Avto.info

SEAT Arona

domača predstavitev: SEAT Arona

domača predstavitev

Avtor: Foto: SEAT
domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona domača predstavitev: SEAT Arona

Martorell (Španija) – Prodaja v segmentu kompaktnih križancev se je od leta 2015 povečala za štirikrat. Nedvomno gre za trendovski segment, saj je vožnja s kompaktnimi križanci zaradi njihove vsestranskosti dinamična in udobna v vsakovrstnih situacijah – v mestu, na avtocesti in celo na neasfaltiranih poteh. Nova SEAT Arona, ki je bila premierno predstavljena na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, je odgovor španske znamke na vse večje povpraševanje trga.

Vendar to ni le prvi SEAT-ov kompaktni križanec. Nova SEAT Arona je – po prenovljenem Leonu in novi Ibizi – že tretji SEAT-ov model, ki je na trg prišel leta 2017, in pomeni še korak naprej v največji produktni ofenzivi v SEAT-ovi zgodovini. Del te ofenzive sta tudi Ateca in največji SUV, ki bo javnosti predstavljen leta 2018. Natančneje, nova SEAT Arona se odlično umešča v SEAT-ovo ponudbo SUV modelov, saj v sebi združuje prednosti svoje majhnosti za mestno vožnjo z odlikami SUV vozila za zunajmestno vožnjo po najrazličnejših terenih.

Nova SEAT Arona je trendovski, prostoren, praktičen in udoben avto za vožnjo od ponedeljka do petka, hkrati pa avanturistično, robustno in učinkovito vozilo za vožnjo ob koncu tedna. K vsemu temu je treba dodati še najnovejše rešitve na področju varnosti in povezljivosti, ki jih sicer najdemo le v višjih segmentih, SEAT-ov privlačni, svojstveni dizajn, številne možnosti za individualizacijo ter športno dinamiko in eleganco, značilni za špansko znamko. Arona, ki jo izdelujejo v Martorellu (tovarni z največjim obsegom proizvodnje v Španiji), bo igrala ključno vlogo v SEAT-ovi ponudbi, saj bo prispevala k utrditvi položaja znamke in povečanju prodaje.

"SEAT Arona je še en pomemben korak v naši strategiji in produktni ofenzivi. To je najmanjši član v SEAT-ovi SUV družini in model, ki nam bo omogočil velik vzpon na evropskem trgu," je dejal predsednik družbe SEAT Luca de Meo. "Prepričani smo, da bo leto 2018 za SEAT dobro leto, in sicer predvsem zaradi naše nove produktne palete".

Korak iz okvirov običajnega
Nova SEAT Arona, za SEAT Ibizo drugi model, ki ga izdelujejo na osnovi platforme MQB A0, izstopa z merami kompaktnega križanca, prostorno notranjostjo, številnimi možnostmi za individualizacijo ter naprednimi tehnologijami na področju varnosti in povezljivosti. Arono bi sicer težko uvrstili v eno samo kategorijo, saj se ponaša z izrazito vsestransko zasnovo. S kompaktnimi merami, sodobnim dizajnom ter občutkom varnosti in nadzora, ki ga daje visok položaj sedenja, je idealna za vsakodnevne vožnje po mestih, ob tem pa razkriva tudi svojo zabavno in avanturistično plat. Njen prepoznavni znak je drzni značaj križanca, ki jasno daje vedeti, da je Arona vse prej kot povprečen avto.

Nova SEAT Arona je zasnovana za voznike, ki iščejo občutek vznemirjenja ter stavijo na markanten dizajn in funkcionalnost – za ljudi, ki jim starost pomeni le številko, ne pogleda na življenje. To je avtomobil, ki ustreza njihovemu življenjskemu slogu, ki se odlično znajde tako v mestih kot tudi na podeželju, ki se ponaša z vrsto naprednih tehničnih rešitev in je obenem udoben, prostoren, varen, dinamičen, individualno prilagodljiv in vsestranski. Avtomobil, ki omogoča udobno vstopanje in izstopanje in – kot da to še ne bi bilo dovolj – ponuja tudi obilo prostora za prtljago.

Na področju pasivne, aktivne in preventivne varnosti je nova SEAT Arona prelomni avtomobil v segmentu. Opremljena je s številnimi naprednimi asistenčnimi sistemi, ki so sicer večinoma na voljo v višjih segmentih. Mednje spadajo sistem za nadzor prometa Front Assist, asistenca za speljevanje na klancu Hill Hold Control, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika Tiredness Recognition, senzor za dež in osvetljenost, funkcija samodejnega zaviranja po trku Multi-collision Brake, opozorilo na prečni promet zadaj Rear Cross Traffic Alert, senzor za mrtvi kot, parkirna krmilna asistenca Park Assist, ki pomaga vozniku tako pri bočnem kot tudi pri prečnem parkiranju, ter tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje ACC s funkcijo Stop&Go.

Na področju povezljivosti in udobja v Aroni najdemo vse sisteme, ki so se izkazali že pri drugih SEAT-ovih modelih – na primer sistem za zaklepanje in zagon brez ključa Kessy, natančno in visokokakovostno kamero za vzvratno vožnjo, vrhunski 8-palčni zaslon na dotik, predal za brezžično polnjenje telefonov z ojačevalnikom GSM-signala in avdiosistem BeatsAudioTM. Nova SEAT Arona je seveda v celoti povezana, kar med drugim zagotavljajo tehnologije Apple Car Play, Android Auto in MirrorLink ter aplikacija SEAT DriveApp.

Nova SEAT Arona bo v letu 2018 lahko opremljena z novim digitalnim kombiniranim instrumentom, ki se ponaša s sodobnejšim, bolj vsestranskim dizajnom, izboljšano funkcionalnostjo in enkratno resolucijo. Poleg tega bo od leta 2018 za novo SEAT Arono na voljo Alexa, interaktivna glasovna storitev priznanega ameriškega podjetja Amazon.

"Pri novi SEAT Aroni vsekakor stavimo na tehnologijo, še posebno za voznike, ki si želijo povezljivosti in najnaprednejših asistenčnih sistemov. Arona je nedvomno popolni odgovor na pričakovanja današnjih voznikov, kar zadeva dinamične vozne lastnosti, udobje, varnost in tehnologijo. Znova postavljamo nova merila v segmentu," je povedal dr. Matthias Rabe, ki je kot član uprave družbe SEAT odgovoren za raziskave in razvoj.

Prostorna, udobna in varna
SEAT Arona v dolžino meri 4.138 mm, v širino 1.780 mm in v višino 1.543 mm. To so kompaktne mere, idealne za dinamično vožnjo po mestu, avtocesti in podeželju, po drugi strani pa je notranjost presenetljivo prostorna. SEAT Arona je hkrati praktična in udobna, saj so njeni oblikovalci posebno pozornost namenili detajlom, ki olajšujejo vožnjo – na primer vozniku prilagojeni armaturni plošči. Velik poudarek je bil tudi na idealnih merah pri zunanjosti in notranjosti. Nova SEAT Arona ne ponuja le večjega odmika od tal za boljšo terensko vožnjo, temveč tudi prostornejšo notranjost spredaj in zadaj. Najbolj impresiven pa je prtljažnik s kar 400 litri prostornine, eden izmed največjih v razredu. Z drugimi besedami, nova SEAT Arona ima večji prtljažnik kot trenutno najbolje prodajani modeli v segmentu. Prtljažnik se odlikuje po praktičnih rešitvah, med katerimi so na primer štirje kovinski pritrdilni obročki za pritrditev prtljažne mreže in dvojno prtljažno dno. Slednje omogoča, da je prtljažna površina pri podrtih zadnjih sedežih ravna.

Pomembna odlika sta tudi sprednja sedeža,  ki prinašata dve prednosti: prvič, visok položaj sedenja za boljši pregled nad prometom, in drugič, enostavnejše vstopanje in izstopanje. Poudariti velja tudi, da nova Arona na tem področju prekaša tekmece z vtisom večje prostornosti.

Platforma MQB A0
Ključ do izboljšanja armaturne plošče in vozne dinamike je najsodobnejša tehnologija koncerna Volkswagen: modularna prečna platforma. Platforma MQB A0 omogoča večjo prilagodljivost proizvodnje, enostavnejšo implementacijo ter različne modele in karoserijske izvedbe znotraj enega segmenta. Poleg tega je v okviru ene platforme možno konfiguriranje različnih medosnih razdalj (medosna razdalja je pri Aroni za 2 mm daljša kot pri novi Ibizi). SEAT je namenil 900 milijonov evrov za investicije ter stroške razvoja in raziskav za novo Ibizo in Arono. Vlaganja so bila delno usmerjena tudi v prehod s proizvodne linije št. 1 v tovarni v Martorellu na novo platformo MQB A0, s čimer je SEAT postal prvo podjetje koncerna Volkswagen, ki uporablja to tehnologijo.

Platforma MQB A0 pri Aroni prinaša tudi druge prednosti. Na primer majhno maso. Arona je namreč eden najlažjih avtomobilov v segmentu, kar pomeni boljše zmogljivosti (ob manjši porabi), predvsem pa boljšo vozno dinamiko. Arona je okretna, varna, stabilna, ima odlično vzmetenje, dobro zavira ter premore odzivno in natančno servokrmiljenje. Če povzamemo: to je izjemno stabilno vozilo. Omeniti pa velja še nekaj: prečno zaporo diferenciala XDS, ki je serijsko na voljo z vsemi motorji s 74 kW (100 KM) ali več.

Obsežna ponudba
Tako kot Leon, Ateca in Ibiza je tudi nova SEAT Arona na voljo v izvedbah Reference, Style, Xcellence in FR. V izvedbi Reference je Arona preprost, intuitiven kompaktni križanec, cenovno ugoden in udoben, medtem ko je pri opremi poseben poudarek na varnosti. Zunanji ogledali, strešne letve, mreža hladilnika in vratne kljuke so črni. Naslonjala zadnjih sedežev je mogoče asimetrično podreti v razmerju 60 : 40. Potnike razvaja ekskluzivno oblazinjenje, serijsko so na voljo pritrdišča Isofix in Top Tether. Voznikov sedež je prilagodljiv po višini, armaturna plošča je črna, omeniti pa velja še halogenske žaromete (H7), 16-palčna jeklena platišča, klimatsko napravo in medijski sistem Media System Touch s 5'' zaslonom na dotik ter Bluetoothom, vhodom Aux-In, priključkom USB in režo za SD-kartico.

Funkcionalna, praktična in udobna izvedba Style ima aluminijasta platišča, sprednji meglenki, enotno lakiranje karoserije, samodejno klimatsko napravo Climatronic in večfunkcijski volan, oblečen v usnje – usnjeni sta tudi ročica ročne zavore in glava prestavne ročice. Najbrž ni presenetljivo, da ta izvedba vključuje tudi električno nastavljivi, ogrevani in poklopni zunanji ogledali, dvobarvno (rdečo in belo) ambientno LED-osvetlitev in armaturno ploščo v modrosivi barvi s kromiranimi elementi.

Izvedbi Xcellence in FR sta v istem cenovnem razredu, le da ima vsaka svoje značilnosti. Izvedba Xcellence je bila zasnovana za stranke, ki so zadovoljne le z najboljšim. Iščejo funkcionalnost, markantnost in vsestranskost ter možnost individualne izbire naprednih tehnoloških rešitev in prefinjenih dodatkov. Izvedba FR se lahko pohvali z bolj dinamičnim videzom in odlično zmogljivostjo – vse za večji užitek v vožnji. Izvedbi imata seveda tudi veliko skupnega. Obe imata na primer dnevne in zasenčene luči v LED-tehnologiji, kromirane strešne letve in okenske okvire, svetleče črna B-stebrička, ščitnika na odbijačih v srebrni barvi, zadnje parkirne senzorje, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika in sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje.

Ekskluzivno oblazinjenje in 16-palčna platišča dajejo izvedbi Xcellence pridih elegantne prefinjenosti. Enako velja za zaščitne obrobe na vratnih pragovih in kromirano mrežo hladilnika. V notranjosti izstopajo elementi v beli barvi in markantni dizajn konzole, notranja obloga vrat, volan in armaturna plošča. Pika na i je sistem za zaklepanje in zagon brez ključa Kessy. Izvedba FR ima dve nastavitvi podvozja (Normal in Sport) ter sistem SEAT Drive Profile z voznimi profili Normal, Sport, Eco in Individual. Opremljena je tudi z zadnjimi kolutnimi zavorami, ekskluzivnimi 18-palčnimi platišči, specifično mrežo hladilnika in specifičnim zadnjim odbijačem, športnimi sedeži in črno armaturno ploščo.

Če Aronina standardna ponudba za vse štiri izvedbe ne zadošča, je na voljo še bogat izbor dodatne opreme. Najboljše pri tem je, da so posamezni opcijski elementi združeni v vrsto različnih paketov, ki strankam poenostavljajo individualno prilagoditev Arone.

Atraktivna, robustna in vznemirljiva
Ključne značilnosti SEAT Arone lahko povzamemo s tremi pojmi: življenjski slog, tehnologija in dinamika. Arona ni bila zasnovana samo za tiste, ki jim starost pomeni le številko, temveč tudi za ljudi, ki vse počnejo strastno in živijo polno. Vznemirljiv križanec, kot je Arona, izpolnjuje in presega vsa pričakovanja in potrebe vsakovrstnih družin (z otroki ali brez) ter parov, ki želijo čim bolj užiti življenje, ko otroci zapustijo "gnezdo". Vožnja v prostorni Aroni je zabavna, dinamična, raznolika in udobna; Arona je opremljena z najnovejšo, vozniku prijazno tehnologijo, ki je na voljo po nadvse konkurenčni ceni. Privlačni model je prava izbira za voznike, ki iščejo varen, robusten avto vznemirljivega in markantnega videza.

Arona ima nekaj genov Atece; navsezadnje je najmlajša v SEAT-ovi SUV družini, ki bo največjega, 7-sedežnega člana dobila v letu 2018. Robustni sprednji del Arone se zgleduje po zasnovi Atece, pri čemer ima izrazitejšo tridimenzionalno strukturo (a kljub temu ne deluje agresivno). Zadaj je registrska tablica nameščena tako, da omogoča robustnejšo zasnovo odbijača in avtomobilu daje bolj privzdignjen videz. Zaradi značilnih trikotnih sprednjih žarometov je nova Arona odlično prepoznavna, medtem ko je zadek zaradi dvodelnih zadnjih luči videti širši. Ostre linije upodabljajo moč vrhunsko pripravljenega atleta, kar je zagotovo ena od ključnih posebnosti SEAT-ovega dizajna.

Alejandro Mesonero Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT, je povedal: "Pri novi SEAT Aroni smo želeli poudariti poteze, značilne za križance; to je avto za vsakodnevne potrebe in za urbano džunglo. Prav zato ima sive obrobe na kolesnih ohišjih in stranskih pragovih, strešne letve in aluminijast ščitnik na spodnjem delu odbijačev." Zaradi vseh teh značilnosti je Arona videti vzdržljivejša in višja. Vtis višine ustvarjajo tudi velika platišča (s premerom 665 mm).

Arona je bila zasnovana v Barceloni tako kot nova SEAT Ibiza. To je še en pomemben korak v SEAT-ovi oblikovalski evoluciji in znak, da je španska znamka ena od najbolj dinamičnih v avtomobilski industriji. Z lepimi proporcionalnimi razmerji, svojstvenim značajem ter robustnim in dinamičnim videzom je nova SEAT Arona še en primer svežega, mladostnega, funkcionalnega, pustolovskega in udobnega dizajna, združenega z najsodobnejšo tehnologijo na področju povezljivosti, udobja in varnosti. Notranjost jasno zrcali DNK znamke, posebna pozornost pa je bila namenjena izboljšanju dejanske in zaznane kakovosti.

Nova SEAT Arona ima izrazito ekspresiven dizajn. Streha in strešne letve povzemajo značilne linije vseterenskih vozil. Arona poleg tega v mnogih pogledih sledi novim oblikovalskim smernicam znamke, predstavljenim z najnovejšimi SEAT-ovimi avtomobili. Pri tem ima novi model nedvomno poudarjeno individualen značaj. To se jasno odraža v notranjosti, katere posebnost ni le izrazito horizontalna zasnova, ki poudarja velikost vozila in občutek prostornosti, pač pa tudi opazna eleganca. Oblikovalci so posebno pozornost namenili detajlom, zato je odlična kakovost izdelave jasno vidna že na prvi pogled.

Visoko nameščeni upravljalni in prikazovalni elementi zagotavljajo dobro ergonomijo in visoko raven varnosti, saj vozniku med vožnjo praktično ni treba odvrniti pogleda od dogajanja na cesti. Vsi instrumenti so obrnjeni proti vozniku in so zlahka dosegljivi, kar poenostavlja upravljanje in prinaša dodatno mero varnosti. Sedeži so izjemno udobni in z dobro stransko oporo dajejo izrazitejši občutek varnosti. Materiali prevlek, vzorci in barve so na voljo ekskluzivno za novo SEAT Arono ter ponujajo številne možnosti za individualno prilagoditev notranjosti.

Številne možnosti za individualizacijo so danes še kako pomembne. Vedno več strank si namreč želi, da bi avto lahko oblikovale povsem po svoji meri. Zunanjost Arone je barvno lahko razdeljena na dva dela: po želji je spodnji del karoserije lakiran v eni, streha ter A- in C-stebrička pa v drugi barvi. Novost v ponudbi barv lakov je senčno oranžna. Streha je lahko siva, črna, oranžna ali enake barve kot spodnji del karoserije. Skupno je na voljo kar 68 barvnih kombinacij. Posebnost C-stebričkov je stilizirana črka X, vgravirana na pločevinast element, ki poudarja značilne poteze križancev. Za novo Arono sicer tako kot za vse ostale modele znamke SEAT velja, da ima dinamičen, vsestranski, tehnološko napreden in športen značaj, dodatno pa se ponaša tudi s prostornejšo notranjostjo in širšim spektrom uporabe.

Motorji: izjemna učinkovitost
Vsi motorji za novo SEAT Arono so opremljeni s sistemom direktnega vbrizgavanja goriva, turbopolnilnikom in sistemom start-stop. Ponudba vključuje tri bencinske pogonske agregate, ki imajo vsi aluminijast blok motorja. Prvi je 3-valjni 1,0-litrski motor TSI s 70 kW (95 KM), ki je vgrajen s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Zmogljivejša različica tega motorja razvije moč 85 kW (115 KM) in je lahko kombinirana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG. V fazi predprodaje so bile na voljo tri različice (1.0 TSI s 70 kW (95 KM) ter 1.0 TSI s 85 kW (115 KM) v kombinaciji z ročnim menjalnikom ali menjalnikom DSG). Različica s 70 kW (95 KM) doseže najvišjo hitrost 173 km/h in iz mirovanja do 100 km/h pospeši v samo 11,2 sekunde. Z največjim navorom 175 Nm, ki je na voljo med 2.000 in 3.500 vrt./min, ta motor deluje izjemno dinamično, kar gre pripisati majhni masi (1.165 kg z voznikom) in nekaterim prilagoditvam menjalnika, ki pripomorejo k vrhunskemu ravnotežju med zmogljivostjo, porabo in emisijami. Povprečna poraba znaša 4,9 l/100 km, emisije CO2 pa od 111 do 112 g/km.

Obe različici s 85 kW (115 KM) dosežeta najvišjo hitrost 182 km/h, pri čemer je različica z ročnim menjalnikom nekoliko hitrejša: za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 9,8 sekunde, medtem ko različici z menjalnikom DSG to uspe v 10 sekundah. Tako kot pri izvedbi s 70 kW (95 KM) tudi pri 1,0-litrskem motorju TSI s 85 kW (115 KM) in 7-stopenjskim menjalnikom DSG emisije CO2 znašajo le od 113 do 114 g/km, poraba pa samo 4,9 l/100 km. Različica z ročnim menjalnikom se ponaša z nekoliko ugodnejšimi številkami: emisije CO2 znašajo od 113 do 114 g/km, povprečna poraba pa od 4,9 do 5,0 l/100 km. Pri obeh izvedbah s 85 kW (115 KM) najvišji navor meri 200 Nm in je na voljo med 2.000 in 3.500 vrt./min. Tako motor svoj potencial razvije že pri nizkih hitrostih in s tem poskrbi za prijetnejšo izkušnjo vožnje.

Novi 4-valjni 1,5-litrski motor TSI EVO s 110 kW (150 KM) je opremljen z aktivnim izklapljanjem valjev. Ta pogonski agregat je mogoče naročiti le za izvedbo FR, vgrajen pa je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Prijetno presenečenje je, da se bo Arona s tem motorjem ponašala s povprečno porabo samo 5,1 l/100 km in emisijami CO2 115 g/km.

Privržencem dizelskih motorjev je na voljo učinkoviti in zanesljivi 1,6-litrski motor TDI s 70 kW (95 KM) in 85 kW (115 KM). Različica s 70 kW (95 KM) je lahko kombinirana s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG, različica s 85 kW (115 KM) pa s 6-stopenjskim menjalnikom. Sredi leta 2018 bo SEAT za Arono ponudil še 1,0-litrski motor TSI s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG). Največja moč tega pogonskega agregata bo znašala 66 kW (90 KM). SEAT je prvi proizvajalec, ki bo ponudil tovrstni motor v razredu kompaktnih križancev. Na določenih čezmorskih trgih bo poleg tega na voljo 1,6-litrski motor MPI z 81 kW (110 KM). Kombiniran bo lahko z ročnim ali avtomatskim menjalnikom.

Za SEAT je to obdobje eno najuspešnejših v njegovi zgodovini: v prvih osmih mesecih letošnjega leta je prodal več kot 315.000 vozil, kar pomeni skoraj 14-odstotni presežek glede na isto obdobje lani. To je najboljši rezultat po letu 2001. Letošnje povečanje prodaje se odraža v SEAT-ovih polletnih finančnih rezultatih. Dobiček iz rednega poslovanja se je v prvi polovici letošnjega leta zvišal za 40,9 % glede na isto obdobje lani; s tem je SEAT dosegel rekordno vsoto 130 milijonov EUR. Ob tem se je za 12,7 % zvišal tudi promet, ki za prvo polletje znaša 5,05 milijarde EUR.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.