Avto.info

ECOnova Rally Adriatik 2017

Začenja se ECOnova Rally z do okolja prijaznimi avtomobili

ECOnova Rally Adriatik 2017: Začenja se ECOnova Rally z do okolja prijaznimi avtomobili

ECOnova Rally Adriatik 2017

Avtor: Foto: S Rally

Danes se s štartom v Trstu začenja prva etapa tridnevne dirke ECOnova Rally, ekološkega rallyja po Italiji, Sloveniji in Hrvaški, na katerem sodeluje več kot 20 ekip iz sedmih evropskih držav. Gre za prvo od skupaj štirih ekoloških avtomobilskih preizkušenj, ki jih bo organizacijska ekipa S Rallyja pod vodstvom Primoža Lemeža izpeljala v letošnjem letu.

Cilj tekmovalcev ECOnova Rallyja je dosegati čim boljši čas tako na posameznih etapah kot v skupnem seštevku, ob tem pa voziti optimalno in racionalno, da porabijo čim manj energije. Organizatorji želijo s tem dogodki promovirati trajnostno mobilnost in do okolja prijaznejša vozila. Promet z gostoto, onesnaževanjem, porabo energije in emisijami toplogrednih plinov resno ogroža naravno okolje in kakovost življenja predvsem v mestih. A Javna agencija RS za energijo opozarja, da prehod zgolj na kolesarjenje, pešačenje in uporabo javnega prevoza ni dovolj, da bi izničil posledice hitro naraščajočega prometa z osebnimi vozili. Po mnenju strokovnjakov je treba bistveno zmanjšati povprečno porabo energije in izpuste. To pa je mogoče le z novimi tehnologijami oziroma novimi oblikami mobilnosti.

Dobrodošli tudi predelani električni avtomobili in tisti na alternativni pogon
Po uspešno izpeljanem rallyju EKOnova Slovenija 2016 so v koledarju za leto 2017 kar štirje tovrstni ekološki rallyji. Prvi se začenja danes, 23. marca, v Trstu in zaključuje v soboto, 25. marca, v Novi Gorici. Drugi rally bo na sporedu junija in bo potekal od Salzburga do Gradca, tretji bo izpeljan septembra od Innsbrucka do Münchna in četrti novembra od Montreuxa  do Monaka.

Primož Lemež, gonilna sila pokala ECOnova pojasnjuje, da na teh cestnih preizkušnjah lahko poleg avtomobilov, ki jih poganjata elektrika in vodik, priključnih hibridov ter avtomobilov s podaljševalnikom dosega – te dovoljuje mednarodna zveza FIA – sodelujejo tudi avtomobili, ki jih poganjajo različne alternativne pogonske energije in plini, ter predelani električni avtomobili. Na ECOnova Rally Adriatic je prijavljenih kar 20 posadk iz kar 7 evropskih držav. Tovrstni avtomobilistični dogodki so v tujini že prepoznani in uveljavljeni, v Sloveniji pa se rallyji z vozili na alternativne oblike pogona šele uveljavljajo.

V treh dneh bodo tekmovalci prevozili skoraj 700 kilometrov. Prvi dan bodo vozili med Trstom in Koprom, malo tudi po hrvaškem ozemlju skozi Brest. Drugi dan jih bo pot vodila iz Trsta v Ljubljano in nato skozi Postojno do Pirana. Zadnji dan pa trasa poteka po Goriških Brdih in skozi Novo Gorico, zaključi pa se na Tartinijevem trgu v Piranu. Ker bo treba avtomobile med driko polniti, je predvidenih tudi več postankov v večjih mestih.  Ti bodo priložnost za ogled avtomobilov, za predstavitev njihovega delovanja ter za promocijo do okolja prijaznejše mobilnosti.

Pred štartom rallyja konferenca o trajnostni mobilnosti
Pred začetkom hitrostne, spretnostne in energetsko varčne avtomobilske preizkušnje bo v deželni palači na trgu Unita v Trstu tudi mednarodna konferenca o trajnostni mobilnosti. Na njej bodo sodelovali predstavniki številnih italijanskih, slovenskih, avstrijskih in nemških mest, skozi katera bodo potekali letošnji ekološki rallyji. Govorili bodo o dobrih praksah v prometu ter predstavili vizijo razvoja trajnostne mobilnosti. Sara Vito, vodja oddelka za okolje dežele Furlanije – Julijske krajine bo predstavila evroprojekt Nemo, s katerim želi deželna vlada stare avtomobile v lasti javne uprave zamenjali z električnimi vozili. Med govorniki sta tudi Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, in Miloš Šturm, svetovalec poslovodnega odbora iz Hidrie.

Časovnica in zanimive lokacije dogajanja na ECOnova Rallyju Adriatik najdete v priponki.

Dodatne informacije

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov