Avto.info

Indianapolis Motor Speedway v ZDA

Podlunšek se poslavlja od Red Bull Air Race

Indianapolis Motor Speedway v ZDA: Podlunšek se poslavlja od Red Bull Air Race

Indianapolis Motor Speedway v ZDA

Avtor: Foto: Balazs Gardi/Red Bull Content Pool

Po štirih sezonah v Red Bull Air Race je prvi slovenski pilot tega svetovnega prvenstva Peter Podlunšek oznanil svojo upokojitev. Priljubljeni letalec svojim oboževalcem obljublja, da je na vrsti novo poglavje, še pred tem pa bomo njegov nastop lahko še zadnjič spremljali na finalu sezone nad dirkalno stezo Indianapolis Motor Speedway v ZDA, 14. in 15. oktobra. Neumorna delovna etika Petra Podlunška, njegov izreden občutek za podrobnosti in inovativen um so pustili trajen pečat v tej športni disciplini, njegov pristen odnos z oboževalci pa je zanetil velik interes za letalstvo v Sloveniji.

Osemkratni državni prvak v akrobatskem letenju, ki je Slovenijo zastopal na evropski in svetovni ravni, se je svetovnemu prvenstvu Red Bull Air Race pridružil kot član razreda Challenger, ki je bil oblikovan leta 2014. Že na svoji prvi dirki je pristal na stopničkah, in sicer z osvojenim tretjim mestom v Rovinju. Sledili sta še dve uvrstitvi na stopničke v razredu Challenger, nato pa je Podlunšek konec leta 2015 prejel licenco za razred Master in si v svetovem prvenstvu 2016 zagotovil mesto v elitnem razredu Master. Podlunšek je znova hitro naredil vtis na dirkaški svet in že na drugi dirki, med sneženjem v avstrijskem Spielbergu, napredoval v elitni krog Round 8.

“Še vedno ne morem verjeti,” je dejal po napeti dirki. “Današnji dan je bil veliko presenečenje, prejel sem prve točke svetovnega prvenstva. Čutil sem, da se moje letenje iz kroga v krog izboljšuje.”

Letenje Podlunškove ekipe se je izboljševalo, kakor tudi njegovo dirkalno letalo, ki velja za enega najhitrejših na tem področju, zahvaljujoč predanosti celotne ekipe Peter Podlunšek Racing. (Je tudi eno najbolj vpadljivih, barvno shemo je izbral znani motošport oblikovalec Aldo Drudi.) Od vseh genialnih tehničnih sprememb, ki jih je naredila ekipa Peter Podlunšek Racing, so verjetno najbolj opazne navzdol usmerjene konice kril, ki so sprva povzročile začudenje in nato kmalu vzbudile zanimanje drugih ekip, predvsem ko je Podlunšek aprila lani z njimi poletel na drugo mesto v San Diegu, Kaliforniji.

Uspehi ekipe Peter Podlunšek Racing so se nadaljevali, nazadnje je bil to preboj na vrh časovne lestvice z veliko prednostjo na prvem prostem treningu na septembrski ozki progi v Portu na Portugalskem. Poleg nizanja uspehov na tekmovanjih je Podlunšek zbral tudi obsežno in izjemno predano bazo oboževalcev, ki ga spremljajo na dirkah po vsem svetu in posebnih dogodkih na domačih tleh v Murski Soboti. Čeprav 47-letnik pravi, da je težko zapustiti Red Bull Air Race, svojim podpornikom zagotavlja, da jim ne bo ušel izpred oči.

“Biti poklicni dirkaški športnik je bila ena najboljših izkušenj v mojem življenju. Zbrali smo neverjetno ekipo in dosegli več, kot bi si sploh lahko želel. Imel sem srečo, da sem lahko obiskal toliko lepih lokacij, tekmoval z najboljšimi na svetu in sklenil mnoga prijateljstva. Nepozabne izkušnje in spomini bodo za vedno ostali del mene,”povzema Podlunšek.

“Hvaležen sem vsem, ki so me spremljali, podpirali in verjeli vame v vseh letih dirkanja, in tistim, ki so podpirali vse moje odločitve. Pogrešal bom samo hitrost in tekmovalnost, vendar se veselim novih izzivov, ki me čakajo.Moja strast do novih izkušenj in novih izzivov je moj fokus. Moja prihodnost bo, seveda, vključevala šport. Nič ne more nadomestiti adrenalina med tekmovanjem v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race, vendar je čas za novo poglavje v mojem življenju, poglavje, ki se ga veselim in za katero upam, da bo mojim oboževalcem  dalo drugačen pogled name v akciji.”

Podlunšek bo še zadnjič nastopil na finalni dirki svetovnega prvenstva Red Bull Air Race 2017, in sicer 14. in 15. oktobra nad dirkališčem Indianapolis Motor Speedway: “Še zadnjič sesti v letalo v Indianapolisu bo čustveno in nenavadno, vendar bom užival v vsakem trenutku preostanka dirkaške sezone, skupaj s svojo ekipo.”

Bodite pozorni na novice v zvezi z razporedom nastopov v razredu Master in Challenger na Red Bull Air Race 2018. Dirko lahko spremljate na Red Bull TV in Šport TV.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov