Avto.info

Lotus elise sprint

Tradicija obvezuje

Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje

Lotus elise sprint

Avtor: Foto: Lotus
Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje

V današnjih, rahlo zmedenih časih, ko lahko po zaslugi marketinških pravljičarjev in neresnih novinarjev beremo tekste o raznih 'kompaktnih in lahkih' avtomobilih, ki so daljši od 4,5 metra in težji od 1500 kg in seveda obligatorno 'športni in dinamični', je novica o novem, izredno lahkem lotusu lep dokaz, da nekateri Britanci še vedno zelo dobro razumejo pomen pojmov kot so kompakten, lahek in športen …

Za vse skupaj je zaslužna vizija ustanovitelja (Colin Chapman) znamke Lotus, bivšega letalskega konstruktorja in kasnejšega konstruktorja številnih uspešnih tekmovalnih avtomobilov, ki je svoje izkušnje iz letalstva uspešno prenesel v avtomobilsko industrijo. Ob tem se seveda ni mogel izogniti tudi prenosu filozofije, ki pravi, da je masa največji sovražnik letalskih konstruktorjev, ker jim je jasno, da so letala transportna sredstva in ne 'leteče graščine', zato ob razvoju letal skrbno pazijo na vsak dodani gram nepotrebne mase, ki letalu lahko skrajša domet in zmogljivosti.

Trenutno dogajanje v avtomobilski industriji kaže, da se večina kupcev in posledično tudi avtomobilskih konstruktorjev iz lekcij, pridobljenih v letalstvu, ni naučila prav veliko, ker dobivamo čedalje večje in čedalje težje mobilne 'bivalne enote', ki za uspešno samodejno premikanje potrebujejo čedalje več 'konj', posledično pa s tem narašča tudi poraba goriva, ki jo spodbuja tudi vgrajena armada električno gnanih 'invalidskih (vse je nastavljivo samo ob pomoči elektrike …) in Playstation (ABS, ASR, ESP in ostali 'čudežni' pomočniki za prelisičenje (do določene meje …) fizikalnih zakonov …) pripomočkov', ki seveda ne delujejo zastonj (vsak vklopljen električni odjemalec energije z močjo stotih vatov vam bo dvignil povprečno porabo pogonskega goriva za en deciliter …).

Vseh teh težav model kot je elise skoraj ne pozna, ker gre za avtomobil, ki je v celoti podrejen športni filozofiji, modno otovarjanje vozil s komfortno opremo so Britanci tokrat prepustili drugim proizvajalcem. Do sedaj je takšna filozofija pritegnila več kot 33.000 kupcev modela elise. Novi elise sprint predstavlja najnovejšo evolucijsko izpeljanko tega modela, kjer so Britanci še bolj dosledno upoštevali Chapmanovo duhovno zapuščino. Pri tej različici so poskrbeli za dieto, ki je model elise olajšala za nadaljnjih 41 kilogramov. Posledično ima elise sprint zelo nizko maso (najnižja možna masa: 798 kg, masa vozila pripravljenega na vožnjo: 830 kg) in odlično razmerje med razpoložljivo pogonsko močjo in maso avtomobila (168 KM/123 kW/na 1 tono (elise sprint 160), 257 KM/189 kW/ na 1 tono (elise sprint 220)), kar se odraža tudi pri zmogljivostih.

Že šibkeje motorizirana različica (elise sprint 160), ki jo premika vgrajeni 1,6-litrski atmosferski bencinski štirivaljnik (100 kW/134 hp /136 KM pri 6800 vrtljajih v minuti ter 160 Nm motornega navora), bo lahko zaključila pospeševanje od 0-100 km/h v 6,3 sekunde. Različica elise sprint 220 z vgrajenim 1,8-litrskim prisilno polnjenim (mehanski kompresor) bencinskim štirivaljnikom (162 kW / 217 hp/ 220 KM pri 6800 vrtljajih v minuti ter 250 Nm motornega navora) pa dokazuje, da se nekateri dogodki v takšnem lotusu lahko odvijajo še nekoliko hitreje (0-100 km/h: 4,5 sekunde). V letošnjem maju bodo pokazali še novo tekmovalno različico elise Cup 250, ki je zasnovana na osnovi različice sprint.

Britansko vztrajanje glede 'brhkosti' njihovih modelov pa ima tudi svojo ceno, ker boste že za osnovno verzijo različice sprint odšteli najmanj 47.300 evrov (nemška prodajna cena). Še dražja bo tekmovalna različica. Za dirkalnik bodo zahtevali najmanj 62.600 evrov.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov