Avto.info

Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja

Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar

Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar

Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja

Avtor: Foto: Porsche
Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar Rally dizajni 70. let prejšnjega stoletja: Zgodovinska polepitev za Porsche 911 Dakar

Stuttgart (Nemčija). Rally zgodovina Porscheja 911 zunaj utrjenih cest se je začela že pred prvo zmago na rallyju Pariz–Dakar leta 1984. Nepozabni ostajajo nastopi na rallyju East African Safari v 70. letih prejšnjega stoletja. Medtem ko se paket Rally Design, ki je za 911 Dakar na voljo opcijsko, vizualno močno navezuje na zmagovalno vozilo iz leta 1984, Porsche za model 911 Dakar ponuja še tri dodatne ekskluzivne folije, ki spominjajo na nastope na afriškem rallyju v letih 1971, 1974 in 1978 (1).

Rally 1971: peto mesto za poljsko ekipo z 'enajsticami'
Dobrih 5.000 kilometrov dolg rally East African Safari je udeležence popeljal po savanah, polpuščavah in visokih planotah Kenije ter je veljal za enega od najzahtevnejših rallyjev nasploh. Leta 1971 se je Porsche prvič spopadel z njegovimi izzivi z uradno tovarniško ekipo. Na zunaj so bila modificirana vozila 911 S prepoznavna po preprosti črni foliji na sprednjem pokrovu, sprednjih blatnikih in na vratih. Dekorativni komplet nalepk 'Rallye1971' za model 911 Dakar povzema ta dizajn in nosi štartno številko 19, ki pripada najuspešnejši 'enajstici' tega rallyja: leta 1971 sta poljska voznika Sobieslaw Zasada in Marian Bien zasedla peto mesto. Dekorativni komplet nalepk iz ponudbe Porsche Tequipment je na voljo za 4.165 EUR. 

Rally 1974: na prizorišče stopi Björn Waldegaard
Rally East African Safari je imel neverjetno dolge etape – leta 1974 je bila dirka razdeljena v tri odseke, ki so bili dolgi med 1.450 in 2.019 kilometrov, ekipe pa so jih morale premagati v le petih dneh. Od 99 nastopajočih vozil jih je v cilj pripeljalo samo 16. Švedski rally prvak Björn Waldegaard, ki je s Porschejem že dvakrat zmagal na rallyju Monte Carlo, je s sovoznikom Hansom Thorszeliusom v dirkalnem 911 Carrera 2.7 RS dolgo vodil in je tretji odsek začel s 36 minutami prednosti. Poškodba prečnega vodila ga je stala 72 minut in na koncu se je Waldegaard uvrstil na drugo mesto. Značilnost folij glavnega sponzorja so bile modre okrasne črte, ki so potekale po ramenskih linijah belo lakiranega vozila. To tematiko povzema tudi aktualna dekorativna folija, ki pa ima ožje dekorativne črte in dodan napis Porsche na spodnjih robovih vrat. Folije 'Rallye 1974' so na voljo za 4.165 EUR.

Rally 1978: legendarni dirkalni dizajn
Björn Waldegaard se je želel prepričati. Šved je z enim od dveh namensko izdelanih vozil 911 SC skupine 4 nastopil v Keniji in konkurenci kmalu pokazal, kdo se bori za zmago. Na koncu pa se je rally East African Safari ponovno izkazal kot nepredvidljiva preizkušnja: prečno vodilo, blažilniki, pogonska gred – Waldegaardov Porsche je utrpel preveč poškodb, deloma na preveč odročnih krajih, da bi mu kdo lahko priskočil na pomoč. Tako se je hitri Šved uspel uvrstiti le na četrto mesto, južnoafriška dvojica Vic Preston Jr./John Lyall pa je zasedla drugo mesto. Sponzorske dekorativne elemente so sestavljale valovite površine v oranžni, temno in svetlo modri barvi, ki so svetovno znane zaradi aktivnosti ekipe Martini Racing, ustanovljene leta 1958. Tudi v tem primeru so Porschejevi oblikovalci pazljivo na novo interpretirali zgodovinske folije. Štartna številka 14 na vratih je pripadala drugouvrščenemu Vicu Prestonu Jr. Dekorativni komplet nalepk 'Rallye 1978' je na voljo za 5.950 EUR.

Vsi dekorativni kompleti nalepk so tovarniško nameščeni, naročilo pa je mogoče opraviti prek manufakturne delavnice Porsche Exclusive. Dekorativna seta nalepk 'Rallye 1971' in 'Rallye 1974' je mogoče naročiti tudi naknadno v okviru ponudbe Porsche Tequipment v Porschejevih centrih.

Več informacij o vozilih Porsche najdete tudi na

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov