Avto.info

Jeep renegade & cherokee

Statična domača predstavitev

Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev

Jeep renegade & cherokee

Avtor: Foto: Jeep & Marko Miklavc
Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep renegade & cherokee: Statična domača predstavitev Jeep Wagoneer (1979)

Jeep Wagoneer (1979)

V teh dneh se v nekaterih Jeepovih avtomobilskih salonih po Sloveniji predstavljata dva povsem nova avtomobila, ki sta v nekaterih evropskih državah že pritegnila veliko kupcev, predvsem v Veliki Britaniji in Nemčiji, kjer ju omenjajo kot odlično alternativo podobnim izdelkom nekaterih nemških dobro meščanskih znamk.

V Sloveniji, kjer znamke Jeep in njenih povojnih civilnih modelov nismo nikoli prav dobro poznali (razen 'štirikolesnih vojaških relikvij' iz druge svetovne vojne), ne boste našli veliko ljudi, ki bi novega cherokeeja postavili ob bok avtomobilom kot so BMW X3, mercedes-benz GLK in land rover evoque, čeprav so to mnenje podali novinarski kolegi na nemški predstavitvi modela cherokee, ki se je odvijala v letošnjem aprilu, ker so se nekateri Nemci in ostali Evropejci v zadnjih sedemdesetih (približno) letih že navadili in z odprtimi rokami sprejeli uspešno kombinacijo Jeepovega zgodovinskega terenskega izročila in ameriškega udobja. To je recept, po katerem je narejena večina današnjih predstavnikov SUV avtomobilov, sploh v primeru velikih prestižnih terencev, ki niso britanski, nemški ali pa japonski, temveč ameriški izum.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja si je nemški kupec lahko omislil prestižni 5-vratni AMC jeep wagoneer (serija SJ, 1963–1991), ki ga je premikal  vgrajeni 5,9-litrski bencinski V8 motor. Avtomobil je premogel stalni štirikolesni pogon, po želji pa tudi električni paket, vgrajeno klimatsko napravo in usnjeno sedežno oblazinjenje. Za vse to je nemški kupec takrat odštel 34.450 nemških mark. Za nekoliko manj denarja si je Nemec lahko omislil prvi podoben evropski izdelek (3-vratni leyland range rover), za katerega je v istem času odštel 33.297 nemških mark. Za podobno vsoto denarja si je takrat lahko omislil tudi BMW 730i (34.850 nemških mark), mercedes-benz 280 SE (34.115 nemških mark) ali pa športni chevrolet corvette (32.300 nemških mark)…

V teh časih postaja znamka Jeep čedalje bolj evropska znamka, kar dokazujejo tudi konstrukcijske povezave z nekaterimi evropskimi proizvajalci avtomobilov. Medtem, ko je veliki in prestižni grand cherokee Američan z nemškimi tehnološkimi koreninami (bližnji sorodniki tega modela so mercedes-benzi is serij GL, ML in R), sta oba novinca v sorodu z izdelki iz Milana in Torina. Vendar to zahodnoevropskih kupcev ne moti, ker doživlja znamka Jeep v teh časih pravi razcvet, predvsem po zaslugi obeh 4x4 junakov te zgodbe, ki bosta slovenskim kupcem na voljo v letošnji jeseni. V Veliki Britaniji in Nemčiji so Američani letos že dostavili rekordne količine novih jeepov. Tako so si Nemci v prvih šestih mesecih tega leta že omislili točno 4041 novih jeepov in ob primerjavi z rezultati iz podobnega lanskega obdobja dosegli 33,3 odstotno povečanje prodaje (lani so si Nemci omislili približno 7000 novih jeepov). Nemški trgovci so bili zelo navdušeni nad nedavnim dogajanjem v salonih, ker so v letošnjem juliju Nemci kupili in registrirali približno 850 novih jeepov in ob tem dosegli 70 odstotni dvig prodaje glede na prodajne rezultate v lanskem juniju.

Največji delež pri pridobivanju zahodnoevropskih kupcev ima še vedno prestižni grand cherokee, čeprav je pri lovu na nove kupce uspešen tudi novi cherokee, ki je letos v Nemčiji že pritegnil več kot 300 kupcev, čeprav se je prodaja pričela odvijati šele v letošnjem aprilu. V primeru nove generacije modela cherokee gre bolj za elegantni 'crossover' kot pa za tradicionalni SUV model, ker je predstavnik pete generacije zasnovan na CUSW (Compact U.S. Wide) tehnološki platformi severnoameriškega (dodge dart) in kitajskega modela (fiat viaggio), kar prinaša tudi sorodstvene vezi z znamko Alfa Romeo, ker je giulietta prispevala prvotno tehnološko platformo. Zato so nekateri viri pred časom lahko potrdili tudi nastanek SUV modela znamke Alfa Romeo, ki naj bi prišel do kupcev v letu 2015. Novi cherokee pa kupcev ne bo privabljal samo s premium nomenklaturo in elegantno ter prepoznavno podobo, temveč tudi s privlačnimi prodajnimi cenami (približno 15 odstotkov nižja prodajna cena kot pri primerljivih konkurentih), ker bo najcenejša različica Nemcem na voljo že za 38.000 evrov, za najbolje opremljeno in motorizirano različico bodo odšteli približno 48.000 evrov.

Cherokee bo nemškim kupcem na voljo v treh različicah (longitude, limited in trailhawk). Osnovna različica longitude bo premogla samo prednji pogon, vgrajeni 2,0-litrski turbodizelski motor s 140 ali 170 KM, nekoliko manj bo tudi vgrajene opreme. Te bo več v različici limited, ki bo lahko podobno motorizirana. Premožnim ljudem, ki jih varčevanje s pogonskim gorivom ne zanima, bo namenjena najbolj zmogljiva različica z dodatnim imenom trailhawk. V tem primeru se pod motornim pokrovom skriva bencinski V6 motor iz družine Pentastar, ki bo lahko mobiliziral 272 KM. Američani so za kupce pripravili tudi tri različice prenosa pogonske moči na vozno podlago. Kupci osnovne različice bodo deležni samo prednjega pogona, kupci različic limited in trailhawk bodo imeli na razpolago tehnologijo stalnega štirikolesnega pogona, ki ji Američani pravijo 'Jeep Active Drive'. Ob tem bo kupec obeh različic deležen tudi vmesnika, ki mu bo omogočal izbiro med štirimi voznimi programi (Auto, Snow, Sport in Sand/Mud). Ker pa Američani ob snovanju tega avtomobila za delo, šport in prosti čas niso želeli pozabiti na korenine znamke Jeep, so v top različico trailhawk vgradili še več tehnologije, ki naj bi novemu cherokeeju zagotovila primat ob vožnji izven brezpotij.

To, najdražjo različico modela cherokee bomo prepoznali predvsem po zaslugi bolj terensko orientirane podobe, kjer so odbijači v barvi vozila in ostale elegantne pridobitve odstopile prostor praktičnosti in posledično manjši možnosti poškodb vozila ob morebitnem izletu po brezpotjih. Ob vožnji na 'off-road' testni stezi Balocco v bližini Milana so imeli nemški kolegi možnost preveriti navedbe Američanov glede odličnih plezalnih sposobnosti, ki so jih Nemci potrdili, ker pravijo, da na tem testu niso uspeli najti dokazov, ki bi pričali o nasprotnem. Pohvalili so tudi obnašanje avtomobila ob vožnji po asfaltu, predvsem ob uporabi programa sport, ki je povečal odzivnost vgrajenega turbodizelskega motorja (170 KM). Čeprav je imel testni primerek (cherokee 2.0 4x4 DSG Limited), kjer za samodejno pretikanje skrbi vgrajeni 9-stopenjski licenčni izdelek znamke ZF, skoraj 2-tonsko maso, je zaključil pospeševanje od 0-100 km/h v 10,3 sekunde.

Nemci so ob opisovanju novega SUV modela znamke Jeep pohvalili tudi kvaliteto izdelave in izbor vgrajenih materialov ter količino vgrajene opreme, sploh pri obeh dražjih različicah, kjer bo kupec deležen veliko sodobnih elektronskih sistemov, znanih že iz drugih vozil. Ob sodelovanju s hi-fi proizvajalcem Harman Kardon so razvili sistem 'Uconnect', kjer uporabnik ob pomoči vgrajenega 21,3 centimetrskega zaslona na dotik upravlja s številnimi funkcijami (upravljanje z glasovnimi ukazi, navigacija, predvajanje glasbe, povezljivost s brezžičnim spletom in izhodi ter priključki za zunanje elektronske vire…), veliko pa je tudi vgrajenih kvalitetnih materialov, ki ponujajo mehkejši otip. Na področju vgrajenih varnostnih kamer pa omenjajo sisteme ESP, zaščito pred prevračanjem, aktivni ohranjevalnik hitrosti s funkcijo predčasnega zaviranja in priprave potnikov na morebitno nesrečo, ohranjevalnika razdalje in voznega pasu ter sistem, ki pokriva mrtve kote okrog vozila ter sistem za samodejno parkiranje.

Na koncu so nemški kolegi ugotovili, da je ameriška integracija v evropski način življenja popolnoma uspela, ker so vidni rezultati vloženega truda, ki je cherokeeja približal razmišljanju in okusu evropskih kupcev, čeprav ob tem ni postal žrtev asimilacije, ker je obdržal Jeepov karakter. 11. oktobra 2014 bodo nemški kupci spoznali še enega, trenutno najmanjšega jeepa, ki je zaradi svoje prikupnosti in takojšnje prepoznavnosti že osvojil številne kupce. Gre za model renegade (dolžina: 3890 mm, širina: 1520 mm, višina: 1790 mm, medosna razdalja: 2370 mm), ki je ključnega pomena pri nadaljnji globalni ekspanziji koncerna FIAT-Chrysler, zato je oblikovan v zelo prepoznavno oglati obliki tradicionalnih štirikolesnih izdelkov znamke Jeep, ljubitelji mehkejših karoserijskih linij bodo morali počakati na letošnji avtomobilski salon v Parizu, ko bo predstavljen novi fiat 500X. Jeep renegade si je zaradi oblikovne podobnosti z italijanskim serijskim 4x4 'medvedkom' že prislužil tudi ime 'ameriška panda', kar po svoje drži, ker je renegade zasnovan na severnoameriški 'small wide' tehnološki platformi, katere izvor najdemo pri evropskih modelih 500 in panda. Novi 'baby Jeep' bo kupcem na voljo v 2WD in 4WD različici, izbira bo možna tudi pri pogonskih sklopih, ker bodo vanj vgrajevali bencinske in dizelske motorje.

Ob plačilu zneska v višini 19.900 evrov bo nemški kupec deležen 2WD različice z vgrajenim 1,6-litrskim bencinskim motorjem, ki je spojen s klasičnim 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Ta motor bo lahko mobiliziral 110 KM. Če bo nemški kupec želel vozilo z vgrajenim 4x4 pogonom, se bo moral odločiti za top različico trailhawk, ki ga bo olajšala za 31.900 evrov. V tem primeru je za pogon zadolžen 2,0-litrski turbodizelski motor iz modela cherokee, ki lahko mobilizira 170 KM. Za pretikanje bo skrbel prej omenjeni 9-stopenjski samodejni menjalnik, ki bo uporabniku ponudil tudi bolj terensko odmerjena prestavna razmerja. Nemški kupci bodo lahko izbirali med šestimi različno močnimi izpeljankami vgrajenih bencinskih in dizelskih motorjev, podobno bo tudi s stopnjo opremljenosti, kjer bodo na voljo 4 možne variante.

Američani so ob predstavitvi posebej izpostavili plezalne sposobnosti malega SUV-a, ker bo premogel solidno odmerjeno 'špranjo' med karoserijo in vozno podlago (205 mm, 220 mm v primeru različice trailhawk), poleg tega se ne bo ustrašil vodnih preprek, ki nimajo večje globine od 480 mm. Bo pa sposoben vleči tudi priklopnik z maso, ki ne presega 1500 kilogramov. Opremljenost je primerljiva z večjim modelom cherokee, čeprav ima 'baby-jeep' v notranjosti potniške kabine vgrajen nekoliko manjši zaslon (diagonala: 16,5 cm) na dotik. Če se bo kateri izmed potencialnih nemških kupcev odločil za nakup pred 18. oktobrom 2014, bo deležen različice 'Opening Edition', ki mu bo zagotovila serijsko namestitev 18-palčnih koles ter dvobarvno karoserijo (bela karoserija s črno streho ter oranžno obarvanimi detajli v notranjosti potniške kabine). Ob tem mu bodo prodajalci podarili za skoraj 1.900 evrov dodatne opreme. Do 18. oktobra 2014 pa poteka tudi igra, kjer bodo kupci sodelovali v žrebanju za vračilo celotne kupnine. Takrat enkrat bosta oba avtomobila na voljo tudi kupcem v Sloveniji. Pri slovenskem uvozniku zagotavljajo, da jim je ob pogajanjih z Američani in Italijani uspelo doseči ugodne prodajne cene...

Jeep Cherokee 2.0 4x4 DSG Limited
Dolžina x širina x višina (cm): 462 x 186 x 167 (vključno s parom strešnih sani)
Motor: R4-Turbodiesel, 1956 ccm, Multijet II, direktni vbrizg goriva
Pogonska moč: 125 kW / 170 PS pri 4000 vrt/min
Največji motorni navor: 350 Nm pri 1750 vrt/min
največja hitrost: 192 km/h
Pospeševanje  (0 -100 km/h): 10,3 sekunde
Povprečna poraba (l/100 km, EU-Norma): 5,8 litra
CO2 emisije: 154 g/km (Euro 5+)
Efektivni razred: B
Masa avtomobila, pripravljenega na vožnjo / nosilnost: 1953 kg / max. 522 kg
Osnovna prostornina prtljažnika: 412 – 500 litrov (odvisno od pomika zadnje sedežne klopi), 1276 litrov v primeru podrte zadnje klopi
Največja dovoljena masa priklopnika: 2475 kg
Obračalni krog: 11,6 m
Platišča / pnevmatike: 7,0 J x 18 / 225/55 R 18
Nemška prodajna cena: 45.500 evrov

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.