Avto.info

Lotus elise

Po novem lažji in cenejši

Lotus elise: Po novem lažji in cenejši

Lotus elise

Avtor: Foto: Lotus
Lotus elise: Po novem lažji in cenejši Lotus Elise Sport

Lotus Elise Sport

Lotus elise: Po novem lažji in cenejši Lotus elise: Po novem lažji in cenejši Lotus elise: Po novem lažji in cenejši Lotus Elise Sport 220

Lotus Elise Sport 220

Lotus elise: Po novem lažji in cenejši

Ena izmed najbolj znanih športnih ikon britanske avtomobilske industrije, ki letos praznuje že 20. obletnico obstoja, bo po novem še lažja in istočasno tudi bolj dostopna za kupce, ker so Britanci v teh dneh predstavili dve posodobljeni različici kultnega športnega modela elise.

Danes boste na cestah težko našli serijski avtomobil, ki bi se že dvajset let zelo uspešno upiral staranju, ker nas športni elise na dirkalnih stezah še vedno razveseljuje z različnimi talenti (vozne lastnosti, točnost in odzivnost volanskega mehanizma, okretnost in priročnost, odlična odzivnost in ekonomičnost vgrajenih pogonskih sklopov) med katerimi je za to znamko tudi izredno značilna lahka gradnja pri zasnovi in izdelavi karoserij. Zaradi vseh teh športnih lastnosti malega lotusa se je zanj do sedaj odločilo približno 32.000 kupcev po celem svetu.

Najnovejše posodobitve različic elise sport in elise sport 220 so prinesle nadaljnjo dieto, ki je poskrbela za 10 kilogramsko znižanje mase pri obeh različicah. Zaradi tega je novi elise sport, ki je mobiliziran ob pomoči vgrajenega 1,6-litrskega bencinskega motorja (100 kW/136 KM), s samo 866 kilogramsko maso že postavil nov mejnik v kategoriji resnično kompaktnih športnih avtomobilov. Ta izredno lahki dvosedežnik bo lahko zaključil pospeševanje od 0-100 km/h v 6,5 sekunde in nadaljeval s pospeševanjem do končne hitrosti 204 km/h. Tudi težji elise sport 220 (masa avtomobila: 914 kg), ki ga premika 1,8-litrski prisilno polnjen (mehanski kompresor) bencinski motor, se po novem lahko pohvali z izboljšanimi zmogljivostmi, ker bo na podlagi razpoložljive pogonske moči (162 kW/220 KM ter 250 Nm motornega navora) lahko zaključil pospeševanje od 0-100 km/h že v 4,2 sekunde, končna hitrost tega športnika je 234 km/h.

Kako lahka in posledično agilna sta lahko oba britanska športnika ponazarjata tudi razmerji med maso in razpoložljivo pogonsko močjo . V primeru šibkeje motorizirane različice govorimo o razmerju 6,37 kg na eno razpoložljivo 'konjsko moč', pri močnejši različici imamo še bolj ugodno izraženo razmerje med maso in pogonsko močjo avtomobila, ki znaša samo 4,15 kilograma na eno 'konjsko moč'. Ker sta avtomobila resnično lahka, je temu primerna tudi žeja obeh vgrajenih pogonskih sklopov. Atmosferski 1,6-litrski motor bo na vsakih 100 prevoženih kilometrov zahteval samo 6,3 litra goriva, močnejši bo potreboval dober liter (+1,2 litra) več. Prenova je prinesla tudi drugačne blažilnike, ker sta obe različici serijsko opremljeni z izdelki znamke Bilstein. Serijsko je po novem vgrajena tudi programska oprema, ki pri obeh različicah povzroči boljšo odzivnost stopalke za dodajanje plina.

Prenova pa ni prinesla samo izboljšanih voznih lastnosti in zmogljivosti, temveč tudi izboljšavo (za kupce …) v primeru prodajne cene, ker sta oba izdelka po novem celo cenejša. Za osnovno opremljeno šibkejšo različico zahtevajo 39.900 evrov, prodajne cene za različico elise sport 220 se pričnejo pri 48.700 evrih.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov