Avto.info

Nissan Note

domača predstavitev: Nissan Note

domača predstavitev

Avtor: Foto: Nissan
domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note domača predstavitev: Nissan Note

Napredna in vsakomur dostopna tehnologija, dinamičen dizajn in najvišja raven pozornosti do podrobnosti so ključne lastnosti, ki označujejo novi Nissan Note. Novi Note je začetek vznemirljivega novega vala Nissanovih izdelkov in je bil zasnovan ter konstruiran kot prihajajoč drzen tekmec med vozili segmenta B.

Model je bil prvič predstavljen marca 2013 na avtomobilskem salonu v Ženevi, v prodaji pa bo širom Evrope na voljo od jeseni 2013. Novi Note ne nadaljuje zgolj tradicije prednosti svojega predhodnika, temveč tudi izkorišča ideje in inženirske inovacije, predstavljene pri Nissanovih revolucionarnih modelih Juke in Qashqai. Novi Note z osredotočenostjo na inovacije in splošno dostopne tehnologije zagotavlja popolno izkušnjo lastništva, ki v celoti izpolnjuje zahteve in pričakovanja kupcev, naveličanih ustaljenih lastnosti, dodatkov in omejitev številnih najbolje prodajanih majhnih avtomobilov.

Na kratko o novem modelu Note
Novi Note označuje ključno prelomnico v razvoju Nissanove ponudbe majhnih avtomobilov. Note nudi vse, kar si želijo kupci vozil segmenta B, in še več – še širšemu naboru kupcev kot doslej prinaša sveže zamisli in široko paleto priročnih in uporabnih tehnologij. Tako kot modela Juke in Qashqai je tudi Note rezultat programa oblikovanja in konstrukcije, pri katerem so vsi ključni elementi razviti in izpopolnjeni z mislijo na evropske kupce. V Evropskih tehničnih centrih Nissan (NTCE) v VB in Španiji je bil ustvarjen avtomobil, ki presega standarde vozil tega razreda ter vanj prinaša drzne nove zamisli. Popolnost evropskega porekla modela Note je omogočila nova proizvodna linija v Nissanovi tovarni v britanskem Sunderlandu. Note se bo, zahvaljujoč naložbi v nove proizvodne obrate v višini 147.500 €, izdeloval sočasno z modeloma Juke in Qashqai.

Nissan je postal sinonim za razvoj priročnih in uporabnih vsakodnevnih tehnologij, saj v podjetju verjamemo, da vrhunske lastnosti in funkcije ne bi smele biti rezervirane le za prestižne modele vozil po neupravičeno visokih cenah. Novi Note je to drzno filozofijo povzdignil na novo raven s široko paleto inovacij, s katerimi je življenje voznikov zdaj lahko varnejše in udobnejše.
Nissanov sistem varnostnega ščita – Safety Shield je tako na evropskem tržišču prvič predstavljen prav z modelom Note. Odlikujejo ga preprosta zasnova in neverjetno napredna dizajn ter konstrukcija, sestavljen pa je iz paketa premišljeno uporabljenih tehnologij, ki v resničnem svetu nudijo otipljive prednosti. Sistem za opozorilo pred vozili v mrtvem kotu, opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu in napreden sistem za zaznavanje premikajočih se predmetov predstavljajo nepremagljivo kombinacijo in novo raven pomoči vozniku.

Sistem Safety Shield ne zagotavlja zgolj izboljšanega zavedanja voznika o okolici, temveč predstavlja tudi Nissanove sposobnosti dizajna in inženiringa. Vsi trije sistemi zajemajo podatke z ene same širokokotne kamere, nameščene na zadku vozila. Ker so vse tri tehnologije sistema Safety Shield odvisne od kamere, nameščene na prtljažnih vratih, je ohranjanje neoviranega pogleda prek te naprave največjega pomena. Nissanovi inženirji so v ta namen razvili optimalno rešitev – v kamero vgrajen sistem za pranje in sušenje z odpihovanjem, ki skozi posebno šobo s stisnjenim zrakom posuši oprano lečo. To je še en dokaz visoke ravni inovacij, uporabljenih v novem modelu Note. Sistem Safety Shield nudi voznikom modela Note številne prednosti. Poleg tega, da daje voznikom med vožnjo po cesti večji občutek varnosti, tudi zagotavlja večjo samozavest pri manevriranju na majhnih prostorih. Voznik se počuti varno ob zavedanju, da mu bo sistem pomagal z zaznavanjem skritih nevarnosti. Na ta način je bistveno zmanjšana nevarnost nenamernih trkov in poškodb površine vozila, ki bi običajno zahtevali obisk avtoličarske delavnice, in pomaga pri zmanjševanju skupnih stroškov lastništva.

Novi Note se ponaša s še eno najnovejšo tehnologijo v tem razredu vozil – sistemom Around View Monitor. Nissanov priznani sistem parkirne pomoči z več kamerami za pogled s ptičje perspektive zagotavlja jasen in neoviran prikaz okolice vozila. Ta napredni sistem je kljub vsemu zelo preprost za uporabo in omogoča lahkotno manevriranje pri parkiranju ter tako še dodatno zmanjšuje nevarnost nenamernih poškodb vozil. Poleg tega je v novi Note vgrajena najnovejša različica Nissanovega naprednega navigacijskega sistema Connect, ki združuje satelitsko navigacijo, možnost povezave prek funkcije Bluetooth ali USB-priključka ter povezave naprav iPod/iPhone v en preprost uporabniški vmesnik z upravljanjem zaslona na dotik. Novi sistem vsebuje tudi tehnologijo GoogleTM „Pošlji v avto“ (Send to Car), s pomočjo katere lahko vozniki načrtujejo svojo pot, še preden dejansko sedejo za volan avtomobila. 

Najnaprednejša tehnologija ni edina, ki novemu Noteu zagotavlja tolikšno prednost pred ostalimi konkurenčnimi vozili segmenta B. Pri zasnovi vsakega ključnega elementa modela Note smo vso pozornost namenili praktičnosti – tako v notranjosti kot tudi na zunanjosti vozila. Potnikom na zadnjih sedežih je na voljo najboljša raven prostornosti za noge (med vozili tega razreda), majhne podrobnosti, kot so zadnja vrata, ki se odpirajo pod kotom skoraj 90 stopinj, pa so bile zasnovane z namenom olajšanja življenja lastnikom modela Note z družinami. Prtljažni prostor prav tako nudi največ praktičnosti in uporabnosti med vozili tega razreda po zaslugi inteligentnega sistema Karakuri za razporejanje prtljage, kompleta IMS za popravilo pnevmatike, ki je serijsko nameščen pod dno prtljažnika, pregrade Karakuri, s katero lahko razdelite preostali prtljažni prostor na dva dodatna nivoja, ter drsnega mehanizma zadnje klopi, ki omogoča pridobitev dodatnih 86 litrov tovornega prostora v prtljažniku.

Novi Note poganja paleta visokoučinkovitih motorjev, pri katerih so nizki stroški vzdrževanja združeni z odličnimi zmogljivostmi. V ponudbi bodo trije motorji: 1,2-litrski bencinski motor z močjo 80 KM, 1,2-litrski motor DIG-S s tlačnim polnjenjem in močjo 98 KM in 1,5-litrski turbodizelski motor dCi z močjo 90 KM. Vse različice bodo serijsko na voljo v kombinaciji s sistemom Stop/start, ki izključi delovanje motorja pri mirovanju in zagotavlja rekordno nizke vrednosti izpustov CO2 – celo do 95 g/km pri dizelskem motorju in 99 g/km pri bencinski različici. Poraba pri kombiniranem voznem ciklu znaša od 4,7 l/100 km pri 1,2-litrskem bencinskem motorju z močjo 80 KM do 3,6 l/100 km pri 1,5-litrskem motorju dCi. Dinamičnost vožnje z modelom Note dopolnjuje šasija, ustvarjena nalašč za edinstvene zahteve evropskih cest. Evropske modele so že od samega začetka projekta Note razvijali v centrih NTCE, zaradi česar jih odlikujejo popolnoma prilagojene nastavitve krmiljenja, blaženja, vzmetenja in stabilizacijskega droga. Rezultat je avtomobil, ki ga označujeta okretna in varna vodljivost ter uglajena vožnja.

Geraldine Ingham, glavna direktorica za trženje pri podjetju Nissan v Evropi: „Novi Note ima resnično pomembno vlogo v naši ponudbi vozil, saj združuje izjemno inteligenten dizajn in tehnologijo, ki še nikoli prej ni bila na voljo pri vozilih segmenta B. Uporabili smo inovacije na področju oblikovanja in konstrukcije ter tako zagotovili dostopnost vrhunskih tehnologij po ugodnih cenah.“


NOTE – ZUNANJA OBLIKA

• drzen dizajn zunanjosti temelji na priljubljeni zasnovi „Invitation“
• stranski profil označuje presenetljiva nova linija „Squash“
• za še bolj športen videz je na voljo paket opreme Dynamic Styling
• popolna kombinacija oblike in funkcije

Novi Note prinaša živahen dizajn in vznemirljivost v segment vozil, v katerem je oblika postala ključna sestavina za doseganje uspeha. Da bi zadovoljili nenehno naraščajoče zahteve kupcev vozil B-segmenta, je Nissan ustvaril avtomobil, ki združuje elegantne, gladko tekoče linije in izvirne ter drzne podrobnosti. Novi model Note z energičnim dizajnom, ki je obenem eleganten in uporaben, je navdihnil nagrajeni konceptni avtomobil z imenom Invitation, prvič predstavljen na Avtomobilskem salonu v Ženevi 2012. Čiste linije njegove silhuete nakazujejo dinamični potencial novega vozila Note in predstavljajo vrhunske aerodinamične lastnosti avtomobila v primerjavi z drugimi vozili tega razreda. Za razliko od različic modela Note, ki so v prodaji na drugih trgih, ima evropski model edinstven dizajn sprednjega dela kot tudi čudovito oblikovana stranska ogledala z vgrajenimi smerniki.

Novi Note je postavljen na Nissanovo lahko V-platformo in njegova zunanjost združuje dolgo medosno razdaljo ter kratke previse, kar ustvarja videz športnosti in okretnosti. Boka avtomobila označuje dramatična linija „Squash“, ki daje profilu vtis močne dinamike. Linija je tako poimenovana zaradi ostrih kotov, pod katerimi se odbija hitro se premikajoče žogice za skvoš prek igrišča. Sprednji del vozila združuje reliefne površine z vgrajenimi žarometi ter namestitvijo sprednje rešetke. Novi Note ima izstopajoče blatniške koše in prepoznavno, gladko okensko linijo, s čimer dodatno uveljavlja Nissanov položaj med vodilnimi ustvarjalci novega dizajna vozil. Zadnji del vozila ponovno dokazuje Nissanovo pozornost do podrobnosti. Navzgor ukrivljen C-stebriček vključuje zaokrožene sklope zadnjih luči, kar ustvarja izviren in prepoznaven videz. Nissanovi oblikovalci so večje površine razbili z gladko tekočimi linijami, ki se dvigajo in spuščajo prek sklopa prtljažnih vrat, in tako uspeli ustvariti praktičen in izjemno eleganten avtomobil.

Nissan je prepoznal zahteve številnih kupcev vozil B-segmenta po bolj športnem in bolj dinamičnem videzu ter razvil paket opreme z imenom Sport, s katerim lahko ustvarite še mogočnejšo pojavo. Paket opreme Sport zajema črne detajle okoli žarometov in sprednje maske ter prinaša večje in podrobneje oblikovane odprtine za zajem zraka, poleg tega pa vsebuje tudi edinstven sprednji in zadnji odbijač. Atsushi Maeda, vodja oblikovanja izdelka za novi Note, pojasnjuje: „Oblikovalsko zasnovo za ta avtomobil bi lahko povzeli z dvema frazama: „energična čistost“ in „prostorno udobje“. Zasnovali smo povsem novo dinamično, energično in športno limuzino s prtljažnimi vrati, a obenem smo uspeli ohraniti praktičnost in vsestranskost modela Note prejšnje generacije. Poleg tega je aerodinamična silhueta nezgrešljiva ključna lastnost tega dizajna.“


NOTE – OBLIKOVNE ZNAČILNOSTI V NOTRANJOSTI

• inteligenten dizajn in izjemna praktičnost potniške kabine
• največ prostora za noge med vozili tega razreda
• velik, 325-litrski prtljažnik z možnostjo povečanja prostornine do 411 litrov z zloženimi zadnjimi sedeži
• drsna zadnja sedežna klop in dodatnih 86 litrov prostora od nivoja opreme Acenta Look dalje
• del družinskega paketa opreme je pregrada Karakuri, ki omogoča različne načine razporejanja tovora
• dva nova prikazovalnika ekonomičnosti vožnje spodbujata varčevanje z gorivom
• vrhunska kakovost materialov in napredne tehnologije
Domiselna razporeditev v notranjosti je vedno bila odlika, značilna za model Note. Nova različica nadaljuje to tradicijo in ohranja ugled zahvaljujoč še prostornejši potniški kabini, večjemu prtljažniku in še več lastnostim ter funkcijam za voznike z družinami. Poleg tega lastnikom nudi več udobja, višjo raven opreme, nove tehnologije pri vozilih tega razreda ter bolj prefinjeno vozno okolje.

Armaturna plošča združuje preprosto obliko in postavitev s široko paleto funkcij, ki so preproste za uporabo kot tudi izjemno uporabne pri vsakdanji vožnji. Vrhunski materiali krepijo občutek kakovosti, optimizirana razporeditev in inteligentna postavitev ključnih upravljalnih stikal in ročic pa zagotavljata sproščujočo vožnjo z vozilom Note. Kot lastniki tudi pričakujejo od vozil znamke Nissan, novi Note dokazuje neverjetno pozornost do podrobnosti – pogosto celo na predelih, ki jih drugi proizvajalci avtomobilov preprosto spregledajo, na primer instrumentna plošča. Prikaz informacij o vozilu v modelu Note je bil zasnovan ob znatnem vplivu evropskih kupcev z namenom zagotoviti kar največjo jasnost v vsakem trenutku. Tako smo omogočili jasen pregled nad vsemi običajnimi podatki o vožnji in dodatna napredna merilnika ekonomičnosti vožnje.

Sistem za varčno upravljanje s pedali je podan z majhno okroglo merilno lestvico, ki z drsnim prikazom podaja oceno ekonomičnosti vožnje na osnovi položaja stopalke za plin. Nenadni in znatni pritiski dajo nizko oceno, majhni in enakomernejši pritiski stopalke pa povzročijo premik ocene na lestvici na visoko učinkovitost, kar kaže na ekonomičen način vožnje. Prikaz vsebuje tudi indikator varčne vožnje. Ta je podan v obliki modro osvetljenega traku nad tremi glavnimi merilniki v sklopu instrumentov in zelenega LED-indikatorja s petimi pikami, ki kažejo nivo varčnosti vožnje (ena zelena pika za nizko stopnjo varčnosti / tri zelene pike za povprečno stopnjo varčnosti vožnje / pet zelenih pik za dobro oceno varčnosti vožnje). Sistem nenehno ocenjuje učinkovitost porabe in daje povratne informacije v realnem času. Če boste vozili neučinkovito, bo osvetljen le osrednji element. Zato vozite kar najbolj varčno, da bo osvetljen celoten trak.

Ob koncu vsake vožnje bo na prikazovalniku prikazana končna ocena varčnosti vašega načina vožnje. Sistem na osnovi značilnosti vožnje pri prejšnjih potovanjih oceni učinkovitost vožnje in oceno poda z zvezdicami. Izpopolnjevanje prikaza instrumentov je bila naloga, ki je od Nissanovih ekip oblikovalcev in inženirjev zahtevala izjemno veliko časa in podrobnega raziskovanja. Natančno so analizirali in preizkusili obliko številk in črk, nivoje osvetlitve in gostoto napisov, da bi zagotovili optimalnost prikaza. Osrednja konzola je prav tako zgleden primer Nissanove pozornosti do podrobnosti. Razporeditev elementov je pregledna, intuitivna in daje občutek vrhunske kakovosti, zagotavlja enostavno uporabo in upravljanje ter je izjemno prijetna na pogled. Krožni elementi za upravljanje gretja in prezračevanja so logično razporejeni okrog sredinskega prikazovalnika temperature ter drugih podatkov, sistem za informacije in zabavo pa je postavljen točno v višino, kjer vam omogoča preprosto odčitavanje podatkov med vožnjo (za več informacij o sistemih za informacije in zabavo v modelu Note glejte poglavje Tehnologija).

V avtomobilu je na voljo veliko prostorov, polic in predalov za odlaganje in shranjevanje raznih predmetov, kamor lahko varno pospravite svoje naprave in druge potrebščine sodobnega življenja. Dvojni predal za drobnarije nudi dodaten prostor za shranjevanje v sprednjem delu avtomobila. V zgornjem delu predala sta tudi USB-vtičnica in vtičnica aux-in. Ker sta v predalu oba vhoda za razne naprave lastnikom ni več treba skrbeti zaradi kopičenja naprav in priključnih kablov na osrednji konzoli ali puščati svojih dragocenih elektronskih naprav vsem na očeh. Note odlikujeta tudi odlična prostornost in udobje za potnike na zadnjih sedežih. Zadnji sedeži ne nudijo zgolj več prostora in opreme kot tisti v konkurenčnih modelih B-segmenta, ampak zasenčijo tudi nekatere v avtomobilih višjih razredov. Praktičnost zadnjih sedežev v modelu Note je rezultat obsežnega raziskovanja in inovativne zasnove postavitve in dizajna med celotnim potekom razvoja avtomobila.

Ekipa oblikovalcev modela Note je hitro spoznala, da je povečanje prostora za kolena ključnega pomena za doseganje funkcionalne in prijetne potniške kabine. Obilo prostora za kolena daje potnikom na zadnjih sedežih višji nivo udobja ter jim olajša nameščanje in uporabo otroških sedežev. Note zahvaljujoč pristopu k učinkoviti izrabi prostora nudi potnikom na zadnjih sedežih kar 639 mm prostora za noge. S tem ne zasenči zgolj vseh vozil B-segmenta, ampak tudi avtomobile C- in D-segmenta – vključno z vrhunskimi luksuznimi limuzinami. Note pa ni popoln družinski avtomobil le zaradi celotnega obilja prostora. Ker je uporaba velikega potniškega prostora omejena, če ni zagotovljen enostaven in lahek dostop, je Nissan zasnoval zadnja vrata, ki se odpirajo pod skoraj 90-stopinjskim kotom. In kakšen je rezultat? Enostaven in lahek vstop za potnike, neoviran dostop do prtljage in lahko nameščanje ter dostop do otroških sedežev.

V standardni različici ima Note prtljažnik prostornine 295 litrov, pri čemer so zadnji sedeži nameščeni. Temu je dodanih še 30-litrov prostora za odlaganje v dnu. Njegova površina je obložena z materiali, ki jih je mogoče enostavno čistiti, zaradi česar omogoča shranjevanje občutljivih ali vrednejših stvari. Nissan je za boljši izkoristek velikega prtljažnika v modelu Note razvil drsno zadnjo sedežno klop, ki je na voljo od nivoja opreme Acenta Look dalje in jo je mogoče potisniti naprej ali nazaj za do 160 mm. Ko je zadnja sedežna klop potisnjena do konca naprej, se prtljažni prostor poveča za 86 litrov. Ob nezloženih sedežih to zagotavlja 411 litrov prostornine. Zaradi tega je Note znatno bolj praktičen kot vsi njegovi konkurenti med vozili B-segmenta kot tudi manj elegantni in manj dinamični modeli enoprostorcev B-segmenta.

Še en izjemno uporaben element je posebej za ta model razvita pregrada Karakuri. To pregrado je mogoče namestiti v prtljažnik v različne položaje in omogoča lastnikom vozila, da razdelijo ali razširijo prtljažni prostor glede na svoje potrebe. Z dvodelno pregrado je mogoče ustvariti številne konfiguracije prtljažnega prostora, obenem pa pomaga podpreti ali zaščititi predmete med prevozom. Pregrada Karakuri v kombinaciji z drsno zadnjo sedežno klopjo lastnikom modela Note razširi možnosti shranjevanja, odlaganja in transporta predmetov.


NOTE – TEHNOLOGIJA

• Tehnologije, prvič uporabljene pri vozilih tega razreda, olajšajo življenje voznikom vozil Note in jim zagotovijo več varnosti
• Inovativen Nissanov varnostni ščit nudi edinstven in prilagodljiv paket pomoči za voznika
• Around View Monitor je zdaj prvič na voljo tudi v vozilih segmenta B
• Izboljšan navigacijski sistem Nissan Connect vključuje funkcijo GoogleTM „Pošlji v avto“ (Send to Car)
• Napredna tehnologija kamere na zadku vozila ima edinstven sistem za pranje in sušenje leče z odpihovanjem

Nissan je zaradi svojega neprekinjenega stremljenja k zagotavljanju novih vznemirljivih tehnologij vsem segmentom trga naredil še en korak naprej z novim modelom Note. Novi Note ima široko paleto opreme in varnostnih sistemov, prvič vgrajenih v vozilo tega razreda, in tako na novo definira pričakovanja do vozil segmenta B ter postavlja nove standarde glede njihovih cen. Z modelom Note je zdaj prvič predstavljen tudi Nissanov sistem Safety Shield. Predstavlja kombinacijo treh inovativnih varnostnih funkcij, medsebojno povezanih za zagotavljanje izjemne preglednosti in zaščite za potnike. Skupaj s sistemom Around View Monitor (AVM) je v segmentu majhnih avtomobilov zdaj prvič na voljo neprekosljiva tehnologija za izboljšanje preglednosti. Po zaslugi pristne inženirske inovativnosti je Nissan združil te predhodno drage posamezne sisteme v en sam cenovno ugoden paket. Medtem ko konkurenčni sistemi uporabljajo drage sprednje in zadnje kamere in senzorje ter celo radarske sisteme za omogočanje podobnih funkcij, Nissanov program za delovanje sistema Safety Shield zahteva le sliko, ki jo prenaša širokokotna kamera sistema AVM na zadku vozila.

Ključna komponenta Nissanovih sistemov Safety Shield in AVM je kamera na prtljažnih vratih, ki prenaša sliko območja za vozilom. Čeprav so parkirne kamere danes že uveljavljena tehnologija (Nissan jih je prvič uporabil leta 2002 v modelu Primera), ima naprava, nameščena na vozilu Note, nekaj skritih adutov. Ker so vsi trije sistemi Safety Shielda odvisni od točnosti informacij, ki jih nudi kamera na zadku, mora biti leča vedno popolnoma čista. To vsekakor ni lahka naloga za napravo, nenehno izpostavljeno zunanjim vplivom. Da bi preprečili težave zaradi umazane leče, so Nissanovi inženirji razvili prvi popolnoma avtomatiziran inteligenten sistem za pranje in sušenje z odpihovanjem na svetu. Z uporabo napredne programske opreme za obdelavo slike, ki procesira več kot 15 milijonov slikovnih pik na sekundo, sistem zazna, kdaj je leča preveč umazana in nato aktivira vodni curek, ki spere umazanijo. Ker bi mokra leča lahko nase vezala še več umazanije, se nato prek površine leče skozi šobo pošlje kratek tok stisnjenega zraka. Tako je leča čista in suha ter 5,8-palčni zaslon sistema Nissan Connect spet prenaša jasno sliko s kamere. Poleg tega sistem samodejno določi najboljši način čiščenja – uporabi lahko le zračni tok, ki odpihne prah ali kapljico vode (na primer za odstranjevanje dežnih kapelj).

Paket Nissanovega sistema Safety Shield vključuje naslednje tri tehnologije:
Opozorilo pred vozili v mrtvem kotu
Funkcija, ki je bila nekoč namenjena samo vozilom višjega razreda. Nissanov sistem uporablja širokokotno kamero sistema AVM za popoln pogled okoli vozila za zaznavanje vozil v skritem območju mrtvega kota na obeh straneh vozila Note. Ob zaznavi vozila v mrtvem kotu se na zunanjem ogledalu Nissana Note prižge nevpadljiva opozorilna lučka. Če voznik vklopi smerokaze za spremembo voznega pasu in sistem pri tem zazna prisotnost vozila v nevarnem območju, lučka začne utripati in oglasi se zvočni opozorilnik.

Opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu
Še ena od novih funkcij v B-segmentu vozil. Ta sistem za zaznavo nenamerne spremembe voznega pasu odkriva, ali je vozilo začelo nepredvideno voziti po drugem pasu. Medtem ko za to funkcijo morda pričakujete uporabo kamere na vetrobranskem steklu ali radarskega sistema, Nissan Note znova uporablja samo svojo širokokotno zadnjo kamero sistema AVM. Napreden računalniški program zaznava tudi nejasne cestne oznake in prepozna, ali je avtomobil začel voziti po drugem voznem pasu brez vključitve smerokazov. V tem primeru se sproži opozorilo, ki voznika poziva, naj popravi smer vozila. Sistem na domiseln način samodejno prilagaja svojo občutljivost med vožnjo zunaj mest za drugačen slog vožnje.

Sistem za zaznavo premikajočih se predmetov
Ta nova funkcija, ki deluje na podlagi možnosti sistema za popoln pogled okoli vozila (AVM), vozniku na učinkovit način zagotavlja računalniškega pomočnika pri vožnji, ki javlja, ali se vozilu Note morda kaj približuje med vzvratno vožnjo. Medtem ko običajni sistemi za pomoč pri parkiranju voznika opozarjajo na ovire na poti, sistem za zaznavo premikajočih se predmetov posreduje zvočna in vizualna opozorila, če se kaj premika za vozilom, na primer, če se med vzvratno vožnjo z vozilom Note v bližini sprehaja kakšen otrok. Širokokotna kamera sistema AVM, ki je nameščena na prtljažnih vratih in je opremljena s konveksno oziroma izbočeno lečo, omogoča vidno območje nad 180 stopinjami, kar ji zagotavlja neprimerljivo vidno polje za vozilom. Slike s kamere se prikazujejo na 5,8-palčnem zaslonu sistema Nissan Connect. Sistem za zaznavanje premikajočih se predmetov uporablja večfunkcijsko kamero na zadku vozila in lahko poleg tega odčita še dodatne podatke s stranskih kamer in sprednje kamere zaslona za nadzor okolice ter tako sestavi celotno 360-stopinjsko sliko za opozarjanje na skrite premikajoče se predmete ob straneh ali pred vozilom.

Vozniki, ki si želijo prilagoditi individualne nastavitve Nissanovega sistema Safety Shield, lahko to storijo z gumbom na armaturni plošči ali prek sistema Nissan Connect. Stikalo na armaturni plošči omogoča enostaven hkraten vklop ali izklop vseh sistemov, če pa želi voznik izključiti, na primer, le funkcijo opozorila pred nenamerno spremembo voznega pasu, lahko to stori prek enostavno dostopnega menija na zaslonu, občutljivem na dotik. Vse nastavitve, ki si jih voznik prilagodi prek menija sistema Nissan Connect, si sistem nato zapomni za naslednje poti.

Sistem Around View Monitor
V sistem Safety Shield je inteligentno vključena še ena Nissanova tehnologija, ki je zdaj prvič na voljo pri vozilih B-segmenta –Around View Monitor, sistem štirih kamer  za popoln pogled okoli vozila. Ta preizkušeni in priznani sistem vozniku olajša vzvratno vožnjo in vzporedno parkiranje ter se je že izkazal kot izjemno priljubljen pri voznikih modela Qashqai. Z združevanjem slik z majhnih kamer, nameščenih na sprednji maski, prtljažnih vratih in obeh zunanjih ogledalih, sistem prenaša 360-stopinjski pogled nad območjem okoli vozila Note s ptičje perspektive na 5,8-palčni zaslon sistema Nissan Connect za navigacijo, informacije in zabavo.

360-stopinjski pogled s ptičje perspektive omogoča vozniku jasen pregled nad ovirami v okolici avtomobila in mu tako pomaga, da v celoti vidi položaj vozila Note glede na območje okoli njega in mu s tem znatno olajša manevriranje ter zagotovi dodatno varnost. Sistem se samodejno vključi, ko voznik prestavi v vzvratno prestavo, ali če voznik pri vožnji s hitrostjo do 10 km/h pritisne gumb na armaturni plošči za vklop kamere. Sistem se izključi, ko avtomobil doseže nastavljeno hitrost. Glede na želje je možen individualen prikaz slike z vsake posamezne kamere v večjem formatu, sistem pa lahko deluje kot enostavna kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, katere prikaz na zaslonu vključuje vodilne linije za usmerjanje voznika po pravilni poti na izbrano parkirno mesto.

Tako sistem AVM kot tudi Nissanov Safety Shield sta vključena v izboljšan satelitski navigacijski sistem Nissan Connect novega modela Note z možnostjo povezave Bluetooth ter integriranim avdio sistemom. Del sistema je večji, 5,8-palčni zaslon z upravljanjem na dotik, vključena pa je tudi programska oprema za navigacijo s funkcijo GoogleTM „Pošlji v avto“. Ta inteligentni dodatek omogoča prenos poti, ki ste jo načrtovali doma, neposredno v sistem vašega avtomobila. Dodatne povezane storitve vključujejo funkcijo POI (interesnih točk) GoogleTM, cene goriva najbližjih bencinskih postaj in informacije o letalskih poletih ter vremenu.


NOTE – POGONSKI SKLOPI

Motorji in menjalniki
• trije napredni in učinkoviti motorji
• inovativni in lahki trivaljni bencinski motorji
• priznani bencinski motor DIG-S z mehanskim kompresorjem z emisijami le 99 g/km in porabo 4,3 l na 100 km
• novi 1,5-litrski turbodizelski motor dCi z emisijami le 95 g/km in v skladu s sandardom EURO6
• vsi motorji v novem modelu Note so serijsko opremljeni s sistemom Stop/start, ki izključi delovanje motorja med mirovanjem vozila
• v Evropi razvit petstopenjski ročni menjalnik in brezstopenjski samodejni menjalnik za doplačilo
Kot se spodobi za avtomobil, ki prinaša vznemirljive nove tehnologije v ta razred vozil, so motorji in menjalniki v novem modelu Note opremljeni s številnimi inteligentnimi lastnostmi za izboljšanje tako učinkovitosti kot tudi voznih lastnosti.

Na voljo bodo trije motorji, katerih vrednosti emisij CO2 bodo znašale celo zgolj 95 g/km. Nissanov inteligentni sistem zagona motorja Stop/start je serijsko vgrajen v vse modele in tako še izboljšuje učinkovitost porabe ter zmanjšuje količino emisij. Oba nova bencinska motorja s po tremi valji in dvanajstimi ventili v modelu Note imata prostornino 1198 kubičnih centimetrov in sta lahka, kompaktna in izjemno učinkovita. Neuravnoteženja, ki so pogosto značilnost trivaljnega motorja, so bila popravljena z uvedbo številnih konstrukcijskih inovacij. Te vključujejo zamaknjeno protiutež na jermenici ročične gredi za izravnavanje navpičnih tresljajev, ki jih povzročajo premiki batov. Rezultat tega je, da ta napredni motor zagotavlja enako raven uglajenosti delovanja kot štirivaljne enote. Oba bencinska motorja sta serijsko opremljena s sistemom Stop/start za zaustavitev delovanja motorja med mirovanjem vozila.

Osnovni 1,2-litrski motor zagotavlja 80 KM moči pri 6000 vrt/min in 110 Nm navora pri 4000 vrt/min. To zagotavlja porabo, ki pri kombiniranem voznem ciklu znaša le 4,7 l na 100 km, vrednosti emisij CO2 pa 109 g/km. Naslednji na lestvici po moči je inovativen 1,2-litrski motor DIG-S, ki zagotavlja 98 KM moči pri 5600 vrt/min ter 147 Nm navora pri 4.400 vrt/min. Ta napredni motor nudi ekonomičnost porabe goriva tradicionalnega dizelskega motorja, a kljub temu med vožnjo nudi občutke, ki jih običajno povezujemo s srednje velikimi štirivaljnimi bencinskimi motorji. Med številnimi tehničnimi značilnostmi tega motorja je njegov mehanski kompresor. Ker je opremljen s sistemom elektronske sklopke, ga lahko med vožnjo pri nizkih hitrostih odklopimo z motorja – s tem povečamo varčnost ter zmanjšamo nepotrebno trenje znotraj motorja.

Za dodatno zmanjšanje neugodne izgube moči znotraj sistema delovanja motorja je bil uporabljen Millerjev cikel. Zaradi omogočanja daljšega časa odprtja sesalnega ventila in višjega kompresijskega razmerja postane kompresijski hod bolj učinkovit. Po zaslugi vseh teh inovacij je 1,2-litrski motor DIG-S eden izmed najbolj učinkovitih in živahnih motorjev tega razreda. Kljub njegovim odličnim zmogljivostim pa znašajo vrednosti emisij CO2 le 99 g/km pri kombinaciji tega motorja in ročnega menjalnika (119 g/km pri kombinaciji z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom). Poraba goriva znaša pri kombiniranem voznem ciklu le 4,3 l na 100 km (vozilo z ročnim menjalnikom). Paleto motorjev novega modela Note zaključuje štirivaljni 1,5-litrski turbodizelski motor dCi. Ta motor z močjo 90 KM, ki je bil razvit v sodelovanju med Renaultom in Nissanom, oddaja samo 95 g/km emisij CO2, njegova skupna poraba goriva pa je 3,6 l na 100 km. Motor je bil posebej prilagojen za model Note in ga v primerjavi s prejšnjimi različicami 1,5-litrskega motorja dCi odlikujejo številne konstrukcijske izboljšave, poleg tega pa je njegovo delovanje bolj uglajeno, motor je tišji, čistejši in bolj učinkovit.

Kot vsi motorji v novem modelu Note je tudi 1,5-litrski motor dCi serijsko opremljen s sistemom Stop/start za ustavitev delovanja motorja pri mirujočem vozilu (sistem ISS). Po zaslugi popolne predelave sistema zagona je mogoče novi Note ponovno zagnati le 0,5 sekunde po dotiku pedala sklopke. Izjemno veliko pozornosti je bilo namenjene zmanjševanju hrupa in tresljajev med tem postopkom in rezultat je bolj uglajen ter neopazen zagon motorja. Logika sistema za nadzor postopka ponovnega zagona je bila natančno uglašena z uporabo povratnih informacij, pridobljenih na evropskih testnih vožnjah. Če voznik ostro zasuka volan, medtem ko vozilo miruje (na primer v križišču), sistem ISS ponovno zažene motor, saj pričakuje nadaljnji pritisk na pedal plina.

Nissan je zasnoval sistem ISS v novem modelu Note tako, da je kar najbolj varen in enostaven za uporabo. Na primer, če voznik odpne svoj varnostni pas ali se odprejo voznikova vrata, se sistem ISS izključi. To preprečuje situacije, ko otrok sede na voznikov sedež in bi lahko zagnal motor s pritiskom na pedal sklopke. Ročni menjalnik in brezstopenjski samodejni menjalnik imata različne nastavitve sistema ISS, ki odražajo različne zahteve voznikov. Pri avtomobilih z vgrajenim brezstopenjskim samodejnim menjalnikom ostane sistem ISS aktiven tudi, če si voznik odpne varnostni pas. To je še posebej uporabno v situacijah, kot je na primer ustavljanje na nekaterih cestninskih postajah v Evropi, ko mora voznik seči skozi okno avtomobila.

Menjalnika
Novi Note je na voljo z dvema naprednima menjalnikoma: petstopenjskim ročnim menjalnikom in opcijskim brezstopenjskim samodejnim menjalnikom pri različici z 1,2-litrskim motorjem DIG-S. Petstopenjski ročni menjalnik je bil zasnovan v Evropskem tehničnem centru Nissan (NTCE) in razvit posebej za uporabo na evropskih cestah. Vsaka lastnost menjalnika je bila natančno prilagojena evropskemu trgu s posebnim poudarkom na prestavnih razmerjih in kakovosti prestavljanja. Kabli z majhnim trenjem in uravnoteženo vpeta masa nudijo prav tako gladko in natančno prestavljanje kot ga zahtevajo evropski vozniki. Poleg petstopenjskega ročnega menjalnika se lahko kupci modela z 1,2-litrskim motorjem DIG-S odločijo tudi za napreden brezstopenjski samodejni menjalnik. V skladu s celotnim novim modelom Note ima tudi ta menjalnik številne nove tehnologije, vključno s sistemom podplanetnih zobnikov, ki pomagajo zagotoviti nezaznavno pospeševanje in omogočajo uporabo manjših jermenic. S tem je možno zagotoviti daljšo razdaljo med jermenicami in površino olja v menjalniku, kar posledično zagotavlja manjšo količino olja, ki jo „mešajo“ premikajoči se deli. Končni rezultat je manj trenja in večja učinkovitost.

Podvozje
• novi Note je postavljen na napredno in lahko Nissanovo V-platformo
• MacPhersonove vzmetne noge in dizajn zadnjega torzijskega droga za agilno vodljivost in uglajeno vožnjo
• edinstvena konstrukcija, zasnovana in preizkušena na evropskih cestah
• posebne nastavitve za model z 1,2-litrskim motorjem DIG-S zagotavljajo bolj športno in bolj dinamično vožnjo
• visoka raven okretnosti – obračalni krog znaša le 10,7 m

Novi Note je bil v največji meri razvit v Evropi, zato da lahko ponudi najboljša možna vozna doživetja. Inženirji za podvozje v centru NTCE so z deli na različici modela Note po evropskih specifikacijah začeli že leta 2011 in natančno uravnovešali ter prilagajali nastavitve v celotnem času zasnove in konstrukcije avtomobila. Posledično ima novi Note edinstvene nastavitve krmiljenja, vzmetenja in podvozja za zagotavljanje popolne mešanice udobja, oprijema in lege ter vodljivosti na evropskih cestah. Osnova novega modela Note je izjemno napredna Nissanova V-platforma. Združuje čvrstost in majhno težo ter je bila konstruirana tako, da zagotavlja optimalno togost za odlične karakteristike vodljivosti, obenem pa tudi uglajeno in mirno vožnjo. Glede dizajna vzmetenja ima novi Note spredaj MacPhersonove vzmetne noge z vijačnimi vzmetmi in zadnjo premo s kompaktnim torzijskim drogom. Torzijski drog je bil zasnovan tako, da njegova konstrukcija zahteva minimalno zmanjšanje prtljažnega prostora.

Oba sistema vzmetenja sta nameščena na podokvirje, kar pomaga ublažiti hrup s ceste, tresljaje in trdoto podvozja, stabilizacijski drog na obeh straneh pa dodatno izboljša občutke med vožnjo. Znatno dolgi hodi vzmetenja pri modelu Note se izkažejo za nepremagljive pri nudenju kakovostne vožnje. Vožnja z novim vozilom Note je izjemno uglajena tudi po zaslugi izjemnega blaženja neravnin celo na najzahtevnejših površinah cestišča. Nova platforma zagotavlja številne prednosti. Poleg očitnega povečanja dimenzij prinaša večja togost tudi bolj učinkovito delovanje vzmetenja. To posledično omogoča natančnejše krmiljenje z več občutka in večjo natančnostjo. Z novo platformo je bilo tudi bistveno zmanjšano vzdolžno nagibanje vozila pri zaviranju in pospeševanju. Vsi modeli so serijsko opremljeni z električnim servovolanom, po zaslugi katerega znaša obračalni krog novega modela Note le 10,7 m, kar zagotavlja vrhunsko okretnost na mestnih ulicah.

Pri Nissanu vemo, da različni motorji pogosto zahtevajo različne sisteme podvozja. Zato imajo modeli z 1,2-litrskim motorjem DIG-S posebno podvozje, ki nudi vznemirljivejša vozna doživetja. Trdota vzmetenja in blaženja, krmiljenje in togost stabilizatorja so bili posebej nastavljeni tako, da popolnoma ustrezajo značaju naprednega trivaljnega motorja in do podrobnosti optimizirajo njegove zmogljivosti.


NOTE – RAZLIČICE OPREME

• pet znanih nivojev opreme: Visia, Acenta, Acenta Look, Tekna in Premium
• bogata serijska oprema v celotni paleti različic modela zajema sistem ponovnega zagona Stop/start, šest varnostnih blazin in tempomat/omejevalnik hitrosti
• inovativen Nissanov Safety Shield in Around View Monitor sta serijsko na voljo pri modelih z opremo Tekna in Premium
• tehnologije, prvič uporabljene pri vozilih tega razreda, prinašajo lastnosti višjih razredov vozil na širši trg

Novi Note bo na voljo s petimi paketi opreme - Visia, Acenta, Acenta Look, Tekna in Premium. Ravni opreme odražajo Nissanovo predanost nudenju tehnologije visoke kakovosti vsem svojim strankam.  Posledično so vsi modeli serijsko opremljeni s sistemom ponovnega zagona Stop/start, šestimi varnostnimi blazinami in tempomatom/omejevalnikom hitrosti. Srednje opremljeni modeli z nivojem opreme Acenta imajo tudi klimatsko napravo, možnost povezave Bluetooth, električno pomična okenska stekla, po višini nastavljiv voznikov sedež in zunanja ogledala ter ročaje v barvi karoserije. Modeli z opremo Acenta in Acenta Look so za doplačilo na voljo tudi z Nissanovim izboljšanim navigacijskim in komunikacijskim sistemom Nissan Connect z zaslonom, občutljivim na dotik in sistemom AVM. Oprema Acenta Look zajema zatemnjeno zadnje steklo, sredinski naslon za glavo zadaj, sredinski naslon za roko zadaj, voznikov naslon za roko, mizice v naslonjalih sedežev, drsno zadnjo sedežno klop in večpoložajno pregrado Karakuri v prtljažniku.

Modeli z najbogatejšim paketom opreme Tekna in Premium imajo serijsko vgrajen paket Nissanovih sistemov Safety Shield, Nissan Connect in AVM, deloma usnjeno oblazinjenje in inteligentni ključ za odklepanje vozila brez dejanskega jemanja ključa iz žepa ali torbice. Paket opreme poleg tega vsebuje še 16-palčna lita platišča. Kupci modelov z opremo Premium pa dobijo še panoramsko stekleno streho z UV zaščito. Paul Willcox, višji podpredsednik za prodajo in trženje znamke Nissan v Evropi, povzema: „Novi Note ni le neposredna zamenjava za trenutni model Note, ampak je popolnoma nov avtomobil s popolnoma novim mestom na trgu. Novi Note sodi v samo središče vozil B-segmenta in predstavlja enakovrednega tekmeca najbolje prodajanim modelom vozil, saj ga odlikujeta čudovit dizajn in vrhunska tehnologija, združena v cenovno ugoden paket. Resnično smo vznemirjeni ob širitvi svoje palete majhnih avtomobilov s tako privlačno in napredno novo limuzino s prtljažnimi vrati.“

Proizvodnja novega modela Note se bo začela poleti, dobava prvih vozil pa je načrtovana za jesen 2013, odvisno od posameznih trgov.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.