Avto.info

Willys-Overland & Alcoa

Izumitelja SUV kupeja

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Avtor: Foto: Jeep
Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys-Overland Coupe Prototype (Project 6100)

Willys 6-70

Willys 6-70

Willys-Overland Jeepster

Willys-Overland Jeepster

Willys Jeep Station Wagon (1948)

Willys Jeep Station Wagon (1948)

Ob spremljanju aktualnih novic iz sveta avtomobilizma me vedno znova preseneča količina dezinformacij, ki jih je med kupce avtomobilov sposoben plasirati avtomobilski marketing, da o tem kako lahkotno in ohlapno današnji proizvajalci avtomobilov definirajo pojem kupe, niti ne razmišljam.

Posledično je v današnjih časih lahko že skoraj čisto vsak model avtomobila 'pravi kupe' (ne glede na število karoserijskih vrat in obliko avtomobila …), če pa že ni 'pravi kupe', potem je na njem sigurno nekaj 'kupejevskega' (recimo 'kupejevski zrak' v nameščenih pnevmatikah …). In potem pridemo do tega, da so modne 'visoko nasajene' 5-vratne kombilimuzine iz vrst SUV vozil in oblikovnih križancev kar naenkrat 'pravi kupeji', ki so jih z rojstvom priljubljene SUV kupe groteske (BMW X6) 'seveda' izumili Nemci, ker neki Južnokorejci, ki so že leta 2005 presenetili svet s podobno 5-vratno SUV kupe grotesko (ssangyong actyon), ob tem itak niso pomembni.

Vendar nam zgodovina ob tem ponovno dokazuje, da ima tudi ta nemška marketinška laž kratke noge, sploh če se poglobite v zgodovino avtomobilske znamke Willys-Overland, ki ni znana samo po legendarnih prvotnih jeepih, temveč tudi po ustvarjanju številnih civilnih 'crossover' različic prvotnega jeepa (model CJ-2A, 1945-1949), ki so jih seveda namenili civilistom. Tako se je v prodajnih salonih te znamke že leta 1946 pojavil model 'Willys Jeep Wagon Panel Delivery' (1946-1950), ki mu je že kmalu (1947) sledil poltovorni 'Willys Jeep Pickup Truck', leta 1948 smo dobili tudi 'Willys Jeep Station Wagon', avtomobil, ki bi ga v današnjih časih uvrstili med SUV vozila. Ob seveda ne smemo pozabiti legendarnega modela 'Jeepster' (1948-1949, 13.268 proizvedenih primerkov, oblikoval ga je Brooks Stevens), ki je v bistvu prvi pravi SUV kabriolet na tem svetu.

Malo ljudi pa ve, da se tedanja vizija znamke Willys-Overland ob tem ni omejila samo na kabriolete, ker so že leta 1950 na osnovi serijske station wagon različice predstavili prototipni SUV kupe (interna oznaka tega vozila je projekt 6100), ki je nastal ob sodelovanju z družbo Alcoa (Aluminum Company of America), in to v samo dveh voznih primerkih. Razlog za takšno razmišljanje Američanov je pogojen z željo po širitvi modelne palete in večjem zaslužku, ker so želeli kupcem ponuditi bolj 'mainstream' avtomobile. Tako se je že leta 1947 pojavil prototipni willys 6-70, ki je kmalu utonil v pozabo, med pozabljene avtomobile pa spada tudi SUV kupe junak naše zgodbe, ki se je lahko pohvalil s karoserijo iz aluminija in obliko karoserije, ki je dejansko spominjala na tedanje kupeje. Američani so ob tem izdelali dva vozna prototipa z različno oblikovano masko hladilnika, različna je bila tudi pogonska tehnika, ker so en vozni primerek opremili s 4-valjnim pogonskim sklopom, v drugem je pristal vrstni bencinski šestvaljnik.

Na koncu so se Američani odločili, da njihova ideja o SUV kupeju ni ravno najboljša, zato sta oba avtomobila kmalu poniknila v analih zgodovine. Ob tem je do današnjih dni preživel samo en prototipni primerek, čigar lastnik je upokojeni Jeepov inženir, ki se s takšnim SUV kupejem tudi občasno pojavi na cestah okolici mesta Toledo in ob tem poskrbi za veliko pozornost med prebivalstvom …

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov