Avto.info

Mercedes-Benz razred X

Prva žrtev napovedanega varčevanja?

Mercedes-Benz razred X: Prva žrtev napovedanega varčevanja?

Mercedes-Benz razred X

Avtor: Foto: Mercedes-Benz

Po informacijah, ki so jih pred nekaj dnevi pridobili novinarji nemškega spletnega portala 'Automobilwoche', so se vodilni pri znamki Mercedes-Benz že odločili za 'evtanazijo' poltovornjaka iz razreda X, ker gre za 'zelo bolehen' (v pogledu prodajnih številk) serijski model, ki v prodajne salone te znamke ni sposoben pripeljati dovolj kupcev.

Po mnenju številnih strokovnjakov, ki si upajo tudi povedati ali pa napisati tisto kar mislijo, je bil neuspeh tega poltovornjaka že vnaprej programiran, ker obstajajo meje glede zavajanja kupcev in glede tega koliko 'marketinškega sranja' so današnji kupci sploh še sposobni požreti. Zato tudi zgodba o razredu X, podobno kot že v primeru modela citan, spominja na pravo 'francosko-japonsko-nemško komedijo'. Ko so Nemci leta 2012 prvič naznanili nov lahko gospodarski model citan, so se v medijih hitro pojavile ugotovitve resnih novinarjev glede tega, da citan sploh ni pravi mercedes-benz, ker je v resnici samo 'preoblečen' in občutno 'dražji kangoo', vendar je Daimlerjev tiskovni predstavnik takrat samozavestno zabrusil novinarjem: "Wo Mercedes draufsteht, muss auch Mercedes drin sein.". Očitno je gospod iz Stuttgarta ob izreku tega stavka mislil, da ima na predstavitvi pred seboj 5-letne neuke otroke, ki jim seveda (podobno kot nekaterim slovenskim novinarjem …) lahko uspešno prodaš vsako marketinško bedarijo …

Žal od trditve tiskovnega predstavnika o tem, da mora biti vozilo, ki je opremljeno z logotipi znamke Mercedes-Benz, pod kožo vedno opremljeno s tehnologijo znamke Mercedes-Benz, ni ostalo prav veliko, zato bi se njegov tedanji pravilni odgovor, ki velja tudi za poltovornjak iz razreda X, moral glasiti: "Wo Mercedes draufsteht, ist nicht immer Mercedes drin." To lahko razumemo tudi v obliki slovenskega ljudskega pregovora, ki pravi, da ni vse zlato, kar se sveti. Vsaj v primeru citana in poltovornjaka iz razreda X bo to popolnoma držalo, ker gre v obeh primerih samo za 'rebadge' francoskega-japonskega izdelka (nissan navara, renault alaskan), ki jima večina slovenskih novinarjev ob opisovanju nikoli ne privošči 'premium' oznak, čeprav ob opisovanju skoraj enakega citana in razreda X z njimi seveda ne skoparijo. V nemških medijih so zadevo, povezano z Mercedes-Benzovo  'badge engineering' mentaliteto, že označili kot pravi 'Super GAU' ("Größter anzunehmender Unfall") za znamko Mercedes-Benz, ker gre za tako hudo 'nesrečo' in posledično poškodbo ugleda znamke, da se ta sploh ne bi smela nikoli zgoditi.

Nedavne navedbe portala 'Automobilwoche' glede prenehanja proizvodnje razreda X je potrdil tudi eden izmed aktualnih Daimlerjevih managerjev (imena in priimka niso razkrili …), ki je ob tem povedal, da so vodilni v Stuttgartu očitno še pravočasno prepoznali težave razreda X in se v skladu z razumom odločili, da v bodoče nima smisla imeti takšen serijski model v ponudbi znamke Mercedes-Benz. To potrjuje tudi statistika, ki pravi, da so Nemci lani po celem svetu prodali samo 16.700 novih primerkov razreda X, občutno manj kot v primeru modela citan, ki je po celem svetu lani našel približno 26.300 kupcev. Za primerjavo morate vedeti, da je znamka Volkswagen lani dobavila kupcem približno 54.000 novih primerkov modela caddy, in to samo v Evropi. Za neuspeh razreda X je krivo tudi napačno nemško razumevanje potreb in želja kupcev, ker so Nemci pričakovali, da bodo aktualno SUV 'epidemijo' v bližnji bodočnosti lahko razširili še na velike poltovornjake, ki pa Evropejcem ne dišijo preveč. Predstavnikom razreda X ni uspelo privabiti veliko kupcev na ključnih tržiščih, kot sta Južna Afrika in Južna Amerika, kjer so poltovornjaki zelo priljubljeni, ker se je postavitev tovarne za izdelavo razreda X v Argentini izkazala za ekonomsko neupravičeno.

Razred X je pogorel tudi v ZDA, ker kupci na njem poleg visoke prodajne cene niso našli veliko atributov, ki bi ga označili za pravega mercedesa, po njihovem to ni mercedes, temveč kvečjemu avtomobil, ki je "Mercedes-like." Tržišče poltovornjakov v ZDA obvladujejo predvsem domači ameriški in japonski poltovornjaki, ki so s pridobljenim ameriškim državljanstvom (izdelujejo jih v ZDA) enostavno zaobšli davčno/carinsko zakonodajo.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov