Avto.info

Dacia Duster

domača predstavitev: Dacia Duster

domača predstavitev

Avtor: Foto: Dacia
domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster domača predstavitev: Dacia Duster

»Bolj Duster kot kdajkoli«: Novi Duster je nadaljevanje zgodbe modela, ki je postal referenčen v svojem segmentu in obenem ikona znamke Dacia in njenih vrednot: čvrst in doma na prostem, bistven in kul ter »Eco-Smart«, bistroumno gospodaren in trajnosten. Leta 2010 rojeni Duster je bil prvikrat prenovljen leta 2017 in se je izkazal kot uspešen uvajalec sprememb v tradicionalna merila za SUV vozila.

Duster je pristna zgodba o uspehu modela, ki je v 13-letni karieri prejel več kot 40 nagrad in priznanj, izdelali pa so že več kot 2,4 milijona primerkov, njegova prodaja pa stalno raste. Leta 2022 je bil po prodaji posameznim kupcem najbolje prodajani SUV vseh razredov v Evropi. Tudi v Sloveniji je bil Dacia Duster izredno dobro sprejet in si pridobil svoj krog zvestih kupcev, svoj tržni delež pa v vedno bolj konkurenčnem segmentu, segmentu C SUV, iz leta v leto povečuje. Lansko leto je ta edinstven terenec zaključil na odličnem 5. mestu s tržnim deležem segmenta 6,1 odstotka med fizičnimi kupci. V tovarni Dacia v romunskem mestu Pitesti vsak dan izdelajo skoraj tisoč primerkov modela Duster, kar pomeni približno en avtomobil vsako minuto!

KONSTRUKCIJSKA OSNOVA CMF-B JE ZASLUŽNA ZA BOLJŠE ZMOGLJIVOSTI NOVEGA DUSTERJA
Novi Duster je zasnovan na konstrukcijski osnovi CMF-B, ki ima v industrijski strategiji znamke Dacia osrednjo vlogo. Ta konkurenčna in izjemno prilagodljiva konstrukcijska osnova je bila prvič uporabljena za najnovejša modela Sandero in Logan, nato pa prilagojena še za Jogger. Zagotavlja vsestransko prožnost, ki jo Dacia potrebuje za optimalno udejanjenje ambicioznega načrta izdelkov. Patrice Lévy Bencheton, direktor za uspešnost izdelkov Dacia pojasnjuje: »Nova konstrukcijska osnova CMF-B je ključna za razvoj nove generacije modelov Dacia za danes in jutri. Njen potencial lahko vidimo na novem modelu Duster, ki je dobil nove, zelo učinkovite elektrificirane pogonske sklope, ima v celoti znatno boljše zmogljivosti, ob tem pa ohranja privlačnost in dosegljivost, zaradi katerih je dosegel takšen uspeh.«

Uporaba konstrukcijske osnove CMF-B za novi Duster slednjemu omogoča večjo notranjo prostornost kot pri predhodni generaciji – tako za potnike kot za prtljago – ob enaki skupni dolžini 4,34 metra. Z razvojem modela Duster so znatno izboljšali njegove dinamične lastnosti zahvaljujoč optimizaciji stabilizatorjev. S povečanjem njune togosti se vozilo manj nagiba (različica 4x2 za 21 odstotkov manj), posledično pa je bolj stabilen v ovinkih in ob hitrih menjavah smeri. Tudi različica 4x4 je pridobila (za 17 odstotkov manj nagibanja) in je tako še bolj vsestranska na vseh vrstah cestišč. Večjo togost zadnje preme med terensko vožnjo kompenzira elektronsko krmiljenje nove generacije. Nastavitev blaženja, uglasitev razmerja servo volana in pnevmatike so prav tako izboljšani. Predelali so jih v prid bolj natančni odzivnosti v različnih voznih pogojih. Trušč med vožnjo je v povprečju zmanjšan za 2 decibela, kar znatno omeji raven hrupa v avtomobilu in potnikom zagotavlja prijetnejšo potovalno izkušnjo (3 dB manj pomeni prepolovitev trušča!). Konstrukcijska osnova CMF-B je novemu Dusterju omogočila pot v elektrifikacijo, saj ima lahko vgrajene hibridne pogonske sklope s tehnologijo mild ali full hybrid.

PRENOVLJEN VIDEZ, MOČNEJŠI IN IZRAZITEJŠI
Dacia je obliko modela Duster iznašla na novo. Še vedno ima vpadljiv SUV videz, ki je bil zaslužen za uspešnost prvih generacij, a ga je s prevzemom nove oblikovne linije znamke popeljal višje, dlje in močneje. Novi Duster s ponosom nosi prenovljeno obliko. David Durand, direktor oblikovanja znamke Dacia: »Še preden smo začeli s snovanjem oblike novega Dusterja, smo skrbno določili njegove mere, ki mu zagotavljajo močno držo in postavo. Z določitvijo pravih mer in razmerij že na začetku se izognete kasnejši potrebi po uporabi oblikovalskih trikov.«

»Le bistveno, brez trikov in odvečnosti« je filozofija znamke Dacia, ki velja tako za zasnovo novega modela Duster kot tudi vseh drugih modelov. Oblikovalci so za izhodišče svojega dela vzeli enostavne volumne: prostor za potnike, pokrov motorja, blatniki itn. Potem so vse te elemente sestavili v jasno, ostro začrtano celoto s premišljeno samozavestnimi, napetimi linijami, da so vozilu vdihnili moderno, lepo zgrajeno podobo. Enostavnost oblik in prostornin je prispevala k moči končne oblike; zelo pokončen prednji del, blatniki z jasno izrezanimi prisekanimi robovi, zadaj velika vrata prtljažnika, stranska okna, ki se od prednjega dela do zadka raztezajo v eni sami potezi. Novi Duster ima elegantno zaščito s pasom, ki brez prekinitve obdaja celotno vozilo: bočne zaščitne obloge na spodnjem robu karoserije se iztekajo v prepoznavne in za novi Duster značilne dele ter nato še v obrobe blatnikov, ki se zlivajo s prednjim in zadnjim odbijačem. Novi Duster je čvrstejši in pripravljen na širna prostranstva bolj kot kdajkoli!

Skladna in sodobna oblika novega Dusterja udomačenost v divjini in čvrstost združuje z bolj trajnostnim pristopom. Zaščitni oblogi pod prednjim in zadnjim odbijačem sta izdelani iz obarvane plastike. Dejstvo, da nista lakirana, je prednost ne le z okoljskega vidika, ampak tudi za kupce, saj so praske in zareze komaj opazne, obloge pa nikdar ne izgubijo izvirne barve. Stranske zaščitne obloge spodnjega roba karoserije in obrobe blatnikov, oznake novega oblikovalskega jezika, trikotnika na prednjem odbijaču in zavihek zadnjega odbijača so izdelani iz novega čvrstega materiala Starkle®, ki so ga inženirji znamke Dacia zasnovali v sodelovanju s kemiki podjetja LyondellBasell. Ta je bil razkrit z oblikovalsko študijo Manifesto in vsebuje do 20 odstotkov že recikliranih snovi. V njegovi sestavi so delci bele barve, zaradi katerih ima meliran videz, ki ga Dacia raje pokaže, kot da bi ga prekrivala z lakom (podrobnosti v nadaljevanju).

David Durand nadaljuje: »Hoteli smo doseči pristno skladnost oblikovanja zunanjosti in notranjosti. Videz slednje je napet, čvrst in potnikom daje močan občutek zaščitenosti.«

Ta občutek vzbuja tudi nova armaturna plošča, ki je visoka, pokončna in široka ter vključuje širok pas. Skladnost z obliko zunanjosti se kaže tudi z obliko zračnikov, ki spominjajo na oboke blatnikov. Enako kot pri oblikovanju zunanjosti tudi pri notranjosti ni bilo zanemarjeno načelo bistvenega, torej v prvi vrsti uporabnega. Ergonomija je bila deležna velike skrbnosti, med drugim tudi pri 25 cm (10'') osrednjem zaslonu, ki je za 10 stopinj zasukan k vozniku in tako v njegovem vidnem polju. Nova ročica za upravljanje samodejnega menjalnika v kombinaciji z motorjem HYBRID 140 je še posebno ergonomična. Volan z zravnanima deloma zgoraj in spodaj je posebno udoben, obenem pa vozniku olajša vstop in izstop.

»Duster ne bi bil Duster brez premišljene in praktične notranjosti, ki uporabniku olajša vsakodnevno življenje. Vse je zasnovano tako, da se počutite kot doma, ne glede kje sedite v vozilu vašega Dacia Duster,« pove David Durand. Ne nazadnje novi pečat v obliki črke Y poudarja povezavo med oblikovanjem zunanjosti in notranjosti novega vozila Duster. V notranjosti je mogoče obliko črke Y najti na površini zračnikov, ki so v različici Extreme bakrene barve, in ob naslonih za roke na oblogah vrat. Na sredini volana je ime znamke nadomestil njen zaščitni znak.

Pri zunanjosti imajo žarometi in zadnje luči vozila novi Duster svetlobni pečat v obliki črke Y, ki se pojavi tudi na litih platiščih, katerih sijajen videz je dosežen brez dodanega kroma, le z mehansko obdelavo, finim poliranjem zlitine. David Durand zaključi: »Hoteli smo, da bi bil novi Duster privlačnejši kot kdajkoli s tem, da bi mu dali še pristnejši videz modela Duster in znamke Dacia. Na kratko: z močnim in ponosnim izpostavljanjem naših poglavitnih vrednot: čvrst in doma na prostem, bistven in kul, ter ¨Eco-Smart¨, bistroumno trajnosten in gospodaren.«

ČVRST IN DOMA NA PROSTEM: NOVI DUSTER JE DRZNEJŠI KOT KDAJKOLI
Novi Duster ima terenske zmožnosti, ki na trgu nimajo primere med »ne-specializiranimi« vozili s štirikolesnim pogonom – z “ne-specializiranimi” so mišljena tista vozila s štirikolesnim pogonom, ki nimajo skrajšanih prestavnih razmerij oziroma reduktorja. Tako lahko zadosti vsem potrebam ljubiteljev dejavnosti na prostem.

IZBOLJŠANE TERENSKE ZMOGLJIVOSTI RAZLIČICE S ŠTIRIKOLESNIM POGONOM
Novi Duster je na voljo s štirikolesnim pogonom »4x4 Terrain Control«, ki ponuja pet različnih načinov delovanja.
- »AUTO«: samodejno razporeja prenos moči med prednjo in zadnjo premo glede na oprijem koles in hitrost avtomobila.
- »SNOW«: na spolzkem cestišču optimizira smer vožnje zahvaljujoč posebni umeritvi delovanja elektronskega nadzora stabilnosti in preprečevanja spodrsavanja koles.
- »MUD/SAND«: za vožnjo po nepredvidljivih terenih, na primer blatnih ali peščenih poteh.
- »OFF-ROAD«: zagotavlja najboljše terenske zmogljivosti za brezpotje ali zahtevne poti. Po zmogljivostih je zelo blizu načinu »4x4 Lock« v sedanjem vozilu Dacia Duster, a ima dodatno samodejno in optimalno razporejanje prenosa moči med prednjima in zadnjima kolesoma glede na njihov oprijem in na hitrost avtomobila.
- »ECO«: omogoča optimizirano porabo goriva z uravnavanjem delovanja klimatske naprave in zmogljivosti avtomobila. Optimizira razmerje prenosa moči med prednjo in zadnjo premo, da omeji porabo goriva, a upoštevajoč oprijemljivost cestišča.

Oddaljenost od tal na ravni terencev: 217 mm (merjeno med osema) pri različici s štirikolesnim pogonom in je tako največja na trgu. Vstopni in sestopni kot še primernejša za premagovanje ovir pri različici s štirikolesnim pogonom: do 31° spredaj in 36° zadaj ter 24° pri bočnem kotu. Sistem za nadzor hitrosti vožnje navzdol je posebno uporaben med terensko vožnjo po strmem klancu navzdol. Ta sistem predvsem z aktivacijo zavor pomaga ohraniti hitrost avtomobila pod nadzorom (glede na ukaze voznika) med 0 in 30 km na uro. Sistem deluje ne glede na izbrano prestavo (vključno z vzvratno). Vozniku ni treba pritiskati na stopalki za plin ali zavoro, ampak se lahko posveti izključno upravljanju z volanom. 

Med terensko vožnjo se na osrednjem zaslonu z diagonalo 25 cm (10'') prikazujejo različni uporabni  podatki: kot bočnega nagiba avtomobila v levo/desno, vzdolžni nagib za spremljanje strmine pri vožnji navkreber ali navzdol, razporeditev moči med prednjo in zadnjo premo (različica 4x4).

IZREDNO ODPORNE ZAŠČITNE OBLOGE IN MATERIALI
Zunanjost: celoten obseg karoserije je odslej zaščiten pred majhnimi udarci in praskami. Bočne zaščitne letve se stikajo z zaščitnimi obrobami blatnikov ter prednjim in zadnjim odbijačem, s čimer tvorijo varovalni pas. Veliki zaščitni oblogi pod prednjim in zadnjim odbijačem varujeta podvozje.

Notranjost: potniški prostor je trpežen, še zlasti v različici Extreme, ki ima pralne prevleke iz umetnega usnja »TEP microcloud« ter gumijaste preproge spredaj, zadaj in v prtljažniku. Te preproge vsebujejo 20 odstotkov reciklirane snovi.

VZDRŽLJIVEJŠI MATERIALI
Zaščitni oblogi pod prednjim in zadnjim odbijačem sta izdelani iz obarvane plastične mase. To pomeni, da je plastična masa že obarvana pred vbrizganjem v kalup. Ta barva torej ni enako podvržena poškodbam kot barvana ali lakirana površina. Neizogibne manjše praske in odrgnine so zato komaj vidne, ne spremenijo barve površine. Zaščitne obloge so izdelane iz snovi Starkle®, novega materiala, ki so ga ustvarili inženirji znamke Dacia (podrobnosti spodaj). Ta ni barvan ali lakiran, zato praske in odrgnine ne puščajo očitnih sledov.

»ECO-SMART«: BOLJ TRAJNOSTEN IN ŠE VEDNO CENOVNO DOSEGLJIV
Novi Duster, zvest vrednotam znamke Dacia, je dosegljivo vozilo z bolj trajnostnim pristopom, saj je na voljo z novim hibridnim pogonskim sklopom in vsebuje večji delež že recikliranih snovi.

NOVA HIBRIDNA POGONSKA SKLOPA
Duster HYBRID 140 – Ta pogonski sklop je Dacia uporabila pri vozilu Jogger na začetku leta 2023, zdaj pa je na voljo tudi v novem vozilu Duster. Temelji na že preizkušenih in preverjenih tehnologijah Skupine Renault, sestavljena pa je iz 1,6-litrskega bencinskega štirivaljnika z močjo 70 kW (94 KM), dveh elektromotorjev (pogonskega z močjo 36,5 kW (49 KM) in visokonapetostnega zaganjalnika-generatorja) ter elektrificiranega samodejnega menjalnika. Slednji ima štiri prestavna razmerja za motor z notranjim zgorevanjem in dve za elektromotor. Ta tehnična rešitev je možna zato, ker sistem nima sklopke.

Zaviranje z rekuperacijo energije, velika zmožnost baterije z zmogljivostjo 1,2 kWh (230 V), da to energijo shranjuje, in učinkovitost samodejnega menjalnika omogočajo mestno vožnjo na samo električni pogon do 80 odstotkov časa, kar porabo goriva zmanjša za 20 odstotkov (v kombiniranem ciklu) oziroma za do 40 odstotkov v mestnem ciklu. Poleg tega je za speljevanje vedno uporabljen izključno električni pogon. Duster TCe 130 – Ta pogonski sklop je prvič uporabljen pri znamki Dacia, ki svojim kupcem z njim ponuja prvo raven elektrifikacije. Sestavljajo ga nova generacija 1,2-litrskega bencinskega trivaljnika s turbo polnilnikom, ki deluje v Millerjevem ciklu (manjše izgube pri črpanju in boljši izkoristek), in sistemom »mild hybrid« z elektromotorjem 48 V. Ta elektromotor pomaga motorju z notranjim zgorevanjem ob speljevanju in pospeševanju, s tem pa povprečno porabo goriva in izpustov CO2 zmanjšuje za približno 10 odstotkov[1].

Zahvaljujoč dodatni moči ta sklop zagotavlja tudi prijetnejše speljevanje in pospeševanje kot sedanji motor TCe 130, saj je vozilo z njim bolj odzivno, vožnja pa bolj gladka. Zavorni sistem z rekuperacijo energije akumulator z zmogljivostjo 0,8 kWh polni, ne da bi voznik to posebej občutil. Pogonski sklop TCe 130 je na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom v različicah s pogonom samo prednjih koles ali vseh štirih koles. In še Duster ECO-G 100 – Dacia, s svojo ponudbo različic na avtoplin vodilna v Evropi, je edini proizvajalec vozil, ki ponuja za rabo dveh vrst goriva – bencina in avtoplina – prilagojene motorje v vseh svojih modelih z motorji z notranjim zgorevanjem. Te različice imajo oznako ECO-G. Tudi novi Duster je deležen te preverjene tehnologije, ki je tovarniško vgrajena, varna in zanesljiva.

Novi Duster ECO-G 100 med vožnjo na avtoplin ima v povprečju za 10 odstotkov manjše izpuste CO2 kot z enakovrednim bencinski motorjem. S polnima posodama za obe vrsti goriva s skupno prostornino 100 litrov – 50 litrov bencina in 50 litrov avtoplina – ima doseg do 1.400 km[2]. Posoda za plin je vgrajena pod prtljažnik, zato ne krni njegove prostornine. Gumb za enostavno preklapljanje med obema vrstama goriva, ki poteka hipno in nezaznavno, je na armaturni plošči.

BOLJ TRAJNOSTNI MATERIALI
Dacia je iznašla Starkle®. Novi Duster je prvi serijski model, na katerem je uporabljen Starkle®, nov material, ki so ga iznašli inženirji znamke Dacia. Vsebuje do 20 odstotkov ponovno uporabljenega polipropilena in je uporabljen v surovi obliki, brez barve ali laka, kar pomeni, da je ogljični odtis njegove izdelave manjši. Bočne zaščitne obloge na spodnjem robu karoserije, zaščitne obrobe blatnikov, oznake istovetnosti, trikotnika v prednjem odbijaču in zavihek zadnjega odbijača so izdelani iz novega materiala Starkle®. Poleg tega je izdelava zaščitnih oblog podvozja spredaj in zadaj iz obarvane plastike prispevala k manjši porabi lakov.

Skoraj 20 odstotkov[3] reciklirane plastike – V celoti novi Duster vsebuje skoraj 20 odstotkov3 že reciklirane plastike, kar je znatno večji delež, kot je običajno v tem segmentu, in za osem odstotnih točk več kot v predhodni generaciji. Nič okrasnega kroma, nobenega usnja živalskega izvora – Dacia se je zaradi spoštljivosti do okolja odločila za odpravo uporabe usnja in okrasnega kroma v vseh svojih modelih.

ŠE NAPREJ RAZMERJE MED UPORABNO VREDNOSTJO IN CENO BREZ PRIMERE NA TRGU
Novi Duster bo ostal zvest tržni umestitvi znamke Dacia z razmerjem »vrednost za ceno«. S kombinacijo najugodnejših cen v segmentu in večjega prostora za potnike kot kdajkoli (več o tem v nadaljevanju) bo ponujal najboljše razmerje med uporabno vrednostjo in ceno na trgu. Ponašal se bo z več tehnologije, saj je dobil novo digitalno instrumentno ploščo z diagonalo 18 cm (7''), nov 25,7-centimetrski (10,1'') osrednji zaslon na dotik in nov multimedijski sistem. Tudi novi Duster ostaja zelo premišljena: ima modularna strešna nosilca in domiseln sistem pripomočkov Dacia »YouClip« (več v nadaljevanju).

BISTVEN IN KUL: VEČ TEHNOLOGIJE IN DOMISELNIH REŠITEV
Novi Duster ponazarja filozofijo znamke Dacia za tehnološki napredek, ki mora biti obvladan, premišljen in dosegljiv, poenostavljati mora vsakdanjik uporabnikov, povečevati varnost in udobnost.

BOLJ DIGITALEN IN POVEZLJIV PROSTOR ZA POTNIKE
- Novi multimedijski sistem s 25,65 centimetrskim (10,1-palčnim) osrednjim zaslonom na dotik je že v serijski opremi od različice Expression navzgor. Ta zaslon je v vozilu Duster na voljo z dvema multimedijskima sistemoma: Media Display in Media Nav Live.
- Media Display, ki je del serijske opreme različic Expression in Extreme novega vozila Duster, vključuje štiri zvočnike ter brezžično povezljivost z Apple CarPlay™ in Android Auto™.
- Media Nav Live, ki je del serijske opreme različice Journey, v različicah Extreme in Expression pa na voljo za doplačilo, vključuje vse zgoraj navedeno, poleg tega pa še povezljivo navigacijsko napravo, ki zagotavlja sprotna prometna obvestila in posodabljanje kartografije v obdobju 8 let. Media Nav Live obsega tudi zvočno napravo Arkamys 3D Sound System s šestimi zvočniki.

V osnovnem paketu opreme Essential je Media Control, celovit multimedijski sistem, ki ga je možno upravljati z gumbi na volanu, medijske podatke in telefonske klice pa prikazuje na 8,9-cm (3,5'') zaslonu, ki je poleg analognih merilnikov na instrumentni plošči. Vsebuje tudi štiri zvočnike, brezžično povezljivost Bluetooth, USB vhode in na armaturno ploščo vgrajeno držalo za pameten telefon. Ko je ta multimedijski sistem povezan z brezplačno aplikacijo Dacia Media Control, lahko voznik upravlja s funkcijami radijskega sprejemnika, drugih medijev in z ostalimi funkcijami preko zaslona svojega pametnega telefona.

Prirojena povezljivost je skladna z novimi evropskimi predpisi GSR2 in v različicah z multimedijskima sistemoma Media Display in Media Nav Live ponuja še več povezljivih storitev, vključno s posodabljanjem programske opreme na daljavo FOTA (Firmware Over The Air), brez potrebe po obisku pooblaščenega servisa. 

- Digitalna instrumentna plošča: Novi Duster je prvi model z barvno digitalno instrumentno ploščo z diagonalo 18 cm (7''), ki vozniku omogoča prilagajanje prikazanih podatkov na bolj praktičen način. Ta digitalna instrumentna plošča je del serijske opreme od različice Expression navzgor.
- Držalo za pametni telefon je vgrajeno v vseh različicah. Različice, ki so opremljene z multimedijskim sistemom Media Display ali Media Nav Live, imajo držalo za pametni telefon YouClip, dve vtičnici USB-C spredaj in dve zadaj za napajanje do štirih prenosnih naprav. Te štiri vtičnice so tudi osvetljene.
- Brezžični polnilnik pametnih telefonov je nameščen na osrednji konzoli in je pri roki tako vozniku kot tudi sovozniku. Serijsko je vgrajen v različico Journey novega vozila Duster, za doplačilo pa je na voljo tudi v paketu opreme Extreme.

NOVI NAPREDNI SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI
Regulator in omejevalnik hitrosti je odslej del serijske opreme od različice Essential navzgor. Samodejni vklop zasenčenih luči je na voljo v vseh različicah, medtem ko je funkcija samodejnega preklapljanja med dolgimi in zasenčenimi lučmi del serijske opreme v različicah Extreme in Journey pri vozilu novi Duster. Oprema novega vozila Duster je obogatena z novimi naprednimi sistemi za pomoč pri vožnji, ki ustrezajo najnovejšim evropskim varnostnim zahtevam: sistem samodejne pomoči pri zaviranju v sili (mestna in primestna vožnja, vključno z zaznavanjem drugih vozil, pešcev, kolesarjev in motoristov), sistem prepoznavanja prometnih znakov z opozarjanjem na prekoračitev omejitve hitrosti, pomoč pri parkiranju zadaj, signal za ustavljanje v sili, opozorilnik za prehajanje oznak voznega pasu, pomoč za ohranjanje voznega pasu, sistem za nadzor voznikove pozornosti in klic v sili (eCall). Poleg tega je Dacia za olajšanje vozniške izkušnje dodala še domiseln gumb »My Safety«, ki vozniku omogoča hiter dostop do osebnih nastavitev sistemov za pomoč pri vožnji.

IZBOLJŠANO UDOBJE
Prostornejši bivalni prostor – Novi Duster ponuja najboljše razmerje med uporabno vrednostjo in ceno v svojem segmentu. Prehod na konstrukcijsko osnovo CMF-B je omogočil povečanje prostora za potnike, še zlasti notranje širine spredaj in prostora za noge potnikov zadaj (+ 30 mm). Prtljažnik novega vozila Duster ima nižji prag ter širšo in višjo odprtino prtljažnika. Ne nazadnje je tudi sam prtljažnik višji in širši, z do 517 litri pa tudi za do 15 odstotkov prostornejši (prostornina izmerjena pod polico prtljažnika v različici 4X2).

Nova oprema – Udobnost se prične s povsem sproščenim voznikom, zato ima novi Duster niz opreme, ki olajšuje vsakdanjik za volanom. Električna parkirna zavora je del serijske opreme različice Journey in na voljo za doplačilo v različici Extreme. Različici Extreme in Journey imata že serijsko električno nastavljivi in sklopljivi zunanji vzvratni ogledali. Ker je novi Duster bolj kot kdajkoli pripravljen na premagovanje najtežjih razmer, ima lahko ogrevan volan in vetrobransko steklo s sistemom odtajevanja (v nekaterih državah).

»YouClip«, novi domiselni pripomočki v duhu znamke Dacia – Inženirji znamke Dacia so iznašli enostaven in priročen sistem za pritrjevanje raznolikih pripomočkov v izbrane dele bivalnega prostora – uporabno in čvrsto. Poimenovan je »YouClip« in v novem vozilu Duster na voljo v naslednjih različicah: s štirimi pritrdišči serijsko (v paketu Essential) oziroma šestimi tovarniško vgrajenimi pritrdišči »YouClip« (enem na armaturni plošči, enem na sovoznikovi strani osrednje konzole, enem na zadnji strani osrednje konzole, dvema na obeh stranicah prtljažnika in enem na vratih prtljažnika). V ponudbi dodatnega pribora je tudi držalo na vzglavnikih, s katerim je možno dodati še dve pritrdišči.

Na ta pritrdišča se lahko namesti odlagalni žep, držalo za pametni telefon z indukcijskim polnilnikom, ali domiseln pripomoček »3-v-1«, ki združuje držalo za skodelico, kljuko za torbo in prenosno svetilko. Slednji, »3-v-1«, je že serijsko vgrajen v različico Extreme. Na voljo je tudi držalo tablice na dotik, ki se ga namesti na dodatno podporo vzglavnika. Ves ta pribor, ki je združljiv s sistemom YouClip, je na voljo v pooblaščeni prodajno-servisni mreži Dacia.

[1] v primerjavi z enako močnim motorjem z notranjim zgorevanjem
[2] po homologaciji 1.388 km v ciklu WLTP
[3] v okviru definicije polimerov v pričakovani zakonodaji o odsluženih vozilih (ELV)

Download

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava