Avto.info

24h eco Grand Prix

Prva vztrajnostna dirka za 'električarje'

24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za 'električarje'

24h eco Grand Prix

Avtor: Foto: eco Grand Prix
24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za  električarje 24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za  električarje 24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za  električarje 24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za  električarje 24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za  električarje 24h eco Grand Prix: Prva vztrajnostna dirka za  električarje

Iz Nemčije prihaja novica o napovedi prve vztrajnostne dirke za serijske, striktno električno gnane avtomobile, kjer bo sodelovalo največ 56 avtomobilov, večinoma iz vrst uveljavljenih avtomobilskih proizvajalcev. S to idejo želijo Nemci poskrbeti za večjo priljubljenost takšnih avtomobilov, istočasno je dirkališče najboljši pokazatelj zmogljivosti in vzdržljivosti avtomobilov.

Idejo za nastanek 24-urne vztrajnostne dirke je dobil Španec Rafael de Mestre, ki je že leta 2013 spodbudil nastanek mednarodne tekmovalne serije z imenom 'eco Grand Prix Serie', kjer se odvijajo 6-urne vztrajnostne dirke. Do sedaj so izpeljali 7 dirk, letos sta potekali dve zelo zanimivi, ker so prvi 6-urni maraton izpeljali na območju Andorre, kjer je serijska električna vozila, ki sodelujejo v tej seriji, pričakala zasnežena dirkalna steza. Zadnja letošnja dirka prvenstva 'eco Grand Prix Serie' je potekala pod žgočim španskim soncem, ki je tekmovalce presenetilo 'z delnim odstopom' med dirko, ker je večino dirke padal močan dež.

Nemci ob iskanju potencialnih tekmovalcev za prvo 24-urno vztrajnostno preizkušnjo, ki bo potekala 1. in 2. decembra 2018 na območju dirkališča Motorsport Arena Oschersleben, niso nikjer omenili dirkaške licence za nastopajoče posadke, predpogoj za nastop na tej zanimivi preizkušnji je lastništvo serijskega električnega avtomobila, poleg tega morate imeti 'na lagerju' vsa še dva prijatelja, ki sta pripravljena z vami posamično deliti volanski obroč vašega avtomobila, ker lahko en voznik ostane na stezi samo 8 ur. Število tekmovalnih vozil je tokrat omejeno s številom razpoložljivih polnilnih postaj, na območju boksov jih je samo 56.

Takšna dirka, kjer sodelujejo samo vozila, ki jih lahko ob vsakodnevnih opravkih srečujete tudi na naših cestah, je veliko bolj zanimiva kot kakšno prvenstvo med seboj identičnih električnih dirkalnikov, ker predstavlja veliko bolj verodostojen prikaz zmogljivosti in zanesljivosti delovanja električnih avtomobilov, istočasno pa takšen dogodek razkriva tudi dejanski doseg vsakega sodelujočega avtomobila, ker bo tudi v tem primeru zmagovalec avtomobil z največjim prevoženim številom krogov. Tudi ta dogodek nam ponuja možnost, da potegnemo nekaj vzporednic z dogajanjem v avtomobilskem športu, kjer tekmujejo avtomobili z motorji na fosilna goriva.

To dokazuje lanska zmaga športnega električnega avtomobila znamke Tesla (model roadster R80), ki je v očeh hišnega marketinga že zdavnaj pozabljen, ker trenutno pri tej znamki kupcem raje ponujajo modno orientirana večja in težja električna vozila, ki so posledično tudi bolj potratna ob ravnanju z električno energijo. Mali roadster znamke Tesla je prvi striktno električno gnani avtomobil, ki mu je lani v šestih urah uspelo prevoziti največ krogov na eni izmed dirk prvenstva eco Grand Prix, in to s samo enim polnjenjem vgrajenih akumulatorjev. Zato na stezi po vsej verjetnosti ne boste videli prav veliko modnih električno gnanih 'športnih slonov, nosorogov in nilskih konjev' (velika SUV vozila), ker šport in velika masa pač ne gresta skupaj …

Več informacij

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov