Avto.info

Kaj se dogaja z znamko Jaguar?

Kolateralne žrtve najdemo v Hočah

Kaj se dogaja z znamko Jaguar?: Kolateralne žrtve najdemo v Hočah

Kaj se dogaja z znamko Jaguar?

Avtor: Foto: Jaguar Land Rover

Legendarni in nekoč pristno aristokratski avtomobilski znamki Jaguar v današnjih časih ni lahko, sploh če ob tem verjamemo podatkom družbe JATO Dynamics, ki razkrivajo drastičen upad prodaje novih avtomobilov znamke Jaguar v zadnjih nekaj letih.

Najbolj zgovoren podatek, ki potrjuje navedbe družbe JATO Dynamics pravi, da se je prodaja novih jaguarjev v zadnjih petih letih skrčila za neverjetnih 66 odstotkov (primerjava z letom 2018, ko so pri tej znamki dosegli rekordne prodajne številke v obliki približno 181.000 prodanih novih avtomobilov …). Tako so lani kupcem po celem svetu dostavili samo 61.661 novih jaguarjev (- 28,5 % ob primerjavi z letom 2021, odnosno - 40 % ob primerjavi z letom 2020). Tako slabih prodajnih številk, kot so jih bili Britanci deležni lani, niso imeli že od leta 2012, ko so imeli občutno manjšo in posledično manj konkurenčno modelno paleto. Takrat so kupcem vseeno dostavili približno 54.000 novih vozil. Kaj se torej dogaja z znamko Jaguar?

Glavna težava znamke Jaguar je njeno napačno pozicioniranje na tržišču, ker želijo Britanci pod patronatom indijskih lastnikov tekmovati s tremi dobro meščanskimi nemškimi znamkami (Audi, BMW in Mercedes-Benz). To približevanje ljudstvu (sploh z modelom x-type, ki v bistvu ni nič drugega kot v gentlemana preoblečen ford mondeo …), ki ga je leta 1999 po prevzemu znamke Jaguar sprožila korporacija Ford, je v približno desetih letih Fordovega lastništva pokopalo aristokratski ugled znamke, ki se je prej proslavila z elegantnimi limuzinami in še bolj elegantnimi športnimi avtomobili (kupeji & roadsterji) za premožne sloje prebivalstva, podobne napake (siljenje v objem ljudstva in posledične izgube ugleda …) so se v teh časih začeli zavedati tudi pri znamki Mercedes-Benz, kjer sedaj razmišljajo o ukinitvi njihovih serijskih 'volkswagnov' (serija A in serija B) …

Če bi Britanci namesto tega poskrbeli za drugačno pozicioniranje, ki bi znamko Jaguar postavilo nad 'nemško sveto trojico' in ob bok aristokratskim znamkam kot sta Porsche in Maserati, kjer kupcem ne ponujajo 'economy-class' modelov tipa A8 '1.4 TDI' (pravi gospodje vozijo bencinsko gnane avtomobile …), bi se zgodba o jaguarju morda odvijala drugače. Za težave, ki jih v današnjih časih doživlja znamka Jaguar, pa je kriv tudi hišni kanibalizem, ker jim izdelki sorodstva (znamka Land Rover) v teh časih, ko je moderno strašiti pešce in kolesarje po mestih z 2,5 tonskimi 'SUV kravami', pridno ugrabljajo kupce, sploh model range rover, ki je bil na začetku razvit kot bolj udobno (ob primerjavi s prvotnim land roverjem …) prevozno sredstvo zelo bogatih lastnikov ogromnih britanskih posestev, ne pa za današnje obiske mestnih središč.

Težave znamke Jaguar se odražajo tudi ob njenem sodelovanju z avstrijsko-kanadsko korporacijo Magna, ki so ga potrdili že leta 2016 in dokončno implementirali leta 2017 z izdelavo modela i-pace v Gradcu. Žrtve kolateralne škode, ki predstavlja posledico slabe aktualne prodaje vozil znamke Jaguar pa lahko najdemo v Hočah, kjer so Avstrijci ob podpori slovenske politike pred leti postavili obrat za lakiranje jaguarjev, ki jih očitno ne želi kupiti prav veliko kupcev …

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov