Avto.info

Audi, BMW in Mercedes-Benz

Nemški 'Oberklasse' dominanci ni videti konca

Audi V8

Audi V8

Avtor: Foto: Proizvajalci avtomobilov
Prvi Audi A8

Prvi Audi A8

Aktualni Audi A8

Aktualni Audi A8

Prvi BMW serije 7

Prvi BMW serije 7

Aktualni BMW serije 7

Aktualni BMW serije 7

FIAT 130

FIAT 130

Prvi Jaguar XJ

Prvi Jaguar XJ

Aktualni Jaguar XJ

Aktualni Jaguar XJ

Prvi Lexus LS

Prvi Lexus LS

Aktualni Lexus LS

Aktualni Lexus LS

Prvi Maserati Quattroporte

Prvi Maserati Quattroporte

Aktualni Maserati Quattroporte

Aktualni Maserati Quattroporte

Mercedes-Benz W111

Mercedes-Benz W111

Mercedes-Benz W108

Mercedes-Benz W108

Mercedes-Benz W116

Mercedes-Benz W116

Mercedes-Benz W222

Mercedes-Benz W222

Opel Diplomat V8

Opel Diplomat V8

Porsche Panamera

Porsche Panamera

Rover SD1 3.5 V8

Rover SD1 3.5 V8

Volkswagen Phaeton

Volkswagen Phaeton

V dobrih starih časih je prestižni 'Oberklasse' segment obvladovalo precej več avtomobilskih znamk kot v današnjih časih, temu primerna pa je bila tudi tedanja ponudba vozil iz luksuznega razreda. V današnjih časih ta avtomobilski razred obvladujejo predvsem avtomobilske znamke iz Stuttgarta, Münchna in Ingolstadta.

Skoraj vsi drugi proizvajalci podobnih 'Oberklasse' (luksuzni razred) modelov so v današnjih časih obsojeni na preživetje ob drobtinicah, ker prodajo bistveno manj vozil kot uveljavljene nemške avtomobilske znamke. Vzroke za nemško dominanco v tem segmentu pa najdete v arhivih avtomobilske zgodovine. Nekateri strokovnjaki ob tem radi poudarjajo, da so prav Nemci tisti, ki so izumili luksuzne avtomobile. S tem se težko strinjam, ker smo bili od začetka avtomobilizma pa vse do današnjih dni priča rojstvu približno 2.500 avtomobilskih znamk. Večina jih je propadla, med njimi pa najdemo tudi veliko proizvajalcev zelo prestižnih vozil iz različnih časovnih obdobij.

Začetki nemške dominance v 'Oberklasse' segmentu segajo v sredino petdesetih let prejšnjega stoletja, ker je v tem obdobju iz tržišča dokončno izginila večina zelo prestižnih francoskih ter tudi nekaj podobnih italijanskih in britanskih avtomobilskih znamk. Za njihovo izginotje pa niso bili krivi kupci, temveč tedanje vlade, ki so v nekaterih evropskih državah po končani drugi svetovni vojni uvedle visoke dajatve na takšna prestižna vozila. Temu problemu so se takrat brez težav izognili pri nekaterih severnoameriških prestižnih znamkah, njih so nazadnje pokopali nesrečno izbrani ali pa slabo izdelani serijski modeli. Edino Nemci, točneje znamka Mercedes-Benz, so z velikoserijsko proizvodnjo njihovih 'Oberklasse' modelov trmasto vztrajali v segmentu, kjer so pred tem kraljevali samo maloserijski proizvajalci avtomobilov.

Za tedanjo in kasnejšo dominanco znamke Mercedes-Benz so zaslužni predvsem aristokratsko orientirani serijski modeli iz serij W108/109 (1966-1972) in W111/112 (1959-1971), ki so spiritualni predhodniki kasnejšega modela (W116 / 1972-1980), ki je pri tej dobro meščanski avtomobilski znamki dokončno ustoličil pojem 'S-Klasse', ker je ta aristokratski serijski model uradno prvi predstavnik razreda S. Zato ima znamka iz Stuttgarta v tem pogledu 5-letno prednost pred znamko BMW, ker se je prvi pravi sodobni predstavnik 'Oberklasse' BMW-jev (E23 - serija 7) pojavil šele leta 1977. Še več zaostanka v tem pogledu imajo pri znamki Audi. Prvi pravi sodobni 'Oberklasse' audi se je pojavil šele leta 1988 (model V8), leta 2001 je tedanji A8 (prvi A8 se je pojavil leta 1994) dobil tudi konkurenčnega sorodnika (volkswagen phaeton), ki pa ni prepričal veliko evropskih kupcev. Med razlogi, ki modelu phaeton niso omogočili uspeha pri bogatih in pomembnih ljudeh, pa omenjajo tudi 'avtogol' hišnega marketinga, ki predstavlja posledico tržnega uspeha znamke Volkswagen.

Težava modela phaeton leži predvsem v tem, da je okrašen z logotipi znamke, ki je vedno slavila svojo 'družbeno politično vlogo' ob pomoči prepričanja, da so volkswagni avtomobili za vse 'kaste' ljudi, tako za revne kot za bogate. S takšno 'posetnico' pa v avtomobilskem klubu 'bogatih in lepih' nimate kaj iskati. Za njegovo preživetje (2002-2016) na tržišču pa so bili zaslužni predvsem Kitajci. Njih sedaj privlači podobno zamišljen phideon, ki je sorodstveno močno navezan na 'lang' različico audija A6. Podobno usodo so na koncu doživeli tudi izzivalci v obliki izdelkov znamk Opel (trio 'KAD' modelov) in FIAT (legendarni model 130), ki niso nikoli dočakali spodobnih naslednikov. V nemški 'Oberklasse' klub prestižnih limuzin je leta 2009 vstopila tudi aristokratska znamka Porsche, kjer z modelom panamera stavijo predvsem na koncept prestižnih 5-vratnih kombilimuzin v stilu nekdanjega aristokratskega 5-vratnega roverja SD1 3,5 V8. Britanske barve v tem segmentu je zelo dolgo, v več modelnih generacijah uspešno zastopala tudi znamka Daimler, kjer so nastajali 'nadjaguarji'.

Vztrajanje znamke Mercedes-Benz v 'Oberklasse' segmentu pa je zaslužno tudi za današnjo dominanco na domačem, nemškem tržišču. O tem pričajo tudi podatki Zveznega urada KBA, kjer so lani zabeležili 6.759 prvič registriranih novih predstavnikov razreda S v letu 2017. Zaradi tega ima znamka Mercedes-Benz v tem nemškem segmentu trenutno 23,5 odstotni tržni delež. Na drugem mestu nemške lestvice 'bogatih in slavnih' najdemo BMW serije 7, ki je lani v prodajne salone znamke BMW privabil 4.594 kupcev prestižnih limuzin. Na tretjem mestu najdemo izdelek znamke Porsche. Njihova panamera je ob tem s 3.977 lani prodanimi primerki prehitela audi A8 (3.966 primerkov). O takšnih prodajnih kvotah lahko pri ostalih aktualnih ponudnikih podobnih vozil samo sanjajo. Vendar moramo poročilo urada KBA ob tem jemati z rezervo, ker njihovo štetje vključuje tudi nišne serijske modele (audi A7, mercedes-benz CLS, limuzinske različice BMW-jev serije 6 …), ki temeljijo na dobro meščanskih modelih (A6, serija 5 in razred E), poleg tega poročilo ni zajelo poslovnih rezultatov aristokratskih znamk kot sta Bentley in Rolls-Royce, omenjajo pa dva preostala evropska predstavnika klasičnih aristokratskih znamk (Jaguar & Maserati) ter nekoč 'novokomponovano' (v to kategorijo spadata tudi znamki Acura in Infinity) prestižno znamko Lexus, ki pa je v Evropi bolj za okras in poživitev dogajanja, ker je Japoncem že zdavnaj jasno, da so v Nemčiji že zdavnaj izgubili bitko (samo 17 prodanih novih vozil v letu 2017), dobivajo pa vojno v ZDA …

Ob primerjavi z lanskimi mizernimi nemškimi prodajnimi uspehi prestižne japonske znamke Lexus deluje podoben lanski uspeh aristokratske znamke Rolls-Royce kot uspeh kakšne 'nizkocenovne znamke', ker so Nemcem lani dostavili 60 novih primerkov njihovih vozil. Malenkost več (194 primerkov) so lani v Nemčiji prodali prestižnih primerkov jaguarja XJ. Elegantni jaguar trpi predvsem zaradi 'podhranjenosti' (ob primerjavi z nemško konkurenco) z modernimi IT pripomočki, podobno eksotično vlogo pa ima tudi elegantni maserati quattroporte, visokozmogljiva klasična limuzina, ki so jo Italijani prvič predstavili že leta 1963. Vendar s tem avtomobilom niso nikoli mogli ogroziti nemškega primata, ker je izdelan v premajhnih količinah, poleg tega si marsikdo ne more privoščiti vzdrževanja takšnega avtomobila, ki ni nikoli nastajal v kakšnih dizelsko gnanih 'economy-class' (ponudba za siromašne z 'velikimi očmi') in prav nič gosposko orientiranih (prava gospoda vozi bencinsko gnana vozila, ker se jim ni potrebno obremenjevati s povprečno porabo goriva, dajatvami  in stroški vzdrževanja …) različicah. Za novega italijanskega klasika sta se lani odločila 102 kupca.

Italijane pa ob tem očitno sploh ne moti to, da prodajo občutno manj vozil kot Nemci. Z vlogo eksotov so se že zdavnaj sprijaznili, poleg tega se zavedajo tudi tega, da imajo v določenih pogledih (individualnost, družbeni ugled in status) tudi prednost pred masovno prisotnimi nemškimi izdelki, vsaj pri kupcih, ki cenijo te lastnosti in si lahko privoščijo praviloma drago vzdrževanje takšnega avtomobila. Ob vsem tem je potrebno povedati tudi to, da v današnjih časih ni več klasičnega 'Oberklasse' razreda, kjer bi vladale prestižne limuzine in kombilimuzine, ker so klasični SUV modeli prevzeli pobudo tudi v tem segmentu. Kupcem so zelo pri srcu 'zamaščeni in obilni' SUV modeli znamk kot so Audi, BMW in Mercedes-Benz, tako zelo, da so bile lani 2,5-tonske (približno) 'SUV lokomotive' prodajno veliko bolj uspešne kot klasični direktorski avtomobili. V tem pogledu Nemci prisegajo na ingolstadtski mit z imenom 'quattro', ker je audi Q7 prva izbira Nemcev, ki so jim všeč visoko nasajeni 'sumo športniki' v obliki štirikolesnih 'slonov, nosorogov in nilskih konjev'. Lani so Nemcem dostavili 10.212 novih primerkov modela Q7, naslednjo nemško izbiro v lanskem letu pa simbolizira klasični range rover (4.499 prodanih primerkov). Podobno uspešna je tudi 'Lokomotive Leipzig' (porsche cayenne, 4.548 prodanih primerkov).

Precej manj uspeha ima 'surealistično'  oblikovani (za večino evropskih kupcev je enostavno prevelik  …) 'lifestyle parnik' v obliki mercedes-benza GLS, ki je v deželi 'neskončnih možnosti in neskončne velikosti izdelkov' (ZDA) pravi hit, v Nemčiji je lani prepričal samo 1.661 ljubiteljev okornih in z gorivom zelo potratnih vozil, ki imajo poleg tega tudi izredno slabo partnersko zaščito (slaba varnost potnikov v avtomobilu, ki trči s takšnim XXL SUV vozilom …). S tem 'virusom' (kako ob vožnji po asfaltu po nepotrebnem zapraviti čim več pogonskega goriva in ob tem varnostno ogrožati čim več ostalih udeležencev v cestnem prometu …) so okuženi tudi kupci SUV maseratija z oznako levante, ker je lani v nemške prodajne salone privabil desetkrat več kupcev kot prej omenjeni quattroporte. Ja, Nemčija postaja pravi 'Premium Land' ('premijska dežela'), ker dosega tržni delež tako imenovanih  'Oberklasse' avtomobilov že približno 30 odstotni tržni delež izmed vseh trenutno v Nemčiji registriranih osebnih vozil.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.