Avto.info

Audi A1 citycarver

Eleganten in samozavesten

Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten

Audi A1 citycarver

Avtor: Foto: Audi
Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten Audi A1 citycarver: Eleganten in samozavesten

Na cesti je eleganten in samozavesten, omogoča veliko manevrskega prostora za individualno prilagajanje in je vsestransko odlično povezan: Audi A1 citycarver (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 5,5–5,1; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 124–117*). Najnaprednejši model nove serije vozil A1 je doma v vseh revirjih: v mestu, na regionalnih cestah in na avtocestah – zaradi višje lege karoserije pa tudi na neutrjenih terenih.

Progresiven in robusten: koncept in zunanji dizajn
A1 citycarver je najnaprednejši model v Audijevi seriji kompaktnih vozil. Zasnovan je na novem Audiju A1 Sportback ter prevzema njegove elegantne  linije s širokim kolotekom in kratkima previsoma. Vendar je karoserija dvignjena za dobre 4 centimetre, zaradi česar je vstopanje udob­nejše in pregled nad okolico še boljši. Pribl. 35 mm višine gre na račun modificiranega podvozja z večjim hodom vzmeti. Preostalo prispevajo velika kolesa. 4,05 m dolgi Audi A1 citycarver ima zunanjost robustnega terenca. Velika osmerokotna mreža hladilnika spominja na Audijeve modele Q. Mreža nima okvira, pač pa je realizirana kot tri­dimen­zionalna, v matirano črni barvi lakirana, satasta rešetka. Nad njo sta značilni reži. Pozornost pritegne ščitnik za podvozje, lakiran v videzu legiranega jekla; ob straneh so na kolesnih ohišjih in markantnih stranskih pragovih montažni deli v kontrastni barvi. Zadnji odbijač posnema dizajn sprednjega podaljška odbijača.

Kar zadeva lakiranje, Audi na izbiro nudi devet barv. Strešna kupola je lahko po želji lakirana v kontrastni mitološko črni kovinski ali manhattansko sivi barvi – takšna oblikovalska rešitev je značilna za A1. Z izbiro paketa črnih elementov je mogoče zunanjost še bolj prilagoditi oseb­nemu okusu. Montažni elementi v spodnjem delu karoserije, ki so sicer sive barve in lakirani v videzu legiranega jekla, so pri tem paketu črni.

Prostorna in sodobna: notranjost
V notranjosti Audija A1 citycarver imajo tudi potniki na zadnjih sedežih obilo prostora za glavo in noge. Pri običajni postavitvi prostornina prtljažnika znaša do 335 litrov, ob podrtih naslon­ja­lih zadnjih sedežev se poveča na 1.090 litrov. Prtljažni paket z mrežo in variabilnim prtljaž­nim dnom (opcijsko) je praktična rešitev za mestni vsakdanjik. A1 citycarver ima od vseh avtomobilov v kompaktnem razredu najbolj športno notranjost. Armaturna plošča je obrnjena proti vozniku; serijski digitalni kombinirani instrument z ohišjem zaobjema tudi prezračevalni šobi. Zaslon MMI (opcijsko) in sklenjeni pas prezračevalnih šob na sovoznikovi strani sta integrirana v površino z videzom črnega stekla. Notranjost Audija A1 citycarver je zasnovana tako, da ima ključno vlogo individualno prilagajanje. Izbirati je mogoče med štirimi izvedbami opreme: basis, advanced, design selection in S line. Od notranjosti advanced naprej so na prevlekah kontrastni šivi; pri izvedbi S line so na voljo kombinacije tekstila in umetnega usnja ali alkantare in umetnega usnja. Izvedba design selection vključuje vznemirljivi paket linijske/ambientne osvetlitve. Pri vseh elementih opreme – od športnih sedežev (ki sta pri izvedbi S line serijska) do LED-žarometov z dinamičnimi smerniki – se Audi A1 citycarver zgleduje po Audiju A1 Sportback.

Audijev najnaprednješi kompaktni model je namenjen mladim kupcem – to je razvidno tudi iz nabora barv in materialov. Pri izvedbi advanced lahko sedežne prevleke po želji izstopajo v svežih tonih metino zelene in oranžne barve. Poudarjene površine na prezračevalnih šobah, konzoli sredinskega tunela in vratih so lakirane v metino zeleni, srebrno sivi, oranžni, bakreni ali strukturno sivi (za S line) barvi, aplikacijska površina na armaturni plošči pa je na voljo v matirano črni, temno sivi, železno sivi in diamantno srebrni barvi.

Serijski digitalni zaslon: upravljanje in prikazi
A1 citycarver je več kot nared za digitalno prihodnost. Že osnovna izvedba ima popolnoma digitalen kombinirani instrument z 10,25-palčnim zaslonom, ki ga voznik upravlja prek večfunkcijskega volana. Alternativno je na voljo Audi virtual cockpit, ki omogoča še številne druge funkcije. Voznik lahko za volanom preklaplja med več načini prikazov.

Popolna povezanost: infotainment in Audi connect
Pri infotainmentu je MMI radio serijski. Naslednja stopnja vključuje različico plus z 8,8-palčnim zaslonom MMI touch. Zaslon je z diagonalo 10,1 palca še večji, če kupec naroči bodisi pripravo za MMI navigacijo plus ali najzmogljivejši navigacijski sistem. Vsi ukazi in vprašanja, tudi iskanje s poljubnim besedilom, se izvajajo z dotikom ali prek glasovnega upravljanja. Navigacija vozniku postreže s pametnimi predlogi, in sicer na podlagi prevoženih poti. Ponudnik HERE progo izračunava online in pri tem upošteva prometno situacijo na širokem območju. MMI navigacija plus je še privlačnejša v kombinaciji s spletnimi storitvami Audi connect. Te vključujejo razširjeno glasovno upravljanje z online poizvedovanjem, navigiranje z aplikacijo Google Earth, spletne prometne informacije, informacije o parkirnih mestih, informacije o semaforjih, dostopno točko za WLAN in hibridni radio. Brezplačna aplikacija myAudi avto povezuje z uporabnikovim pametnim telefonom in tako omogoča prenašanje poti, posebnih ciljev in terminov iz telefona v avtomobil ter upravljanje centralnega zaklepanja na daljavo.

Tudi strojno opremo je mogoče pri Audiju A1 citycarver celostno povezati. Vmesnik za pametne telefone Audi smartphone interface pametne telefone z operacijskim sistemom iOS ali Android v sistemu MMI integrira v njihovo naravno okolje in nudi dva USB-vmesnika, pri čemer je eden od njiju vmesnik tipa C. Audijev predal za telefon poveže pametni telefon z avtomobilsko anteno in jo skladno s Qi-standardom indukcijsko polni. Prestižni avdiosistem Bang & Olufsen s 3D-zvokom razvaja kupce, ki cenijo vrhunsko kakovost zvoka. Podobno kot infotainment sistem so tudi asistenčni sistemi Audija A1 citycarver plod najnovejšega tehnološkega razvoja. Sistem Audi pre sense front uporablja radarski senzor, s katerim prepoznava kritične situacije pred avtomobilom. Sistem je serijski; enako velja za opozorilnik za zapustitev voznega pasu. Prilagodljiva asistenca za hitrost (opcijsko) ohranja želeno razdaljo do spredaj vozečega vozila, prav tako opcijski parkirni sistem pa samodejno vrti volan pri parkiranju na bočna in prečna parkirna mesta.

Dva trivaljnika in en štirivaljnik: motorji
A1 citycarver na trg prihaja z dvema trivaljnima motorjema TFSI, nekoliko pozneje pa bo sledil še štirivaljni motor. Vsi so opremljeni s turbopolnilnikom, direktnim vbrizgavanjem goriva in filtrom za trdne delce. Odvisno od motorja in želje kupca lahko moč motorja na sprednji kolesi prenaša ročni menjalnik ali 7-stopenjski menjalnik S tronic. Če je avto opremljen s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select, ima S tronic pri nastavitvi efficiency funkcijo prostega teka. Vsi motorji navdušujejo s posebnimi odlikami. Pri trivaljnih motorjih so to predvsem kompaktna zasnova, majhna teža (88 kg) in majhne gibljive mase. Posebno ekonomičen je motor 1.0 TFSI z močjo 70 kW (95 KM), ki žene model Audi A1 citycarver 25 TFSI (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 5,2; emisija CO2 v g/km, komb.: 119). Pri močnejši zmoglji­vostni stopnji za citycarver 30 TFSI (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 5,4–5,1*; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 122–117*) pa njegova moč znaša 85 kW (116 KM).

1.5 TFSI je visokotehnološki agregat. Njegov sistem cylinder on demand (COD) pri nizki in srednji obremenitvi izključi drugi in tretji valj; rešitve, kot so z železom prevlečene tekalne površine valjev, pa zmanjšujejo notranje trenje. Motor z 1,5-litrsko gibno prostornino in močjo 110 kW (150 KM) poganja Audi A1 citycarver 35 TFSI (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 5,5–5,3*; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 124–120*).

Skladno in športno: podvozje
Audi je model A1 citycarver opremil s skladnim in športno-precizno nastavljenim podvozjem. Zaradi nastavitve in pnevmatik z večjim obsegom je odmik karoserije od tal v primerjavi z modelom A1 Sportback večji za 35 mm. Za modela 30 TFSI**in 35 TFSI** je na voljo dinamični paket, ki vključuje rdeče zavorne čeljusti, sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select, zvočni izvajalnik in podvozje z nastavljivimi blažilniki. Sistem Audi drive select, ki ponuja nastavitve auto, dynamic, efficiency in individual (samo skupaj z navigacijo), je mogoče naročiti tudi posebej. Nastavljivi blažilniki so na voljo v kombi­naciji z dinamičnim paketom. Poleg serijskih 16-palčnih platišč Audi in Audi Sport nudita tudi platišča s premerom do 18 palcev (z dinamičnim paketom). Opcijska speljevalna asistenca preprečuje vzvratno premikanje vozila ob vzponu in spustu.

Od 22.100 evrov naprej: prihod na trg in model iz posebne serije
A1 citycarver na evropski trg prihaja jeseni 2019; v Nemčiji bo na prodaj po ceni od 22.100 evrov. Ob uvedbi na trg Audi pripravlja model iz posebne serije "edition one", ki bo lakiran v puščično sivi ali pulzivno oranžni barvi in bo imel platišča s premerom 18 palcev. Žarometi in zadnje luči bodo zatemnjeni, ekskluzivna notranja oprema bo temeljila na izvedbi S line. Kupci lahko vozila iz serije "edition one" naročijo za doplačilo 5.650 evrov (motorji z močjo od 85 kW naprej).

Audi A1 citycarver

Zunanjost
- Markanten dizajn, odmik karoserije od tal za 35 mm večji kot pri Audiju A1 Sportback, pnevmatike z večjim obsegom
- Osmerokotna enodelna mreža hladilnika; montažni elementi na kolesnih ohišjih in pragovih, ščitnik za podvozje in velik strešni usmernik zraka
- Možnosti za individualno prilagajanje: devet zunanjih barv ter dve kontrastni barvi za streho in montažne elemente; poleg tega paket črnih montažnih elementov v spodnjem delu karoserije

Notranjost in upravljanje
- Veliko prostora za potnike na vseh sedežih, prtljažni prostor z osnovno prostornino 335 litrov
- Vozniku prilagojena armaturna plošča kot odlična kombinacija dizajna in koncepta upravljanja
- Sveže barve notranjosti, poudarjene površine na prezračevalnih šobah, konzoli sredinskega tunela in vratih
- Štiri izvedbe opreme: basis, advanced, design selection in S line; sedežne prevleke iz alkantare/umetnega usnja, pri nekaterih izvedbah s kontrastnimi šivi
- Opcijski paket linijske/ambientne osvetlitve (serijski pri izvedbi design selection)

Povezanost in oprema
- Serijski popolnoma digitalni kombinirani instrument (10,25-palčni zaslon) ali Audi virtual cockpit
- Najbolj izpopolnjeni infotainment sistem MMI navigacija plus z 10,1-palčnim zaslonom MMI touch; naravnoglasovno upravljanje, inteligentni navigacijski predlogi, spletno izračunavanje poti
- Številne spletne storitve iz ponudbe Audi connect, med njimi dostopna točka za WLAN in storitve Car-to-X
- Po želji Audijev vmesnik za pametne telefone in Audijev predal za telefon
- Vzdušje koncertne dvorane s sistemom Bang & Olufsen Sound System
- Asistenčni sistemi, kot so Audi pre sense front, opozorilnik za zapustitev voznega pasu (oba serijsko), prilagodljiva asistenca za hitrost in parkirni sistem (oba opcijsko)

Motorji in prenos moči
- Motorji TFSI s tremi ali štirimi valji z močjo od 70 kW (95 KM) do 110 kW (150 KM); štirivaljnik z visokotehnološkimi rešitvami, kot so z železom prevlečene tekalne površine valjev, in sistemom izklapljanja valjev
- Ročni menjalnik ali 7-stopenjski menjalnik S tronic; pogon na sprednji kolesi

Podvozje
- Dinamična vodljivost, veliko udobje in športno-precizno doživetje vožnje
- Platišča serijsko 16-palčna, opcijska platišča in pnevmatike dimenzij do 18 palcev (z dinamičnim paketom)
- Po želji dinamični paket z rdečimi zavornimi čeljustmi, zvočnim izvajalnikom, prilagodljivimi blažilniki in sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select

Uvedba na trg in cena
- Uvedba na trg jeseni 2019, osnovna cena v Sloveniji 21.520 evrov
- Posebni model "edition one" z ekskluzivnimi elementi zunanjosti in notranjosti

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.