Avto.info

ALPINE A290

ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO

ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO

ALPINE A290

Avtor: Foto: Renault
ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO ALPINE A290: ŠPORTNO MESTNO VOZILO ZA ELEKTRIČNO DOBO

Alpine s predstavitvijo modela A290 uvaja novo dobo, dobo električno gnane športnosti v slogu Alpine, ob čemer ohranja tri stebre znamke: zmogljivosti, živahnost in lahkost, poleg tega pa tudi vključuje francosko strokovno znanje in izkušnje. Alpine A290 je nov vstopni model v svet Alpine. Je tudi uvodni model »sanjske garaže« povsem električno gnanih modelov znamke, ki ga bosta dopolnila križanec GT razreda C in novi model A110. Alpine A290 v omejenem gabaritu športnega mestnega avtomobila združuje občutke v vožnji modela A110, ki jih vozniki tako cenijo. Uglašena je v popolnem sozvočju z geni znamke, zato je A290 kompaktna, živahna, okretna in ponuja enostavno uporabne visoke zmogljivosti, hkrati pa zagotavlja udobno vsakdanjo rabo.

Od Ampere prevzeta konstrukcijska osnova je zasnovana za električni pogon in energijske storitve za optimiziranje polnjenja doma, vključuje Mobilize Power in dvosmerno polnjenje vrste V2G, s čimer je sestavni del celovitega električnega ekosistema, ki ponuja najboljšo možno izkušnjo. Z vrhunsko obliko, prvovrstnimi tehničnimi lastnostmi, izjemno celovito povezljivostjo in številnimi možnostmi prilagajanja vožnje osebnim željam je Alpine A290 pristna Alpine, predstavnica nove generacije za električno dobo. Zasnovana je, da zapelje nov krog kupcev, tako moških kot žensk, med katerimi nekatere bolj privlačijo zmogljivosti, druge pa videz in slog. Alpine A290 sestavljajo v tovarni Manufacture v mestu Douai, ki je del industrijskega vozlišča ElectriCity. Tudi elektromotor zanjo izdelujejo v Franciji, v Megafactory v mestu Cléon. Baterijo bodo v Franciji začeli izdelovati poleti 2025. 

Naša Alpine A290 je prvi model nove električne generacije, ki na kar najlepši način uvaja našo sanjsko garažo, »Dream Garage«. To mestno športno vozilo označuje približevanje znamke Alpine širšemu krogu kupcev in oživlja pozabljen avtomobilski razred športnih kombilimuzin, »hot hatch«, čigar priljubljenost gre pripisati užitkom v vožnji, ki jih zagotavlja. - Philippe Krief, glavni izvršni direktor Alpine

Zunanji videz je pristen izraz športnosti
Merska razmerja imajo pri tako majhnem mestnem vozilu, krajšem od štirih metrov, ključno vlogo za zagotavljanje mišičastega videza, ki je sorazmeren z zmogljivostmi vozila. Izvrsten temelj tega je konstrukcijska osnova AmpR Small, okrepljena z za 60 mm širšima kolotekoma, da se doseže stas in postavljenost vozila, kakršno je želela doseči oblikovalska ekipa Alpine pod vodstvom Antonyja Villaina. Tako ima A290 držo malega športnega vozila, mišičastega in pripravljenega, da se požene naprej. Po merah ostaja zelo kompakten: dolžina 3.990 mm, širina 1.820 mm, višina 1.520 mm, medosna razdalja 2.530 mm.

Alpine A290 je morala ponuditi močan značaj v slogu stvaritev Jeana Rédéléja. Značaj, ki ga v prvi vrsti izraža edinstven in že na daleč prepoznaven svetlobni pečat in ga – kot pri vseh modelih Alpine – tvorijo štirje žarometi. V tem primeru imajo žarometi motiv v obliki črke X, ki spominja na vozila za reli, in ob zaznavi lastnika s prostoročno kartico samodejno sprožijo pozdravno svetlobno animacijo. Seznam elementov, ki prispevajo k športnemu, mišičastemu videzu te karoserije, je dolg: široki blatniki, stranska pragova s tankim robom v barvi karoserije, ki jima daje finejši videz, rob strehe iz aluminija (v določenih različicah je serijsko modro eloksiran), po naročilu francoska zastavica na stebričkih C, črna antena v obliki plavuti morskega psa (serijsko), zaščitni znak na blatnikih (glede na različico), črno lakirana obroba karoserije in blatnikov, značilna linija, ki poživlja zadnji par vrat, in ne nazadnje difuzor pod zadnjim odbijačem. Na sprednjem delu je napis Alpine, ekskluziven športni odbijač pa krasi motiv snežinke, »Snowflake«.

Na vsaki stopnji procesa oblikovanja karoserije je bil upoštevan aerodinamični dejavnik, ki je posebno pomemben za povečanje dosega električnega vozila. Iskanje kar največje učinkovitosti je narekovalo oblikovanje odprtine za zajem zraka v odbijaču, ki ustvarja ugoden pretok zraka, pa tudi široka praga na straneh, difuzor, lopatice in obliko zadnjih luči. Alpine A290 zadaj nima velikega spojlerja, ki bi motil zračni tok, temveč »račji rep«, gubo na vratih prtljažnika, ki poudarja njeno športnost. Serijska 48 cm (19'') lita platišča so na voljo v dveh ekskluzivnih izvedenkah. Model platišč »Iconic« je zasnovan v duhu platišč Alpine A310, na drugi strani pa model platišč »Snowflake« spominja na izvor imena Alpine in je na voljo v sijajno črni, pol-brušeni črni ali brušeni črni izvedbi. Modro ozadje zaščitnega znaka Alpine na sredi platišč je na voljo za doplačilo. Zavorne čeljusti s štirimi bati v enem ohišju znamke Brembo imajo oznako Alpine in so enake tistim na A110. Sprednje in zadnje zavorne čeljusti so na voljo v dirkaško rdeči ali modri Alpine barvi. V ponudbi so štiri barve karoserije, vključno z novo modro Alpine Vision, novo značilno barvo, ki ima posebno globino, da zagotavlja večji kontrast med osvetljenimi in zasenčenimi območji. Ob začetku prodaje bo na voljo na 1.955 primerkov omejena serija »Première Edition« v štirih različicah in barvah karoserije: »Première Edition« v globoko črni barvi, »Beta« v nivalno beli, »La Bleue« modri Alpine Vision in »La Grise« v mat sivi Tornado. 

Alpine A290 smo zasnovali kot zelo kompaktno različico modela A110, v kar najbolj pristnem slogu majhnih športnih vozil, poznanih kot »hot hatch«. Mala Alpine z značajem, ki že na prvi pogled izraža svoj potencial za nudenje užitkov za volanom in privlači tako ljubitelje sloga kot samih zmogljivosti. Serijska A290 povzema smernice, nakazane z leta 2023 predstavljeno študijo A290_β, ki je pravi koncentrat znamke Alpine. - Antony Villain, direktor oblikovanja znamke Alpine

Študija A290_β
Alpine je leta 2023 predstavila razstavni prototip A290_β (A290 »beta«), ki je nakazoval, kakšna bo serijska A290. Na spektakularen način sta ga razkrila dirkača moštva BWT Alpine F1 Pierre Gasly in Esteban Ocon. Prototip je ponudil interpretacijo oblikovnih teženj za A290, ki je prvi model iz sanjske garaže (Dream Garage) znamke Alpine. Z dvema elektromotorjema spredaj in vektorskim upravljanjem navora (Torque Vectoring), homologacijo FFSA, francoske zveze za avtomobilski šport za dirke na stezah, umeščenostjo voznika na sredino in sedežema za dva potnika ob straneh, je bila A290_β zamišljena kot električni dirkalnik naslednje generacije. Zasnovana v istem duhu kot študija Alpenglow, neguje značilnosti znamke, a na novo interpretirane v luči električne dobe. Vsebuje mnoge od funkcij kot serijska A290, vključno z značilnim svetlobnim pečatom v obliki črke X na vseh štirih žarometih, značilno oblikovane blatnike, platišča »Snowflake« in namensko zasnovane pnevmatike Michelin. V notranjosti, ki je podrejena vožnji, je opazen gumb »Overtake« na volanu, ki zagotavlja takojšnje povečanje moči.

Notranjost: vzdušje kokpita
Prostor za potnike s poudarjeno športnostjo v ekskluzivnem okolju, značilnem za Alpine, je temno modre barve. Na voznika osredotočen kokpit in sovoznikovo stran, na kateri je osvetljeno ime vozila, dopolnjuje nastavljiva ambientalna osvetlitev. Volan, osrednja konzola in sedeži kar vabijo na vožnjo. Alpine A290 je živahno in prostorno mestno vozilo s petimi vrati za enostaven dostop do petih sedežev in velikodušno odmerjenim prtljažnikom s prostornino 326 litrov. Na prvem mestu je volan, ekskluziven, s tremi prečkami in sploščenim srednjim delom, ter prevlečen z usnjem napa. Dovršeno oblikovan in moderen ima poudarjeno obrobo, ki podčrtuje njegov športni značaj, in debel obroč za boljši oprijem. Na njem je več posebnih gumbov iz aluminija, z navdihom iz sveta formule 1, med katerimi so vrtljiv gumb RCH (Recharge) na levi strani, s katerim se uravnava raven regeneracije energije, na desni gumb za izbiranje med različnimi načini vožnje, nad desno prečko pa nemudoma prepoznaven rdeč gumb OV (Overtake). Na volanu so tudi upravljalni gubi za pomoč pri vožnji, telefoniranje, glasovno pomoč in uravnavanje prikaza na instrumentni plošči. Ob njem je tudi ročica z gumbi za upravljanje zvočne naprave.

Prvič, ekskluzivni tri kraki športni volan s sploščeno sredino je oblečen v usnje Nappa. Visoko oblikovan in sodoben je zasnovan s poudarjenimi robovi, ki poudarjajo njegov športni značaj, in širokim obročem volana za boljši oprijem. Vključuje več posebnih aluminijastih gumbov, ki jih je navdihnil svet dirk Formule 1, z vrtljivim gumbom RCH (za ponovno polnjenje) na levi za nastavitev stopnje regeneracije, različne načine vožnje na desni in takoj prepoznaven rdeči OV (za prehitevanje) zgornji gumb. Volan vključuje tudi kontrole za pomoč pri vožnji, telefon, glasovni pomočnik in način prikaza instrumentov. Na voljo je tudi avdio krmilnik po meri. Športne stopalke in opora za noge dopolnjujejo ergonomičnost športnega položaja voznika v A290. Osrednji zaslon z diagonalo 26 cm (10,1'') je malo obrnjen k vozniku, klimatsko napravo pa je mogoče upravljati s fizičnimi gumbi, ne da bi ob tem morali pogled umakniti s ceste. Visoka konzola med prednjima sedežema se zgleduje po ikonični obliki v modelu A110 in vključuje upravljala elemente menjalnika RND. Vsaka podrobnost na tem območju je bila skrbno premišljena, z imenom modela vtisnjenim na naslonu za roke, motivom snežinke Alpine na dnu odlagališča za ključ in konzolo, oblazinjeno z vrhunskim usnjem Nappa.

Sedeži, ta temeljni element vsakega športnega vozila, so bili za A290 deležni posebno skrbne obravnave. Strani imajo okrepljene za izdatnejšo bočno oporo telesu, a obenem ohranjajo potrebno mehkobo, da ponujajo izvrstno raven udobja ob vsakdanji rabi. Vse različice imajo ogrevane sedeže že serijsko, prevlečeni pa so z materiali, ki so posebno okolju prijazni. Na prvih stopnjah opremljenosti so sedeži prevlečeni z zrnato premazano tkanino (iz 15 odstotkov reciklirane plastike in konopljinih vlaken) v kombinaciji s temno modro 100-odstotno reciklirano tkanino s kontrastnimi šivi kremenasto sive barve in ​električno privarjenim zaščitnim znakom, puščičastim A na zgornjem delu naslonjala. Armaturna plošča, stranici sredinske konzole in obloge vrat so prevlečene z zrnato premazano tkanino. V najbolje opremljenih različicah GT Premium in GTS so sedeži, armaturna plošča in obloge vrat prevlečene z usnjem napa temno modre Deep Blue in sive Eevee barve. Ime Alpine je vtisnjeno na z usnjem prevlečena vzglavnika sprednjih sedežev, napis A290 pa je izvezen na sredini njunih hrbtnih naslonov. To usnje napa je pridobljeno v Evropi in obdelano na trajnosten način. Strojeno je s kavnimi zrni, za končno obdelavo pa so uporabljena sredstva rastlinskega izvora.

Konstrukcijska osnova in dinamične lastnosti: dosegljiva športnost
Prednost skrbi za užitke v vožnji in vznemirljive občutke za volanom športnega mestnega vozila je bil del opisa nalog razvojnih inženirjev A290. V tej prvi Alpine nove dobe njen električni pogon služi športnosti ne da bi ob tem krnil udobnost na vsakdanjih vožnjah. Uporaba namensko za električni pogon zasnovane konstrukcijske osnove, kakršna je AmpR Small, ponuja velike prednosti za snovanje športnega modela. Ta konstrukcijska osnova ima optimizirano porazdelitev teže (manjša teža na prednji osi) in nižje težišče. Baterija prispeva k togosti vozila, njena umestitev pa omogoča kar največji notranji prostor. Zahvaljujoč arhitekturi v slogu rolke in manjšemu (elektro) motorju je sprednji del lahko bolj kompakten. To seveda zagotavlja ugodno osnovo za iskanje popolnega ravnovesja z majhno medosno razdaljo, ki zagotavlja večjo živahnost, in širokima kolotekoma, ki povečujeta stabilnost in omogočata uporabo večjih pnevmatik.

Elektromotor A290 prihaja iz višjega segmenta, kot je to v svojem času storil Jean Rédélé z modelom 4CV, ki mu je dal močnejši motor in ga preoblikoval v A106. Tukaj, na konstrukcijski osnovi AmpR Small, je bil razvoj zamišljen po vzoru zgodovinskega sloga Alpine: na obstoječi osnovi zamenjajte motor, dodajte edinstvene tehnologije z ekskluzivnimi obesami, posebnimi zavorami, pnevmatikami in posebnim upravljanjem navora ter, seveda, talentom inženirjev Alpine za uglasitev celote. To je dovolj za zmogljivosti na ravni najboljših avtomobilov v segmentu s pospeškom od 0 do 100 km/h v 6,4 sekunde, močjo do 160 kW (220 KM) in do 300 Nm navora ter težo le 1.479 kg. Vendar ta mestni avtomobil, ki je dolg 3,99 metra, ohranja svojo udobnost in praktičnost s petimi vrati in petimi sedeži, velikodušno prostornino prtljažnika 326 litrov in na 10,2 metra omejenim premerom obračalnega kroga. Rezultat je največja predstavljiva vsestranskost v segmentu B z navdušujočimi občutki med vsakodnevno uporabo. Tako se zgodovina ponavlja v električni dobi.

Poseben pomožni okvir elektromotorja omogoča boljšo umestitev, prispeva k vodljivosti vozila in zagotavlja optimalno dušenje tresljajev. V celoti je izdelan iz aluminija in skupaj z izbrano velikostjo baterije pomaga težo A290 omejiti na 1.479 kg, kar je še posebno konkurenčna vrednost. Nizko težišče omejuje naravno nagibanje A290, zato ni bilo treba uporabiti skrajnih nastavitev obes, da bi prečno nagibanje karoserije ohranili pod nadzorom. Uporaba posebnih obes s hidravličnimi blokadami hoda zagotavlja odlično raven udobja, ki je zelo cenjeno na vsakodnevnih vožnjah.

Zahvaljujoč strokovnemu znanju in izkušnjam ekip našega inženiringa Alpine A290 zagotavlja občutke v vožnji, kot so živahnost, vodljivost, lahkotnost in natančnost, ki so zelo blizu tistih, kakršne se čuti za volanom naše ikonične A110, in ponujajo prav tolikšen užitek. - Roberto Bonetto, direktor Alpine Engineering

Izbira večvodilske zadnje preme, ki je redka v tem avtomobilskem razredu, omogoča posebno fino nastavitev položaja koles, kar A290 zagotavlja izvrstne vozne lastnosti in omogoča zelo vodljivo prednjo premo. Prav tako prispeva k stabilnosti v ovinkih pri visokih hitrostih, kar je omogočilo, da so se pri razvoju aerodinamike osredotočili na zračni upor, ki je ključni dejavnik učinkovitosti. Nastavitve podvozja A290 so plod prizadevanj, da ponovno ujamejo športni občutek, ki je del genske zasnove Alpine, s pravim kompromisom med okretnostjo in stabilnostjo, da bi dobili igrive in hkrati upravljive vozne lastnosti. K temu ravnovesju prispevata posebna stabilizatorja spredaj in zadaj. Cilj je, da se voznik v vozilu počuti zlit z avtomobilom, ki ponuja za vse zabavne vozne lastnosti. Recept: športen občutek na cesti z ostro prednjo premo, ki skrbi za natančno vodenje, trdota volana pa je skrbno umerjena. Zadnja prema je dovolj gibljiva ob sprostitvi stopalke za plin na ovinkastih cestnih odsekih, hkrati pa je ves čas pod nadzorom, medtem ko v hitrih ovinkih ponuja veliko stabilnost in s tem krepi občutek varnosti in nadzora.

Veliko dela je bilo vloženega v občutek zavornega pedala, da zagotavlja odlično odmerjanje zavorne moči v vseh pogojih vožnje. Prenos signala po žici, by wire, zagotavlja naraven in nezaznaven prehod med regenerativnim zaviranjem in hidravličnim zaviranjem, ki ga zagotavlja velikodušno odmerjen sistem znamke Brembo. Občutek ob pojemajočem zaviranju ter vzdržljivost in zavorna moč sistema so skladni z visoko ravnjo zmogljivosti A290. Gumb na volanu vključi enega od štirih načinov vožnje Alpine: Save, Normal, Sport in Personal. Slednji omogoča neodvisno prilagajanje stopnje pomoči servo volana, odzivnosti na stopalko za plin, ambientalne osvetljave in zvoka elektromotorja Alpine Drive Sound. Tako lahko vozniki samozavestno raziskujejo meje s preprostim prilagajanjem vrtilne točke za ravnovesje med prednjim in zadnjim delom, z rahlim dvigom stopalke za plin, da postopoma zaostrijo smer vožnje. Sistem za elektronski nadzor stabilnosti (ESC) je mogoče popolnoma izključiti.

A290 ima 26 sistemov za pomoč vozniku (ADAS), med katerimi so tudi nadzor voznikove pozornosti, samodejno zaviranje v sili med vzvratno vožnjo, zaznavanje spredaj in zadaj s pomočjo za ohranjanje voznega pasu v sili ter zavarovan izhod potnikov. Nov gumb My Safety Switch, ki je levo od volana, vozniku omogoča, da z enostavno potezo izbere lastne nastavitve pomagal ADAS, na primer, z izbiro vklopa ali izklopa pomagal, stopnjo posredovanja pomagal in delovanje zvočnih opozoril. Poleg tega sta del serijske opreme A290 prilagodljivi regulator hitrosti s funkcijo stop & go in funkcijo premika na rob voznega pasu, da bi, na primer, dvokolesnim vozilom olajšali prehitevanje.

Pnevmatike po meri, ki zagotavljajo za Alpine značilno okretnost
Sodelovanje med Michelinom in Alpine je že dolgotrajno in se je začelo leta 2012. Za projekt A290 sta bili potrebni dve leti raziskav in preskusov, da so razvili tri posebne 48 cm (19-palčne) pnevmatike: dve vrsti letnih in eno vrsto zimskih, vse tri z ekskluzivnimi oznakami, ustvarjenimi za prihodnje električne modele Alpine, v tem primeru z oznako A29. Pnevmatike izpolnjujejo zahtevne specifikacije za energijsko učinkovitost, da povečajo doseg vozila, za oprijem in lego na cesti, hkrati pa ohranjajo pečat znamke. Pri vsaki od treh pnevmatik si je Michelin še posebno prizadeval za togost strukture in bočnic ter dezenu tekalne plasti.

• Michelin Pilot Sport EV je športna letna pnevmatika z optimizirano energetsko učinkovitostjo, ki je zmožna povezati oprijem, dolgoživost in doseg.
• Michelin Pilot Sport S5 je najbolj športna letna pnevmatika, zasnovana za izkoristek celotnega potenciala zmogljivosti A290 na suhem in mokrem cestišču.
• Michelin Pilot Alpin 5 je zimska pnevmatika z visoko stopnjo oprijema, da je kos različnim razmeram, zlasti v mrzlem in mokrem vremenu ter na mokrih ali zasneženih cestah.

Pri Alpine nam električni pogon po nuja novo igrišče, na katerem na novo odkrivamo in lahko na novo iznajdemo vznemirljive občutke, ki nam jih lahko vzbujajo športni mestni avtomobili. Prefinjeno uglaševanje, ki ga omogoča električni pogon, kot tudi strokovno delo naših inženirjev in preskusnih voznikov na področju hipnega upravljanja zelo velikega navora elektromotorja in regenerativnega zaviranja, dajejo rezultat, ki je navdihujoč tako za novince kot tudi za prekaljene voznike. - Sovany Ang, direktorica za uspešnost izdelkov znamke Alpine

Pogonski sklopi: zmogljivosti in učinkovitost
Elektromotor Alpine A290 ima glede na različico dve ravni moči: 130 kW (180 KM) v različicah GT in GT Premium ter 160 kW (220 KM) v različicah GT Performance in GTS. V obeh primerih je odzivnost stopalke za plin umerjena tako, da je A290 pravo športno vozilo, ki ga je enostavno nadzorovati kljub visoki ravni moči in navora elektromotorja. Športnost se najbolje izrazi s pravšnjim odmerjanjem idealne moči po ukazu stopalke. Progresivno pospeševanje mora biti možno, kot je to v primeru A110, katere nastavitve so bile referenca za ta avtomobil. Alpine A290 ni namenjena karikiranju, ampak da je enostavno nazorna, uporabna in učinkovita. Glede na izbrani način vožnje se razpon odzivnosti spreminja, vendar bo vedno ostal zvest istemu načelu progresivnosti, ki na koncu vodi do večjega uživanja v vožnji in boljših zmogljivosti.

Zelo velik in hipno razpoložljiv navor elektromotorja (v tem primeru 300 Nm) je treba obvladovati, da se optimizira oprijem. Zaradi tega so razvojni inženirji A290 razvili dovršen sistem za predhodno upravljanje navora, Alpine Torque Precontrol. Ta omogoča zelo natančno prilagajanje podajanja optimalnega navora, poleg tega pa za kar najboljši oprijem deluje tudi na zavore. Prvovrstne zmogljivosti A290 so zasnovane tako, da jih je možno zlahka ponavljati, brez izgube energije, tudi ko se zmogljivost akumulatorja zmanjša. Njene vrhunske različice pospešijo od 0 do 100 km na uro v 6,4 sekunde, kar jo postavlja na vrh v svojem razredu. Funkcija prehitevanja (Overtake), s katero se upravlja z rdečo ročico na volanu (označenega OV), nemudoma zagotovi največjo moč 160 kW (220 KM), ki je sicer na voljo tudi po odločnem pritisku stopalke za plin do konca (kick-down). Za to funkcijo za prehitevanje, ki izhaja iz avtomobilskega športa in sveta iger, je bila vložena patentna prijava. Ko se ta dodatna energija sprosti, se na zaslonu instrumentne plošče prikaže animacija, ki simbolizira hitrost in prikazuje preostali čas, medtem ko se na osrednjem zaslonu Alpine Telemetrics prikaže dinamična animacija.

Moč regeneracije je mogoče nastaviti v štirih stopnjah s fizičnim gumbom na volanu, ki ima oznako RCH (Recharge, polnjenje). Prvi položaj pušča vozilo v načinu popolnega prostega teka. Raven 1 ustreza zaviranju z elektromotorjem na podobni ravni kot v modelu A110, stopnji 2 in 3 pa postopoma povečujeta raven regenerativnega zaviranja, kar vozniku omogoča, da izbere način regeneracije, ki najbolj ustreza njegovemu okusu, načinu vožnje ali voznim razmeram. A290 ima funkcijo za naglo speljevanje, launch control. Ta zagotavlja najboljše možno pospeševanje z mesta, vključi pa se jo z zelo enostavnim postopkom. Med pospeševanjem s pomočjo te funkcije se na instrumentni plošči pokaže spektakularna posebna animacija.

Ker v električnem vozilu ni naravnega hrupa motorja, ustvarjanje zvočne povratne informacije, ki spremlja vožnjo in zagotavlja neposredne informacije o obremenitvi pogonskega sklopa, pomaga okrepiti občutenje in izboljšati izkušnjo vožnje. Zato so ekipe Alpine v sodelovanju z akustiki in glasbeniki na podlagi zvokov, ki jih ustvarja motor, ustvarile dva zvoka Alpine Drive Sound z različnimi frekvencami in intenzivnostmi. Oddaja ju zvočna naprava Devialet, ki je bila zasnovana posebej za A290. Da bi zagotovili pristnost, so pri Alpine razvili zvok A290 na podlagi naravnih alikvotnih tonov njenega elektromotorja. Prvi zvok Alternative Sound ponuja lahkoten, športen ton, zasnovan za vsakodnevno uporabo. Drugi zvok Alpine Sound je namenoma zelo športen, z edinstvenim zvočnim vzorcem, zasnovanim tako, da zagotavlja potopitev v A290, kar pomaga strukturirati faze vožnje. Oba zvoka Alpine Drive Sounds je mogoče izklopiti in sta neodvisna od načinov vožnje. Nazadnje, zvok za opozarjanje pešcev na bližajoči se električni avtomobil (AVAS), ki je za električna vozila obvezen do hitrosti 30 km na uro, je prav tako zasnovan z edinstvenim zvokom Alpine.

Tehnologija: poglobljena digitalna izkušnja
Zaslon instrumentne plošče z diagonalo 26 cm (10,25'') in 25,6 cm (10,1'') k vozniku zasukani osrednji multimedijski zaslon, prispevata k edinstvenemu vzdušju v A290 s svojo grafiko, vmesniki in funkcijami. Poglobljena digitalna izkušnja se odraža v edinstvenih vizualnih temah v skladu s športno elegantnim kokpitom A290. Grafične kode instrumentne plošče pred voznikom, so odmik od tradicionalnih okroglih številčnic, saj prevzemajo temo trikotnikov z žično strukturo. Ta natančen geometrijski simbol omogoča zelo berljiv prikaz ravni podane moči ali polnjenja na levi in ​​hitrosti na desni strani, vključno z rdečo črto, ki predstavlja veljavne omejitve hitrosti, kot jih razbere sistem za branje prometnih znakov. Stopnja regeneracije energije je prikazana na dnu zaslona. Nova tipografija prikaza hitrosti je ostra in hkrati zaobljena ter postavljena na modro ozadje zaslona z obrisi gora, ki so eden od prepoznavnih znakov znamke Alpine.

Na voljo so štirje različni pogledi: Iconic, z dvema trikotnikoma, ki podpirata funkcije merilnika moči in hitrosti, Navigation, ki daje prednost prikazu zemljevida Google Maps, ADAS, ki prikazuje varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila s prikazom A290 v dejanski barvi karoserije z animacijami smernikov in zavornih luči, ter Minimal z osnovnimi informacijami. Glede na izbrani način vožnje, ki je prikazan pod merilnikom hitrosti, ozadje zaslona spreminja svoj videz: Normal, Sport (črta gorskega grebena zasije rdeče), Save (gora postane zelena) in Personal. Osrednji 25,6 cm (10,1'') zaslon visoke ločljivosti ima tudi s kodami Alpine usklajene grafične teme in uporabniški vmesnik. Zasnova piktogramov, tipografija in ozadje modre Alpine barve prispevajo k vizualni harmoniji med zaslonoma. Sistem Alpine Portal temelji na povezljivih sistemih Android Automotive in Google Automotive Services. Deluje tekoče in je zmogljiv ter se nenehno posodablja na daljavo s pomočjo tehnologije FOTA (Firmware Over The Air). Preprosto in intuitivno ga je mogoče upravljati kot tablični računalnik bodisi preko zaslona na dotik ali vgrajenega glasovnega pomočnika. Zaslon na vrhu stalno prikazuje statusno vrstico (čas, zunanja temperatura, omrežje itd.), bližnjice do glavnih menijev na levi strani (domov, mediji, telefon, aplikacije, nastavitve avtomobila), upravljala klimatske naprave pa na dnu. Domačo stran je mogoče prilagoditi z gradniki.

Navigacija GPS z Google Maps in načrtovalcem poti za električna vozila je serijsko vgrajena v vseh različicah, prav tako glasovni pomočnik Google Assistant. Veliko število aplikacij je na voljo v katalogu Google Play. Aplikaciji Android Auto in Apple CarPlay lahko pametni telefon žično ali brezžično povežeta z vgrajenim sistemom, na katerem se podvoji prikaz njegove vsebine. Funkcija Alpine Telemetrics kupcem omogoča dostop do treh glavnih kategorij storitev, ki temeljijo na njihovi A290: Live Data, Coaching in Challenges. Enako kot aplikacija za pametne telefone se bo Alpine Telemetrics posodabljal preko Playstore, ki bo zagotavljal reden dostop do novih vsebin.

Live Data prikazuje podatke o vožnji glede na štiri različne teme:
- Agility (živahnost): bočni in vzdolžni pospeški (G), vklop ABS/ESC, dodatna moč za prehitevanje (funkcija Overtake).
- Power (moč): spremljanje pospeševanja in zaviranja (regenerativno ali hidravlično), polnjenje akumulatorja in potencial funkcije Overboost.
- Endurance (vzdržljivost): poraba, akumulirana energija in stanje baterije.
- Circuit (steza): časi krogov, podatki o vozilu (temperatura elektromotorja in baterije, tlak in temperatura v pnevmatikah, temperatura zavor), snemanje videa s pametnim telefonom s prikazom podatkov o vožnji. Poseben gumb omogoča snemanje celotne vožnje z aplikacijo za pametni telefon Alpine Telemetrics.

Coaching vozniku nudi nasvete za boljše razumevanje svojega vozila, za uporabljanje funkcij sistema Alpine Telemetrics in izboljšanje vozniških sposobnosti. Ta razdelek, ki je idealen za učenje v lastnem ritmu, se začne z vzbujanjem osnovne refleksov, ki jih je treba usvojiti za športno vožnjo: usmerjanje pogleda, nadzor smeri in tehnike zaviranja. Postopoma, z napredovanjem postajajo obravnavani pojmi naprednejši, na primer upravljanje odnašanja zadka ob odvzemu plina. Razdelek o vožnji je včasih podpisan z imenom enega od razvojnih inženirjev in voznikov A290, ki tako nudijo dragocene nasvete. Challenges je niz izzivov v treh temah: živahnost, moč in vzdržljivost. To je pristop, ki je izrazito v slogu videoiger, z zabavnimi imeni (na primer "do neskončnosti in onstran nje") in več ravnmi za napredovanje. Nekateri izzivi so namenjeni izvedbi na zaprtih stezah (pospeševanje, zaviranje, odstotki pedala za plin na določeni razdalji), medtem ko je vzdržljivostne izzive mogoče opraviti na javnih cestah, kar pomaga pri učenju predvidevanja v vožnji. Aplikacija za pametni telefon My Alpine omogoča dostop na daljavo do obilo informacij o vozilu, vključno z njegovo lokacijo, prevoženimi kilometri, dosegom, stopnjo napolnjenosti vozila in preostalim časom polnjenja. Možno je tudi načrtovati pot glede na potrebe po polnjenju, programirati polnjenje ali pred vožnjo pripraviti potniški prostor ter na daljavo vključiti trobljo in luči. Prav tako je možno upravljati dvosmerno polnjenje V2G (vehicle-to-grid) in naročiti kartico Mobilize Chargepass.

Devialet, izjemen zvok
Alpine se je prvič povezala z Devialetom, francoskim podjetjem za akustični inženiring, da bi razvila zvočni sistem po meri za A290. Devialetovo strokovno znanje s področja akustike temelji na več kot 250 patentih, ki ščitijo radikalne inovacije na področju zvoka in je plod 15 let vrhunskega inženiringa ter raziskav in razvoja na področju akustike. Uveden je bil v treh ključnih fazah procesa načrtovanja: dimenzioniranje sistema in določanje zahtev za zvočno opremo, prispevanje lastnih tehnologij za obdelavo signala in uglaševanje zvoka za stvaritev štirih načinov poslušanja. Tako arhitektura, sestavljena iz namenskega ojačevalnika z močjo 615 W, 20 cm nizkotonca, dvakrat po dveh nizkotoncev in visokotoncev (skupaj 9 zvočnikov), vključuje tehnologijo SPACE™, ki zagotavlja poglobljeno zvočno izkušnjo za vse potnike, ne glede na to, kaj poslušajo. Združen je s patentirano tehnologijo SAM®, ki zagotavlja popoln nadzor nad zvočniki. Ti dve inovaciji skupaj zagotavljata za Devialet značilno verno zvočno reprodukcijo visoke kakovosti, čisto in uravnovešeno. Sistem ponuja tudi štiri načine poslušanja, ki jih je mogoče izbrati glede na osebne želje: Fidelity, Speech, Dynamic in Heavy. Sistem je povezan z ustvarjanjem zvokov elektromotorja Alpine Drive Sound, ki jih oddaja poseben ojačevalnik in predvaja preko zvočne naprave. Ta sistem je na voljo že od osnovne različice, v različicah GT Premium in GTS pa je del serijske opreme.

Baterija in polnjenje: celovit ekosistem
Alpine A290 ima serijsko vgrajeno baterijo z zmogljivostjo 52 kWh, ki omogoča do približno 380 km dosega po WLTP (dokončni podatki bodo potrjeni s homologacijo). Za optimizacijo temperature v kabini in ohranjanje dosega je vgrajena toplotna črpalka. Sistem hitrega polnjenja z enosmernim tokom moči 100 kW omogoča, da se baterija A290 v 30 minutah napolni s 15 na 80 odstotkov svoje kapacitete, ali da vozilo v 15 minutah pridobi za do 150 km dosega po WLTP. Na polnilnem mestu z izmeničnim tokom vgrajeni polnilnik z močjo 11 kW omogoča, da baterija s 50-odstotne napolnjenosti doseže 80-odstotno v eni uri in 20 minutah, ali da vozilo pridobi za 70 km dosega po WLTP v eni uri, ali da se v 3 urah in 20 minutah napolnjenost baterije z 10 odstotkov poveča na 80 odstotkov. Ta polnilnik deluje dvosmerno in omogoča uporabo funkcije V2L (vehicle-to-to-load, od vozila do porabnika) za priključitev električne naprave na polnilno vtičnico. Prav tako je združljiv s funkcijo V2G (vehicle-to-grid, od vozila v omrežje), ki s storitvijo Mobilize Power omogoča prihranke pri polnjenju doma. Navigacija GPS z Google Maps ima vključen načrtovalec poti za električna vozila, ki pri izračunu najboljše poti in optimizacijo etap med polnjenji upošteva pot, raven napolnjenosti in temperaturo baterije, sprotno porabo energije in samodejno pripravo baterije.

Ponudba različic in opreme: štiri možnosti za izbiro idealne A290
Paleta različic Alpine A290 obsega dva paketa serijske opreme, GT in GTS, skupaj pa štiri različice. Različico GT poganja elektromotor z močjo 130 kW (180 KM) in ima vgrajene, tako kot različice z vrha ponudbe: baterijo z zmogljivostjo 52 kWh, polnilnik za moč 11 kW, polnilnik za enosmerni tok  moči 100 kW in toplotno črpalko. Na njenih 48 cm (19'') litih platiščih Iconique so posebne pnevmatike Michelin Pilot Sport EV, poleg tega ima zatemnjena zadnja stekla, žaromete z izključno svetilnimi diodami in prilagodljiv regulator hitrosti s funkcijo stop & go. Njeni ogrevani športni sedeži so prevlečeni s kombinacijo dveh tkanin, od katerih ima ena zrnat premaz, športni volan je odet v usnje napa, oprema za informacije in razvedrilo pa je popolna. Alpine Portal združuje storitve Google in navigacijo z načrtovalcem poti za električne avtomobile. Aplikaciji Android Auto in Apple CarPlay se lahko z njim povežeta brezžično. Za olajšanje izkušnje na vsakdanjih vožnjah sta serijsko vgrajena tudi sistema za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj ter kamera za vzvratno vožnjo.

Pomik navzgor v ponudbi predstavljata dopolnjujoči se različici GT Premium in GT Performance. A290 GT Premium je osredotočena na udobje in prefinjenost, ima kontrastno črno streho in zavorne čeljusti v modri Alpine barvi. V notranjosti ima prevleke iz usnja napa, vrhunsko zvočno napravo Devialet z Alpine Drive Sound, ogrevan volan in indukcijski polnilnik za pametni telefon. Notranje vzvratno ogledalo je elektrokromatsko, sklapljanje zunanjih ogledal pa je električno. Različica A290 GT Performance je še bolj dirkaška. Ima zmogljivejši elektromotor z močjo 160 kW (220 KM), posebne pnevmatike Michelin Pilot Sport 5, rdeče obarvane zavorne čeljusti, črne monograme, električno sklopljivi zunanji ogledali in sistem Alpine Telemetrics. Vrhunska različica GTS združuje najboljše iz obeh bolje opremljenih različic GT in ima dodanih nekaj ekskluzivnih elementov, kot so črna platišča Snowflake z motivom snežinke.

A290 GTS Premiere Edition: 1.955 izjemnih primerkov
Omejena serija »Premiere Edition« je predvidena za začetek prodaje modela Alpine A290. Na voljo bo kot Première Edition v črni barvi karoserije ter v treh ekskluzivnih izvedenkah: Beta, navdihnjena z razstavnim prototipom A290_β v kontrastni kombinaciji bele in črne barve, La Grise (siva) in La Bleue (modra). Skupno bo izdelanih 1.955 primerkov te posebne serije, kar je simbolično število, saj gre za leto nastanka znamke Alpine, ki jo je ustvaril Jean Rédélé. Vsem izvedenkam so skupne ekskluzivna obarvanost karoserije, dodatna oprema in tablica te omejene serije na osrednji konzoli.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava