Avto.info

Koncern Volkswagen

Volkswagen vlaga v prihodnost

Koncern Volkswagen: Volkswagen vlaga v prihodnost

Koncern Volkswagen

Avtor: Foto: Volkswagen
Koncern Volkswagen: Volkswagen vlaga v prihodnost

Volkswagen intenzivno vlaga v svojo prihodnost. V naslednjih petih letih, tj. do konca leta 2023, bo podjetje investiralo skoraj 44 milijard evrov v področja prihodnosti, kot so električna mobilnost, avtonomna vožnja, nove mobilnostne storitve ter digitalizacija vozil in tovarn. Znesek predstavlja okoli tretjino celotnih izdatkov v planskem obdobju 2019–2023. Tako je bilo sklenjeno na nedavno zaključenem koncernskem planskem zasedanju, kar je nadzorni svet delniške družbe Volkswagen obravnaval in podprl na današnjem sestanku.

"Koncern Volkswagen si je v okviru svoje strategije zastavil cilj, da bo povečal tempo uvajanja inovacij. S svojimi investicijami se bomo osredotočili na prihodnja področja mobilnosti in poskrbeli za sistematično izvajanje zastavljene strategije," je v petek po zaključku rednega zasedanja nadzornega sveta povedal Herbert Diess, predsednik uprave delniške družbe Volkswagen.

Poudarek na nadaljnjem izboljšanju poslovnih rezultatov pri vseh znamkah in na vseh koncernskih področjih
Koncern Volkswagen si sistematično prizadeva za izboljšanje poslovnih rezultatov pri vseh znamkah in v vseh družbah, saj si bo tako zagotovil zadostno finančno moč za financiranje velikih izzivov, ki jih bo prinesla prihodnost. V ta namen so bili razviti programi, ki bodo pripomogli k doseganju dogovorjenih ciljev. Frank Witter, koncernski direktor za področje financ in IT, je povedal: "Pri uresničevanju zastavljenih investicijskih in stroškovnih načrtov bosta ključnega pomena osredotočenost in disciplina; sistematično bomo sledili poti, ki smo si jo začrtali."

Tako delež materialih naložb kot tudi delež stroškov raziskav in razvoja na koncernskem področju avtomobilizma se bosta po letu 2020 znižala na konkurenčno raven 6 %. Pri neto denarnem toku cilj na letni ravni ostaja na najmanj 10 milijardah evrov do leta 2020. Toda v letih 2019 in 2020 bodo Volkswagen še bremenili denarni odlivi iz naslova dizelske problematike. Mešana podjetja na Kitajskem niso konsolidirana, zato niso zajeta v navedenih načrtih. Ta partnerska podjetja financirajo naložbe v tovarne in produkte iz lastnih sredstev.

Partnerstva kot ključni dejavnik uspeha pri oblikovanju prihodnosti
Nadzorni svet se v petek ni osredotočil le na investicijske načrte, pač pa tudi na druge odločilne projekte prihodnosti. Pred časom je bilo že mogoče prebrati, da so s Fordom stekli pogovori o industrijskem sodelovanju; ti trenutno dobro napredujejo. Obe podjetji se zelo dobro dopolnjujeta, tako pri produktih kot tudi regionalno. Osrednji cilj načrtovanega sodelovanja predstavljata skupni razvoj in skupna proizvodnja več modelov iz segmenta lahkih gospodarskih vozil. Volkswagen si obeta obširne sinergijske učinke iz potencialnega znižanja stroškov ali povečanja učinkovitosti s skaliranjem. Še vedno pa bosta Ford in Volkswagen ostala tekmeca. Možno sodelovanje namreč ne zajema poslovnih, tržnih in cenovnih strategij. Ob tem velja izpostaviti, da je bil tekom pogovorov opredeljen tudi potencial za razširjeno sodelovanje na področjih zunaj segmenta lahkih gospodarskih vozil.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov