Avto.info

Novi Audi A8

Prihodnost luksuznega razreda

Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda

Novi Audi A8

Avtor: Foto: Audi
Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda Novi Audi A8: Prihodnost luksuznega razreda

Novi Audi A8 predstavlja prihodnost luksuznega razreda. Četrta generacija paradnega konja znamke je ponovno referenca za prednost v tehniki – z novim oblikovalskim slogom, inovativnim konceptom upravljanja z dotikom in dosledno elektrifikacijo pogona. Povrhu je Audi A8 prvi serijski avtomobil na svetu, ki je bil razvit za visoko avtomatizirano vožnjo. Od leta 2018 bodo avtonomne vozne funkcije, kot so parkirni pilot, garažni pilot in pilot za zastoje, postopoma postale del serijske opreme.

Znanilec trendov: dizajn zunanjosti
Audi A8 naznanja nov slog – zaznamuje začetek ere novega dizajna celotne znamke. Njegov sprednji del s širokim, pokončnim enodelnim okvirom mreže hladilnika in skladna, atletska zasnova trupa simbolizirata športno eleganco, visoko kakovost in napreden status. Novi A8 izpolnjuje napovedi, ki jih je Audi nakazal z oblikovalsko študijo prologue. Luksuzno limuzino zaznamuje mogočen videz – tako v običajni različici, ki v dolžino meri 5,17 m, kot tudi v različici A8 L, ki jo odlikuje 13 cm daljša medosna razdalja.

Po vsem svetu je znamka Audi znana po športnosti, lahki gradnji in stalnem štirikolesnem pogonu quattro – z novo oblikovno podobo Audija A8 pa bodo te vrednote še bolj izrazite. Uravnoteženi proporci v enaki meri poudarjajo vsa štiri kolesa. Mišičasta zasnova nad kolesnimi ohišji vizualno upodablja pogon quattro. Ob pogledu od strani pokončni sprednji del v kombinaciji z rahlo poševnim zadkom skrbi za napetost. Suverena podoba paradnega modela je nazorno razvidna tako podnevi kot ponoči. Za to skrbijo tako markantni HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi kot tudi pas svetlečih diod v kombinaciji z zadnjimi lučmi v OLED-tehnologiji, ki voznika pričakajo in se od njega poslovijo z edinstvenimi svetlobnimi animacijami.

Luksuzni salon: notranjost
Svoboda je izrazita značilnost zasnove novega razumevanja luksuznosti. Zato je Audi A8 podoben izjemno prostornemu, razkošnemu salonu. V obeh karoserijskih različicah je v primerjavi s predhodnikom bistveno daljši. Ponudba opreme in materialov nudi široko paleto možnosti, in hkrati v vsaki podrobnosti odraža najvišjo proizvodno raven – od perforacij na sedežnih prevlekah do električno pomičnih zaslonk nad prezračevalnimi šobami.

Najrazkošnejše mesto v novem Audijevem paradnem modelu je zadaj desno – tam je v Audiju A8 L po želji lahko vgrajen sedež s počivalno funkcijo s številnimi različnimi možnostmi nastavljanja in oporo za noge. Na tem sedežu si lahko potnik na hrbtišču sovoznikovega sedeža v več stopnjah ogreje stopala in si jih zmasira. Doživetje zaokrožajo novi komfortni vzglavniki. Potniki na zadnjih sedežih lahko poleg tega preko svoje upravljalne enote nastavljajo funkcije, kot so ambientna osvetlitev, nove HD matrične bralne lučke in masažna funkcija sedeža, ter opravljajo zasebne telefonske pogovore. Daljinski upravljalnik za zadnji del vozila (Rear Seat Remote) z OLED-zaslonom je tako velik kot pametni telefon, nameščen je v sredinskem naslonu za roke in ga je mogoče odstraniti.

Z izostrenim dotikom: upravljanje
Notranjost luksuzne limuzine je namenoma oblikovana v prečiščenem slogu, arhitektura notranjosti je jasno in strogo zasnovana v vodoravni smeri. Z radikalno novim konceptom upravljanja Audi svoje visoke standarde kakovosti ponaša v digitalno ero. Iz predhodnika poznana vrtljivo-potisni regulator in sledilna ploščica sta v novem Audiju A8 preteklost. Armaturna plošča v veliki meri ostaja brez tipk in stikal. Njen osrednji del predstavlja 10,1-palčni zaslon na dotik, ki je v izključenem stanju zaradi svojega črnega ploščatega videza skoraj neopazno integriran v črno visokosijajno obrobo.

Upravljalna površina se prikaže, takoj ko se avtomobil odklene. Voznik infotainment sistem upravlja s pritiskom prstov na velikem zaslonu. Na drugem zaslonu na dotik na konzoli sredinskega tunela lahko spreminja nastavitve klimatske naprave in komfortnih funkcij ter ima možnost vnosa besedila. Pri tem lahko svoje zapestje udobno odloži na široko izbirno ročico menjalnika tiptronic ter tako na primer zelo preprosto shrani navigacijski cilj. Ko voznik na zgornjem ali spodnjem zaslonu aktivira funkcijo, v potrditev zasliši in začuti klik. Upravljalne tipke v videzu stekla se odzivajo na enak način. S kombinacijo zvočnih in zaznavnih povratnih informacij ter uporabo uveljavljenih gest za upravljanje na dotik – na primer listanja – je upravljanje novega sistema MMI touch response res varno, intuitivno in hitro.

Poleg tega je Audi A8 inteligenten sogovornik. Voznik lahko z novim glasovnim upravljanjem z naravnimi glasovnimi ukazi aktivira številne funkcije v vozilu. Informacije o ciljih in medijih so nameščene v vozilu ali pa se s hitrostjo omrežja LTE pretakajo iz oblaka. V široko ponudbo storitev Audi connect skupaj z informacijami o prometnih znakih in nevarnostih spadajo tudi inovativne storitve Car-to-X, ki uporabljajo skupinsko inteligenco Audijeve flote.

Še ena novost je obsežno izpopolnjena navigacija, ki se uči sama, in sicer na podlagi predhodno prevoženih poti. Tako voznik prejema inteligentne iskalne predloge. Poleg tega so v zemljevid vključeni zelo podrobni 3D-modeli večjih evropskih mest, ki poskrbijo za bolj realističen prikaz. Kot upravljalna centrala za vse te funkcije služi nova različica modularnega infotainment sistema, MIB 2+. Vdelan ima najnovejši procesor K1, ki ga izdeluje Audijevo partnersko podjetje NVIDIA. Dodatni čip K1 skrbi za prikaz grafik na Audijevem virtualnem prikazovalniku, ki se kot digitalni kombinirani instrument ponaša s polno HD-ločljivostjo 1.920 x 720 točk.

Za novo doživetje prostora skrbi sistem Bang & Olufsen Advanced Sound System: njegov občudovanja vredni 3D-zvok z informacijami o višini je sedaj prvič na voljo tudi na zadnjih sedežih. Glasba se razvija točno tako, kot je bila posneta v koncertni dvorani. Osnovo za to predstavlja algoritem, ki ga je Audi razvil skupaj z inštitutom Fraunhofer. Skladno s tem tudi telefonija v novem A8 s predalom za telefon (Audi phone box), ki podpira tehnologijo VoLTE, dosega novo raven – tako pri upravljanju kot pri kakovosti zvoka in povezave.

Svetovna premiera: Audi A8 vozi avtonomno
Kot prvi serijski avtomobil na svetu je bil novi Audi A8 razvit prav za visoko avtomatizirano vožnjo. V okviru tega na avtocestah in hitrih cestah s fizično ločenimi pasovi v gostem prometu pri hitrosti do 60 km/h nalogo vožnje prevzame Audi AI pilot za zastoje. Sistem se aktivira s pritiskom na AI-tipko na sredinski konzoli. Pilot za zastoje uravnava speljevanje, pospeševanje, obračanje volana in zaviranje. Vozniku ni več treba stalno nadzorovati vozila. Roke lahko za dalj časa odmakne z volana in se lahko glede na veljavne nacionalne predpise posveti kateri od aktivnosti, ki jih avtomobil podpira, na primer gleda televizijo v vozilu. Ko sistem doseže svoje omejitve, pozove voznika, naj spet sam prevzame nalogo vožnje.

S tehničnega vidika je pilot za zastoje revolucionaren. Med avtonomno vožnjo osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) sedaj prvič iz skupka podatkov iz senzorjev nenehno izračunava podobo okolice. Poleg radarskih senzorjev, sprednje kamere in ultrazvočnih senzorjev Audi za to – kot prvi proizvajalec avtomobilov nasploh – uporablja tudi laserski čitalnik. Za uvedbo Audi AI pilota za zastoje na vsak posamezni trg bodo poleg razjasnitve o zakonskih pogojih potrebne še aplikacije, prilagojene za posamezne države, in testiranje sistema. Tudi za visoko avtomatizitano vožnjo veljajo visoki standardi kakovosti znamke. Poleg tega bo po vsem svetu treba upoštevati različne postopke za pridobitev potrebnih dovoljenj in ustrezne roke za te postopke. Audi bo zato funkcijo pilota za zastoje v obseg serijske opreme v novem Audiju A8 uvedel postopoma.

Z Audi AI daljinsko upravljanim parkirnim pilotom in Audi AI daljinsko upravljanim garažnim pilotom Audi A8 samodejno pod nadzorom voznika zapelje na parkirno mesto in z njega oz. v garažo in iz nje. Ob tem vozniku ni treba sedeti v avtomobilu, saj lahko posamezni sistem zažene z novo aplikacijo myAudi na svojem pametnem telefonu. Za nadzor nad postopkom parkiranja stalno drži pritisnjen gumb Audi AI in na svojem zaslonu vidi neposredni prenos slik s kamer za prikaz okolice vozila. Po zaključku manevriranja sistem avtomatsko prestavi menjalnik tiptronic v vozni program P ter izključi motor in kontakt.

Nove razsežnosti: podvozje
Podvozje s celim paketom inovacij preizkuša meje fizikalnih zakonitosti. Ena teh inovacij je dinamično štirikolesno krmiljenje, ki združuje neposredno, športno krmiljenje in neomajno stabilnost. Servo podpora na sprednji premi se prilagaja glede na hitrost, zadnji kolesi pa se glede na hitrostno območje obrneta za nekaj stopinj v nasprotno ali isto smer kot sprednji kolesi. Vodljivost vozila je še bolj dinamična in natančna s športnim diferencialom, ki pogonski navor aktivno porazdeljuje med zadnjima kolesoma in na ta način dopolnjuje stalni štirikolesni pogon quattro, ki je v novem Audiju A8 del serijske opreme.

Pri drugi novi tehnologiji, Audi AI aktivnem podvozju, gre za popolnoma aktiven sistem vzmetenja. Glede na voznikovo željo in vozno situacijo lahko s pomočjo električnih izvajalnikov privzdigne ali spusti vsako kolo posebej. S tovrstno prilagodljivostjo imajo vozne karakteristike zelo širok razpon – od mehkega kotalnega udobja klasične luksuzne limuzine do dinamičnosti športnega avtomobila. V kombinaciji s sistemom pre sense 360° se vozilo bliskovito privzdigne, če grozi nevarnost stranskega naleta, in tako zmanjša možne posledice trčenja za potnike. Energijo, ki je za to potrebna, visoko inovativni sistem podvozja črpa iz 48-voltnega električnega omrežja. Audi je to pri novem A8 prvič uporabil kot glavno električno omrežje pri vseh modelskih izvedbah. Inovativni koncept podvozja v kombinaciji z zračnim vzmetenjem, izpopolnjenim posebej za A8, tako poskrbi za popolnoma novo doživetje vožnje.

Pasivni hibrid in e-tron: pogonski sistemi
Novi A8 na nemški trg vstopa z dvema močno izpopolnjenima turbomotorjema V6 – s 3,0-litrskim motorjem TDI in 3,0-litrskim motorjem TFSI. Dizelski motor odlikuje moč 210 kW (286 KM), bencinski pa 250 kW (340 KM). Nekoliko kasneje se jima bosta pridružila še dva osemvaljnika – 4,0-litrski motor TDI z močjo 320 kW (435 KM) in 4,0-litrski motor TFSI z močjo 338 kW (460 KM). Ekskluzivni najzmogljivejši motor pa predstavlja motor W12 s 6,0 litra gibne prostornine. (Vozila še niso v prodaji. Zaenkrat še nimajo popolne homologacije, zato niso predmet direktive 1999/94/ES.)

Vseh pet agregatov deluje v kombinaciji z jermenskim zaganjalnim alternatorjem, ki je osrednji del 48-voltnega električnega omrežja. Ta pasivna hibridna tehnologija (MHEV = mild hybrid electric vehicle) omogoča jadranje z izključenim motorjem in prijeten ponovni zagon motorja. Poleg tega ima razširjeno funkcijo start-stop in povišano rekuperacijsko moč na do 12 kW. V seštevku ti ukrepi še bolj znižujejo porabo že tako učinkovitih agregatov – za do 0,7 litra na 100 kilometrov pri realnih voznih razmerah.

Pozneje bo na voljo tudi Audi A8 L e-tron quattro (Vozilo še ni v prodaji. Zaenkrat še nima popolne homologacije, zato ni predmet direktive 1999/94/ES.) s svojim močnim priključnohibridnim pogonom: njegov 3,0-litrski motor TFSI in zmogljiv e-agregat dosežeta sistemsko moč 330 kW (449 KM) in sistemski navor 700 Nm. Litij-ionska baterija lahko shrani električno energijo za približno 50 kilometrov vožnje na električni pogon. Opcijsko ga je mogoče polniti tudi z brezžičnim polnilnikom Audi Wireless Charging, pri katerem talna plošča v domači garaži s pomočjo indukcije prenaša električno energijo z močjo 3,6 kW na sprejemno tuljavo na avtomobilu.

Proizvodnja novega Audija A8 in A8 L bo potekala v Neckarsulmu. Na nemški trg bosta vstopila konec jeseni 2017. Osnovna cena za A8 znaša 90.600 evrov, cena za A8 L pa od 94.100 evrov.

Novi Audi A8
Shape, Shift, Sense, Space – podoba, premikanje, percepcija, prostor – ti štirje pojmi opisujejo novi Audi A8 in vse njegove lastnosti. Shape (podoba) vključuje estetske lastnosti, ki jih kupec vidi in občuti – dizajn zunanjosti in notranjosti, luči, barve in materiale ter tradicionalno rokodelsko umetnost njihove izdelave. Shift (premikanje) opisuje novo raven, na kateri se giblje Audi A8. S tem so mišljeni motorji, prenos moči, podvozje ter funkcije pod iztočnico Audi AI, se pravi pilot za zastoje, (daljinsko vodeni) parkirni pilot in daljinsko vodeni garažni pilot.

Sense (percepcija) pomeni povezljivost. Izraz se navezuje na koncept upravljanja in prikazov MMI touch response z glasovnim upravljanjem ter na elektronsko inteligenco senzorjev, krmilnikov in asistenčnih sistemov. Poudarek je še na infotainmentu, ključu Audi connect in individualnih nastavitvah. Space (prostor) pa kot zadnji opisuje dimenzijski koncept notranjosti in zunanjosti ter številne komfortne rešitve na področjih kakovosti zraka, sedežev, zvoka in telefonije.

Shape – podoba
DIZAJN ZUNANJOSTI:
- premiera nove Audijeve oblikovne zasnove, skladna, atletska zasnova karoserije, pokončen, izredno širok enodelni okvir mreže hladilnika kot izraz statusa in prestiža
- mogočne linije nad kolesi poudarjajo pogon quattro
- rahlo poševen zadek s širokim svetlobnim pasom
- dvanajst barv lakov, med njimi tri nove zunanje barve za Audi

LUČI: opcijski progresivni HD matrični LED-žarometi v najnovejši različici, Audijeve laserske luči, OLED-zadnje luči, ki oddajajo homogeno svetlobo
dinamičen koncept osvetlitve na sprednjih žarometih in zadnjih lučeh ob odklepanju in zaklepanju, koncept osvetlitve notranjosti in glasbena melodija ob zagonu motorja

DIZAJN NOTRANJOSTI:
- jasen oblikovalski slog, prečiščenost kot estetski oblikovalski princip, fuzija arhitekture notranjosti in koncepta upravljanja
- veliko, dvodelno panoramsko strešno okno v Audiju A8 L za prijetno, svetlo notranjost
- umirjena zasnova površin: optično brezšivno integriran 10,1-palčni zaslon, omejitev na majhno število tipk, električne zaslonke na prezračevalnih šobah
ambientna osvetlitev, linijska osvetlitev v naslonjalih sedežev, matrične LED-bralne lučke
- velika izbira pristnih, sonaravnih materialov, napredne barve, obdelava z izjemno rokodelsko skrbnostjo; nova kakovost usnja za komfortne vzglavnike; paket Audi design selection kot najboljši paket opreme

Shift – premikanje
POGON:
- dva šestvaljna turbomotorja (ob začetku prodaje): 3.0 TDI in 3.0 TFSI z močjo 210 kW (286 KM) oz. 250 kW (340 KM)
- dva osemvaljna turbomotorja (po začetku prodaje): 4.0 TDI z močjo 320 kW (435 KM) in 4.0 TFSI z močjo 338 kW (460 KM); W12 z močjo 430 kW (585 KM) kot najzmogljivejši motor
- z 48-voltnim glavnim električnim omrežjem in pasivno hibridizacijo z jermenskim zaganjalnim alternatorjem vsi agregati in Audi A8 L e-tron quattro omogočajo jadranje z izključenim motorjem, razširjeno funkcijo start-stop in visoko zmožnost rekuperacije; dodatno še asistenca za učinkovitost, ki spodbuja bolj varčno vožnjo
- vsi motorji razen 3.0 TFSI z aktivnim vpetjem, ki blaži nihanje motorja; motorji 4.0 TFSI, 3.0 TFSI e-tron in W12 poleg tega s sistemom za dušenje hrupa Active Noise Cancellation (ANC)
- po začetku prodaje Audi A8 L e-tron quattro s sistemsko močjo 330 kW (449 KM) in pribl. 50 km vožnje na električni pogon; indukcijsko polnjenje z močjo 3,6 kW preko Audi Wireless Charging (AWC), v avtomobilu serijsko, polnilna postaja opcijsko
- vsi motorji z osemstopenjskim menjalnikom tiptronic druge generacije z izpopolnjenim potekom prestavljanja pri ponovnem sklapljanju ob prehodu iz prostega teka ter s stalnim štirikolesnim pogonom quattro

PODVOZJE:
- tako sprednja kot zadnja prema sta izjemno natančno delujoči petvodilni konstrukciji
- opcijsko dinamično štirikolesno krmiljenje
- po želji športni diferencial za še bolj dinamično vodljivost
- serijsko zračno vzmetenje adaptive air suspension s hidravlično uravnavanimi blažilniki, možnost nastavitve štirih višin podvozja
- opcijsko popolnoma aktivno uravnavano Audi AI aktivno podvozje; deluje na vsako kolo posebej in dopušča izjemno širok razpon med udobjem in športnostjo; izboljšana pasivna varnost zaradi dviga karoserije pri bočnem trčenju v kombinaciji s sistemom pre sense 360°
- izpopolnjena elektronska platforma podvozja (EFP) za centralno obdelavo signalov in izračun voznega stanja

AUDI AI: skupek inovativnih tehnologij pod oznako Audi AI. Pilot za zastoje je prva rešitev na svetu, ki omogoča visoko avtomatizirano vožnjo po avtocestah in hitrih cestah s fizično ločenimi pasovi v primeru vožnje v koloni s hitrostjo do 60 km/h; dodatno parkirni in garažni pilot z daljinsko funkcijo za parkiranje brez voznika

Sense – percepcija
OMREŽNE POVEZAVE:
- 360-stopinjsko zaznavanje okolice preko kombinacije senzorjev, kamer in prvič na področju avtomobilizma uporabljenega laserskega čitalnika
- nenehno združevanje podatkov v osrednjem krmilniku asistenčnih sistemov (zFAS)
- 41 asistenčnih sistemov postavlja nov rekord med konkurenco, med njimi nova asistenca za križišča – za zaznavanje prečkajočih vozil s pomočjo opcijskih radarjev srednjega dosega ter asistenca za manevriranje in opozorilnik za robnike
- modularni infotainment sistem MIB 2+, enota K1 proizvajalca NVIDIA s štirijedrnim glavnim procesorjem in 192-jedrnim grafičnim procesorjem; 50-krat hitrejši kot MIB prve generacije
- najsodobnejša ponudba storitev Audi connect, med drugim tudi storitve Car-to-x, kot so informacije o prometnih znakih in nevarnostih; dodatno k temu aplikacija myAudi kot osrednja dostopna točka do vseh Audijevih storitev
ključ Audi connect za do pet uporabnikov; odobritev dostopa preko pametnih telefonov s sistemom Android (komunikacija preko NFC)
- možnost nastavitve po meri za približno 400 funkcij s šestimi uporabniškimi profili in enim profilom za goste
- nov KONCEPT UPRAVLJANJA IN PRIKAZOV MMI touch response: dva zaslona na dotik, ena enota s stikali (opcijsko) ter modul s svetlobnimi stikali z zaznavnimi in zvočnimi povratnimi informacijami, inteligenten vnos rokopisa s prepoznavanjem celih besed in večprstnega vnosa
- glasovno upravljanje z naravnimi glasovnimi ukazi z inteligentno kombinacijo iskanja informacij tako v vozilu kot v oblaku; upravljalnik dialoga s funkcijo samostojnega učenja omogoča glasovne dialoge, ki se medsebojno nadgrajujejo
upravljanje bistvenih funkcij preko volana
- nov Audijev virtualni prikazovalnik s polno HD-ločljivostjo (1.920 x 720 točk)
opcijski projicirni sistem
- navigacija s funkcijo samostojnega učenja na podlagi voznikovih preferenc; visoko inteligentno načrtovanje poti, podrobni 3D-modeli mest, štiri posodobitve zemljevidov letno

Space – prostor
KAROSERIJA:
- dolžina:    
5.172 mm (A8) (+37 mm v primerjavi s predhodnikom)
5.302 mm (A8 L) (+37 mm v primerjavi s predhodnikom)
- širina: 1.945 mm (A8 in A8 L) (–4 mm v primerjavi s predhodnikom)
- višina:
1.473 mm (A8) (+13 mm v primerjavi s predhodnikom)
1.488 mm (A8 L) (+17 mm v primerjavi s predhodnikom)
- medosna razdalja:          
2.998 mm (A8) (+6 mm v primerjavi s predhodnikom)
3.128 mm (A8 L) (+6 mm v primerjavi s predhodnikom)

Inteligentna konstrukcija Audi Space Frame iz kombinacije materialov: karbona (zadnja stena), magnezija (povezovalni stabilizator), toplotno preoblikovanega jekla (potniška celica) in aluminija, v primerjavi s predhodnikom je togost višja za do 24 odstotkov, nizka raven hrupa

KONCEPT NOTRANJOSTI:
- občutek izjemne prostornosti, daljša notranjost (+32 mm) ter več prostora za glavo in noge, povečane vratne odprtine v primerjavi s predhodnikom
- luksuzno udobje: električne vratne kljuke, novi sedeži z izpopolnjeno masažno funkcijo in izjemno mehkim usnjem na komfortnih vzglavnikih; po želji vsestransko nastavljiv sedež s počivalno funkcijo v Audiju A8 L, ki vključuje oporo za noge z ogrevalno in masažno funkcijo
- nasloni za roke v vratih, sredinski naslon za roke spredaj in zadaj ter opcijsko ogrevan volan
- daljinski upravljalnik za zadnji del vozila Rear Seat Remote za upravljanje številnih funkcij, vključno matričnih LED-bralnih lučk
- 3D-zvok prvič na voljo tudi v zadnjem delu vozila, vrhunska kakovost prenosa pri telefoniji
- dve dišavi za izboljšanje kakovosti zraka, paket za boljšo kakovost zraka z ionizatorjem
- dodaten senzor osvetljenosti s sončnimi žarki na zadnji polici za optimizacijo klimatiziranja, kadar sonce sije od zadaj

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.