Avto.info

Peugeot RCZ R

domača predstavitev: Peugeot RCZ R

domača predstavitev

Avtor: Foto: Peugeot
domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R domača predstavitev: Peugeot RCZ R

PEUGEOT razkriva RCZ R, "navito" verzijo svojega športnega kupeja, paradnega izdelka blagovne znamke z vidika oblikovanja in užitkov v vožnji. Po zaslugi novega motorja z 270 KM pri 1,6 l gibne prostornine ter z emisijami CO2, omejenimi na zgolj 145 g/km, RCZ s svojimi zmogljivostmi in učinkovitostjo postavlja povsem nove standarde. Ta tip motorja spremlja posebno podvozje z diferencialom z omejenim zdrsom Torsen, ki obljublja zelo visoko raven učinkovitosti in voznih občutij.

"Na športne uspehe avtomobila RCZ Peugeot Sport, ki smo ga razvili za tekmovanja in ki zbuja veliko občudovanja, smo se preprosto morali odzvati. Več kot očitno je postalo, da bodo v oddelku Peugeot Sport razvili serijsko izvedenko novega RCZ, ki bo še bolj športna in še zmogljivejša!" - Bruno Famin, direktor ekipe Peugeot Sport

"Naš seznam specifikacij je bil ambiciozno zastavljen. Želeli smo razviti ostrejšo izvedenko RCZ, torej izredno zmogljiv avtomobil za športno vožnjo po dirkalni progi, ki bo obenem ohranil udobje za vsakdanjo uporabo ter se bo ponašal z zgledno porabo in emisijami CO2." - Xavier Nicolas, produktni vodja RCZ

Z 270 KM/199 kW je RCZ R postal najmočnejši serijski model v zgodovini znamke.
Avtomobil ima zelo močne pospeške in od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 6 sekundah. Z emisijami CO2, ki znašajo samo 145 g/km, postavlja zgled v kategoriji športnih kupejev in ponovno potrjuje izkušnje in znanje znamke.
Ta rezultat je bilo mogoče doseči z nadzorovanim zmanjšanjem prostornine motorja, izboljšano aerodinamiko in manjšo maso vozila.

Zmanjševanje prostornine motorjev je močna tendenca, ne le v serijski proizvodnji, temveč se opazi tudi v avtomobilskem športu. Najpomembnejše discipline uporabljajo turbomotor 1.6 l, na katerega bo leta 2014 prešla tudi Formula 1! Novi motor THP z 270 KM pri le 1.6 l gibne prostornine postavlja nov rekord specifične moči v kategoriji; s skoraj 170 KM/l je med najboljšimi na svetu, ko govorimo o serijskem vozilu, in že izpolnjuje ekološki standard Euro 6. Po zaslugi dodelav aerodinamike je sila v zadnjem delu za 15 daN večja, kar pomaga doseči nov spojler, ki izboljša stabilnost pri hitri vožnji in pri tem ne vpliva negativno na zračni upor. Usmeritev k prihranku pri masi je botrovala tudi razvoju posebnih delov, po zaslugi česar je vozilo za 17 kg lažje v primerjavi z RCZ z 200 KM. Ob masi 1280 kg ima torej RCZ R razmerje med maso / močjo le 4,7 kg / KM.

Oblikovanje zunanjosti
"Vsak element, narisan posebej za RCZ R, prispeva k novim dinamičnim zmogljivostim tega avtomobila in izraža čist in prepoznaven slog RCZ."
Pierre Paul Mattei, slogovni vodja RCZ

RCZ R, opremljen z loki Noir Mat in žarometi z zatemnjeno masko Titane, je prepoznaven po športnih atributih, ki izboljšajo njegovo dinamično učinkovitost in avtomobilu dodajo prefinjenost. Zaradi 10 cm manjše višine podvozja ter širših in izstopajočih 19-palčnih platiščih, ki izboljšujejo oprijem in vlečno moč, ima RCZ R še izrazitejši zunanji videz. Daje vtis, da je "prilepljen" ob tla.

Posebna dvobarvna platišča v diamantni in mat črni, oblikovana v tehničnem in športnem stilu, so označena s črko R, ki je vrezana v zlitino. Zasnovana so bila tako, da je vanje mogoče namestiti izboljšano hlajenje novih, večjih zavor, katerih rdeča sprednja zavorna sedla imajo podpis Peugeot Sport. Veliko nepomično zadnje zakrilce, ki se odlično zliva z vozilom, zagotavlja boljšo aerodinamiko in obenem vizualno raztegne obliko karoserije ob pogledu od zadaj. Pri posebnem zadnjem difuzorju je ravno tako upoštevan gladek učinek, po katerem je prepoznaven zadnji del avtomobila RCZ, in ima vgrajeni dve opazni kromani in simetrični ustji izpušnih cevi, ki nakazujeta predelano izpušno linijo za boljše zmogljivosti in zvočno učinkovitost. Rdeč napis Peugeot na prednji okrasni maski in monogram R, ki ga najdemo tudi na zadnjem delu, zaokrožata zunanjo obliko RCZ R.

Individualizacija in bogat izbor opreme
Na voljo je v štirih barvnih odtenkih: rdeča Erythrée, črna Perla Nera, siva Sidobre in bela Opale. RCZ R ponuja tudi možnosti individualizacije s streho iz karbonskih vlaken, ki je lahko sijajna ali satinirana, z nalepkami na karoseriji in črnimi pokrovi vzvratnih ogledal. Visoko raven opreme za varnost in udobje pri avtomobilu RCZ R dopolnjujejo ksenonski žarometi z napravo za pranje ter multimedijski sistem WIP Nav Plus.

Vozniško mesto, ki prebudi čute
Ob odprtju vrat vidimo vozniško mesto, ki se sklada z zunanjo podobo, namenjeno voznikovemu užitku in občutjem. Voznik takoj zdrsi v sublimno eliten športni ambient. Že pragovi vrat z napisom Peugeot Sport poudarjajo športen in ekskluziven značaj. Rdeči šivi tečejo po mehkem, tehničnem in kakovostnem materialu armaturne plošče in usnju volanskega obroča ter zaščitnega meha prestavne ročice, po oblogah vrat, naslonjalih za roke in sedežih. Sedeži imajo novo športno obliko in so oblečeni v kombinacijo črnega polnega zrnastega usnja Napa ter črne alcantare ter nosijo monogram "R". Kromana in z rdečo obrobljena črka "R" je videti, kot bi izstopala iz plošče s prevleko iz brušenega aluminija s štirimi vijaki, ki krasi sredinsko konzolo. Po navdihu letalstva simbolizira natančnost in elegantno nosi pečat Peugeot Sport.

Intenzivna vozna občutja
Ko voznik sede v vozilo, odkrije ergonomski položaj za vožnjo, ki je idealen za okušanje dinamičnih odlik njegovega avtomobila RCZ R. Volan manjših mer, kratka prestavna ročica, poseben aluminijast ročaj prestavne ročice z rdečimi dodatki ter novi športni sedeži, ki so jih razvili v ekipi Peugeot Sport - z izboljšanim oprijemom in skladni z zmogljivostmi RCZ R - aktivno sodelujejo pri voznih občutjih.

Poleg vida in otipa nismo pozabili niti na sluh!
Sound System in posebna sesalna linija, poleg tega še predelan izpušni sistem, omogočajo poln izkoristek športnega značaja novega motorja RCZ R v ritmu pospeševanj in prestavljanj.

"Usmerjenost k zmogljivostim in učinkovitosti v dirkalnih pogojih je med razvojem vodila številne izbire, med drugim dimenzioniranje in izpopolnitev pogonskega sistema, prem, zavor in pnevmatik prek običajnih kriterijev serijske proizvodnje, da bodo usposobljeni vozniki lahko šli tudi na dirkalno progo voziti na čas." -
Pierre Budar, vodja projekta RCZ R

Športni značaj RCZ R se izraža tudi v številkah; največja hitrost 250 km/h (elektronsko omejena), pospešek od 0 do 100 km/h v 5,9 sekundah, 400 m z mesta v 14,2 sekundah in 1000 m v 25,4 sekundah. Tudi pospeški med vožnjo so na visoki ravni, od 80 do 120 km/h vozilo v najvišji prestavi pospeši v 6,8 sekundah. Šeststopenjski ročni menjalnik ima posebna prenosna razmerja, ki podpirajo pospeševanje. Znižano težišče, izboljšana aerodinamika (zračni upor / oprijem), specifične nastavitve prem (koloteki, stekanje in nagib koles, za + 0,5 palca širša platišča) ter pnevmatike Goodyear Eagle F1 Asymmetric 235 / 40 R19 zagotavljajo optimalen oprijem in so jamstvo za izjemno lego na cesti.

Obese imajo nove zakonitosti delovanja amortizerjev, vzmeti z večjo trdoto ter zamaknjeno centriranje stabilizatorja, kar zagotavlja večjo agilnost. Diferencial z omejenim zdrsom Torsen omogoča uporabo močnega navora, ki je na voljo že pri 1900 vrt/min za boljšo vlečno moč, in avtomobilu RCZ R nudi boljšo stabilnost med zaviranjem ter sposobnost držanja zaprte smeri vožnje v ovinkih. Zmogljivosti in agilnost avtomobila RCZ R so plod številnih sestankov za dodelavo ter testiranj na progi s testnimi vozniki Peugeot Sport.

Njihove zahteve na področju zaviranja so seveda usmerile tehnično specifikacijo v fiksna zavorna sedla s 4 bati, ki omogočajo opazno izboljšanje pri togosti in torej hodu pedala, obenem pa prispevajo k zmanjšanju nevzmetenih mas. Zavorni koluti premera 380 mm in debeline 32 mm so vgrajeni plavajoče na aluminijastem oklopu. To prispeva k zmanjšanju mase in pripomore k hlajenju, tako kot notranje hlajenje koluta, katerega izboljšave so plod izkušenj, ki si jih je družba Alcon nabirala po tekmovanjih. Vse opisano zagotavlja zavornemu sistemu vzdržljivost na vseh preizkušnjah in avtomobilu RCZ R nudi izjemno varnost in zmogljivosti, med drugim potrebuje manj kot 61 m, da se ustavi s 130 do 0 km/h.

Pogonski sistem, ukrojen za dirkalne proge, z robustnostjo serijskega motorja
"Da bi dosegli 270 KM in 330 Nm serijskega motorja z 1.6 l gibne prostornine, ki bo prenesel športno uporabo na dirkalni progi, smo morali uvesti nove rešitve, poznane iz višjih cenovnih razredov vozil ali iz sveta dirk. Peugeot Sport ima vse potrebno znanje za to, ekipe raziskav in razvoja skupine PSA pa so dodale svoje znanje in izkušnje, da so zagotovile trajnost in industrijsko izvedbo." - Thierry Chauvet, vodja razvoja pogonskega sistema RCZ R

RCZ R je opremljen z novim turbo motorjem 1.6 THP z neposrednim vbrizgavanjem bencina. Svojo največjo moč 199 kW (270 KM) razvije pri 6000 vrt/min, največji navor 330 Nm pa že pri 1900 vrt/min in do 5500 vrt/min. Razvoj novega motorja "EP6CDTR" je bil temeljit, številni deli so bili spremenjeni ali razviti povsem na novo, da bi dosegli te zmogljivosti in zagotovili športno uporabo z robustnostjo serijskega motorja. Blok motorja je za večjo robustnost okrepljen s posebno toplotno obdelavo, ki pride na vrsto pred strojno obdelavo.
Turbopolnilnik Twin Scroll je bil razvit posebej z namenom, da bi dosegli idealno dimenzioniranje za ta avtomobil in to raven zmogljivosti.

V kombinaciji z jeklenim izpušnim kolektorjem s povsem novo zgradbo, ki črpa navdih pri dirkalnih vozilih, je mogoče ohranjati višje temperature delovanja.
Novi bati, ki zagotavljajo kompresijsko razmerje 9,2, so bili razviti skupaj z MAHLE Motorsport. Imajo kovano strukturo z dodatkom aluminija, ki se uporablja v Formuli 1, za hlajenje pa imajo dve šobi. Tudi ojnice so bile izpopolnjene, da bodo vzdržale delovanje motorja pri visokih vrtljajih. Njihove ležajne blazinice s polimerno prevleko so odporne na višje tlake v valju. Leta 2011 jih je patentirala in prvič predstavila družba Mahle, v serijski proizvodnji pa so prvič vgrajene v RCZ R.

Udobje vsakdanje uporabe
RCZ R je Peugeot Sport razvil kot tekmovalno izvedenko, ki je primerna za športno uporabo na dirkalni progi, vendar je lahko tudi prijeten in civiliziran avtomobil za vsakdanjo rabo na cesti. Pogonski agregat je kalibriran tako, da združuje zahteve športne vožnje in vsakdanjo uporabo. Glede na to, kako močno je pritisnjen pedal za plin in kakšno je število vrtljajev motorja (to sta podatka, ki kažeta voznikov slog vožnje), prilagaja svoje obnašanje od bolj udobnega za mesto ali bolj športnega za učinkovitost. Poleg tega navor, ki je na voljo že pri nizkem številu vrtljajev, omogoča dinamično pospeševanje in zelo udobno vsakdanjo vožnjo po cesti.

Vzmetenje je nastavljeno tako, da izboljšuje agilnost in prodoren značaj RCZ R, s kompromisom, ki ohranja udobje, podobno kot pri izvedenki RCZ 1.6 THP 200 KM. Če strnemo, po zaslugi plemenitih materialov in ergonomije voznikovega mesta, opreme višjih cenovnih razredov ter zmerne porabe pri običajni vožnji, od 6,3 l pri 100 km/h v kombinirani vožnji, kar je zgled v tem razredu, je RCZ R športni kupe, ki je udoben in prijeten tudi izven dirkalnih prog.

Download

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.