Avto.info

Novi Polo GTI

Športni avtomobil kompaktnega formata

Novi Polo GTI: Športni avtomobil kompaktnega formata

Novi Polo GTI

Avtor: Foto: Volkswagen
Novi Polo GTI: Športni avtomobil kompaktnega formata Novi Polo GTI: Športni avtomobil kompaktnega formata Novi Polo GTI: Športni avtomobil kompaktnega formata Novi Polo GTI: Športni avtomobil kompaktnega formata Novi Polo GTI: Športni avtomobil kompaktnega formata

Športna ikona. Tri črke, nerazdružljivo povezane s Volkswagnom: GTI. Gran Turismo Injection. Na trg prihaja nov GTI: naslednji Polo GTI1. Z močjo 147 kW/200 KM, s serijskim 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG) in s hitrostjo do 237 km/h. Od 0 do 100 km/h pospeši v 6,7 sekunde. Vrednost porabe 5,9 l/100 km odraža učinkovitost pogona.

Novi Polo GTI je še en vrhunec v dolgi zgodovini vozil GTI. Vstopite, nastavite položaj športnih sedežev, se pripnete z varnostnim pasom – to je po meri prilagojena ergonomska povezava med človekom in strojem. Tipka za zagon motorja je v novem Polu GTI postala sinonim za vozno dinamiko. Ekipa razvojnega oddelka je namreč ustvarila dinamiko, ki omogoča aktivno vožnjo v kombinaciji z zanesljivo varnostjo in visoko ravnjo udobja. Ta kombinacija športnosti, varnosti in udobja je skrivnost, ki tiči za uspehom koncepta GTI, ter ključna lastnost novega Pola GTI.

Zaznamujejo ga velika dinamičnost, majhna masa praznega vozila (1.355 kg), odlično razmerje med maso in močjo (6,78 kg/KM), podvozje, ki je odzivno in hkrati odlično prilagojeno za dolge vožnje, varen sprednji pogon ter ergonomsko optimalen položaj sedenja. Vse to se skriva pod izrazno močnim dizajnom zunanjosti in notranjosti. Avto dodatno plemenitijo značilni GTI-elementi, kot je znamenita rdeča črta na mreži hladilnika, GTI-glava prestavne ročice in legendarne kariraste sedežne prevleke Clark. Opremljen je s povezano in obsežno digitalizirano armaturno ploščo. Izključno 5-vratni Polo GTI je kompakten, dostopen športni avto nove generacije.

Zunanjost Pola GTI
Sprednji del Pola GTI. Med posebnosti zunanje podobe modelov GTI se uvrščajo specifični odbijač z integriranim spodnjim usmernikom zraka in serijske meglenke. Značilnost modelov GTI: rdeča črta sredi mreže hladilnika. Ekskluzivno: samo pri Polu GTI je v opcijskih LED-žarometih integrirana rdeča okrasna letvica, ki skupaj z rdečo črto na mreži hladilnika tvori sklenjeno linijo. K značilnim GTI-elementom spadata seveda tudi logotip GTI ter klasična satasta struktura mreže hladilnika in odbijača. Poleg tega se novi Polo GTI od manj zmogljivih izvedb Pola loči tudi
po črnih visokosijajnih obrobah v obliki črke C na spodnjem delu odbijača.

Zadnji del Pola GTI. Tudi zadaj je Polo GTI prepoznaven po značilnih lastnostih. Črna barva je tu klasičen slogovni element, ki je stalnica od prvega Golfa GTI leta 1976 vse do danes. Črne barve – in to je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja vedel vsak deček ali moški od 8. do 80. leta – je bila med drugim obroba zadnjega stekla. V črni barvi (visokega sijaja) je danes pri novem Polu izdelan zadnji predel dvodelnega strešnega usmernika zraka (spodnja stran je matirano črna). Še dve GTI-značilnosti sta prav tako črna satasta struktura na spodnjem zaključku odbijača in integrirana dvojna kromirana izpušna cev na levi strani. V liniji z izpušno cevjo je nameščen napis GTI na pokrovu prtljažnika. Poleg tega je Polo GTI serijsko opremljen z zadnjimi LED-lučmi, ki poskrbijo za markanten nočni dizajn.

Silhueta Pola GTI. K značilnim GTI-elementom ob strani štejejo na novo zasnovana 17-palčna aluminijasta platišča Milton Keynes s pnevmatikami 215/45. Notranji deli poliranih platišč so poudarjeni s črno barvo. Njihove stranice se barvno ujemajo z matirano črnima pragovoma Pola GTI. Opcijsko je GTI prvič mogoče naročiti z ekskluzivnimi 18-palčnimi aluminijastimi platišči (pnevmatike: 215/40). Tudi platišča Brescia so polirana, njihov notranji del pa je lakiran v visokosijajni črni barvi.

Ne glede na to, kateri tip platišč izberemo, so skozi aluminijaste krake dobro vidna rdeče lakirana zavorna sedla zanesljivega zavornega sistema. Spredaj na markantni konici tridimenzionalno zasnovane tornado linije oba blatnika krasi logotip GTI v rdeči barvi in kromu. Barve Pola GTI. Poznamo avtomobilske barve in poznamo značilne GTI-barve. Med slednje v primeru Pola GTI spadajo čista bela, bleščeče rdeča in globoko črna biserna. Poleg tega je mogoče najbolj športno izvedbo šeste generacije Pola naročiti tudi v apnenčasto sivi kovinski in podvodno modri kovinski barvi.

Notranjost Pola GTI
Značilni GTI-elementi dajejo pečat tudi notranjosti. Pri vsakem modelu GTI izstopa tudi posebno oblikovana notranjost. Novi Polo GTI pri tem ni izjema. Prevladujejo črna, rdeča, siva in barva kroma. Vse, kar ni poudarjeno z rdečo, sivo in barvo kroma, je izvedeno v črni barvi (t. i. barva oblog: titanovo črna). Črni so zato tudi strešni stebrički in stropna obloga. Še en značilen GTI-element notranjosti so rdeči kontrastni šivi. Najdemo jih na serijskem večfunkcijskem športnem usnjenem volanu, manšeti prestavne ročice, predpražnikih in zunanjih površinah sedežev.

Notranje površine ekstra športnih sedežev, ki se ergonomsko prilegajo skoraj vsaki postavi, so oblečene v legendarni karirasti vzorec Clark (rdeče, temno sive in svetlo sive črte, črni kvadrati). Opcijsko je na voljo črno usnjeno oblazinjenje. S številnimi kromiranimi detajli blesti tudi notranjost (med drugim volan, glava prestavne ročice, obroba instrumentov, lamele prezračevalnih šob, upravljalna enota klimatske naprave, pedali in mnoge tipke). Ekskluzivni pečat GTI je očiten tudi pri dekorativnih elementih instrumentne plošče, sredinske konzole in vratnih oblog. Dekorativne elemente instrumentne plošče je mogoče naročiti v temni železovi bleščeči in žametno rdeči barvi; v zgornjem delu so instrumenti vselej črni.

GTI-instrumenti in aktivni informacijski zaslon. Volkswagen je Polo in s tem tudi model GTI prvič opremil z digitalnimi instrumenti. Polo ima pri tem kot prvi model GTI aktivni informacijski zaslon. Najmočnejši Polo je ekskluzivno opremljen s posebno GTI-grafiko v rdeče-belo-črnem osnovnem dizajnu, ki nosi oznako Sport. Infotainment sistemi s 8,0-palčnimi zasloni pa prikažejo za modele GTI značilno začetno zaslonsko sliko. Instrumenti in infotainment sistemi so v novem Polu GTI za boljšo preglednost in lažje upravljanje razporejeni v voznikovem vidnem polju. Digitalni vmesniki za pametne telefone omogočajo uporabo njihovih aplikacij in spletnih storitev. Pametni telefoni se ne polnijo le prek vtičnic, temveč po želji tudi brezžično (indukcijsko). Podrobnosti o instrumentih in infotainment sistemih:

Aktivni informacijski zaslon. Oblikovalci Volkswagnovega uporabniškega vmesnika so aktivni informacijski zaslon (z diagonalo 10,25 palcev) sistematično izpopolnili ter kakovostne grafike (133 dpi/ločljivost 1.280 x 480 točk) in nabor funkcij povzdignili na novo raven. Zaslon zato odlikujejo večja grafična zmogljivost, večja gostota pik, boljša svetilnosti in večji kontrast, intenzivnejše barve ter manj klasičnih kontrolnih lučk. Poleg tega lahko voznik Pola GTI s tipko za prilagajanje prikaza na večfunkcijskem volanu preprosto in hitro preklaplja med tremi osnovnimi nastavitvami: prikaz z dvema okroglima merilnikoma – za navor in za hitrost; digitalni prikaz brez okroglih merilnikov; digitalni prikaz brez
okroglih merilnikov z dodatnimi informacijami. Preko infotainment sistema je mogoče konfigurirati dodatne informacije. Poleg tega je Volkswagen grafiko in barvno paleto aktivnega informacijskega zaslona prilagodil novemu Polu GTI – med drugim s prevladovanjem črnih, belih in rdečih barvnih ter grafičnih elementov.

Trije infotainment sistemi. Aktivni informacijski zaslon v kombinaciji z infotainment sistemom ustvarja novo, digitalno in interaktivno armaturno ploščo. Volkswagen je Polo GTI opremil z najnovejšo generacijo infotainment sistemov s 8,0-palčnimi zasloni. Na voljo so Composition Media (8,0-palčni radijski infotainment sistem s CD-enoto), ki je v Polu GTI serijski in Discover Media (8,0-palčni radijsko-navigacijski infotainment sistem s CD-enoto). Novi Polo GTI vozniku in potnikom omogoča povezljivostne rešitve, ki so inovativnejše in preprostejše kot kdaj koli prej. V Polu so nenehno povezani in lahko vsak trenutek pobrskajo po spletu. Za ta namen so jim na voljo aplikacije Car-Net App-Connect (z integriranimi opcijami MirrorLink/Android, Apple CarPlay™ in Android Auto™/Google), Media Control ter Guide & Inform (najrazličnejše spletne
storitve).

Oprema Pola GTI
Prav nič ne manjka. Polo je praviloma opremljen s petimi vrati, sistemom za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in zaznavanjem pešcev ter s funkcijo večnaletnega zaviranja. V serijsko opremo Pola GTI so vključene še številne druge podrobnosti. Poleg značilnih GTI-elementov so to še dodatne varnostne blazine za glavo spredaj in zadaj, elektronska prečna zapora diferenciala XDS, sistem za izbiro voznega profila, infotainment sistem Composition Media, ambientna osvetlitev (bela), vstopne letve z napisom GTI, avtomatska klimatska naprava, sprednji meglenki s funkcijo statičnih smerno prilagodljivih luči, zadnje LED-luči, po višini nastavljiv voznikov sedež, predpražniki spredaj in zadaj, električni pomik vseh stekel s funkcijo komfortnega delovanja ter večfunkcijski prikazovalnik Plus. Opcijsko je lahko Polo GTI opremljen tudi s katerim koli izmed številnih komfortnih in asistenčnih sistemov. Še dva vrhunca v naboru dodatne opreme sta največje panoramsko pomično strešno okno v tem razredu in avdiosistem z močjo 300 W proizvajalca Beats.

Motor GTI
2,0-litrski motor razreda turbo. Srce vsakega modela GTI in s tem tudi Pola GTI je motor. V zadnjem času avtomobile GTI poganjajo štirivaljni turbomotorji z velikim navorom. Pri novem Polu je to 2,0-litrski bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem goriva in močjo 147 kW/200 KM. Razvije 8 KM več kot motor 1.8 TSI predhodnika (141 kW/192 KM). Kot Golf GTI se tudi Polo GTI s tem prvič uvršča v razred 2,0-litrskih turbomotorjev.

Motor z gibno prostornino 1.984 cm3 je komprimiran v razmerju 11,65:1; največjo moč doseže med 4.400 in 6.000 vrt./min. Že pri 1.500 vrt./min tretja generacija motorja serije EA888 doseže največji navor 320 Nm na sprednjo premo; visoka vrednost ostane konstantna do 4.400 vrt./min – to pomeni, da pri GTI-motorju ni klasične krivulje navora, temveč športno visoka raven navora.

Tehnološko napreden sistem. K posebnim tehničnim značilnostim motorja novega Pola GTI med drugim spadajo elektronski preklop hoda ventila na sesalni strani, dvojni vbrizgalni sistem z vbrizgalnimi ventili TSI in SRE (kombinirano direktno vbrizgavanje in vbrizgavanje v sesalno cev), tridelni oljni posnemalni obročki,
krmilnik motorja s štirimi jedrnimi procesorji in zgorevalni postopek po Millerjevem ciklusu.

Učinkovitost GTI. Novi Polo GTI na trg prihaja s 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG). Različica s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom bo sledila prihodnje leto. Polo GTI z menjalnikom DSG pospeši od 0 do 100 km/h v 6,7 sekunde; največja hitrost trenutno najmočnejšega serijskega Pola je 237 km/h. Kljub veliki moči pa lahko Polo GTI po zaslugi učinkovite pogonske tehnologije vozi zelo varčno. Povprečna poraba izvedbe z menjalnikom DSG je 5,9 l/100 km (emisija CO2: 134 g/km). Polo GTI uporablja super bencin (ROŠ 95).

Podvozje Pola GTI
Dve izvedbi športnega podvozja. Polo GTI je na voljo z dvema različnima konfiguracijama podvozja. Osnova je športno podvozje; opcijsko je na izbiro podvozje Sport Select z nastavljivimi blažilniki. Kot vsi modeli Polo je tudi GTI opremljen z elektromehanskim servokrmiljenjem in elektronskim stabilizacijskim programom (ESC). Dodatna pa je serijska zapora diferenciala XDS, ki še izpopolni vlečno silo pri zelo hitro vožnji skozi ovinke.

Osnovna konfiguracija. Kot vsi modeli GTI so tudi pri Polu s pogonom na sprednji kolesi in močjo 147 kW (200 KM) kolesa vodena preko vzmetnih nog in spodnjih trikotnih prečnih vodil s kotalnim krogom za stabilizirano stekanje koles. Sprednja prema je poleg tega opremljena s stabilizatorjem. Vzmetenje spredaj omogočajo vijačne vzmeti s teleskopskimi plinskimi blažilniki; elementi so integrirani v vzmetne noge. Zadaj za vzmetenje skrbi prema s povezanimi vodili in integriranim stabilizatorjem. Plinski blažilniki in ločene vzmeti na prednji premi zagotavljajo športno, a udobno vzmetenje.

Športno podvozje. Polo GTI kot edini model serije na trg prihaja s serijskim športnim podvozjem. Konfiguracija vključuje posebno prilagoditev vzmeti, dodatnih vzmeti, blažilnikov in stabilizatorjev na karoserijo, znižano za 15mm.

Podvozje Sport Select in izbira voznih profilov. Opcijsko je mogoče Polo GTI konfigurirati z izpopolnjenim podvozjem Sport Select. Preko nastavljivih blažilnikov voznik spreminja karakteristike blaženja; pri tem lahko z izbiro voznega profila, ki je v Polu GTI serijska, aktivira način Normal ali način Sport. Sama izbira voznega profila ponuja pet načinov: Normal, Sport, Eco, Comfort in Individual. Izbira voznega profila vozniku v opredeljenem okviru omogoča individualne nastavitve, s čimer neposredno vpliva na način vožnje. Poleg podvozja Sport Select je mogoče skladno z izbranim profilom prilagajati krmiljenje, karakteristiko motorja in krmiljenje menjalnika. Podvozje Sport Select poleg nastavljivih blažilnikov med drugim vključuje tudi večji stabilizator na sprednji premi, bolj toge povezovalne drogove spredaj in bolj toge vodilne ležaje preme zadaj. Poleg tega je karoserija tudi tu znižana za 15 mm.

Od Pola GT do Pola GTI
Štiri dinamična desetletja. Polo obstaja že desetletja, in sicer kot Gran Turismo – GT. Vendar na začetku ni vključeval črke I, ki pomeni ‘Injection’, vbrizg. Dejstvo je, da je dinamika del genskega zapisa te modelske serije. Ozrimo se nazaj: zgodovina športnih izvedb Pola sega v leto 1979 z modelom GT. S 44 kW (60 KM) je bil to najmočnejši model prve generacije Pola. In že takrat je mrežo hladilnika krasila legendarna rdeča črta. Zgodba se je nadaljevala leta 1985, ko je Volkswagen na osnovi druge generacije Pola predstavil naslednika modela GT. Za varno vožnjo s svojimi 55 kW (75 KM) – pred več kot 30 leti je bila to za mali avto precejšnja moč – je bil ta drugi Polo GT opremljen s športnim podvozjem in regulatorjem zavorne moči.

1987 prvič s polnilnikom. Leta 1987 je bil Polo GT G40 z močjo 85 kW (115 KM) in hitrostjo skoraj 200 km/h že obdarjen z dinamiko modela GTI. Ena izmed tehničnih fines pogona je bil tudi G-polnilnik – spiralni polnilnik, ki ga je razvil Volkswagen in je prevzel nalogo turbopolnilnika; z G-polnilnikom sta bila opremljena tudi Golf in Corrado. Leta 1991 je na osnovi tretje generacije Pola sledil še en G40; imel je že katalizator, njegovih 83 kW (113 KM) pa je omogočalo največjo hitrost 196 km/h.

Leta 1998 je bil premierno predstavljen prvi Polo GTI. Prvi Polo GTI, ki je nastal še na podlagi tretje modelske generacije, je imel moč 88 kW (120 KM). Že leta 2006 so v model GTI četrte generacije Pola z močjo 110 kW (150 KM) začeli vgrajevati motor s klasičnim turbopolnilnikom. Prav tako leta 2006 je na trg prišel Polo GTI Cup Edition z močjo 132 kW (180 KM), ki je bil izpeljanka iz istoimenske avtomotošportne izvedbe za tekmovanje ADAC Volkswagen Polo Cup.

Zanimivost: kar zadeva športne različice Pola, je bilo še posebno vznemirljivo leto 2012. Takrat se je premierno predstavil Polo BlueGT – njegov varčni štirivaljni motor z močjo 103 kW (140 KM) je bil prvič opremljen z izklopom valjev (ACT). Prav tako leta 2012 je na trg prišel Polo R WRC kot serija, omejena na 2.500 primerkov. Doslej najhitrejši Polo – z močjo 162 kW (220 KM) – je bil neposredna izpeljanka iz istoimenske avtomotošportne izvedbe, ki je do leta 2016 osvojila naslov svetovnega prvaka na štirih svetovnih prvenstvih v rallyju. Vrnimo se k Polu GTI: GTI pete generacije Pola je imel leta 2010 najprej moč 132 kW (180 KM), leta 2014 pa se je moč povišala na 141 kW (192 KM). Zdaj, leta 2017, je novi Polo GTI prvič dosegel magično mejo 147 kW (200 KM).

Zgodovina Pola WRC
Volkswagen Polo GTI R5 se lahko sklicuje na izjemno uspešno vrsto prednikov. Razvoj novega rally dirkalnika za zasebne tekmovalne ekipe so obogatile izkušnje in znanje, ki so jih prinesli štirje osvojeni naslovi svetovnega prvaka v kraljevskem razredu WRC v letih od 2013 do 2016. Polo R WRC, s katerim sta Sébastien Ogier in kopilot Julien Ingrassia prav tako štirikrat zaporedoma osvojila svetovno prvenstvo v konkurenci voznikov in sovoznikov, je tako postal najuspešnejši avto novejše zgodovine rallyja.

"S Polom GTI R5 želimo strokovno znanje, pridobljeno s štirikratno osvojitvijo naslova svetovnega prvaka v rallyju, uspešno prenesti v športni program za zasebne tekmovalne ekipe ter ponuditi prvorazredno športno orodje za številna prvenstva v rallyju, od nacionalne serije do svetovnega prvenstva," je dejal direktor Volkswagen Motorsporta Sven Smeets. "Do prvega tekmovanja prihodnje leto bomo Polo GTI R5 intenzivno testirali, da bomo opremljeni za najrazličnejše pogoje na cestiščih po vsem svetu."

Razvoj Pola GTI R5 pospešeno poteka že od začetka leta, prve testne vožnje na asfaltu in makadamu so opravili med 15. in 17. novembrom v francoskem mestu Fontjoncouse. Nadaljnje teste v najrazličnejših pogojih načrtujejo za naslednje mesece. Za razvoj Pola GTI R5 je odgovoren tehnični direktor Volkswagen Motorsporta François-Xavier "FX" Demaison, oče rekordnega zmagovalca Polo R WRC. Glavni projektni inženirje Gerard-Jan de Jongh, ki kot nekdanji dirkalni inženir svetovnega prvaka Ogierja k projektu prispeva dragoceno strokovno znanje.

Polo GTI R5 je tako kot serijski model – novi Polo GTI – opremljen z močnim vrstnim štirivaljnim turbomotorjem z direktnim vbrizgavanjem, ki je nameščen prečno pred sprednjo premo. Gibna prostornina je skladno z zahtevami pravilnika o rally izvedbah omejena na 1,6 litra. To pri rally izvedbi GTI zadošča za izkoristek moči, ki znaša impozantnih 200 kW (272 KM), in največji navor 400 Nm, pri čemer pravilnik omejuje tudi moč motorja. Sekvenčni petstopenjski dirkalni menjalnik s hitrim sosledjem prestavnih stopenj in stalni štirikolesni pogon skrbita za odlične pospeške na kateri koli vrsti podlage – na asfaltu, makadamu ali snegu: le 1.230-kilogramski Polo GTI R5 za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje samo 4,1 sekunde. Kot je značilno za rally vozila, najvišja hitrost, odvisno od prestavnega razmerja menjalnika, znaša slabih 200 km/h – dovolj, da avto poleti po makadamskih poteh finskih gozdov ali za seboj pusti etapo za etapo tekmovanj v zasneženi Švedski.

Kolutne zavore (na asfaltnih progah spredaj s premerom 350 mm; na makadamskih progah spredaj in zadaj s premerom 300 mm), ki so na vseh kolesih notranje hlajene, in štiribatna aluminijasta zavorna sedla (na vseh kolesih) na voznikov ukaz poskrbijo za ustrezno zaviranje in upoštevanje optimalnih zavornih točk na vsaki etapi. 5-vratna serijska jeklena karoserija, ki služi kot osnova za nadgradnjo Pola GTI R5, prihaja iz tovarne v Pamploni (Španija) in je skladno s pravilnikom zveze FIA naknadno ojačana z varnostno kletko in drugimi varnostnimi komponentami. Končna homologacija Pola GTI R5 bo pridobljena leta 2018. Prodaja prvih primerkov zasebnim tekmovalnim ekipam in nastopi na rallyjih so predvideni za drugo polovico leta.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.