Avto.info

BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000

Dogodek, kjer so 'hrošči' še vedno zelo dejavni

Bruce Meyers

Bruce Meyers

Avtor: Foto: Volkswagen in Veloce Publishing
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni

V mehiškem mestecu Ensenada se v teh dneh že pospešeno pripravljajo na letošnjo jubilejno, že petdesetič izvedeno vztrajnostno 'off-road' dirko Baja 1000, ki bo v letošnjem novembru ponovno privabila na stotine tekmovalcev in več tisoč ljubiteljev pravih športnih terencev.

Korenine te izredno zahtevne in do tekmovalcev pogosto neusmiljene dirke po mehiškem predelu kalifornijske puščave segajo v sredino šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so ZDA zavzeli 'otroci cvetja', ki so bili s tedanjimi štirikolesnimi izdelki znamke Volkswagen zelo tesno povezani, sploh s prvo generacijo Volkswagnovega transporterja. Ljubili pa so tudi druženje in surfanje na tedanjih plažah v bližini mest kot sta Los Angeles in San Francisco. Kasneje so začeli organizirati tudi prve dirke po nekaterih plažah, kjer so največkrat tekmovali s serijskimi ali pa že modificiranimi volkswagni. Takšna hipijevska zabava je zelo ustrezala tudi tedanjim ameriškim ljubiteljem terenskih vozil, zato so se sčasoma medsebojno zbližali in pričeli organizirati skupne dirke.

V tem ozračju je takrat deloval tudi legendarni podjetnik Bruce Meyers, ki je letos dočakal 91. rojstni dan. Tam, kjer je Meyers odraščal, je ob obisku plaž večkrat opazil zanimiva doma narejena vozila, ki so jim domačini dali ime 'Water-pumpers'. Ta, nekoliko okorna terenska vozila brez odvečnih karoserij, so večinoma premikali požrešni ameriški V8 motorji. Meyers, ki je imel pred tem opravka tudi s proizvodnjo lahkih vodnih plovil, je ob tem prišel na idejo glede izdelave podobnega, vendar lažjega vozila z mehanskimi komponentami in pogonskim ustrojem znamke Volkswagen. Tako je že leta 1964 nastalo prvih 12 izdelanih buggyjev z nosilno 'monocoque' šasijo iz umetne smole, ojačane s steklenimi vlakni, kjer so vgradili nekatere sestavne dele takratnih serijskih volkswagnov, vendar se zadeva ni obnesla, ker so bili ti avtomobili enostavno predragi. Kasneje se mu je porodila ideja o cenejši različici njegovega prostočasnega vozila.

Njegov recept za uspeh: vzameš rabljenega Volkswagnovega 'hrošča', odstraniš karoserijo in jo nadomestiš s kar se da lahko odprto karoserijo, ki je v slogu najboljših izdelovalcev čolnov laminirana s plastično maso, ojačano s steklenimi vlakni. Številni buggyji so nastali tako da so izdelovalci dno vozila občutno skrajšali (od 30 do 40 cm) in ločena dela znova zvarili skupaj. Optimalna vlečna sila je na neutrjeni podlagi zagotovljena tako, da so za gnano zadnjo premo skupaj zvarjena platišča z maksimalno širino, ki so opremljena s prav tako predimenzioniranimi pnevmatikami. Streha? Nepomembna - večina pravih buggyjev ima v najboljšem primeru zasilno platneno prevleko. Moč vgrajenega pogonskega motorja iz serijskega 'hrošča' (34 KM (25 kW), kasneje tudi do 44 KM (32 kW)) je večini uporabnikov povsem zadoščala, da so se prerinili, kamor koli so želeli, ker je bil takšen buggy tudi občutno lažji od 'hrošča'. Motorji z večjo močjo so pri takšnih vozilih ostali izjema.

31. oktobra leta 1967 se je pričela odvijati prva Baja 1000, ki je takrat nosila ime Mexican 1000. Na startu te dirke, ki je potekala od mesta Tijuana do mesta La Paz, se je takrat znašlo 68 tekmovalcev. Na cilju prve, približno 950 milj (približno 1500 kilometrov) dolge 'off-road' dirke, so gledalci lahko pozdravili samo 31 avtomobilov, ostali tekmovalci so se po približno 27. urah neprekinjenje vožnje izgubili ali pa obtičali zaradi okvar, ker so imeli tekmovalci glede izbire primerne trase povsem proste roke. Važno je bilo samo to, da na poti obiščejo 5 kontrolnih točk. Na začetku je kazalo, da bodo zmagali motocikli, vendar je na koncu zmagal Bruce Meyers za volanom njegovega buggyja (meyers manx). Za celotno pot, kjer se ura ne ustavi niti ob morebitnem počitku tekmovalnih ekip, je Meyers potreboval 27 ur in 38 minut.

Meyers je zaslužen tudi za nastanek 'SUV hroščev', ki na tej dirki sodelujejo še danes, in to v več kategorijah. Tako je legendarna Baja 1000 eno izmed zadnjih tekmovalnih prizorišč, kjer tekmovalci še vedno uporabljajo legendarne nemške štirikolesnike, ki so mobilizirali veliko držav in narodov. Letošnja dirka bo trajala 4 dni (od 14. do 18. novembra 2017), bo pa tudi občutno daljša kot je bila prva dirka leta 1967. Letos bodo morali tekmovalci prevoziti približno 1200 milj (1930 kilometrov), cilj letošnje dirke bo ponovno v mestu La Paz (glavno mesto mehiške zvezne države Baja California Sur). Ob tej priložnosti so se oglasili tudi pri znamki Volkswagen, kjer s ponosom zrejo na minulih 50 let, ker si te legendarne dirke brez predelanih 'hroščev' in buggyjev enostavno ni moč zamisliti, niti je ne bi bilo …

BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
BFGoodrich Tires SCORE Baja 1000: Dogodek, kjer so  hrošči  še vedno zelo dejavni
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov