Avto.info

Moštvo Renault e.dams

Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu

Moštvo Renault e.dams: Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu

Moštvo Renault e.dams

Avtor: Foto: Renault
Moštvo Renault e.dams: Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu Moštvo Renault e.dams: Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu Moštvo Renault e.dams: Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu Moštvo Renault e.dams: Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu Moštvo Renault e.dams: Moštvo Renault e.dams osvojilo domači ePrix v Parizu

Moštvo Renault e.dams je zelo dobro opravilo z domačo dirko za Pariz ePrix, saj je Sébastien Buemi že petič v tej sezoni stopil na najvišjo stopničko, Nicolas Prost pa je osvojil peto mesto. Renaultova dirkača sta se je dobro izkazala v sobotni dirki, katere zadnja kroga je zaradi trčenja vodil varnostni avtomobil.

Sébastien Buemi je bil s časom 1 m 01,998 s najhitrejši že v prvem prostem treningu, ki je potekal še v jutranjem hladu. Švicarju je žreb določil prvo kvalifikacijsko skupino in drugič zapored je v kvalifikacijah osvojil prvo startno mesto s šestimi tisočinkami sekunde prednosti pred Jean-Ericom Vergnom. Nicolas Prost je bil v drugi kvalifikacijski skupini in se po kazni za Oliverja Turveya uvrstil na deveto startno mesto.

Po startu sta se oba dirkača brez težav prebila skozi zelo tesen prvi ovinek. Že po nekaj krogih je imel Sébastien Buemi solidno prednost pred Vergnom. Antonio Felix Da Costa in Lucas Di Grassi sta se ognjevito borila za 14. mesto, kar se je končalo tako, da je Da Costa od zadaj zadel v Brazilčev dirkalnik in končal ob ogradi. Njuna nesreča je sprožila umiritev dirke z rumenimi zastavami na celotni stezi, ki jo je večina dirkačev izkoristila za postanek v boksu in obvezno zamenjavo dirkalnika.

Sébastien Buemi je ohranil mirno kri in vodilno mesto pred Vergnom in Lopezom. Vergne je v 34. krogu trčil v ogrado in obtičal ob njej, zaradi česar je na stezo zapeljal varnostni avto. Po njegovem umiku 12 krogov pred koncem dirke je Buemi dal vse od sebe, da ga Lopez ni mogel ujeti.

Tik pred koncem dirke je varnostni avtomobil še drugič zapeljal na stezo, ko je Di Grassi poskušal doseči najboljši čas kroga in v osmem ovinku trčil v ogrado. Dirka se je torej zaključila za varnostnim avtomobilom, Sébastien Buemi pa je osvojil že peto zmago sezone, v kateri je bilo doslej šest dirk. Nicolas Prost je čez ciljno črto pripeljal na šestem mestu, a je bil Robin Frijns za prehitro vožnjo pod rumenimi zastavami kaznovan s petimi sekundami pribitka, zaradi česar je Nico Prost napredoval na peto mesto.

Moštvo Renault e.dams po še enem prepričljivem nastopu domače prizorišče zapušča s 190 točkami in povečano prednostjo na čelu skupne razvrstitve moštev. Sébastien Buemi je s 132 točkami vodilni v razvrstitvi dirkačev, Nicolas Prost pa je z 58 točkami tretji.

Sébastien Buemi (št. 9): "Pošteno povedano,sploh nisem pričakoval, da bom tukaj tako konkurenčen. Vsekakor ne na ravni, ki sem jo dosegel danes. Da sem bil zmožen osvojiti prvo startno mesto in zmago v dirki je prav neverjetno. Zjutraj sem se zavedal, da bi bil v primeru starta iz ospredja v dirki lahko res uspešen. V dirki sem Jean-Erica lahko dobro nadzoroval, čeprav me je preganjal na vso moč. Po zamenjavi dirkalnikov sem vedel, da moram dati vse od sebe, potem pa je trčil. Mislim, da sem imel devet sekund prednosti pred Joséjem, a je nato na stezo zapeljal varnostni avto. Po vsem skupaj si moštvo zasluži veliko zahvalo, saj so bili neverjetni, tako inženirji kot tudi mehaniki. Vsi so garali in vse je delovalo brezhibno, zato si to zmago zaslužijo še bolj kot jaz."

Nico Prost (št. 8): "Dirka je bila kar v redu, saj nisem naredil nobenih napak. Zaradi dobre strategije sem lahko prehitel nekaj dirkalnikov. Osvojili smo lepo število točk in se utrdili v obeh skupnih razvrstitvah, kar je dobro zame in za moštvo. Moram samo dognati, kaj mi manjka v kvalifikacijah, saj bi se z boljšega startnega mesta lahko boril za uvrstitev na zmagovalni oder. Kljub temu sem zadovoljen z današnjo uvrstitvijo, ki je dobra tudi za naše navijače."

Alain Prost, solastnik moštva: “Današnji izid je za nas kot dvojna zmaga in več kot le simbolično. Zelo smo veseli, da smo zmagali v dirki pred domačim občinstvom. Navzoči so bili vsi naši partnerji in seveda Renault, ki nas je podpiral že od samega začetka. Za dobro mero smo še povečali svojo prednost v skupnih razvrstitvah moštev in dirkačev, kar je bil eden naših ciljev. Res smo zelo zadovoljni in danes bomo v tem zmagoslavju uživali, kot se spodobi. Po zmagi v Monaku smo to želeli ponoviti tudi v Parizu, kar nam je tudi v celoti uspelo.”

Jean-Paul Driot, solastnik moštva: "Zmaga v Parizu je bil eden naših glavnih ciljev za to sezono. Poslušati Marseljezo na zmagovalnem odru pred množico Parižanov je bil za nas zelo pomemben cilj po lanski dirki tukaj, ko smo se sicer uvrstili na stopničke, a ne na sam vrh. Danes je moštvo z vrhunskim delom doseglo veliko v obeh skupnih razvrstitvah. Séb in Nico sta osvojila prvo in peto mesto, naši najbližji tekmeci pa le nekaj točk. Veseli nas, da smo okrepili svoje vodstvo v obeh skupnih razvrstitvah."

Vincent Gaillardot, direktor programa formula E: "Po dobrem dosežku v Monaku smo še morali dognati vzroke za majhne razlike v zmogljivostih dirkalnikov. V Viryju smo delali dan in noč in raziskave opravili z uspehom. Sem smo prišli z jasno predstavo, kaj in kako moramo storiti, da bomo lahko zmagali. Sébu je uspelo, da je vse opravil brezhibno ter zmagal v kvalifikacijah in v dirki. Nico je dirko končal pred našimi glavnimi tekmeci v prvenstvu. Po tako uspešnem skupnem delu in skupnem dosežku si bomo še naprej prizadevali s trdim delom."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov