Avto.info

Opel blitz 1,5-23 COE 'Lieferwagen'

'Izgubljeni sin' nemškega naroda

Miniatura v nam neznanem merilu

Miniatura v nam neznanem merilu

Avtor: Foto: Opel
Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda

Iz Nemčije prihaja novica o senzacionalni najdbi do sedaj popolnoma neznanih fotografij prototipnega dostavnika znamke Opel, s katerimi lahko na novo interpretiramo zgodovino te avtomobilske znamke.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja so se pri nemški znamki Opel lahko pohvalili z vodilnim tržnim deležem na domačem tržišču lahkih dostavnih vozil, ob tem pa so v Rüsselsheimu seveda iskali tudi možnosti za nadaljnjo povečanje prodaje njihovih dostavnih vozil z nosilnostjo v območju ene tone. Ker so bila to leta, ko so avtomobilski konstruktorji ob razvoju in oblikovanju vozil pričeli upoštevati zakone aerodinamike, so se Nemci ob razvoju novega dostavnega vozila zgledovali po Američanih, Britancih in Francozih, ki so v tem obdobju že ustvarili nekaj podobno velikih serijskih 'COE' (Cab Over Engine) dostavnih vozil. V Nemčiji sta takrat sicer že obstajala dva nemška proizvajalca (Goliath in Magirus) 'COE' dostavnih vozil, vendar gre v tem primeru za majhne in špartansko izvedene dostavnike iz zgodnjih tridesetih let prejšnjega stoletja, ki so opremljeni z vgrajenimi 2-valjnimi dvotaktnimi bencinskimi motorji, ki niso navdušili vseh kupcev, sploh pa ne takšnih, ki so iskali kaj večjega in bolj uporabnega.

Tedanji Oplov prodajni program lahkih dostavnih vozil so takrat sestavljali trije tržno uspešni serijski predstavniki lahkih dostavnih vozil z 'nosom' (opel 2,0 litra 'Lieferwagen' (1934/1935), opel 1,1 litra 'Lieferwagen' (1938) in opel blitz 'Lieferwagen' z nosilnostjo ene tone (1938–1940)), vendar so se Nemci ob razvoju novega lahkega dostavnega vozila raje odločili za razvoj 'Cab Over Engine' različice, ker takšna zasnova prinaša več prednosti (več prostora za tovor in boljša okretnost) kot slabosti. Tako se je leta 1937 rodil nam do sedaj popolnoma neznani in unikatni prototipni opel blitz 1,5-23 COE (oznaka 1,5 simbolizira delovno prostornino vgrajenega bencinskega motorja iz tedanje Oplove olympije, številka 23 simbolizira medosno razdaljo (2400 mm)), ki je oblikovan po tedanjih modnih 'Art Déco' smernicah. Omenjeni pogonski sklop se je ob tem združil s podvozjem modela blitz (1 tona uporabne nosilnosti) in karoserijo, ki je bila v celoti izdelana iz jekla. Dejstvo, ki pravi, da so se v Rüsselsheimu resno ukvarjali z idejo o pričetku proizvodnje prototipnega opla blitz 1,5-23 COE, potrjuje tudi naknadno nedavno najdena (v arhivih znamke Opel …) prodajna brošura v angleškem jeziku, kjer so oglaševali tudi klasični manjši tovornjak in manjši avtobus.

Zakaj se temu naprednemu vozilu ni uspelo vriniti v serijsko proizvodnjo? Leta 1937 so se nacisti že intenzivno pripravljali na nove osvajalske pohode, ki so se pričeli odvijati v jeseni leta 1939 s pohodom na Poljsko. V skladu s to doktrino dostavna vozila niso bila deležna 'prestižne' oznake 'kriegswichtig' (pomembno za vojno …), zato so se vodilni pri znamki Opel zavedali, da jim lahko nacisti v naslednjih letih 'evtanazirajo' modelni program. To se je kasneje tudi zgodilo, ker se je moral leta 1933 predstavljeni opel blitz 'Lieferwagen' leta 1940 posloviti iz proizvodnje, ker je Hitler takrat pač raje naročil nove Oplove blitz tovornjake. Z nadaljnjo proizvodnjo lahkih dostavnih vozil so se pri znamki Opel pričeli ukvarjati šele leta 1949, ko so pričeli izdelovati opel blitz 'Kastenwagen' z 1,5-tonsko uporabno nosilnostjo. Usoda edinega izdelanega prototipa z oznako blitz 1,5-23 COE je povsem neznana, ker o tem vozilu poleg nekaterih fotografij in brošure ne obstaja prav nič, kar bi nam razkrilo več informacij o tem naprednem dostavnem vozilu znamke Opel. So pa pri znamki Opel poskrbeli za spomin nanj, ker so naročili izdelavo miniaturnih kopij tega zgodovinsko zelo pomembnega opla.

Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda
Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda
Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda
Opel blitz 1,5-23 COE Lieferwagen : Izgubljeni sin nemškega naroda
Opel 2,0 Liter Lieferwagen (1934/1935)

Opel 2,0 Liter Lieferwagen (1934/1935)

Opel 1,1 Liter Lieferwagen (1938)

Opel 1,1 Liter Lieferwagen (1938)

Opel Blitz Lieferwagen 1,0 Tonnen (1938–1940)

Opel Blitz Lieferwagen 1,0 Tonnen (1938–1940)

Opel Blitz Kastenwagen 1,5-Tonner (1949)

Opel Blitz Kastenwagen 1,5-Tonner (1949)

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov