Avto.info

DVA MILIJONA DUSTERJEV

ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU

DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU

DVA MILIJONA DUSTERJEV

Avtor: Foto: Dacia
DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU

Dacia ni zgodba o le enem, ampak o nizu uspehov. Po rojstvu modela Logan leta 2004 je naslednji zvezdnik stopil na avtomobilski oder leta 2010: Duster. Ta ikonični avtomobil, ki je SUV zasnovo naredil široko dosegljivo in priljubljeno, je prevozil vse mogoče poti, od sibirskega mraza do maroške puščave. Robustnega pustolovskega videza, z zmogljivostmi štirikolesnega pogona in družinskim značajem se je pripravljen spoprijeti z vsakršnim izzivom. Letos Dacia Duster slavi dva milijona primerkov, ki so bili prodani v skoraj 60 državah. To je več kot desetletje trajajoča zgodba, ki je inženirji, oblikovalci, predvsem pa kupci zlepa ne bodo pozabili.

Sedite, sprostite se in se nam pridružite na poti skozi čas, vrnitvi v prejšnje desetletje. V modi so ulična oblačila raznih blagovnih znamk in kavbojke z visokim pasom (mom jeans), luksuzna moda pa je »out« – modne smernice so podrejene udobju in odkrivanju. Vaš sanjski avto je enako sproščen kot vaš slog; morda si želite SUV, vendar ne kakršnegakoli. V tem obdobju je svetovni SUV trg v polnem razcvetu, vendar so prodajani modeli bodisi zelo dragi in dovršeni ali pa zelo osnovni in pusti. Takrat se rodi Duster: dosegljiv, čvrst in privlačen se povsem ujema s takratnimi trendi v družbi in odlično ustreza vsakdanjim potrebam kupcev. Zelo hitro postane ikona znamke Dacia, a tudi simbol za celotno avtomobilsko panogo. Od leta 2010 doseže uspeh, ki ga danes potrjujeta skupno že dva milijona prodanih primerkov. Prisedite, da vas popeljemo na panoramsko vožnjo!

Pot od Helsinkov do Ankare in nazaj!
Začnimo v državi, kjer Duster proizvajajo, Romuniji, z nekaj ključnimi podatki o tovarni Mioveni. Iz tovarne se odpravimo v Italijo na nogometno tekmo, nato pa malo dlje, da se povzpnemo na najvišji vrh sveta. Če to še ni dovolj, pojdimo na Finsko, preden se obrnemo proti jugu in Turčiji. Ste nam lahko sledili? Poglejte, dva milijona Dusterjev je res prav veliko število!

Bistveno, kot način življenja
Če želite še nekaj zanimivosti, izvolite! Kupci Dusterja so zelo raznoliki, kar ni nobena skrivnost, saj živijo na raznih koncih sveta. Vendar imajo nekaj skupnega: bistveno kot način življenja. V nadaljevanju je nekaj posebnosti raznih dežel, ki jih morda še ne poznate.

- V Združenem kraljestvu je med kupci Dusterja delež žensk največji.
- V Turčiji so kupci Dusterja najmlajši (povprečno so stari 42 let) in je med njimi največji delež družin (62 odstotkov jih živi z otroki).
- Med kupci Dusterja v Franciji, Nemčiji, Združenem kraljestvu, Španiji in Italiji jih veliko ljubi gibanje v naravi: 23 odstotkov jih rado pešači in odhaja na pohode, 12 odstotkov jih rado kolesari in 9 odstotkov jih rado potuje.
- V istih petih državah 44 odstotkov kupcev živi na podeželju, 30 odstotkov v majhnih krajih, 10 odstotkov v srednje velikih ali velikih mestih, 11 odstotkov pa v predmestjih.
- Glavni razlogi, zaradi katerih ljudje kupijo Duster, so njegova cena (56 odstotkov), njegov videz (20 odstotkov) in zaradi zvestobe (16 odstotkov).

Duster, svetovni smoter
Vrnimo se h genezi H79, kar je šifra projekta prve generacije modela Duster! Takratna naloga za produktno ekipo ni bila lahka: začeti bi morali s praznim listom papirja in ustvariti avtomobil, kakršnega ni na nobenem trgu. Namenjen naj bi bil celotnemu svetu in zatorej zmožen voziti enako dobro v mrazu in snegu kot tudi v zelo vročem podnebju. In vse to naj bi zagotavljal ob dosegljivi ceni, neprekosljivi za tekmece. Pod črto, ustvariti so morali avtomobil z zmogljivostmi terenca s štirikolesnim pogonom, čvrst, zanesljiv in vsestranski.

Pri snovanju takega avtomobila torej ni manjkalo izzivov: šeststopenjski menjalnik z zelo kratko prvo prestavo, prenos moči s krmiljeno sklopko, oddaljenost od tal, ustrezna vstopni in sestopni kot itn. Vsega tega se v ekipah spominjajo še dandanes. Predvsem, ko je bilo treba s prvo prestavo doseči »polžjo« vožnjo, med katero se je avtomobil premikal s hitrostjo komaj 5,79 kilometra na uro pri 1.000 vrtljajih motorja na minuto. Podobno kot so vojaki med vojno hodili pred džipi, da so jim utirali pot, je Loïc Feuvray, produktni vodja prvega Dusterja, uporabil tak protokol: »Hodil sem ob avtomobilu, da sem preveril, če smo dosegli dovolj majhno hitrost za potrebe vožnje po brezpotju.« To jim je povsem uspelo, kar je Duster kasneje dokazal z mnogimi vožnjami izven utrjenih poti.

»Šnorkel« kot simbol stroškom podrejenega oblikovanja znamke Dacia
Če je bil prvi Duster prodajna uspešnica, je drugi še toliko bolj. Predstavljen sedem let po prvem, leta 2017, je med nastajanjem moral izpolniti zelo jasna navodila: ohraniti gensko zasnovo Dusterja, nadaljevati v njegovem duhu in ponuditi še boljši izdelek. Po mnogih internih natečajih in množico zelo navdihujočih skic se je v ospredje prebil en predlog: bolj mišičasta oblika, višja bočna linija, zadnji stranski okni z vzpenjajočim se spodnjim robom ter prepoznavna in bolj odločna maska.

Anekdot o oblikovanju avtomobila je na pretek, še zlasti v zvezi s potrebno domiselnostjo, s katero so iznašli nove, zanesljive rešitve in hkrati zmanjšali stroške. To je sestavni del stroškom podrejenega oblikovanja (design to cost), ki ima pri znamki Dacia zelo pomembno vlogo. Za primer vzemimo »šnorkel«; ta črn plastičen dodatek, na katerega je nameščen bočni smernik, in spominja na cev za zajem zraka na skrajnim pogojem prilagojenih terencih, je jasno prepoznavna značilnost Dusterja. David Durand, vodja oblikovanja zunanjščine, nam pojasni ozadje tega dela: »Gre za rešitev povsem tehnične ovire. Kolesa segajo znatno onkraj površine vrat, izdelava blatnika potrebne oblike na stiskalnicah pločevine pa praktično ni mogoča. Zato smo ustvarili plastičen »šnorkel«, ki je umeščen med prednji blatnik in rob sprednjih vrat. Ta je zelo funkcionalen, saj bok karoserije odlično ščiti pred letečimi kamenčki in kosi blata, obenem pa omogoča namestitev bočnega smernika. Prihranili smo, ker ga ni treba lakirati, z golo površino te plastike pa je Duster dobil edinstven del, ki mu daje še bolj čvrst videz!«

Odkrito rečeno je še ena posebnost, ki je oblikovalci doslej niso omenili. Duster 2 je edini model znamke Dacia, ki ima na sredini armaturne plošče tri zračnike – namesto običajnih dveh. Zanimiva podrobnost, kajne? To pa ni naključje, ampak naklepna odločitev tako v prid estetike kot tudi ugodja, saj srednji zračnik poskrbi za dodaten dovod zraka k potnikom na zadnjih sedežih.

Nagrajen 40-krat!
Potem, ko so oblikovalci in inženirji napeli vse moči, da so zasnovali ta edinstveni avtomobil, so s svojimi izzivi uspešno opravile tudi proizvodne ekipe. Tovarna Pitești (Mioveni), ki leži dobrih 130 kilometrov severozahodno od Bukarešte, je bila preurejena in posodobljena za začetek proizvodnje modela Duster: vgrajene platforme, posebna območja za pripravo sestavnih delov (kitting), samodejno vodeni vozički (AGV), vsakemu delovnemu opravilu prilagojene ergonomične delovne postaje. V Romuniji je Duster postal predmet nacionalnega ponosa: Duster za policijo, Duster za vojsko, Duster kot rešilno vozilo … avtomobil so prilagodili za vse vrste državnih organov in za potrebe velikih podjetij. Duster je resda nacionalni ponos, a je tudi vir ponosa na mednarodni ravni! Od predstavitve je prejel že več kot 40 priznanj: avtomobil leta v Romuniji, najboljši SUV v Združenem kraljestvu, najboljši družinski avtomobil v Nemčiji in Belgiji in še mnoga druga, ki pričajo o tem, kako uspešen je ta edinstveni in ikonični model.

Pikes Peak, Velika alpska transverzala … Duster v šestnajstih prizorih*
Zdaj o Dusterju veste že marsikaj, vendar je to avtomobil, pri katerem tudi več še ni dovolj! Preletimo na hitro nekaj magičnih podvigov z njim! Začnimo z njegovim pustolovskim značajem. Duster ljubi tekmovanja in ne odneha zlahka. Udeležil se je relija Aïcha des Gazelles v Maroku, gorsko-hitrostne dirke na sloviti Pikes Peak v ZDA in dirk po ledu za pokal Andros. Duster ima rad tekmovalne izzive. Na Poljskem so tekmovanja z Dusterjem postala tradicionalna. Duster se pogosto povzpne na zmagovalne odre relijev za državno prvenstvo in za pokal Dacia Duster Motrio. Izjemne dirke za ljubitelje pustolovščin in terenske vožnje! V Franciji ga je pogosto videti na vzdržljivostnih dirkah terencev in na Veliki alpski transverzali. Navdušenci, pustolovci, takšni ljudje so tudi kupci Dusterja.

Posvetimo se še predelavam in posebnim serijam: Duster z gosenicami, Duster kot rešilno vozilo, Duster za policijo, Duster kot »papamobil« za papeža … Duster lahko služi vsem mogočim namenom in potrebam. Romunsko ministrstvo za obrambo je za razne potrebe vojske naročilo nič manj kot 880 Dusterjev. Za barvanje vsakič zavzeto poskrbijo v delavnicah v Mioveniju. Za konec še ena res posebna zanimivost: Duster ima tudi edinstveno izvedenko poltovornjaka, Duster Pick-up. Doslej so izdelali že 400 primerkov … in jih tudi predelali!

Pustolovščine, narava, potovanja, takšna doživetja Duster ponuja svojim kupcem. Dva milijona jih je že deležno tega!

DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU
DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU
DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU
DVA MILIJONA DUSTERJEV: ZA KULISAMI ZGODBE O USPEHU
Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.