Avto.info

SEAT S.A.

Preteklost, sedanjost in prihodnost mobilnosti v Španiji

SEAT S.A.: Preteklost, sedanjost in prihodnost mobilnosti v Španiji

SEAT S.A.

Avtor: Foto: SEAT

Na letošnjem avtomobilskem salonu Automobile Barcelona so se združile preteklost, sedanjost in predvsem prihodnost družbe SEAT S.A. V okviru dogodka je podjetje obudilo spomine na svojo več kot 70-letno zgodovino, praznovali pa so tudi 30. obletnico prihoda v Martorell. Poleg tega so javnosti prvič predstavili CUPRA Tavascan in digitalno študijo CUPRA DarkRebel. Prav tako so napovedali, da bodo novi mestni avtomobil, ki se bo imenoval CUPRA Raval, izdelovali v Martorellu.

"SEAT je z modelom SEAT 600 postavil Španijo na kolesa, poleg tega je pripravil teren, da je Španija postala to, kar je danes: drugi največji proizvajalec vozil v Evropi in deveti na svetu. Zdaj je čas, da Španijo postavimo na električna kolesa," je dejal Wayne Griffiths, predsednik uprave znamk SEAT in CUPRA.

SEAT S.A. v boljši kondiciji kot kdaj koli prej
Na avtomobilskem salonu v Barceloni je družba SEAT S.A. objavila rezultate najboljšega prvega četrtletja v zgodovini. Med januarjem in marcem je SEAT S.A. zabeležil rekordni dobiček iz poslovanja v višini 144 milijonov evrov, kar je 139 milijonov evrov več kot v prvem četrtletju lanskega leta, in promet v višini 3,6 milijarde evrov, kar predstavlja 48-odstotno povečanje v primerjavi s prvimi tremi meseci leta 2022. Te zgodovinske številke so zasluga znamke CUPRA, ki spodbuja rast finančnih rezultatov podjetja, kot tudi trenutnega velikega zagona znamke SEAT.

Od ustanovitve znamke leta 2018 je CUPRA prodala več kot 300.000 vozil, kar je preseglo vsa pričakovanja. Leta 2022 je znamka zabeležila promet v višini 4,4 milijarde evrov, kar je pomenilo 40 % celotnega prometa podjetja, in je postala ena od znamk z največjo rastjo v Evropi in Španiji. Tudi rezultati za letošnje leto so pozitivni, saj je bilo v prvem četrtletju 2023 prodanih že 46.600 vozil, kar je 83 % več kot v enakem obdobju leta 2022. Znamka SEAT se trenutno lahko pohvali z zelo velikim številom naročil in zdaj, ko so se razmere na področju oskrbe s polprevodniki začele umirjati, se je prodaja v prvem četrtletju letošnjega leta povečala za skoraj 20 %, dnevni obseg proizvodnje pa se je vrnil na raven pred pandemijo.

"Ti rezultati odražajo uspeh naše strategije elektrifikacije in našo zavezanost električni mobilnosti. Danes z znamkama SEAT in CUPRA ponujamo najboljše iz obeh svetov, da bomo lahko izpeljali preobrazbo v smeri popolnoma električne prihodnosti, kot jo zahteva sektor," je izjavil Griffiths.

Svetla prihodnost za SEAT S.A.
Leta 1993 je SEAT S.A. odprl tovarno Martorell, v katero je vložil 244,5 milijarde pezet (približno 1,5 milijarde evrov), kar je bila največja naložba kakšne avtomobilske znamke v Španiji. S projektom Future: Fast Forward želi SEAT S.A. zdaj Španijo spremeniti v središče električne mobilnosti v Evropi. Družba bo z naložbo v višini 3 milijard evrov elektrificira tovarno v Martorellu, kjer bodo od leta 2025 izdelovali električne avtomobile, iz Barcelone in za koncern Volkswagen. Vzporedno s tem si podjetje prizadeva za preureditev infrastrukture na lokaciji Zona Franca, da bi jo spremenili v središče krožnega gospodarstva. Tako kot se reciklirajo baterije pametnih telefonov, bo SEAT S.A. iz svojih izrabljenih avtomobilov pridobival dele in baterije ter jim tako omogočil drugo življenje. Pobuda, ki koristi okolju, zagotavlja pa tudi industrijski načrt za prvo tovarno podjetja.

SEAT S.A. razvija tudi prihodnost znamke SEAT. Trenutno pripravlja prenovo modelov SEAT Ibiza, SEAT Arona in SEAT Leon, da bi lahko do konca tega desetletja še naprej ponujali priključna hibridna vozila in vozila z učinkovitimi motorji z notranjim zgorevanjem. Poleg tega podjetje pripravlja elektrifikacijo SEAT-a, ki se bo namesto tega osredotočil na nove oblike mobilnosti, ki jih potrebujejo mladi, kot so souporaba, naročniške sheme in mikromobilnost. Znamka ima na tem področju že veliko izkušenj s storitvijo SEAT MÓ, eno najpomembnejših storitev souporabe v Barceloni, ki je v zadnjih dveh letih na 15 trgih prodala 10.000 električnih motornih koles.

CUPRA, ki je v fazi eksponentne rasti, je avtomobilski salon Automobile Barcelona izkoristila za razkritje imena svojega prihodnjega električnega mestnega avtomobila za novo generacijo: CUPRA Raval. Poleg tega je znamka prvič javno predstavila CUPRA Tavascan in digitalno študijo CUPRA DarkRebel, ki je interpretacija prihodnosti Cuprinega dizajna, s katerim želi znamka dokazati, da so električni avtomobili prihodnosti lahko seksi in provokativni.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava