Avto.info

Novi Porsche 911 GT3 RS

Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost

Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost

Novi Porsche 911 GT3 RS

Avtor: Foto: Porsche
Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost Novi Porsche 911 GT3 RS: Dosledno zasnovan za vrhunsko zmogljivost

Stuttgart (Nemčija). Novi Porsche 911 GT3 RS ne skriva svojega koncepta: brezkompromisno je zasnovan za maksimalno zmogljivost. Visokozmogljivi športni avto s cestno homologacijo in močjo 386 kW (525 KM) dosledno uporablja tehnologije in načela iz motošporta. Razen visokoturažnega atmosferskega motorja z dirkalnimi geni in inteligentne lahke konstrukcije neposredno sorodstvo z motošportnim bratom 911 GT3 R dokazuje predvsem njegov koncept hlajenja in aerodinamike.

Koncept sredinskega hladilnika iz motošporta kot osnova za aktivno aerodinamiko
Osnova za bistveno povečanje zmogljivosti je koncept sredinskega hladilnika, ki je bil prvič uporabljen pri modelu 911 RSR – zmagovalnem dirkalniku v svojem razredu v Le Mansu, kasneje pa tudi v modelu 911 GT3 R. Namesto dosedanje zasnove s tremi hladilniki novi 911 GT3 RS stavi na velik, poševno vgrajen sredinski hladilnik v sprednjem delu vozila. Nameščen je na mesto, kjer je pri drugih modelih 911 prtljažnik. S tem je bilo mogoče novo nastali vgradni prostor ob straneh uporabiti za integracijo elementov aktivne aerodinamike. Brezstopenjsko nastavljivi elementi usmernika na sprednjem delu in dvodelnega zadnjega usmernika zraka v kombinaciji s številnimi drugimi ukrepi za boljšo aerodinamiko poskrbijo za skupno pritisno silo avtomobila k tlom v višini 409 kilogramov pri hitrosti 200 km/h. S tem novi 911 GT3 RS ustvarja dvakrat tolikšen pritisni tlak kot njegov predhodnik (tip 991 II) in trikrat tolikšnega kot aktualni 911 GT3. Pri hitrosti 285 km/h skupna pritisna sila avtomobila k tlom znaša 860 kilogramov. Prvič je v serijskem Porscheju vgrajen sistem za zmanjšanje zračnega upora (DRS). Za doseganje majhnega zračnega upora in višje hitrosti na ravnih cestnih odsekih sistem DRS v določenem delovnem območju omogoča, da se s pritiskom na gumb usmerniki postavijo v položni položaj. Pri zaviranju s polno močjo iz višjih hitrosti se aktivira funkcija Airbrake: elementi usmernika na sprednjem in zadnjem delu vozila se postavijo v maksimalni položaj, s čimer ustvarijo aerodinamični zavorni učinek, ki bistveno podpira kolesne zavore.

Številni uporabni aerodinamični elementi zaznamujejo dizajn karoserije novega 911 GT3 RS. Izstopajoča značilnost športnega GT-ja je zadnji usmernik zraka z večsmerno nastavljivo konstrukcijo, ki je sedaj v vseh dimenzijah bistveno večji. Sestavljata ga fiksni glavni usmernik in zgornji, hidravlično nastavljivi element usmernika. Prvič je pri serijskem Porscheju zgornji rob zadnjega usmernika višji kot streha vozila. Poleg tega sprednji del modela 911 GT3 RS nima več sprednjega usmernika zraka, ampak tako imenovani sprednji razdelilni element, ki tok zrak usmerja navzgor in navzdol. Stranski zaslonki zrak načrtno usmerjata navzven. Odzračevanje sprednjih kolotekov poteka skozi rešetkaste odprtine v blatnikih. Poglobljeni predeli za sprednjima kolesoma v slogu modela 911 GT1 – ikoničnega skupnega zmagovalca Le Mansa – zmanjšujejo zastojni tlak v kolesnih ohišjih. Stranski zaslonki za poglobljenimi predeli poskrbita, da zrak načrtno poteka proti stranskim delom vozila. Zrak iz sredinskega hladilnika odteka skozi velike odprtine na sprednjem pokrovu. Stranski aerodinamični strešni elementi zrak usmerjajo navzven in s tem poskrbijo za hladnejšo temperaturo vsesavanega zraka na zadku. Odprtine na zadnjih stranskih delih so pri novem 911 GT3 RS uporabljene izključno za izboljšanje aerodinamike in niso namenjene vsesavanju procesnega zraka. Tudi zadnji kolesni ohišji sta opremljeni s poglobljenim delom in stranskim usmernikom za optimizirano usmerjanje zraka. Difuzor na zadku izvira iz modela 911 GT3 in je bil nekoliko prilagojen.

Dirkalno podvozje z možnostjo prilagajanja iz vozniške kabine
Aerodinamične podrobnosti so prisotne tudi na podvozju. Ker je pretok zraka skozi kolesna ohišja novega 911 GT3 RS tako močen, so komponente sprednje preme z dvojnimi prečnimi vodili zasnovane s profili v obliki kapljic. Aerodinamična vodila potisk k tlom na sprednji premi pri maksimalni hitrosti povečajo za okoli 40 kilogramov in so drugače v uporabi samo v vrhunskem motošportu. Zaradi širšega koloteka (dodatnih 29 milimetrov v primerjavi z modelom 911 GT3) so vodila na sprednji premi z dvojnimi prečnimi vodili ustrezno daljša. Za zagotovitev ohranitve ravnovesja potiska k tlom med sprednjo in zadnjo premo tudi pri zaviranju iz visokih hitrosti, so inženirji, zadolženi za podvozje, bistveno zmanjšali vzdolžno nagibanje karoserije (t. i. antidive). Zato je na sprednji premi modela 911 GT3 RS sprednji kroglični zglob spodnjega vzdolžnega vodila zamaknjen navzdol. Večvodilna zadnja prema pa je prilagojena s spremenjenimi stopnjami vzmetenja. Tudi asistenčni sistemi in krmiljenje zadnje preme so opremljeni s še bolj dinamično nastavitvijo. 911 GT3 RS omogoča tri vozne načine: Normal, Sport in Track. V načinu Track je osnovne nastavitve mogoče individualno prilagajati. Tako je mogoče med drugim ločeno in večstopenjsko prilagoditi fazo stiska in raztega blažilnikov na sprednji in zadnji premi. Tudi prečno zaporo na zadnji premi je mogoče prilagoditi z vrtljivim stikalom na volanu. To s konceptom upravljanja in prikazov, ki je prav tako prevzet iz motošporta, poteka hitro in intuitivno: na volanu so nameščena štiri posamezna vrtljiva stikala in tipka za sistem za zmanjšanje zračnega upora (DRS). Vrtljiva stikala so med postopkom prilagajanja dobro vidno grafično prikazana v kombiniranem instrumentu. 911 GT3 RS je poleg tega opremljen tudi z zaslonom Track, ki ga poznamo že iz modela 911 GT3. S pritiskom na tipko lahko voznik digitalne prikaze na obeh stranskih sedempalčnih zaslonih zmanjša na bistvene informacije. Tudi prikaz izbrane prestave na levi in desni strani analognega merilnika števila vrtljajev je bil prevzet iz modela GT3.

Štirilitrski šestvaljni bokser motor z visokoturažno zasnovo
Štirilitrski visokoturažni atmosferski motor je bil še dodatno izpopolnjen v primerjavi z motorjem v modelu 911 GT3. Povečanje moči na 386 kW (525 KM) je bilo doseženo predvsem z novimi odmikalnimi gredmi s spremenjenimi profili odmikalnikov. Iz motošporta prihajata sesalni sistem s posamičnimi dušilnimi loputami in togo krmiljenje ventilov. Porschejev menjalnik z dvojno sklopko (PDK) s sedmimi prestavami ima v primerjavi z modelom 911 GT3 krajše skupno prestavno razmerje. Odprtine za zajemanje zraka na dnu vozila poskrbijo, da menjalnik zdrži tudi ekstremne obremenitve pri pogosti uporabi na dirkališču. 911 GT3 RS od 0 do 100 km/h pospeši v 3,2 sekunde in v sedmi prestavi doseže najvišjo hitrost 296 km/h. Na sprednji premi so uporabljene aluminijaste zavorne čeljusti v izvedbi monoblock s po šestimi bati in zavorni koluti s premerom 408 milimetrov. Premer batov se je v primerjavi z modelom 911 GT3 povečal s 30 na 32 milimetrov, debelina kolutov pa je bila ojačana s 34 na 36 milimetrov. Na zadnji premi so še naprej uporabljeni zavorni koluti v velikosti 380 milimetrov in štiribatne zavorne čeljusti. Opcijske keramične zavore Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) so na sprednji premi opremljene s 410 milimetrov, na zadnji premi pa s 390 milimetrov velikimi zavornimi koluti. Novi 911 GT3 RS je serijsko opremljen s kovanimi aluminijastimi platišči s centralnim vijakom. Športne pnevmatike s cestno homologacijo v dimenzijah 275/35 R 20 spredaj in 335/30 R21 zadaj poskrbijo visok mehanski oprijem.

Lahka konstrukcija kot načelo
Inteligentna lahka konstrukcija je najkasneje od predstavitve legendarnega modela 911 Carrera RS 2.7 del osnovnega načela vseh modelov RS. S številnimi elementi lahke konstrukcije, kot je obsežna uporaba plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), 911 GT3 RS kljub številnim večjim komponentam tehta le 1.450 kilogramov (masa praznega vozila v skladu z DIN). Iz CFRP so izdelana na primer vrata, sprednja blatnika, streha in sprednji pokrov. Tudi v notranjosti je uporabljen lahki CFRP, na primer pri serijskih školjkastih sedežih.

Na voljo s paketoma Clubsport in Weissach
Notranjost novega športnega GT-ja se predstavlja v značilnem slogu modelov RS: črno usnje, Racetex in elementi iz karbona zaznamujejo prečiščeni športni ambient. 911 GT3 RS je brez doplačila na voljo s paketom Clubsport. Ta med drugim vključuje jeklen varnostni lok, ročni gasilni aparat in šesttočkovni varnostni pas za voznikovo stran. Bistveno bogatejši je paket Weissach, ki je na voljo za doplačilo. Sprednji pokrov, streha, deli zadnjega usmernika zraka in zgornji del zunanjih ogledal so v tem primeru izdelani iz karbona. Stabilizatorji spredaj in zadaj, zadnja povezovalna drogova in naletni del na zadnji premi so izdelani iz CFRP ter dodatno prispevajo k izboljšanju vozne dinamike. Varnostni lok je prvič izdelan iz CFRP in je v primerjavi z različico iz jekla lažji za okoli šest kilogramov. Dodatna posebnost paketa Weissach sta obvolanski prestavni ročici PDK z magnetno tehnologijo, ki prihaja iz motošporta. Prestavljanje je tako zaradi natančnejše točke upora in bolj izrazitega pokanja še bolj športno. V paketu Weissach so opcijsko na voljo kovana magnezijeva platišča, ki poskrbijo za prihranek mase v višini osem kilogramov. Prednaročila za 911 GT3 RS že sprejemajo. V Nemčiji stane od 229.517 evrov naprej .

Ekskluzivni kronograf v izvedbi Porsche Design
Po navdihu miselnosti motošporta – kjer je maksimalna natančnost na prvem mestu – je Porschejeva lastna urarska manufaktura v švicarskem Solothurnu razvila kronograf za 911 GT3 RS. Ta mehanska ura je rezervirana ekskluzivno za lastnike vozila. Kot osnova je uporabljeno ohišje iz naravnega ali črnega titana, peskano s steklenimi kroglicami, s privito krono. V notranjosti ure je mehanski mehanizem Porsche Design – manufakturni kaliber WERK 01.200, ki je zaradi svoje izjemne natančnosti prejel certifikat COSC. Tako imenovana funkcija Flyback zagon, zaustavitev in vrnitev štoparice v ničelni položaj združuje v en sam postopek. Kronografska gumba z laserskimi gravurami "Start/Stop" in "Next Lap" jasno nakazujeta, da pri tem kronografu ni pomembno samo prikazovanje časa. Poleg novosti, kot je pulzometrska skala na luneti, je na njem mogoče najti številne oblikovalske posebnosti in materiale iz modela GT3 RS.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov