Avto.info

Audi predstavlja Q5 Sportback

Zmogljiv, praktičen in eleganten

Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten

Audi predstavlja Q5 Sportback

Avtor: Foto: Audi
Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten Audi predstavlja Q5 Sportback: Zmogljiv, praktičen in eleganten

Eleganten in praktičen, napreden in zmogljiv: Q5 Sportback. Z njim Audi po modelih e-tron Sportback in Q3 Sportback predstavlja svoj tretji CUV (angl. Crossover Utility Vehicle). Q5 Sportback je dinamično zasnovan SUV, namenjen kupcem, ki se jim poleg ekspresivnega dizajna in tehničnih inovacij zdita pomembna tudi značaj in odlična funkcionalnost. Preprosto upravljanje in pregledni prikazi zagotavljajo sproščeno vožnjo.

Q5 Sportback je pravi magnet za oči in – tako kot vsi Audijevi Q-modeli – deluje izrazito suvereno. Spredaj med velikima stranskima odprtinama za zajemanje zraka kraljuje osmerokotni enodelni okvir mreže hladilnika. Žarometi z markantno grafiko dnevnih luči so zasnovani v LED- oz. opcijsko v matrični LED-tehnologiji. Sklenjena, elegantno valovita ramenska linija ob straneh poudarja kolesa in z njimi pogon quattro. Z razširitvami na stranskih pragovih CUV pooseblja stabilnost in robustnost. Strešna linija je nizka in se v smeri nazaj hitro spušča, tretje stransko steklo je v obliki trikotnika usmerjeno proti zadku. Zadaj izrazito nagnjeno zadnje steklo in vizualno močno navzgor razpotegnjen odbijač poudarjata dinamičnost in energičnost modela.

Inovativne: zadnje luči z digitalno OLED-tehnologijo
Zadnje luči so opcijsko lahko zasnovane v novi digitalni OLED-tehnologiji. V vsaki enoti luči so integrirane tri organske svetleče diode, ki so razdeljene na šest segmentov. Zaradi segmentacije je rdeče OLED-elemente, ki svetijo izrazito homogeno, mogoče krmiliti individualno in prilagajati svetlobno grafiko. Kupci lahko ob naročilu izbirajo med tremi specifičnimi svetlobnimi grafikami zadnjih luči, pri čemer vsaka od njih vključuje dinamično svetlobno animacijo Coming Home / Leaving Home. Ob izbiri nastavitve "dynamic" v sistemu Audi drive select se aktivira še dodatna, športna svetlobna grafika. Kadar se mirujočemu vozilu od zadaj na manj kot dva metra približa drugo vozilo, zasvetijo vsi OLED-segmenti kot znak, da je bilo zaznano približevanje.

Zunanjost novega terenskega križanca (CUV) je na voljo v izvedbah "advanced" in "S line", ki se razlikujeta po zasnovi mreže hladilnika z enodelnim okvirom, stranskih odprtinah za zajemanje zraka in predvsem po zadnjem odbijaču. Poleg tega je mogoče izbirati med dvanajstimi barvami lakov in različnimi izvedbami montažnih delov. Tako se kupec med drugim lahko odloči za paket črnih elementov ter za enotno ali kontrastno lakiranje. Q5 Sportback je z dolžino 4,69 m za 7 mm daljši od svojega sestrskega modela. Višina in širina sta enaki, prav tako količnik zračnega upora, ki meri 0,30. Z medosno razdaljo 2,82 m je v notranjosti vozila zagotovljena obilica prostora. Potniška kabina zaradi izrazito vodoravnih linij deluje prečiščeno in zračno, z izvedbama opreme "design selection" in "S line" pa lahko po želji dobi še izrazitejši pečat elegance oz. zmogljivosti. Paket ambientne osvetlitve plus s premišljenimi svetlobnimi učinki v notranjosti poudarja za Audi značilno visoko kakovost izdelave.

Prilagodljiva prostorska razdelitev: zadnja sedežna klop plus
Prostornina prtljažnika meri 510 litrov, pri podrtih zadnjih sedežnih naslonjalih pa se poveča na 1.480 litrov (prtljaga naložena do stropa). Opcijsko je za novega člana Audijeve modelske družine na voljo zadnja sedežna klop plus, ki je vzdolžno pomična in ima nastavljiv naklon naslonjal. Z njo je po potrebi zlahka mogoče povečati osnovno prostornino prtljažnika za vse do 60 litrov – torej na maksimalno 570 litrov. Kadar je klop pomaknjena povsem nazaj in je nastavljen največji naklon naslonjal, pa je seveda zagotovljena dodatna mera udobja za potnike zadaj. Opcijski shranjevalni in prtljažni paket ponuja optimalne rešitve za popolno urejenost in med vožnjo zanesljivo zadržuje vso prtljago na mestu. Q5 Sportback je že serijsko opremljen z električnim pokrovom prtljažnika. Tega je v kombinaciji z opcijskim komfortnim ključem mogoče prostoročno odpreti s preprostim gibom z nogo. SUV pa blesti še z vrsto drugih odlik, ki poenostavljajo vsakdanjik. Tako je z 2,0-litrskim motorjem TDI z močjo 150 kW (204 KM) mogoče vleči prikolico z maso do 2,4 t (prikolica z zavorami, vzpon do 12 %). Strešne letve so na voljo kot dodatna oprema. Varno vožnjo po strmih klancih navzdol in po razgibanem terenu zagotavlja asistenca za nadzorovani spust.

Večji odmik od tal med terensko vožnjo: zračno vzmetenje adaptive air suspension
Serijsko športno podvozje s čvrstejšo nastavitvijo vzmetenja in blaženja omogoča neposrednejši stik s cestiščem kot podvozje z jeklenimi vzmetmi, s katerim je opremljen model Q5. Alternativno Audi ponuja podvozje z uravnavanimi blažilniki ali vsestransko in izrazito udobno zračno vzmetenje adaptive air suspension. Slednje uravnava odmik karoserije od tal v širokem območju nastavljanja, ki meri 60 mm. Za vožnje po neutrjenih poteh je tako odmik od tal mogoče povečati za vse do 45 mm. Med hitro vožnjo avtomatski spust karoserije za 15 mm poskrbi za večjo učinkovitost zaradi zmanjšanja zračnega upora in za izboljšano vozno dinamiko zaradi nižjega težišča. Nadaljnja prednost zračnega vzmetenja je možnost znižanja lege zadnje preme za 55 mm. Prema se spusti ob pritisku na tipko v prtljažniku in s tem znatno poenostavi natovarjanje. Opcijsko dinamično krmiljenje prilagaja prenos krmilne sile, kot zasuka volana in servopodporo glede na hitrost vožnje. Med počasno vožnjo neposrednejši prenos z manj obrati volana od enega končnega položaja do drugega ter večja servopodpora zvišujeta raven udobja. Pri višjih hitrostih posrednejši prenos krmilne sile izboljšuje stekanje naravnost in zagotavlja odlično vozno stabilnost. Ponudba platišč za Q5 Sportback vključuje 21 različnih izvedb s premerom od 18 do 21 palcev.

Motorna paleta: dva motorja TFSI in trije motorji TDI
Audi Q5 Sportback bo ob prihodu na evropski trg na voljo z zmogljivim 2,0-litrskim 4-valjnim dizelskim motorjem, ki razvije moč 150 kW (204 KM) in navor 400 Nm. Vgrajen je skupaj s 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic in pogonom quattro s tehnologijo ultra. Raven učinkovitosti zvišuje blagi hibridni sistem, pri katerem jermenski zagonski alternator med zaviranjem del zavorne moči kot električno energijo shrani v litij-ionsko baterijo. Poleg tega lahko Q5 Sportback jadra z izključenim motorjem. Sistem start-stop se vključi že, ko se hitrost zmanjša na 22 km/h. Zmogljivi dizelski motor pa ne deluje le učinkovito, temveč tudi okolju prijazno, saj izpolnjuje zahteve najnovejšega evropskega emisijskega standarda Euro 6d-ISC-FCM oz. EU 6 AP. Sistem SCR s tehnologijo twindosing za dvojno vbrizgavanje aditiva AdBlue skrbi za dodatno zmanjšanje emisij dušikovih oksidov pri različnih načinih delovanja motorja. Raztopina sečnine se vbrizgava pred dva zaporedno vgrajena katalizatorja SCR – prvič se vbrizga v bližini izpušnega zbiralnika, drugič pa na večji oddaljenosti od motorja. 

Po uvedbi na trg bodo na voljo še zmogljivejša različica 4-valjnega motorja TDI, 6-valjni motor TDI in dva 2,0-litrska 4-valjna motorja TFSI. Tako kot uspešni Q5 bo tudi Q5 Sportback alternativno mogoče naročiti s priključnim hibridnim pogonom v eni od dveh zmogljivostnih izvedb. Seveda pa v ponudbi ne bo manjkal niti SQ5 Sportback.

Digitalna in intuitivna: upravljanje in povezovanje
Tehnologija upravljanja, prikaza informacij in infotainmenta pri modelu Q5 Sportback – tako kot pri prenovljenem Q5 – temelji na modularni infotainment platformi tretje generacije (MIB 3). Pri polnem obsegu opreme sta v vozilu vgrajena virtualni prikazovalnik Audi virtual cockpit plus, katerega diagonala meri 12,3 palca, ter projicirni sistem. Enostavno in varno upravljanje najpomembnejših funkcij in prikazov pri tem omogoča večfunkcijski usnjeni volan plus. Infotainment sistem MMI navigacija plus ima 10,1-palčni zaslon na dotik. Pomembno prednost poleg velikosti predstavlja tudi možnost individualnega konfiguriranja domačega zaslona. Naravno glasovno upravljanje uporablja znanje iz oblaka, vključiti pa ga je mogoče s pritiskom na tipko na volanu ali z glasovnim ukazom "Hey Audi". Voznik lahko številne nastavitve vozila shrani v individualnih uporabniških profilih in jih prek spleta prenese na portal za stranke myAudi. Vsak upravičeni uporabnik jih nato lahko prikliče v vseh za to pripravljenih Audijevih modelih.

Tudi Q5 Sportback izkorišča prednosti kolektivne inteligence Audijevih vozil. Informacije o lokalnih nevarnostih opozarjajo voznika na vozila v okvari, nezgode, konce zastojev, poledico in meglo. Spletne informacije o prometnih znakih prikazujejo aktualne in začasno veljavne omejitve hitrosti. Storitev On-Street Parking pomaga vozniku najti prosto parkirno mesto ob robu ceste in prikaže dodatne informacije, kot so cene ali omejitev "dovoljeno za stanovalce". Aplikacija myAudi poveže avto s pametnim telefonom uporabnika. Opcijsko je infotainment mogoče nadgraditi še s komponentami, kot sta Audijev predal za telefon in prestižni avdiosistem Bang & Olufsen s 3D-zvokom.

Praktični in učinkoviti: asistenčni sistemi
Audi za Q5 Sportback ponuja vrsto asistenčnih sistemov, ki so razdeljeni v tri pakete. Prilagodljiva asistenca za vožnjo lahko vozniku v številnih situacijah olajša pospeševanje, zaviranje in ohranjanje smeri. Voznik se mora pri tem le še dotikati volana, da ohranja avtomatsko prečno vodenje vozila. Naslednji napredni sistem je prediktivna asistenca za učinkovitost. Ta pomaga vozniku voziti bolj preudarno, za kar analizira prediktivne podatke o poti, ki so na voljo v navigacijskem sistemu, ter podatke s kamero podprtega sistema za prepoznavanje prometnih znakov. Prediktivna asistenca za učinkovitost lahko svoje prednosti pokaže še zlasti v kombinaciji s prilagodljivo asistenco za vožnjo ter samodejno prilagaja hitrost poteku poti in prometni situaciji. Serijski sistem Audi pre sense city pomaga preprečevati trčenja z udeleženci v prometu pred avtomobilom ali zmanjševati posledice trčenja. Kar najvišjo raven varnosti zagotavljajo tudi asistenca za zavijanje levo, asistenca za ovire, asistenca za prečni promet in opozorilo ob izstopanju, ki so na voljo kot dodatna oprema.

Uvedba na trg: v prvi polovici leta 2021
Proizvodnja modela Q5 Sportback bo potekala v Audijevi tovarni v mehiškem mestu San José Chiapa, lansiranje na mednarodna tržišča pa je predvideno za prvo polovico leta 2021. Za kitajski trg bo znamka novi model v sklopu montažne proizvodnje izdelovala v tovarni v Čangčunu.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.