Avto.info

"#UNBORING THE FUTURE"

Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE

"#UNBORING THE FUTURE"

Avtor: Foto: Peugeot
"#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE "#UNBORING THE FUTURE": Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED NEO-PERFORMANCE

18. oktobra 2018 je PEUGEOT SPORT najavil, da se bo lotil razvoja zmogljivega izbora električnih vozil za serijsko proizvodnjo. Letos nam PEUGEOT na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi 2019 pred premierno predstavlja energično konceptno vozilo 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED, ki napoveduje novo linijo izdelkov.

#UNBORING THE FUTURE je zagotovilo, da bo prihodnost za volanom PEUGEOTA vse prej kot dolgočasna. In ker je lahko električni motor tudi sopomenka za čiste užitke v vožnji, se je PEUGEOTU zdelo samoumevno, da mora razviti linijo vozil, namenjeno zmogljivosti. Ta naloga je bila zaupana strokovno podkovanim inženirjem z oddelka PEUGEOT SPORT, ki so razvili koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED, izpeljan iz radikalne petvratne limuzine PEUGEOT 508 HYBRID. Visoko zmogljivi koncept z nizkimi emisijami zagotavlja neverjetno zmogljivost, ki je do sedaj še ni bilo možno videti pri PEUGEOTOVEM vozilu, vse to v kombinaciji z elegantnim in atletskim dizajnom.

"Elektrifikacija ponuja čudovito priložnost za razvoj novih občutkov v vožnji. Ustvarjamo neo zmogljivost: nove energije, nove storitve, nove teritorije, nove izzive ... Čiste užitke s komaj 49 grami emisij CO2 na kilometer!" - Jean-Philippe IMPARATO, generalni direktor PEUGEOT

PEUGEOT SPORT INSIDE
PEUGEOT že zdaj ponuja najvišjo raven učinkovitosti z izvedenkami GT oziroma GTi, v prihodnosti pa bodo na voljo tudi z izvedenkami HYBRID in HYBRID4. Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED prodira še dlje. Napoveduje namreč razvoj povsem novega izbora zmogljivih električnih vozil. S to strategijo PEUGEOT dokazuje, da je elektrika vir inteligentne "neo" zmogljivosti, ki združuje moč in učinkovitost.

Razvoj nove linije izdelkov je bil zaupan oddelku PEUGEOT SPORT, ki od nekdaj skrbi za zmogljivost PEUGOTOVEGA izbora vozil in je zasnoval njegove najbolj športne modele. PEUGEOT SPORT je seveda po celem svetu znan po svojih udeležbah na vrhunskih mednarodnih tekmovanjih in dirkah za zasebnike, zlasti z dirkalnikoma 908 in 3008 DKR, ki sta zmagoslavje dosegala na dirkah 24 ur Le Mansa in reliju Dakar, pa tudi z dirkalniki 208 R2, 308 Racing-Cup in 308 TCR.

Strokovno znanje oddelka PEUGEOT SPORT je opaziti tudi na naših cestah, saj je sodeloval tudi pri razvoju modelov PEUGEOT RCZ-R (2013), 208 GTi 30th (2014) in 308 GTi by PEUGEOT SPORT (2015). Za najnovejši koncept je PEUGEOT SPORT črpal navdih iz svojih izkušenj, pridobljenih z dvema konceptnima študijama na električni pogon, ki sta orala ledino tega področja:
- izjemno učinkoviti 208 HYbrid FE (2013) je dosegel zmogljivosti motorja GTi, seveda z nižjimi emisijami in nižjo porabo kot pri najmanjšem motorju z notranjim zgorevanjem tistih časov. Po zaslugi številnih optimizacij so njegove meritve emisij CO2 pokazale 46 g/km, od 0 do 100 km/h pa je pospešil v samo 8 sekundah,
- 308 R HYbrid Concept (2015) je dosegel absolutno raven uspešnosti: skupno moč 500 KM, 730 Nm navora in 0 do 100 km/h v 4 sekundah.

Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED izkorišča te dosežke, vendar pa se ponaša tudi z najnovejšimi tehnološkimi napredki, ki zagotavljajo ne le učinkovitost, temveč tudi neprimerljivo odzivnost.

Tehnološka izpopolnjenost
Inženirji ekipe PEUGEOT SPORT so združili tri motorje (PureTech 200, električni s 110 KM spredaj in z 200 KM zadaj), dve vrsti energije in štiri pogonska kolesa, ki zagotavljajo spektakularne pospeške pri maksimalnem navoru 500 Nm. S temi karakteristikami se koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED po svoji zmogljivosti kosa z vozilom, ki je opremljen z motorjem z notranjim zgorevanjem s 400 konjskimi močmi:
- 0 do 100 km/h: 4,3 s
- 400 m z mesta: 12,5 s
- 1000 m z mesta: 23,2 s
- 80-120 km/h: 2,5 s
- 80-180 km/h: 9,3 s
- Največja hitrost: 250 km/h

In te zmogljivosti doseže ob emisijah CO2, ki znašajo komaj 49 g/km (WLTP)!
Zavorni sistem se tem zmogljivostim prilagaja s pomočjo 380 mm hlajenih prednjih kolutov. Nameščeni so na aluminijastem oklopu in pričvrščeni s štirimi bati (premera 38 in 41 mm), ki se drsno premikajo po fiksnem zavornem sedlu. Izvrstno podvozje novega PEUGEOTA 508, ki je bilo deležno specifičnih nastavitev (znižana višina podvozja, novo pravilo blaženja in širša koloteka, za 24 mm spredaj in 12 mm zadaj), in bolj natančen servovolan poskrbita za boljšo učinkovitost in več užitkov v vožnji. Visoko zmogljive pnevmatike pa prihajajo iz izbora našega partnerja Michelin. Koncept 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED je opremljen s pnevmatikami Pilot Sport 4S dimenzij 245/35 R20, izbranimi posebej zaradi dobrega oprijema, ki presega meje zmogljivosti.

"Elektrifikacija nem je omogočila razviti najbolj športno linijo izdelkov, ki je bila kdaj koli na voljo pri PEUGEOTU! To so bile naše sanje. In zdaj smo uspeli te sanje uresničiti." - Bruno FAMIN, generalni direktor PEUGEOT SPORT

Najboljše iz obeh svetov
Konceptno vozilo PEUGEOT SPORT ENGINEERED 508 idealno ponazarja filozofijo najnovejše linije zmogljivih električnih vozil in odpira vrata v povsem nov svet vozniških izkušenj. Na voljo so vse prednosti priključnega hibridnega vozila, in to brez kakršnihkoli kompromisov. Akumulator (11,8 kWh) zagotavlja resnično učinkovito porabo goriva in 100 % električni način pogona, v katerem je možno prevoziti do 50 kilometrov (WLTP). V načinu sport je možno istočasno delovanje motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorjev izkoristiti do 190 km/h ter v vseh si izjemno učinkovito pospešiti! Neverjetni užitki z novim vzornikom na področju emisij CO2.

Izboljšana agilnost
konceptno vozilo naznanja novo visoko stopnjo agilnosti in postavlja temelje za nov način izražanja električne zmogljivosti s podpisom PEUGEOT SPORT.

Aerodinamičnost je prešla v novo dimenzijo z osupljivimi in sofisticiranimi stilskimi odločitvami:
- okrasna maska, izdelana s pomočjo tehnologije 3D tiska, se ponaša z ostrimi linijami in je opremljena z lebdečimi lamelami, za katere se zdi, da so pripravljene na rezanje zraka. Razporejene so na točno določena mesta, od koder lahko zrak usmerjajo neposredno proti hladilniku,
- prednji odbijač ima bolj ostre linije in široke reže, ki omogočajo bolj učinkovito hlajenje mehanskih delov,
- lopatice ob strani odbijača in v predelu spodnjega dela karoserije učinkovito preusmerjajo pretok zraka, in tako zmanjšajo aerodinamični upor,
- v predelu zadnjih vogalnih stekel pa so nameščena aerodinamična krilca ("winglets"), ki se pri izvedenkah GT Line in GT ponavadi nahajajo na površini za monogram,
- na zadnjem delu ni spojlerja, ki bi sicer porušil ravnovesje in izčiščene linije originalnega dizajna,
- novi difuzor pa ni zgolj učinkovit, ampak tudi poudari mogočen značaj zadnjega dela.

Oblikovno zasnovo izpostavi posebna siva barva karoserije "Selenium", ki se spreminja glede na svetlobo po zaslugi majhnih bisernih delcev v barvi. Kontrastni vstavki "Kryptonite" poskrbijo za energično in karizmatično noto, ki konceptno vozilo definitivno umešča v športno in moderno linijo izdelkov.

Nova 20-palčna aluminijasta platišča zagotavljajo učinkovito hlajenje zavor, poleg tega pa imajo tudi bolj dinamično stilsko zasnovo. Na vgravirani končni obdelavi se prepletata elegantni in športni barvi, črna Onyx in siva Selenium. Pokrovčki kolesnih vijakov so v obliki zvezde, tako da popolnoma pokrijejo kolesne vijake in pričajo o inovativni skrbi za podrobnosti. Skozi platišča je moč videti zavorna sedla s podpisom PEUGEOT SPORT ENGINEERED v barvi Kryptonite.

Kromani elementi v svetleči črni barvi doprinesejo k še bolj odločnemu značaju, legendarni lev in monogrami pa so bili deležni enake anodizirane končne obdelave kot zadnje konceptno vozilo PEUGEOT e-Legend. Zunanji ogledali pa imata kot simbol brezčasne tekmovalnosti ohišje iz karbonskih vlaken.

"Konceptno vozilo 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED poudarja radikalnost PEUGEOTA 508 prek najnovejših stilskih odločitev glede aerodinamičnega dizajna. Ta koncept je odsev naše vizije o novi dobi tekmovalnosti, ko bo učinkovitost postala nova eleganca." - Gilles Vidal, direktor oblikovanja Peugeot

PEUGEOT i-Cockpit® za instinktivno zmogljivost
PEUGEOT i-Cockpit® je bolj kot kadarkoli doslej usmerjen na zmogljivost in intuitivne vozniške izkušnje: kompakten volan poskrbi za izjemno okretnost, instrumentna plošča v višini oči pa omogoča vozniku jasen pregled nad cestiščem in 100 % koncentracijo. Novi sedeži, ki nudijo udobno oporo, so prekriti z oblazinjenjem v usnju in materialu Alcantara® z okrasnimi šivi v barvi Kryptonite in črni Onyx. Vsak sestavni del potniškega prostora je bil skrbno zasnovan, vključno s streho, stebrički vetrobranskega stekla, vrat in zadnjih vogalnih stekel, ki so prekriti z usnjem Alcantara®.

Voznikove roke intuitivno sežejo po volanu, ki ima dva športno prisekana dela in je prekrit z materialom Alcantara® v kombinaciji z vložki iz karbonskih vlaken. Spodnji del dopolnjuje vstavek s tremi črtami PEUGEOT SPORT ENGINEERED in dvobarvnimi okrasnimi šivi v odtenku Kryptonite in črni Onyx. Za povsem nove senzorične in vizualne izkušnje pa poskrbi tudi prestavna ročica z impulznim pretikanjem, ki vsebuje delček v usnju Alcantara®. S tem plemenitim materialom so prekriti tudi vratni okvirji z luknjičasto površino, skozi katero je viden odtenek Kryptonite, ki se razteza vse do armaturne plošče, ki ima na zgornjem delu okrasne šive Kryptonite. Sredinsko konzolo elegantno obdajajo karbonska vlakna, ki poudarjajo dinamično osebnost vozila.

Vseobsegajoče izkušnje so zagotovljene prek specifičnega dizajna 100 % Kryptonite na 10-palčnem zaslonu HD na dotik s kapacitivno tehnologijo in 12,3-palčnem digitalnem zaslonu v višini oči. Nobena podrobnost ni bila spuščena: celo na notranji strani vratnih kljuk je opaziti pretanjeno dekoracijo v odtenku Kryptonite.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.