Avto.info

Porsche 919 Hybrid

19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu

Porsche 919 Hybrid: 19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu

Porsche 919 Hybrid

Avtor: Foto: Porsche
Porsche 919 Hybrid: 19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu Porsche 919 Hybrid: 19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu Porsche 919 Hybrid: 19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu Porsche 919 Hybrid: 19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu Porsche 919 Hybrid: 19. skupna zmaga po dramatični zaključni fazi v Le Mansu

Stuttgart (Nemčija). V soboto zvečer ob 18.30 uri se je zdelo, da je 24-urna dirka za Porsche 919 Hybrid, ki so ga vozili Earl Bamber (NZ), Timo Bernhard (DE) in Brendon Hartley (NZ), izgubljena: brez pogona na sprednji kolesi, več kot ena ura časa za popravilo.

Potem pa je 85. izvedba klasične vzdržljivostne preizkušnje v Le Mansu doživela tako dramatične preobrate, da je bilo skoraj nadčloveško prebijanje po lestvici navzgor s 56. mesta in z zaostankom 18 krogov na koncu nagrajeno s skupno zmago. Za znamko Porsche, ki je rekorder Le Mansa, je to že 19. skupna in obenem tretja zaporedna zmaga. Tisti, ki na najzahtevnejši dirki na svetu zmaga trikrat zapored, sme obdržati prehodni pokal.

Earl Bamber je po letu 2015 s Porschejem 919 Hybrid osvojil svojo drugo skupno zmago. Tudi za Tima Bernharda je bila to že druga zmaga ob reki Sarthe. Potem ko mu je to leta 2010 uspelo z Audijem, je sanjal o tem, da bi ta uspeh lahko ponovil z znamko Porsche. Presrečni Brendon Hartley je bil do zdaj edini od Porschejevih tovarniških LMP-voznikov, čigar ime še ni bilo vgravirano v pokal.

Tako je potekala zaključna faza za vozilo s štartno številko 2: Potem ko se drugi Porschejev dirkalnik v nedeljo malo po enajsti uri po deseturnem vodstvu ustavi na stezi, napoči čas za zasledovalce. Hartley je na podaljšani etapi kontinuirano izboljševal uvrstitev. Po 312 krogih naredi zadnji postanek za gorivo, po 325 krogih avto s trenutno uvrstitvijo na četrtem mestu preda Bernhardu. Ob 12.50 uri 919 Hybrid z vodilnim spet vozi isti tekmovalni krog – to je 330. krog.

Potem ko so vsi hibridni tovarniški dirkalniki LMP1 bodisi odstopili bodisi zaradi dolgega popravila padli po lestvici navzdol, je v vodstvu dirkalnik LMP2. Po 338 krogih naredi Bernhard postanek za gorivo in v 347. krogu prevzame vodstvo. Postanek za gorivo po 351 krogih je njegov predzadnji, po zaključnem 'splah & dash' postanku ob koncu 360. kroga Bernhard po skupno 367 prevoženih krogih s Porschejem s štartno številko 2 v cilj pripelje kot zmagovalec.

Odzivi po tekmovanju:

Michael Steiner, direktor za raziskave in razvoj v družbi Porsche AG: "S tretjo zaporedno zmago v Le Mansu se Porscheju uresničujejo sanje. In tudi način, kako je bila dosežena ta zmaga, je nekaj posebnega. Ponosen sem, ker se je Porschejevo moštvo kljub dolgemu popravilu borilo naprej. Ta uspeh je tudi rezultat odlične zmogljivosti e-motorjev in inovativne hibridne tehnologije."

Fritz Enzinger, vodja LMP1: "Eden od naših ambicioznih ciljev za sezono 2017 je bila tudi tretja zaporedna zmaga v Le Mansu. Vendar pa je to, kar smo doživeli danes, nepopisno. Na tej 24-urni dirki so bili vsi in vse na robu svojih zmogljivosti. Neverjetno, kaj je mogoče doseči s povezanim moštvom. Včasih ni pomembno, kateri avto je najhitrejši, temveč katera ekipa je najboljša. In s to ekipo nam je danes uspelo nekaj neverjetnega. Odzivi po tej tretji zaporedni zmagi so resnično nepredstavljivi – od Porschejevih sodelavcev in iz vsega sveta. Porscheju moram biti hvaležen, da sem lahko del tega projekta, vsakemu posameznemu članu ekipe pa se moram zahvaliti za brezmejno podporo in za izjemen ekipni duh!"

Andreas Seidl, vodja ekipe: "Težko je najti prave besede. Celotna ekipa je skupaj z vozniki opravila izjemno delo. Za nami sta dva težka tedna, doživeli smo več vzponov in tudi padcev – in v Porschejevem značilnem bojnem duhu smo vztrajali do konca. Nekaj časa bo trajalo, da bomo dojeli, kaj nam je danes uspelo. Na dirki 24 ur Le Mansa smo zmagali tretjič zapored, to je enostavno senzacionalno. Celotna ekipa je v preteklih dvanajstih mesecih delala zelo trdo, da bi omogočila ta uspeh. Toyota je bila izjemno močan nasprotnik. Morali smo iti do skrajnega roba naših zmogljivosti in še čez. To je na obeh straneh zahtevalo žrtve. Odstop ekipe, v kateri so bili Neel Jani, Andre Lotterer in Nick Tandy, je bil res velika škoda, saj so dolgo časa suvereno obvladovali dirko. Vendar pa so Earl Bamber, Brendon Hartley in predvsem Timo Bernhard zasluženi zmagovalci – nenazadnje je bil Timo pri 919 Hybridu tako rekoč razvojni voznik in je bil zraven že od samega začetka. Po postanku za popravilo se je trojica borila naprej in za to so bili nagrajeni."

Skupni zmagovalci z dirkalnikom Porsche 919 Hybrid s štartno številko 2
Earl Bamber (26, Nova Zelandija): "Ne morem dojeti, da nam je uspelo obrniti potek dirke, potem ko smo bili eno uro v boksu in smo morali loviti glavnino. Brendon in Timo sta bila od začetka vključena v program LMP, zasluga za ta uspeh gre v enaki meri njima kot fantom v garaži. Brez njihovega truda se mi trije ne bi vrnili nazaj na stezo, zmaga pripada celotni ekipi."

Timo Bernhard (36, Nemčija): "Vse to je zame še čisto nadrealistično. Ko sem leta 1999 kot mlad voznik prišel k Porscheju, sem si upal sanjati, da bom morda nekoč dobil priložnost, da se bom v Le Mansu boril za skupno zmago in da bom poleg tega morda dovolj dober, da bi to dosegel. Zdaj, 18 let pozneje, nam je vsem skupaj to uspelo. Krog za ohlajanje je bil zame zelo čustven. Trajalo bo, da bom vse to dojel."

Brendon Hartley (27, Nova Zelandija): "Le Mans je nora dirka. Mehaniki so se v soboto zvečer trudili do skrajnih naporov, da so naš avto izjemno hitro spravili nazaj na stezo. Od tega trenutka naprej smo Timo, Earl in jaz skupaj z inženirji dali od sebe vse, sto odstotkov v vsaki sekundi, v upanju, da bi se ta izjemni napor vendarle izplačal."

Pregled točkovanja / Pregled rezultatov

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov