šivi in ekskluzivna črna aluminijasta platišča. Kar zadeva opremljenost bo ta posebna serija zelo podobna paketu Prestige. Serijsko bo imela vgrajeno visoko osrednjo konzolo s širokim naslonom za roke, samodejno klimatsko napravo, multimedijsko napravo Media Nav z 20,32-centimetrskim (8-palčnim) zaslonom na dotik, vgrajeno navigacijo in brezžično povezljivostjo WiFi za uporabo aplikacij Apple CarPlay® in Android Auto®.

Novi Duster je v Sloveniji že v prodaji.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov