Avto.info

Renault 4 CV

70 let Renaultove 'kremšnite'

Renault 4 CV: 70 let Renaultove 'kremšnite'

Renault 4 CV

Avtor: Foto: Renault & HINO
Prvi vozni prototip iz leta 1943

Prvi vozni prototip iz leta 1943

Prvi vozni prototip iz leta 1943

Prvi vozni prototip iz leta 1943

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite

Leta 1946 se je na francoskem tržišču pojavil legendarni in danes že kultni renault 4CV, 'Renaultov volkswagen', ki je poskrbel za množično povojno motorizacijo francoskih množic, ker je to avtomobil s katerim so Francozi prvič presegli magično mejo (en milijon registriranih vozil v Franciji).

Cenovno dostopni renault 4 CV (dolžina: 3610 mm, širina: 1430 mm, višina: 1480 mm, medosna razdalja: 2100 mm, masa avtomobila: 560 kg) je v tistih časih privabil tudi veliko nemških kupcev, ki so mu kmalu nadeli ljubkovalno ime 'Cremeschnittchen' ('kremna rezinica'), podobno ljudsko ime so mu nadeli tudi Francozi, ki so ga imenovali rahlo drugače, ker je prejel ljubkovalno ime „motte de beurre“ ('kepa masla'). Za nastanek obeh imen so zaslužni dogodki iz druge svetovne vojna, ker je v Renaultovih skladiščih po končani vojni ostalo ogromno nemške 'Dunkelgelb' (temno rumena) karoserijske barve, ki so jo Nemci uporabljali ob izdelavi Renaultovih tovornjakov za potrebe nemške vojske. Po vojni so Francozi to svetlo karoserijsko barvo, ki so jo sedaj ponujali kupcem civilnih avtomobilov, preimenovali v slonokoščeno barvo.

Sam nastanek modela 4 CV sega v leto 1940, ker so Francozi takrat prvič definirali osnove za ta model, ki je nastajal v popolni tajnosti, ker so nacisti že 22. oktobra 1940 aretirali Louisa Renaulta in ga prisilili v kasnejšo kolaboracijo z Nemci. Tako se je že na začetku leta 1941 pojavila Renaultova ilegalna skupina konstruktorjev in razvijalcev, ki jo je vodil tedanji vodja razvoja (Fernand Picard). V tej skupini francoskih domoljubov najdemo še nekaj imen (Jean-Auguste Riolfo, Edmond Serre, Henri Guettier in Robert Barthaupt). Tedanji 'patron' (Louis Renault) o vsem tem ni vedel nič, to, da se v tovarni dogaja nekaj, česar Nemci ne bi nikoli dopustili, je izvedel šele maja leta 1941, vendar ni posredoval, ker se je strinjal s početjem zanesenjaške ekipe. Je pa poskrbel za nekaj slabe volje v tej ekipi, ker je želel, da namesto modela 4 CV raje razvijejo naslednika modela juvaquatre ter naslednika prestižnega modela 11 CV.

V februarju leta 1942 so Francozi na skrivaj izvedli prva testiranja vodno hlajenega štirivaljnega pogonskega sklopa (0,8-litra, 13 kW/17 KM), v decembru istega leta je nastal tudi prvi vozni prototip, ki z dvovratno zasnovo močno spominja na Volkswagnovega 'hrošča', ker so  Nemci leta 1939 povabili Louisa Renaulta v Berlin, kjer so mu takrat pokazali enega izmed prototipov tedanjega nemškega 'Kdf' (nacistična organizacija Kraft durch Freude) avtomobila. V novembru leta 1943 so Francozi izdelali še en vozni prototip s skoraj velikoserijsko podobo, ki je bil že močno podoben kasnejšemu serijskemu izdelku, vendar je imel samo en par bočnih vrat. Proti koncu leta 1944 se je zgodila še ena sprememba, ker je peščica domoljubnih Francozov 23. septembra poskrbela za aretacijo Louisa Renaulta, ki je nato 24. oktobra leta 1944 izdihnil v zaporu, in to v precej nejasnih in sumljivih okoliščinah. Njegov naslednik (Pierre Lefaucheux) je nato nadaljeval z razvojem serijskega modela 4CV …

Prvo javno predstavitev novega serijskega renaulta 4 CV so Francozi izvedli leta 1946, in to pod reflektorji tedanjega pariškega avtomobilskega salona. 17. junija leta 1946 so zagnali tudi predserijsko proizvodnjo, ki so jo pospremile številne testne vožnje in prve predstavitve avtomobila novinarjem. Začetek serijske proizvodnje so obeležili šele 12. avgusta leta 1947, takrat se je pojavil tudi prvi reklamni slogan »4 sedišča, štirje valji, 90 km/h, 6 litrov porabljenega goriva na 100 prevoženih kilometrov.« Leta 1948 se je pojavila tudi prva gospodarska različica ('Commerciale') tedaj novega renaulta 4 CV, ki je lastniku ponujala tudi možnost odprtja platnene strehe in s tem tudi povečanja razpoložljivega prostora za tovor. Leta 1949 so Francozi izvedli prvi 'facelift' modela 4 CV, ker je takrat prejel spremenjeno obliko strehe, poleg tega se je pojavila tudi prva 'Luxe' različica tega modela. Najmočnejša serijska različica se je pojavila leta 1951, ko je renault 4 CV prejel nov 0,7-litrski bencinski motor s 24 kW (32 KM) pogonske moči. S takšnim motorjem je lahko dosegel največjo hitrost 135 km/h, ostale serijske različice so bile veliko bolj umirjene (največja hitrost: od 90 do 100 km/h).

Leta 1949 se je pojavil tudi 4 CV 'Décapotable', pol-kabriolet v stilu današnjega fiata 500 ali pa DS-a 3 v različici z odprto streho, istočasno se je pojavila tudi različica 'Grand Luxe', ki jo zaznamuje predvsem več kroma, pnevmatike z belim robom na bokih in nekaj več pogonske moči (15 kW/21 KM). 23. januarja leta 1950 so Francozi dočakali tudi prvi pomembni mejnik v proizvodnji, ker so izdelali prvih 100.000 primerkov modela 4 CV. Ta primerek z jubilejno številko je pristal pri enem izmed zaposlenih, tako je odločil žreb. V istem letu so se prvi primerki tega modela pojavili tudi na cestah v ZDA in Kanadi. Še bolj je odmevala zmaga v Le Mansu, kjer je 4 CV R 1063 (24 kW - 32 KM) leta 1951 zmagal v svoji kategoriji. Leto 1951 je zaznamovala tudi prodaja dveh licenc za izdelavo modela 4 CV. Prvo so prodali Špancem (FASA-Renault), kjer je kasneje nastajal tudi za Jugoslovane mitični renault 7 (renault 5 z zadkom), spiritualni predhodnik kasnejšega modela thalia. Drugo licenco so prodali Japoncem (znamka HINO). Prvi japonski renaulti so se pojavili v aprilu leta 1953. Do konca proizvodnje (1963) so Japonci izdelali približno 35.000 primerkov modela hino renault PA. Ta model je pomembno vplival tudi na prvi samostojni izdelek znamke Hino, ker ima model contessa 900 (PC10) enako zasnovo (motor in pogon zadaj) kot legendarni Renault.

Različica 4 CV R 1063 je dosegla še veliko športnih uspehov na tedanjih dirkalnih stezah, istočasno je postavila tudi 8 novih svetovnih hitrostnih rekordov v svoji kategoriji. Leta 1954 so začeli izdelovati tudi različico za britansko tržišče, 15. maja leta 1954 je s traku zapeljal nov jubilejni primerek s serijsko številko 500.000. Zato je bil renault 4 CV v tistih časih najbolje prodajan avtomobil na francoskem tržišču. V tem letu so Francozi predstavili tudi prvo različico s samodejnim menjalnikom podjetja Ferlec. Leto 1955 zaznamuje predvsem uspeh, ki ga je na dirkalnih stezah dosegel tedaj najmlajši francoski trgovec z avtomobili, legendarni Jean Rédélé, ki je takrat na tehnološki platformi modela 4 CV ustvaril prvi alpine renault z modelno oznako A106 (1955-1961). Vendar Jean Rédélé ni bil edini, ki je hitro ugotovil, da lahko renault 4 CV predstavlja primerno tehnološko osnovo za nastanek športnega avtomobila. To prakso so posnemali še številni tedanji manjši francoski in ostali proizvajalci (Autobleu, Bastien, Beaufort, Bizerey, DB, Delery, Durand, Duriez, Ferry, Garzinsky, GFH Suisse, Ghia, Grand Sport, Labourdette, Legros, Mialle, Michel, Pascal, Pichon et Parat, Plasticar, Rosier, Vernet et Pairard in Zink) tedanjega časa, ki so na osnovi modela 4 CV ustvarili cel kup maloserijskih kupejev in spiderjev.

Leta 1958 so imeli Francozi nov razlog za bučno praznovanje, ker so takrat izdelali že milijon primerkov modela 4 CV. Kariera tega uspešnega francoskega avtomobila se je zaključila leta 1961, ko ga je nadomestil Jugoslovanom dobro znan model R4. Do 6. julija leta 1961 so Francozi dostavili kupcem točno 1.105.543 primerkov 'Renaultovega volkswagna', ki je užival v popularnosti kupcev vse do konca proizvodnje.

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV Commerciale

Renault 4 CV Commerciale

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
HINO Renault PA

HINO Renault PA

HINO Renault PA

HINO Renault PA

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Alpine Renault A106

Alpine Renault A106

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV Cabriolet by Brissonneau & Lotz

Renault 4 CV Cabriolet by Brissonneau & Lotz

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV Coupe by Vernet & Pairard

Renault 4 CV Coupe by Vernet & Pairard

Renault 4 CV: 70 let Renaultove kremšnite
Renault 4 CV Jolly by Ghia

Renault 4 CV Jolly by Ghia

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.