Avto.info

Novi Audi RS 3

Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo

Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo

Novi Audi RS 3

Avtor: Foto: Audi
Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo Novi Audi RS 3: Vrhunsko športno vozilo za vsakdanjo uporabo

Od 0 do 100 km/h v 3,8 sekunde, končna hitrost do 290 km/h, razdelilnik navora RS, »semi-slick« pnevmatike in vozni načini za modele RS – novi Audi RS 3 (kombinirana poraba goriva v l/100 km*: 8,8–8,2; emisije CO2, kombinirane v g/km*: 201–188) zagotavlja vrhunsko dinamiko in vrhunske rezultate v svojem segmentu vozil. Močan petvaljnik z 294 kW (400 KM) omogoča hitre pospeške z zelo čustvenim zvokom. Pogonski agregat zdaj zmore kar 500 Nm navora in je še hitrejši. Vizualno je Audi RS 3** športnik po duši in telesu – širša karoserija, športna izpušna naprava RS in prikazi v kombiniranem instrumentu kot pri motošportu. 

»S tretjo generacijo modela Audi RS 3 Sportback** in drugo generacijo Audi RS 3 limuzine** ponujamo vrhunska športnika za vsakdanjo uporabo, ki vas bosta navdušila tako na javnih cestah kot na dirkališčih,« pravi Sebastian Grams, generalni direktor pri Audi Sport GmbH. »Sta vstopna točka v naš svet modelov RS, z razdelilnikom navora predstavljata vozili brez primere v segmentu kompaktnih vozil.«

Najboljši rezultat pri pospeševanju in končni hitrosti: 2.5 TFSI
Audi RS 3** je s svojim močnim petvaljnim motorjem edinstven v tem segmentu vozil. Motor 2.5 TFSI je devetkrat zapored prejel prestižno nagrado »Mednarodni motor leta«. V novi generaciji kompaktnega športnega vozila je 2.5 TFSI zmogljivejši kot kadar koli prej. Novi modeli Audi RS 3 (kombinirana poraba goriva v l/100 km*: 8,8–8,2; emisije CO2, kombinirane v g/km*: 201–188) se v pičle 3,8 sekunde poženejo od 0 do 100 kilometrov na uro. Največja hitrost je omejena na 250 km/h. Po želji jo je mogoče povečati na 280 km/h. S paketom RS Dynamic in keramičnimi zavorami je končna hitrost omejena na 290 km/h. Tako je Audi RS 3 (kombinirana poraba goriva v l/100 km*: 8,8–8,2; emisije CO2, kombinirane v g/km*: 201–188) v svojem razredu vozil najboljši v pospeševanju in doseganju končne hitrosti. Odločilno vlogo pri tem igra na 500 Nm povečan navor pri 2.250 in 5.600 vrtljajih na minuto. To je 20 Nm več kot pri predhodniku. S temi karakteristikami Audi RS 3** pospešuje še hitreje že pri nizkem številu vrtljajev.

Največja moč 294 kW (400 KM) je na voljo prej kot doslej pri 5.600 vrtljajih na minuto in se poveča do 7.000 vrtljajev na minuto. Nov krmilnik motorja prinaša še hitrejše in intenzivnejše povezovanje vseh pogonskih komponent. Moč petvaljnika na cesto prenaša 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko, ki ga odlikujejo kratki časi prestavljanja in športno prestavno razmerje. Edinstveno zaporedje vžigov motorja 1‑2‑4‑5-3 in s tem izstopajoči zvok poskrbita za še bolj čustveno izkušnjo vožnje. Prvič doslej ima izpušni sistem povsem spremenljivo krmiljenje loput, ki omogoča vmesne položaje in s tem povečan zvočni razpon. Prilagajate ga lahko s sistemom za vozno dinamiko Audi drive select. V načinih Dynamic in RS Performance se denimo lopute odprejo veliko prej, s čimer postane zvok še izrazitejši. Edinstven zvok petvaljnega motorja je še izpopolnjen z opcijskim športnim izpušnim sistemom RS.

Maksimalna agilnost vozila: razdelilnik navora RS in vozni načini, specifični za modele RS 3
Novi Audi RS 3** je prvi model Audi s serijsko vgrajenim razdelilnikom navora. S tem je nadomestil diferencial in dosedanjo lamelno sklopko na zadnji premi. Namesto tega se na vsaki pogonski gredi uporablja elektronsko krmiljena lamelna sklopka. Tako se navor na zadnji premi optimalno porazdeli. Razdelilnik navora pri športni vožnji poveča pogonski navor na zadnjem kolesu na zunanji strani zavoja z večjo obremenitvijo, kar znatno zmanjša možnosti za podkrmiljenje. V levih zavojih porazdeli navor na desno zadnje kolo, v desnih zavojih na levo zadnje kolo, pri vožnji naravnost pa na obe kolesi.

Nova tehnologija omogoča tudi nadzorovano drsenje (driftanje) na dirkalnih stezah, saj razdelilnik navora porazdeli vso moč na eno od zadnjih koles – na kolo je mogoče doseči do 1.750 Nm navora. Audi je v ta namen razvil poseben vozni način RS 3: RS Torque Rear kot način za drsenje z lastno karakteristiko za razdelilnik navora. Dodatna novost je način RS Performance, namenjen vožnji na dirkalnih stezah. Ta uporablja posebno nastavitev motorja in menjalnika in je natančno prilagojen gladkim pnevmatikam (Semi-Slick), ki so prvič na voljo tovarniško. Razdelilnik navora poskrbi za čim manj podkrmiljenja in prekrmiljenja in s tem čim bolj vzdolžno-dinamično športno vožnjo. Načini se izbirajo prek sistema za vozno dinamiko Audi drive select, ki omogoča še profile Comfort, Auto, Dynamic, RS Individual in Efficiency.

Več dinamike, več natančnosti: športno podvozje RS in večji previs koles
Serijsko športno podvozje RS ima nove blažilnike, posebej razvite za modele RS 3, in poseben sistem ventilov za modele RS. Ventili zagotavljajo posebno natančno odzivanje blažilnikov med fazo raztezanja in fazo stiskanja. Tako se blažilniki odzovejo še hitreje in učinkoviteje glede na trenutno vozno situacijo. Opcijsko je športno podvozje RS plus na voljo s prilagodljivim uravnavanjem blaženja. Slednje vsak blažilnik posebej in trajno prilagodi stanju cestišča, vozni situaciji in izbranemu voznemu načinu v sistemu Audi drive select. Opcije za udobno, uravnoteženo in športno vožnjo omogočajo občuten razpon karakteristike blaženja.

Večji previs koles prispeva k natančnejši odzivnosti volana in povečani sili bočnega vodenja, kar pomeni, da so kolesa bolj nagnjena k cestišču. V primerjavi z modelom Audi A3 ima novi Audi RS 3** za eno stopinjo večji negativni previs na sprednji premi. Za to so bili spremenjeni premniki, spodnja prečna vodila pa opremljena s tršimi ležaji, pomožnim okvirjem in stabilizatorji. Na zadnji premi je štirivodilna zasnova z ločenim vzmetenjem in blažilniki, pomožnim okvirjem in cevastim stabilizatorjem. Premniki, ki so trši kot pri modelih Audi A3 in Audi S3**, absorbirajo povečane prečne sile z razdelilnika navora. Negativni previs koles je v tem primeru za slabe pol stopinje večji kot pri modelu A3. Modelom RS posebej prilagojeno progresivno krmiljenje spreminja prestavno razmerje glede na kot zasuka volana – z večjim zasukom volana se prestavno razmerje zmanjšuje, krmiljenje pa postaja bolj neposredno. Poleg tega podpira glede na hitrost in ga je mogoče spreminjati prek programa Audi drive select. Nastavitev vzmeti in blažilnikov je izrazito toga, karoserija je 10 milimetrov nižja kot pri modelu Audi S3** in 25 milimetrov nižja kot pri A3.

Pri modelu RS 3** je nov tudi modularni regulator vozne dinamike (mFDR). Centralni sistem beleži podatke vseh komponent, ki so pomembne za prečno dinamiko, in tako zagotavlja natančnejše in hitrejše sodelovanje komponent. Sistem mFDR sinhronizira razdelilnik navora, prilagodljive blažilnike in funkcijo porazdeljevanja navora po posameznih kolesih, kar omogoča natančno krmiljenje in vodljivost. Na splošno izboljša agilnost, zlasti pri vožnji skozi zavoje.

Velik pojemek: jekleni in keramični zavorni sistem s šestimi bati
Večje in nove jeklene zavore s šestimi bati serijsko nadzorujejo moč petvaljnika. Po želji je na voljo keramični zavorni sistem v velikosti 380 x 38 mm na sprednji premi s posebej prilagojeno karakteristiko pedala ojačevalnika zavorne sile. Ta visokozmogljiv zavorni sistem je zdaj še 10 kilogramov lažji od jeklene izvedbe. Notranje hlajeni in naluknjani zavorni koluti merijo 375 x 36 mm spredaj in 310 x 22 mm zadaj. S tem so večji in stabilnejši kot pri predhodniku. Elementi za usmerjanje zraka izboljšajo čas hlajenja zavor za 20 odstotkov. Visoke temperature med visokimi obremenitvami se hitreje zmanjšajo, občutek na pedalih pa ostaja. Obraba zavornih ploščic, ki so brez bakra in večje za 15 odstotkov, je manjša. Vsaka stranka, ki se odloči za keramične zavore, lahko izbira med sivimi, rdečimi ali modrimi zavornimi čeljustmi. Tisti, ki se odločijo za jekleno izvedbo, pa lahko namesto črnih naročijo tudi rdeče.

Izrazita in nezamenljiva: zasnova zunanjosti in luči
Oblika novega modela Audi RS 3** je še bolj dinamična in impozantna kot pri predhodniku. Kompaktnega športnika spredaj krasijo širok odbijač RS, na novo oblikovan enodelni okvir maske z edinstveno satasto mrežo in velike odprtine za zajemanje zraka, ki mu dajejo specifični videz.

RS 3** je serijsko opremljen z nizkimi, klinasto oblikovanimi žarometi LED in zadnjimi lučmi LED, vključno z dinamičnimi smerniki. V okviru dopolnilne opreme so na voljo matrični žarometi LED z zatemnjenimi elementi, ki v svojih zunanjih in navzdol usmerjenih kotih definirajo digitalne dnevne luči. S 3 x 5 segmenti LED omogočajo zelo jasno sliko. Dinamične luči Leaving in Coming Home se v levem žarometu pojavijo kot ciljna zastavica, na voznikovi strani pa napis RS 3. Med vožnjo na obeh straneh posveti ciljna zastavica.

Za zadnjima kolesnima ohišjema je nov dodatek, in sicer vpadljiv dodaten odvod zraka. Novi so tudi stranski pragovi s črnimi vstavki, ki v kombinaciji s širšim kolesnim ohišjem prispevajo k ekspresivnemu videzu novega modela RS 3**. Razmik med kolesoma na sprednji premi je v primerjavi s predhodnikom širši za 33 milimetrov. Na zadnji premi pri modelu Sportback pa 10 milimetrov. Model RS 3** je serijsko opremljen z 19-palčnimi litimi platišči z 10 kratki v obliki črke Y. Pravi izraz motošporta pa predstavljajo opcijsko dobavljiva platišča s petimi kraki v obliki črke Y in oznako RS. Po želji je Audi prvič na voljo še z gladkimi Pirellijevimi pnevmatikami P Zero Trofeo R. Športni videz vozila zaokrožujeta novi zadnji odbijač, specifičen za modele RS, z vgrajenim difuzorjem in izpušni sistem RS z dvema velikima ovalnima izpušnima cevema.

Novi Audi RS 3** je mogoče naročiti v barvah kyalami zeleni in kemora sivi, značilnima za modele RS. Prvič je mogoče streho limuzine naročiti v kontrastni briljantno črni barvi. Posamezni elementi zunanjosti, kot je satasta rešetka na enodelnem okvirju maske, so serijsko izdelani v črni barvi, in sicer v mat ali visokem sijaju. Po želji lahko z optičnim paketom izberete aluminij na sprednjem odbijaču, difuzorju in okenskih obrobah. Za še bolj športen videz pa tudi vložke na stranskih pragovih iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni. Enako velja za lopute ogledal, usmernik zraka na pokrovu prtljažnika pri limuzini in usmernik zraka nad zadnjim steklom pri modelu Sportback.

Občutek, primerljiv z vznemirljivostjo motošporta: notranjost
Tudi v notranjosti so številni elementi, specifični za modele RS, ki poudarjajo njihovo športnost. Prikaze voznik spremlja na serijskem 12,3-palčnem Audi virtualnem prikazovalniku plus. Hitrost je prikazana v obliki stolpičnega diagrama, moč in navor pa v odstotkih. Opcijsko je prikaz števila vrtljajev na voljo v novi izvedbi RS Runway. Pri tem so vrednosti prikazane podobno kot pri pristajalni stezi, se pravi v obratni smeri – najvišje število vrtljajev je spredaj, najnižje pa zadaj. Poleg tega je Audi virtualni prikazovalnik plus opremljen s prikazi za G-pospešek, čase krogov in meritve pospeškov od 0 do 100 km/h, 0 do 200 km/h, četrt milje in osmine milje.

Prestavni opozorilnik, ki je specifičen za modele RS, v ročnem načinu menjalnika spreminja prikaz števila vrtljajev od zelene prek rumene do rdeče barve (podobno kot v motošportu) in s tem vozniku kaže idealen trenutek za prestavljanje. 10,1-palčni zaslon na dotik ima tako imenovani monitor RS, na katerem je mogoče odčitati temperaturo hladilne tekočine, motornega olja in olja menjalnika ter tlak v pnevmatikah. Prvič je za Audi RS 3** na voljo tudi virtualni prikazovalnik, ki poleg prestavnega opozorilnika na vetrobransko steklo v vidno polje voznika projicira še druge ključne informacije.

K bolj športnemu občutku prispevajo še armaturna plošča iz karbona in športna sedeža RS z logotipom RS in kontrastnimi šivi antracitne barve. Sedežno oblazinjenje je opcijsko na voljo v finem napa usnju, prešitim s satastim vzorcem RS in kontrastnimi šivi v črni, rdeči ali prvič tudi zeleni barvi. Dodatno lahko stranka izbira med stilskimi paketi RS v rdeči in zeleni barvi. Vključujejo posebne predpražnike s kontrastnimi šivi in izvezenim emblemom RS ter pase z barvnimi robovi. Stilski paket plus vsebuje tudi rdeče ali zelene ramenske obrobe sedežev in barvni zaključek na prezračevalnih šobah.

Vse pod nadzorom: volan z oznako za sredinski položaj in tipko »RS Mode«
RS 3** je serijsko opremljen s prisekanim športnim večfunkcijskim usnjenim volanom RS s tremi kraki. Na volanu so kakovostne prestavne ročice iz cinkove tlačne litine. Stranka, ki se odloči za stilski paket, poleg logotipa RS prejme še oznako za sredinski položaj na volanu, da voznik med dinamično vožnjo hitreje vidi položaj volana. Na voljo je tudi okrogel volan RS s funkcijo zaznavanja rok na volanu (Hands-on-Detection), tj. s kapacitivnim prepoznavanjem oprijema, za asistenco pri krmiljenju. Obema je skupna nova tipka »RS Mode« na desni strani volanskega obroča. S tem lahko izbirate načine Audi drive select, kot so RS Performance, RS Individual ali zadnji uporabljeni vozni način. Pri obeh načinih RS deluje prikaz instrumentov in virtualni prikazovalnik s prestavnim opozorilnikom še bolj športno.

Prodaja: uvedba na trg in cene
Audi RS 3 Sportback** in RS 3 limuzino** je v Evropi mogoče naročiti od sredine julija 2021. Novi modeli RS 3** bodo na trgu predstavljeni jeseni letos. Osnovna cena modela Audi RS 3 Sportback** znaša 60.000 evrov, Audi RS 3 limuzine** pa 62.000 evrov.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.