Avto.info

2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA)

Finale in prve točke za Marka Kastelica

2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA): Finale in prve točke za Marka Kastelica

2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA)

Avtor: Foto: Mark Kastelic Racing Team
2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA): Finale in prve točke za Marka Kastelica 2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA): Finale in prve točke za Marka Kastelica 2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA): Finale in prve točke za Marka Kastelica 2021 WSK SUPER MASTER SERIES, LA CONCA (ITA): Finale in prve točke za Marka Kastelica

Ta konec je bila na stezi La Conca na jugu Italije na sporedu druga dirka letošnje sezone prvenstva WSK Supermasters v kartingu, na njej pa je nastopil tudi Slovenec Mark Kastelic. Mladi dirkač iz Ivančne Gorice se je odrezal zelo dobro in dirko končal na 29. mestu med 62 prijavljenimi vozniki v razredu OKJ.

Dirkače so pričakali težki pogoji na stezi, ki jo je organizator na novo preplastil, a je bila steza izven idealne linije izredno blatna in spolzka. Zato je vsaka napaka pomenila tudi precejšnjo izgubo časa, a Mark Kastelic, ki nastopa za ekipo DPR, ta pa sodi pod okrilje dirkača formule 1 Fernanda Alonsa, je vseeno dobro opravil svoje delo. Izboljševal se je iz vožnje v vožnjo in v polfinalu B zasedel 11. mesto, kar ga je pripeljalo v finalno vožnjo, v katero se lahko kvalificira le 34 nastopajočih.

»Bilo je zelo zahtevno, idealna linija je imel veliko oprijema, le dobrih deset ali 20 centimetrov izven nje pa je bilo zelo spolzko. Zato morajo biti dirkači vsakič, ko zapeljejo na stezo, zelo previdni,« je pred finalno vožnjo povedal Markov trener Felice Tiene, tudi sam nekdanji prvak v kartingu.

Poleg tega je steza La Conca znana tudi kot zelo zahtevna do samih dirkačev zaradi velikih obremenitev, in te je izkusil tudi Mark. Zaradi veliko oprijema in nenehnega »skakanja« preko robnikov je močno trpela njegova hrbtenica, bolečine so bile zelo hude, a je Mark vztrajal. Stisnil je zobe in pokazal, da se kljub svojim letom, je namreč med najmlajšimi in tudi najlažjimi dirkači v tem razredu (tehta 37 kilogramov, zato morajo na njegov kart namestiti še 24 kilogramov dodatnih uteži), še kako zagrizen borec.

Finalno dirko je začel na 21. mestu, kar je bil dober obet za zanimivo dirko. A je vanj že v prvem krogu od zadaj vanj trčil eden od tekmecev in ga potisnil na zadnje mesto. Z dobro vožnjo in zelo drznimi prehitevanji je na koncu uspel nadoknaditi nekaj mest in je v cilj pripeljal kot 21. Z dobro vožnjo v predfinalu je Mark tako tudi osvojil prve točke v tej sezoni v prvenstvu Supermasters.

»Vedeli smo, da je Mark dovolj hiter za finale, to nam je na koncu uspelo doseči in s tem smo dosegli zadani cilj. Veseli nas predvsem njegova hitrost, izredno hitro nabira izkušnje, pomembno je, da je bil iz vožnje v vožnjo hitrejši. Bolečine v hrbtenici so mu seveda nekoliko omejevale možnosti, a ne glede na vse je bil to dober konec tedna,« je še strnil Felice Tiene.

Mark Kastelic je bil po koncu dirke tudi zadovoljen: »Cilj je bil dosežen. Škoda zaradi tistega trčenja v prvem krogu, saj sem tako dirko dejansko nadaljeval kot zadnji. A sem tekmece ujel in jih tudi uspel prehitevati. Bolečine v hrbtenici so bile hude, vsakič ko pri »sekanju« te šikane pristaneš na asfaltu, te močno zaboli. A sem moral odmisliti vse skupaj in izplačalo se je.«

Zdaj bo Marc z ekipo testiral na stezi v Sarnu v bližina Neaplju, kjer bo 28. marca nova preizkušnja, tretja dirka letošnjega prvenstva WSK Supermasters. Mark še pravi, da mu steza ustreza, in da ni tako zahtevna do dirkačeve hrbtenice kot La Conca. »Kakšen dan bom malo počival da bolečina mine, potem pa začenjamo s polnim programom testiranj in pripravi na naslednjo dirko,« še dodaja hitri Slovenec.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov