Avto.info

Lexie Alford & Ford Explorer

'Charge Around The Globe'

Lexie Alford & Ford Explorer: 'Charge Around The Globe'

Lexie Alford & Ford Explorer

Avtor: Foto: Ford
Lexie Alford & Ford Explorer:  Charge Around The Globe Lexie Alford & Ford Explorer:  Charge Around The Globe Lexie Alford & Ford Explorer:  Charge Around The Globe Lexie Alford & Ford Explorer:  Charge Around The Globe Lexie Alford & Ford Explorer:  Charge Around The Globe

Ljubiteljica pustolovščin Lexie Alford (@LexieLimitless) je v teh dneh postavila uradni rekord kot prva oseba, ki je z električnim vozilom – novim povsem električnim Fordom Explorerjem – obkrožila svet. Ford je ob praznovanju uspešnega zaključka njune odprave, ki so jo v angleščini poimenovali Charge Around The Globe in se pri tem poigrali z dvojnim pomenom besede ‘charge’, ki jo lahko prevedemo kot ‘napotiti se’ in kot ‘polniti’, predstavil specifikacije za Forda Explorerja, s čimer je električno vozilo, ki je obkrožilo svet, uradno na voljo kupcem, da se lahko odpravijo na lastne velike ali majhne pustolovščine(na izbranih trgih). Ob prečkanju ciljne črte v Nici v Franciji sta Lexie in novi Ford Explorer vodila kolono kultnih Fordovih vozil, spremljali pa so jih aktualni modeli, ki oblikujejo vizionarsko prihodnjo usmeritev znamke Ford.

"Ford želi v Evropi v električna vozila vnesti strast in čustva. Na voljo je dovolj dolgočasnih avtomobilov in SUV-jev. Novi Explorer predstavlja Fordov edinstveni značaj, ki je viden v vsakem avtomobilu v tem fantastičnem konvoju," je dejal Jim Farley, izvršni direktor družbe Ford, ki se je udeležil praznovanja. "Ponosni smo, da lahko predstavimo ta novi popolnoma električni osebni avtomobil, ki je zasnovan posebej za evropske ceste in kupce ter vas seveda lahko popelje kamor koli na svetu.''

Explorer je na neverjetnem potovanju prečkal šest celin, peljal čez 27 držav in prevozil več kot 30.000 kilometrov, vse izključno na električni pogon. V boju z izpadi električne energije v Afriki, pomanjkanjem polnilne infrastrukture v čilski puščavi Atacama, nedokončanimi cestami, gorskimi prelazi in bridkim mrazom je dokazal, kaj vse je mogoče z električnim vozilom. 

“Lexiejino potovanje je bila najboljša testna vožnja za našega novega Explorerja, na kateri je bil kos vsem vremenskim in cestnim razmeram ter se uspešno spopadel s skoraj vsemi scenariji polnjenja,” je dejal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e Europe. “To je utelešenje pravega duha tega podjetja, ki je izkoristilo to odlično priložnost, da ne preizkusi le sebe, temveč tudi svetovno polnilno infrastrukturo. Današnje prečkanje ciljne črte dokazuje, kaj vse je mogoče narediti z novim povsem električnim Fordom Explorerjem, in veseli nas, da se bodo kupci o tem kmalu lahko prepričali tudi sami.”

Vozilo, ki ga je Lexie uporabila za izziv, je bila predproizvodna različica Forda Explorerja, ki ga je zdaj že mogoče naročiti (na izbranih trgih). Med potjo je uporabljala različne rešitve za polnjenje, od stenskih vtičnic z izmeničnim tokom z močjo 2,2 kW do hitrih polnilnic z enosmernim tokom in prenosnega baterijskega paketa. Lexie se je na celotni poti zanašala na MegaConsole, poseben prostor za shranjevanje v kabini, v katerega je mogoče spraviti tri 1,5-litrske steklenice s pijačo in ob njih še marsikaj drugega, za udobje je skrbel ogrevan voznikov sedež z masažno funkcijo, pomembno vlogo pa je imel tudi informativno-razvedrilni sistem SYNC Move2 z glasovnim upravljanjem in nastavljivim zaslonom na dotik – vse te funkcije so serijsko na voljo v modelih Ford Explorer in Ford Explorer Premium.

“Na tej epski pustolovščini sem spoznala neverjetne ljudi z različnih koncev sveta in za volanom prepotovala 27 čudovitih držav. Toda to potovanje je bilo povezano z edinstvenimi izzivi,” je povedala Lexie, ki je lastnica še enega svetovnega rekorda, saj je kot najmlajša oseba doslej obiskala vse države sveta. “To, da mi je Ford zaupal električnega Explorerja, s katerim sem se odpravila na pot okrog sveta in je bil v zadnjih šestih mesecih kot dom, je bila res prav posebna čast. Moj cilj je bil premakniti meje tega, kar je mogoče narediti z električnim avtomobilom, in s ponosom lahko rečem, da mi je to tudi uspelo.”

Opremljen za vse pustolovščine
Novi povsem električni Explorer je Fordov prvi osebni električni avto, ki so ga razvili in izdelali v Evropi ter združuje nemški inženiring, ameriški slog in vrhunsko standardno opremo, ki vključuje baterijske električne pogonske sklope za vožnjo brez emisij iz izpušnih cevi, ter do 600 km dosega z enim polnjenjem.3 Ob prihodu na trg je Explorer na voljo z možnostjo izbire med pogonskim sklopom z enim motorjem in pogonom na zadnji kolesi (RWD) ter pogonskim sklopom z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom (AWD). Oba uporabljata litij-ionsko nikelj-mangan-kobaltno (NMC) baterijo s podaljšanim dosegom, ki je bila izbrana zaradi svoje energijske gostote, moči in zmogljivosti v evropskih podnebnih razmerah od Skandinavije do Sredozemlja. Pozneje bo na voljo tudi pogonski sklop z enim motorjem in pogonom RWD4 z baterijo NMC s standardnim dosegom.

Polnjenje od 10 do 80 odstotkov traja približno 26 minut5 z uporabo hitrega polnjenja z enosmernim tokom z močjo do 185 kW za model AWD. Vozniki Explorerja po vsej Evropi bodo lahko z aplikacijo FordPass7 ali inovativno tehnologijo Plug & Charge preprosto dostopali do več kot 600.000 polnilnih mest6 v omrežju BlueOval Charge Network z ustrezno možnostjo plačila. Med njimi so tudi visokozmogljive polnilnice konzorcija IONITY, katerega ustanovni član je Ford, in podjetja Allego, s katerim je Ford danes napovedal partnerstvo za uvedbo ultrahitrih polnilnic ob Fordovih prodajnih salonih (na voljo na izbranih trgih). Hitro in preprosto pa ni le polnjenje. Explorer lahko pospeši hitreje kot Focus ST iz oddelka Ford Performance, saj model s pogonom AWD in 340 KM 100 km/h doseže v 5,3 sekunde. Explorer AWD lahko tudi vleče prikolico z maso do 1200 kg.8 Vse to omogoča brezhibni električni pogon za vrhunsko prefinjenost, ki je še prijetnejša z razkošno serijsko opremo.

Poleg približno 470 litrov kombiniranega prostora za shranjevanje,9 vključno s 17-litrskim predalom MegaConsole in sefom ‘My Private Locker’ v kabini, ima vsak Explorer povezan informativno-razvedrilni sistem SYNC Move2 z nastavljivim 37 cm (14,6-palčnim) osrednjim zaslonom na dotik, ki ga je mogoče v loku dvigniti in spustiti za več kot 30 stopinj. Serijska oprema vključuje tudi ogrevanje volana in sprednjih sedežev, voznikov sedež z masažno funkcijo in brezžično polnjenje telefona.10 Najsodobnejša zasnova notranjosti vključuje športne sedeže z integriranimi vzglavniki in elegantno zvočno letev za uživanje v zvoku glasbe z naprav, brezžično povezanih prek vmesnika Android Auto ali Apple CarPlay.11 V opremo različice Explorer Premium sodijo še zvočni sistem B&O z 10 zvočniki, ambientalna osvetlitev notranjosti, ki poskrbi za dobro razpoloženje tudi na potovanjih v slogu rekorderke Lexie, ter nadgradnja Explorerjevih značilnih žarometov LED s samodejnim upravljanjem dolgih luči na dinamične matrične žaromete LED z dolgimi lučmi brez bleščanja.

Da bi bil postopek nakupa čim lažji ter da bi zagotovili razkošno opremo in prepričljivo vrednost za vsakega kupca Explorerja, so dodatki za doplačilo omejeni na panoramsko strešno okno12 z več kot enim kvadratnim metrom steklene površine in paket pomoči za voznika.13 Ta vključuje prostoročno odpiranje prtljažnih vrat za dostop do prtljažnika, ki meri do 450 litrov9, ko ima uporabnik polne roke nakupovalnih vrečk ali nosi otroka, projekcijski zaslon, 360-stopinjsko kamero13 in novo tehnologijo za pomoč pri menjavi voznega pasu.13 Te funkcije dopolnjujejo več kot 15 standardnih tehnologij za pomoč vozniku, med katerimi izstopata inteligentni aktivni tempomat s funkcijo ‘Stop and Go’13,14 ter opozorilo za varno izstopanje,13 ki je zasnovano tako, da pomaga preprečiti ‘srečanje’ kolesarja z vrati. Spremljajte novosti na www.ford.si, kjer vas v prihodnjih mesecih seznanimo s prihodom in ceno novega Explorerja v Slovenijo.

1 Svetovni rekord je preverila agencija RecordSetter, ki je poskus spremljala na različnih lokacijah po svetu. Za postavitev rekorda v vožnji okrog sveta sta Lexie in Explorer morala prevoziti najmanj 28.968 km, prečkati dve antipodski točki in prepotovati vsaj pet celin. Potovanje se je moralo začeti in končati na isti lokaciji. 
2 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
3 Na podlagi povsem napolnjene baterije Explorerja RWD s podaljšanim dosegom. Ocenjeni doseg po svetovno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Navedeni podatki so namenjeni za primerjave z drugimi vozili, testiranimi po enakih tehničnih postopkih. Dejanski doseg se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so temperatura, način vožnje, profil poti, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.
4 Uradno homologirani doseg bo objavljen pred začetkom prodaje vozila.
5 Čas polnjenja temelji na računalniških simulacijah proizvajalca. Stopnja polnjenja se zmanjšuje, ko je baterija skoraj povsem napolnjena. Glede na čase polnjenja v konicah in stanje napolnjenosti baterije se lahko individualni rezultati razlikujejo.
6 Število polnilnih mest v 36 evropskih državah.
7 Aplikacija FordPass®, združljiva z izbranimi platformami pametnih telefonov, je na voljo prek prenosa. Ponudnik mobilnega omrežja lahko zaračuna pošiljanje sporočil in prenos podatkov v skladu s tarifo. Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect, aplikacija Ford Pass in brezplačne povezane storitve (za podrobnosti glejte pogoje FordPass). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti mobilnega omrežja ponudnika Vodafone ali njegovega partnerja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/ zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali onemogočanja delovanja povezanih storitev. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.
8 Največja vlečna obremenitev je odvisna od tovora, konfiguracije vozila, dodatne opreme in števila potnikov.
9 Petsedežni način, natovorjeno do višine sedežnih naslonjal in brez prtljažnega dna. Zmogljivost za prevoz in natovarjanje tovora je omejena s težo in razporeditvijo teže.
10 Razpoložljivo brezžično polnjenje Qi morda ni združljivo z vsemi mobilnimi telefoni.
11 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC Move med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci.
12 Panoramsko stekleno strešno okno je del serijske opreme modelov RHD Explorer Premium.
13 Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila.
14 Če je zaustavitev daljša od treh sekund, mora voznik za nadaljnje delovanje sistema posredovati s pritiskom na gumb “RES” ali stopalko za pospeševanje.
15 Okvirna cena za baterijo s standardnim dosegom. Na voljo za naročilo v četrtem četrtletju leta 2024. Končna cena bo znana ob začetku sprejemanja naročil.
16 Največja moč in navor sta neodvisni lastnosti in ju ni mogoče doseči hkrati.
17 Na podlagi povsem napolnjene baterije Explorerja AWD s podaljšanim dosegom. Ocenjeni doseg po svetovno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Navedeni podatki so namenjeni za primerjave z drugimi vozili, testiranimi po enakih tehničnih postopkih. Dejanski doseg se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so temperatura, način vožnje, profil poti, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov